• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Já reagoval na toho fyzika co tam někde zazněl dříve.. Ach jo můžu to dohledat..
    Pokud tedy řešíte tohle: http://cs.wikipedia.org/...lam#Dovol.C3.A1v.C3.A1n.C3.AD_se_autority_.28argumentum_ad_verecundiam.29
    Já nejsem nějaký cvok co by adoroval tituly či odborníky... Spíš jsem používal argumentační logiku která mi byla předhozena a nehodnotil jsem jí ani nerozpitvával (možná jsem měl, ale přišlo mi to moc náročné se do toho pouštět).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: V kratkodobem horizontu by se to zachovalo (nebo jen mirne snizilo nebo postupne snizovalo) ale tem co maji mene nez ZP by se to doplatli (ja pocitam se ZP okolo 10 000 a pri mene nez 6000 jsem proti nemu - pri soucasnych cenach a inflacich :D "extra pro chaose.."). Jinak inicativa to uvadi v nejakych % medianu prijmu (ja to az tolik neresil, ale proste by ZP kopiroval nejak vyvoj cen, aby to porad plnilo to co je v te inicative uvedeno: dustojny zivot tzn aby to stacilo na zakladni potraviny, teplou postel, obcas sprchu ale spis o trosku vic a to do stavu kdy by vsichni nemeli nic nez ZP "coz je kravina, ale jen pro xchaose aby dal pokoj s tim zvysovanim cen.." pak by hold ZP nestacil na to a mozna by byl efektivnejsi pridelovy system jak po valce :P )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Když se podíváme na následující obrázek

    tak cca vlevo od -2 sigma jsou lidé, kteří nikdy neslyšeli o normálním rozdělení a tudíž nemají basic skill.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SEAMON: ad argumentace autoritou:

    Nobel disease - RationalWiki
    http://rationalwiki.org/wiki/Nobel_disease
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Teraz neurazam tvojho kamosa, ale podla mojej skusenosti vysoke vzdelanie vobec nevylucuje podporu roznych kravin. Staci sa pozriet kolko VS vzdelanych ludi berie napr. homeopatika. ;)

    Vobec nepozadujem aby si pisal vsetko - stacia dobre argumenty. Proste u ludi co podporuju NZP som vypozoroval tendeciu posielat videa ako vysvetlenie. Podobne ako ine skupiny odkazuju na studium biblie.

    Mozem pisat aj cesky, ale to by asi ohrozilo dusevne zdravie citajucich. :D

    Inak co sa dochodkov tyka - keby som ja obhajoval NZP tak by som na dochodky nesahal. Novy system by bol nieco na sposob osobneho dlhodobeho sporenia a terajsi system by dobehol ako je. Treba si uvedomit, ze ludia cely zivot fungovali s tym, ze dochodok nejako fungje a robit agresivne zmeny v kratkodobom horizonte je dost nefer.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Četl jsem moc knížek od různých fyziků a jiných cvoků kterým jsme toho moc nerozuměl na to, abych si dovolil pochybovat, že to gaussovo normální rozdělení bude platit vždy a všude a v realitě to bude tak hezký graf :) Navíc tady nejde jen o nějaký výkon či schopnosti, ale ekonomika, motivace lidí a další faktory budou výrazně složitější... Jak tu někdo psal s tím pivem atd. atp. :) A terminátoři už možná někde běhají :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: Normální rozdělení (charakterizované Gaussovou křivkou) je jen o tom, že část populace je prostě tak blbá, že o ní nikdy neslyšela. (jinými slovy: nemají ani basic skill pro uplatnění v informační společnosti)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: zbytečná pracovní místa vznikají i v korporátním sektoru: a akcionáři to platí, protože už dávno se nehraje na dividendy, ale spekuluje se na nárůst ceny akcií. když tomu všemu banky napůjčují peníze, tak čas od času zkrachují, ale to je všem jedno: nikoho nenapadne, že ta ekonomika dělala nějakou od základu iracionální aktivitu, jako celek, pokud ty banky zkrachovaly.

    je fakt, že já zas až tak velkou zkušenost s tím být zaměstnanec nemám, takže tady to přenechám někomu jinému. o "svojí" firmě taky nebudu mluvit - to je obchodní tajemství - pouze jsem po letech frustrovaný, zklamaný, zdeprimovaný, vyhořelý a pozbyl jsem ideály. daně ale tak jako tak nějaké platíme.

    spíš bych se přeorientoval k myšlence, že cokoliv, co stát platí z vybraného DPH, nemůžeš vnímat jako "rozdávání peněz zaplacených z daní", ale jako "spotřebitelskou solidaritu": DPH totiž platí jen spotřebitelé a podnikatelé naopak jsou zvýhodnění tím, že nakupují v cenách bez DPH. jestli do toho mám vnést nějakou ideologii, tak bych právě použil tu, že "ZP je forma spotřebitelské solidarity" - určitě totiž nikdy nepřekročí výši vybraného DPH. Pokud někdo vytváří úspory či investuje - tedy produkuje více, než sám spotřebovává - tak nelze vůbec říct, že by ZP šel na úkor něj. na ZP přispěje jen tím, co sám spotřebuje a zaplatí z toho DPH...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Gaussově křivce moc nerozumím, ale pochybuji o vypovídající hodnotě na těch příkladech na které se tu používá :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: On o nich někdo psal krom mě? Asi to je na mě tedy že? :D Prvobytne pospolny ideal uz je podle me moc OT.. Ale možná si to někdy tedy přečtu :) Ale Keller se vyjadřoval přímo k nepodmíněnému základnímu přijmu, když by něco.. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: Karel Marx na rozdíl ode mě nikdy nezkoušel podnikat. já jsem přešel od komerčního software (který mě živil slušně, ale nechtěl jsem přejít na určité technologie, ve své době) k open source (který mě logicky neuživí - myslím jako programátora - drzé adminy živí celkem slušně). hlavní motivací přechodu k open source bylo, že od ostatních chci taky open source (abych věděl co to dělá), a očekávám, že oni taky chtějí vědět, co můj program dělá. kromě toho hlídat, jestli můj program někdo nekopíruje, nemůžu bez použití protiústavních prostředků (ostatně stejně, jako vybírat od někoho daň z příjmu, že).

    ale není všem dnům konec: chci se před důchodem ještě pustit do něčeho dalšího a tam zase budou úplně jiné zkušenosti (tuším mě víc začnou štvát úřední regulace, než daně). podstatné ale je, abych citoval toho Marxe :-) že "kritériem teorie je praxe" - a já tu praxi mám, a teorie o fungování společnosti a ekonomiky si vytvářím až na základě svých zkušeností a teď brzo mi bude 40, takže - ne, opravdu si jen nechodím číst do Britské knihovny, zatímco doma bych měl strádající rodinu. Nejsem marxista - uznávám ho jako historika a sociologa, jeho ekonomické vhledy byly značně nahodilé (část z toho je prostě blbost - a hlavně teoretizoval v době před pásovou výrobou a automatizací, nevím přesně, jak to měl se srovnáváním různých kvalifikací a zkušeností, ale celkově: Marxe nebrat, nebo opravdu jen nějaké historické záležitosti)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: S Gaussovou krivkou nemam problem. Len nejako nevidim to generovanie potemkinovskych pracovnych miest.

    Samozrejme, ze zamerne zamestnavanie ludi s nizkou kvalifikaciou, ak existuje alternativa je neefektivne. Ale v tomto momente sme podla mna este hodne daleko od toho aby sme tieto miesta lahko technologicky nahradili. Clovek je v tomto zmysle uzasny multitool, ktory voci automatom zatial ma kvantum vyhod.

    Ak sa tento fakt niekedy zmeni, tak samozrejme bude problem. Ale myslim, ze v tom momente nas uz budu nahanat terminatori a NZP bude bezpredmetne. ;)

    Ale ok - dajme tomu, ze by bolo efektivnejsie davat tymto ludom NZP namiesto klasickeho prijmu. Kde nato "natocime" peniaze? Gauusova krivka zaroven hovori, ze tychto ludi je obrovske mnozstvo a tym padom ich musi nutne zivit ta mensina. Ci nie?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: kdyz tady vsichni argumentujete tema levicovyma pavednima ikonama, prectete si nekdy od Kellera Uvod do sociologie. Keller tam jasne tvrdi, ze v tzv. tradicni, tzn. nemoderni spolecnosti (takovy ten vas prvobytne pospolny ideal, ke kteremu byste se radi vratili) je klientelismus mnohem vice rozsireny, narozdil od trzniho chovani, ktere predpoklada rovnost obou stran. a kdyz to rika Keller, tak to urcite bude pravda ;-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Nepokládám to za indoktrinaci a studovat můžu snad všechno možné a nikdy nevím dost. Křivka nabídky a poptávky? No a co s ní? Co ignoruji?
    Co mi radíš konkrétního nastudovat?
    Jinak jsou ekonomové kteří ZP podporují. Ilona Švohlíková, nebo Profant starší (mladší také, ale starší dělal tuším ekonomii..).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: nemám dost. nejsem dokonce ani rentiér (jen potencální). jsem nezařaditelný postmoderní internetový pseudo-intelektuál, který tráví 16h denně online a zabývá se tam různými formami těžko zařaditelné post-práce (obvykle neplacené).

    celkově jsem ale narazil na dost lidí, kteří nadělají více škody než užitku a pak to ještě chtějí zaplatit od hodiny. opravdu vidím, jak se společnost tříští do čehosi jako "kmenů" - tedy chlastat s šéfem je v řadě oborů lidské činnosti důležitější, než něco umět, hlavní je držet hubu a krok, a tak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: ty máš hlavní problém (což vím odjinud, ale prásknu to na tebe), že odmítáš nastudovat základy mikroekonomiky a aspoň takové věci jako křivka nabídky a křivka poptávky: pokládáš to všechno za nějakou indoktranaci, a odmítáš akceptovat, jak se při změně ceny (čehokoliv) změní poptávané či nabízené množství (čehokoliv). (přitom s gravitačníma zákonama by si asi nepolemizoval, že?)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: takze takovy rentier, ktery ma sam dost, ale resi jak moc by se meli rozdat ostatni, kteri maji jeste vic. takovy novodoby Karl Marx :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Jeden můj kámoš dělá jadernou fyziku a ZP podporuje. Byl i na stánku a tak..
    Slepice asi nekuchá.
    No přiznám se, že jen číst slovensky mi dělá problém a nejsme ochotný sem psát všechno co je v dokumentech a zaznělo na přednáškách.. :) Nemyslím že jsem nějaký ideální člověk který ZP prosadí.. Jen jsme se tu zapojil do debaty..

    S důchody je to pravda (tak by to asi dopadlo). Osobně jsme pro to, aby se dorovnali nízké důchody do ZP (tedy třeba těch 10 000) a zbytek by se podle mě mohl třeba trochu pomalu snižovat až by zůstal jen ZP (a třeba státem garantované spoření).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: já už nepracuju... já jsem jen ukřivděný spolumajitel firmy, toho času téměř nezaměstnaný :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: chapu ze tak sam svou praci vnimas. a dal?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam