OKENA: To záleží na mnoha okolnostech:
a) Je to na dobu určitou, nebo konec tohoto stavu je v nedohlednu?
Pokud je to na dobu určitou, obvykle se to dá mnohem lépe snést - pokud to není v řádu let, pak už je to víceméně jedno. Na druhou stranu i v dlouhodobých vztazích se stane, že jeden potřebuje odjet pracovně do zahraničí třeba na rok.
b) Je to oboustranné, nebo jednostranné?
Pokud je to jednostranné, je dobré, aby si ta strana, která disponuje větším množstvím času, jasně řekla, co potřebuje a společně jste našli cestu, jak to realizovat.
c) Bydlíte spolu, nebo ne?
Pokud spolu bydlíte, můžete si večer udělat rituál ze společně strávené hodiny (ale pozor, při pracovním vytížení bych opravdu nepočítal s tím, že unavený člověk bude mít každý večer chuť na sex). Pokud spolu nebydlíte, můžete si každý večer společně telefonovat.
Co se týče víkendu, řekněte si, že třeba soboty věnujete společně strávenému času a pokud jeden nemůže, dohodnete se na tom, jak to kompenzovat (v neděli, v pátek večer - náhodou uvolněným dnem v týdnu, etc.). Ale rozhodně je fajn trávit čas tak, abyste v okamžiku, kdy jste spolu, byli duchem přítomní a soustředili se na toho druhého a užívali si jeho přítomnosti.
Já se přiznám, že kvůli tomu, že nejspíš mám ještě stále dekompenzovanou potřebu pozoronosti z dětství, tak mám spíš tendenci s partnerkou trávit až moc času, kvůli čemuž vlastně nemáme čas na to, co nás baví. Takže už se mi vícekrát stalo, že jakmile jsme začali spolu být jen v určité dny a jindy si prostě voláme a píšeme, tak jsme ve vztahu mnohem spokojenější a víc si to užíváme.
Za sebe mohu říct, že pokud se cítíš nemilovaná, tak je dobré verbalizovat čeho si myslíš, že se Ti nedostává a říct to svému partnerovi. Pak už se s tím dá něco dělat. Ale dokud ten druhý neví, co Ti chybí, těžko Ti to může dát.
A myslím to tak, aby sis to formulovala co nejkonkrétněji - říct, že máš pocit, že se Ti málo věnuje je IMHO definice kruhem. Jak přesně bys chtěla, aby se Ti věnoval? Co bys s ním dělala, kdy na Tebe měl víc času? Pokud to můžeš dělat i bez něj, co je to, co Ti dává jeho přítomnost? Atd.