_BENNY: no ano, to můžeš tvrdit, jestli chceš. já můžu tvrdit, že je nejlevnější. podepřít to nedokážeme bez provedení experimentu ani jeden. ty ale svůj experiment už provádíš dost dlouho, obrazně řečeno...
podívej, od toho máme otevřenou společnost, která připouští na základě demokratického konsensu změnu pravidel tohoto fungování. bohužel, zdejší zkušenost z demokracií je, že 20 let byla zmítána spíše nacionalistickými vášněmi, než aby se používala tak, jak to bylo myšlené - a následujících 50 let nebyla, dílem násilím, dílem proto, že pak přišli lidi, kteří jí použili jen k tomju, aby jí zase zrušili. tohle je jistě smutné.
faktem ale je, že vyspělé demokratické země používají demokracii právě k takovýmto experimentům s korekcemi ekonomických regulací. samozřejmě, někomu přijdou všechny regulace špatně a chce je zrušit: to je jistě pěkné,je to v jistém smyslu podobné, jako když bolševikům připadaly špatné volby a tak se rozhodli je zrušit: nicméně, pokud někdo zruší regulace a nikoliv demokratický systém jako takový, tak je to jistě akt, který si demokratický systém dovede představit. samozřejmě to může vést ke krizi takového rozsahu, která by vedla k pádu vlády, atakdál: zatím nikdo nedokázal státní ekonomické regulace a přerozdělování odbourat, aniž by současně budoval minimální ozbrojený stát (tedy policii, potlačující nepokoje, apod.). člověk je prostě už takto naprogramovaný, že ti zbyteční, co nedostanou práci ani najíst, se bouří.
já osobně pokládám v podstatě většinu civilizace, lidí a společnosti za zbytečnou: jsem v tomto ohledu "ekonomický nihilista", dá se říct. většina toho, co lidi dělají, dnes neslouží k zajištění přežití - ale pro zábavu, k udržení životního stylu, jako zdroj sociálního postavení, apod. což neznamená, že lidem tyto aktivity chci zakázat: pouze poukazuju, že ti, které to je jednoduše nebaví, a chtějí si jen někam zalézt a psát si třeba dlouhé texty na internet, které nikdo nečte (nebo co já vím co jiného... koukat na televizi? jíst vepřo knedlo zelo? lidé dělají různé věci) napáchají pravděpodobně méně škody, pokud jim někdo poskytne základní příjem, než když je nechá hladovět na ulici.
práce pro ně stejně není: aspoň mě nikdo nedonutí pro ně tu práci vymýšlet.