SEAMON: zbytečná pracovní místa vznikají i v korporátním sektoru: a akcionáři to platí, protože už dávno se nehraje na dividendy, ale spekuluje se na nárůst ceny akcií. když tomu všemu banky napůjčují peníze, tak čas od času zkrachují, ale to je všem jedno: nikoho nenapadne, že ta ekonomika dělala nějakou od základu iracionální aktivitu, jako celek, pokud ty banky zkrachovaly.
je fakt, že já zas až tak velkou zkušenost s tím být zaměstnanec nemám, takže tady to přenechám někomu jinému. o "svojí" firmě taky nebudu mluvit - to je obchodní tajemství - pouze jsem po letech frustrovaný, zklamaný, zdeprimovaný, vyhořelý a pozbyl jsem ideály. daně ale tak jako tak nějaké platíme.
spíš bych se přeorientoval k myšlence, že cokoliv, co stát platí z vybraného DPH, nemůžeš vnímat jako "rozdávání peněz zaplacených z daní", ale jako "spotřebitelskou solidaritu": DPH totiž platí jen spotřebitelé a podnikatelé naopak jsou zvýhodnění tím, že nakupují v cenách bez DPH. jestli do toho mám vnést nějakou ideologii, tak bych právě použil tu, že "ZP je forma spotřebitelské solidarity" - určitě totiž nikdy nepřekročí výši vybraného DPH. Pokud někdo vytváří úspory či investuje - tedy produkuje více, než sám spotřebovává - tak nelze vůbec říct, že by ZP šel na úkor něj. na ZP přispěje jen tím, co sám spotřebuje a zaplatí z toho DPH...