• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: jedna dronni vlastovka postapokalyptickou budoucnost nedela. to jsou porad stejne argumenty, ktere byly uvadene uz v 19tem stoleti. stroje berou lidem praci, jestli to tak pujde dal, zachvilu budou vsechno delat roboti a lidi budou na ulicich umirat hladem (slippery slope).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no jestli myslíš, že basic skill bude stačit na opravu Amazon delivery dronu... každopádně bych čekal, že oceníte, že jsem vyhrabal dnes-čerstvý link z Twitteru, který ukazuje ještě více weird-future, než Futurama...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: nesouhlasím: pokud si ty škatule přinesli na stadion sami, a nedostali na ně grant Evropské unie, tak je to výsledek jejich vlastního úsilí. a rozhodně mají právo přijímat jakékoliv vlnové délky, které jsou schopni přijímat (tohle je základ mezinárodního telekomunikačního práva, resp. i copyrightová omezení většinou stanoví, že downloadovat je legální, a hlídat máš pouze upload... tedy, problém by byl, až když by tomu stadionu chtěli ukazovat nějakou reklamu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: a ti droni se budou montovat a opravovat a recyklovat sami
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: moderuju negativně výrok Jsi svoje práce, svoje funkce, svoje pozice v soukolí společnosti.

    sorry, ale to je právě to, proti čemu liberalismus odjakživa bojuje: jsem občan, díky komunikaci (a tedy společnému jazyku - toto ovšem v 19.století vyústilo ve vlnu nacionalistických nedorozumění, u nás ještě o něco později) jsem schopen koordinovat prosazení svých práv s ostatními občany v rámci otevřené, demokratické společnosti (= společnosti, otevřené změně pravidel, kterými je řízena)

    za příklad takovéhoto společného jazyka považuji právě Bitcoin - i když ten je potenciálně nebezpečný tím, že je navržený jako jazyk, kterým dokáží mluvit pouze stroje, nikoliv lidé...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: je skutečně hodně nalevo - a je to stejně legitimní sociálně-evoluční strategie, jako tvoje. i ty jsi pod vlivem virálních sebe-replikujících "sobeckých memů", stejně jako on (ten, kdo je tu sobecký, jsou ty memy, usilující o vlastní šíření - jedno, jestli je to "memetizovaná" verze Marxismu - původní Kapitál je totiž spolelhivě nečitálná bichle, takže se Evropsou virálně šíří pouze různá strašidla - nebo jestli jde o memy rakouské ekonomické školy z 50. let 20. století..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: ono taky existuje "třípólové spektrum", kde se tvoje názory lokalizují uvnitř trojúhleníka s vrcholy označujícími socialismus, konzervativismus a liberalismus. je to do jisté míry logičtější, protože to eliminuje oblasti, které obsahují vnitřní rozpory (např. jak si někdo dokáže představit neomezenou akumulaci kapitálu bez použití represe? max. nahradí státní represi represí soukromou = bouchačky).

    v "politickém trojúhelníku" se větina lidí chtě-nechtě nachází někde uvnitř (nikdo nechce vidět lidi na ulici či v ghetech umírat hlady = každý je trochu socialista, nikdo nechce aby mu společnost či tradice diktovala životní styl, tedy každý je trochu liberál - a nikdo nechce, aby se zákony a pravidla měnily ze dne na den, tedy každý je i trochu konzervativec).

    Podstatné spíš je, že když se nacházíš někde uvnitř mezi těmito třemi vrcholy ,tak jsi +/- na poli demokratické tradice - zatímco když vystoupíš vem mimo tuto oblast, tak se radikalizuješ (např. nedemokratický socialista se stává komunistou/bolševikem, nedemokraticý liberál anarchistou či libertariánem, nedemokratický konzervativec fašistou či libertariánem, apod.). tím trojújelníkem zajímavě rozdělíš prostor na cca dvanáct oblastí, které kupodivu všechny odpovídají reálně existujícím politickým směrům a situacím... zatímco v tom "politickém kompasu" se dostáváš trochu i do říše sci-fi.. v tom rohu s Friedmanem se pochopitelně vyskytuje i Robert Henlein, apod. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: tamní _republikáni_, chceš říct (rozdíl ve výkladu pojmu libertarián a liberál jsem na českém Internet přec cca 10ti lety sám pomáhal propagovat, mě to vysvětlovat nemusíš :-)

    faktem je, že názory se v čase jednak vyvíjejí, jednak to o rozdílném významu slova "liberál" v evropském vs. americkém kontextu není tak docela pravda: společná názorová východiska tam jsou, a nejlépe je lze pochopit nastudováním Otevřené společnosti I. od Karla Poppera (tedy ani Marx, ani Mises a Rothbard). Za pokračovatele liberalismu v éře rostoucího důrazu na duševní vlastnictví a patenty pak lze považovat díla Lawrence Lessiga.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    vítejte ve 21. století, v krásním novém světě pracovních příležitostí pro lidi s "basic skill" ...
    Delivery drones are coming: Jeff Bezos promises half-hour shipping with Amazon Prime Air | The Verge
    http://www.theverge.com/...5164340/delivery-drones-are-coming-jeff-bezos-previews-half-hour-shipping
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NEKROMANT: v tom případě beru zpět, nikoliv ale proto že by to ztratilo váhu, ale protože chápu že můžeš mít pocit že se ti děla nějaká křivda. A oprávněně... "jiné" děti se prostě vylučovat z bežné školy nemají, to je státní vzdělávací fail.
    (Což prosím neber jako podporu NZP)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: No, tak teď si mi to ulehčil :) - To je jako výběr, jestli si mám ukousnout levou nohu nebo pravou ruku :D Neoliberál ale nejspíš nebudu, protože o neolberalusmu "mí kamarádi soudruzi" říkají samé nepěkné věci :P
    Nevím tedy co jsem a jakou nálepkou se mám olepit.
    Ale nejsem odpůrcem trhu jako takového za všech okolností.
    Nejsem proti státu.
    Ale jsou mi sympatičtí anarchisté a akce které dělají a rád mezi ně chodím a mluvím s nimi.
    Vadí mi role nadřízený, podřízený (cukr, bič - korupce, strach).
    Zajímají mě sociální otázky a problémy, takže logicky i socialismus, komunismus atd..
    Líbí se mi komunistický princip každému podle jeho potřeb a podle svých možností (například to tak do nějaké míry funguje u mě v rodině).
    Svoboda a moc a zneužívání moci mě zajímá hlavně v teoretické rovině :) V té praktické jsem dosti nepraktický :D
    Nedávno jsem si dělal osobnostní test a vyšlo mi INTP, tak to možná něco z toho co píšu vysvětlí nebo dovysvětlí.
    FESTER
    FESTER --- ---
    NEKROMANT: ne test , realita... US liberalismus je neco jineho nez EU...

    ja mluvim o US liberilalismu o otazce tveho zamereni...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: *Gándhím
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FESTER: Je na to nějaký test? Já nevím co to vlastně znamená být liberálem. Na politickém kompasu http://www.politicalcompass.org/ jsem vycházel hodně vlevo a dole (pod ghándím :D)



    FIONOR: Půjdu ještě kontemplovat a meditovat :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    NEKROMANT: v tom pripade jsi vazne liberal a to hodne nalevo :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já jsem teď i v zaměstnání. Takže u toho prázdného tlachání a obhajování levičáckých sraček zvyšuji HDP.
    Domnívám se, že přes učení pro kvalifikaci se ze mě bůh nestane, ale je to zajímavý názor.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FESTER: Nevím jeslti jsem liberál, ale opravdu doufám že nejsem conservative .)

    FIONOR: našel jsem kratší Hogenovou kde mluví o horizontu užitečnosti, touze po prosazení vlastní vůle k moci, o užitečnosti atd.
    Anna Hogenová - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=BMJ_pd1dnkQ&t=53s

    A tady je to o té funkci:
    Anna Hogenová - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=BMJ_pd1dnkQ&t=10m23s
    FESTER
    FESTER --- ---
    NEKROMANT: pokud to nevis jestli je to ode me kompliment a nebo vytka.. tak neni co resit...

    BTW :



    a zkus nad tim obrazkem premyslet...

    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    A ještě video jeden argument, pro ty kteří si myslí že kapitalismus zažívá krizi kvůli těm lenochům kteří nepracují:
    Ryba smrdí od hlavy :: Videa a přednášky nejen o filosofii
    http://videafilosofie.webnode.cz/news/ryba-smrdi-od-hlavy/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Navíc si nemyslím, že právo na život má být podmíněno užitečností (pak se pojďme prát jak moc jsou potřební lidé v NDNkách, mentálně postižení atd. )
    Ohledně mentálně postižených a duševních poruch sem zase hodím video které mi určitě neodpustíte už jen pro jeho délku :)
    Problém péče o duševní zdraví.mp4 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=GbOsIxLeiNQ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam