GORG: jenže to je úplný extrém, který deformuje trh už úplně. (ano většinou právě ty státy USA, ve kterých sídlí největší zbrojní koncerny, jsou čirou náhodou ty, kde vyhrávají republikáni, kteří raději utrácí peníze za zbrojení, než za socální výdaje - ovšem na druhou stranu jsou to pak demokratické administrativy, které až na čestné vyjímky ty zahraniční války jsou pak reálně nuceny vést...). doufám, že moderátor prohlásí debaty o americké vojenské a zahraniční politice v tomhle klubu za offtopic: já chci zavádět základní příjem v ČR a v EU, ne v USA (ti ať se mezi sebou pomlátí těma legálně drženýma bouchačkama, které jsou tam statisticky nejčastěji použity při sebevraždě jejich zadluženého majitele)
problém je obecně, že k nám přes internet prosakují různé americké propagandy a ideologie, které jsou v evropském historickém kontextu naprosto irrelevantní. (tomuto ovšem nelze čelit cenzurou - ale jedině tím, že budeme sami zábavnější, než převážně-americký zábavní průmysl...)
stručně: americký vojensko-průmyslový komplex není vhodnou metaforou čehokoliv, protože tam jde o utrácení prostředů z veřejných prostředků. bavíme se o průměrné, typické Babiš-style meta-korporaci, která uspokojuje určitým způsobem reálné životní potřeby populace a nějakým způsobem vydělává svým akcionářům peníze (ať už skrze dividendy či skrze růst ceny akcí nebo skrze ovládnutí většinového podílum což spolu bývá obvykle dlouhodobě spjato)
dovedeno do důsledků: nejlukrativnějším činem, který může provést ten, kdo většinově ovládne korporaci, která převážně uspokojuje potřeby těch, kteří na trhu (trhu práce, ale i jiném trhu) nemají co nabídnout - a tím pádem se tato korporace dostává do ztráty - je tuto korporaci zrušit a nechat ty potřeby prostě neuspokojené (jinými slovy: Babiš zavře hnojárny i pekárny a ceny chleba vyletí vzhůru tak, že lidi začnou hladovět). já jsem hodně sobecký, ale takhle sobecký zase nejsem: a tak prostě navrhuji, že základní příjem by odměňoval základní skutečnost, že někdo je člověk a občan (samozřejmě: pokud globální kapitalismus někde potají naklonuje nějaké další potřebné biologicky-taky-lidi, kterým bude nutné vyplácet základní příjem, tak budeme mít stejný etický problém s přistěhovalci, jako dnes... ostatně levnější, než někoho klobnovat, bude dovést ho z Afriky... a jsme tam, kde jsme byli už od počátků velkovýroby tabáku...)