• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no jestli myslíš, že basic skill bude stačit na opravu Amazon delivery dronu... každopádně bych čekal, že oceníte, že jsem vyhrabal dnes-čerstvý link z Twitteru, který ukazuje ještě více weird-future, než Futurama...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: a ti droni se budou montovat a opravovat a recyklovat sami
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: moderuju negativně výrok Jsi svoje práce, svoje funkce, svoje pozice v soukolí společnosti.

    sorry, ale to je právě to, proti čemu liberalismus odjakživa bojuje: jsem občan, díky komunikaci (a tedy společnému jazyku - toto ovšem v 19.století vyústilo ve vlnu nacionalistických nedorozumění, u nás ještě o něco později) jsem schopen koordinovat prosazení svých práv s ostatními občany v rámci otevřené, demokratické společnosti (= společnosti, otevřené změně pravidel, kterými je řízena)

    za příklad takovéhoto společného jazyka považuji právě Bitcoin - i když ten je potenciálně nebezpečný tím, že je navržený jako jazyk, kterým dokáží mluvit pouze stroje, nikoliv lidé...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: je skutečně hodně nalevo - a je to stejně legitimní sociálně-evoluční strategie, jako tvoje. i ty jsi pod vlivem virálních sebe-replikujících "sobeckých memů", stejně jako on (ten, kdo je tu sobecký, jsou ty memy, usilující o vlastní šíření - jedno, jestli je to "memetizovaná" verze Marxismu - původní Kapitál je totiž spolelhivě nečitálná bichle, takže se Evropsou virálně šíří pouze různá strašidla - nebo jestli jde o memy rakouské ekonomické školy z 50. let 20. století..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: ono taky existuje "třípólové spektrum", kde se tvoje názory lokalizují uvnitř trojúhleníka s vrcholy označujícími socialismus, konzervativismus a liberalismus. je to do jisté míry logičtější, protože to eliminuje oblasti, které obsahují vnitřní rozpory (např. jak si někdo dokáže představit neomezenou akumulaci kapitálu bez použití represe? max. nahradí státní represi represí soukromou = bouchačky).

    v "politickém trojúhelníku" se větina lidí chtě-nechtě nachází někde uvnitř (nikdo nechce vidět lidi na ulici či v ghetech umírat hlady = každý je trochu socialista, nikdo nechce aby mu společnost či tradice diktovala životní styl, tedy každý je trochu liberál - a nikdo nechce, aby se zákony a pravidla měnily ze dne na den, tedy každý je i trochu konzervativec).

    Podstatné spíš je, že když se nacházíš někde uvnitř mezi těmito třemi vrcholy ,tak jsi +/- na poli demokratické tradice - zatímco když vystoupíš vem mimo tuto oblast, tak se radikalizuješ (např. nedemokratický socialista se stává komunistou/bolševikem, nedemokraticý liberál anarchistou či libertariánem, nedemokratický konzervativec fašistou či libertariánem, apod.). tím trojújelníkem zajímavě rozdělíš prostor na cca dvanáct oblastí, které kupodivu všechny odpovídají reálně existujícím politickým směrům a situacím... zatímco v tom "politickém kompasu" se dostáváš trochu i do říše sci-fi.. v tom rohu s Friedmanem se pochopitelně vyskytuje i Robert Henlein, apod. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: tamní _republikáni_, chceš říct (rozdíl ve výkladu pojmu libertarián a liberál jsem na českém Internet přec cca 10ti lety sám pomáhal propagovat, mě to vysvětlovat nemusíš :-)

    faktem je, že názory se v čase jednak vyvíjejí, jednak to o rozdílném významu slova "liberál" v evropském vs. americkém kontextu není tak docela pravda: společná názorová východiska tam jsou, a nejlépe je lze pochopit nastudováním Otevřené společnosti I. od Karla Poppera (tedy ani Marx, ani Mises a Rothbard). Za pokračovatele liberalismu v éře rostoucího důrazu na duševní vlastnictví a patenty pak lze považovat díla Lawrence Lessiga.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    vítejte ve 21. století, v krásním novém světě pracovních příležitostí pro lidi s "basic skill" ...
    Delivery drones are coming: Jeff Bezos promises half-hour shipping with Amazon Prime Air | The Verge
    http://www.theverge.com/...5164340/delivery-drones-are-coming-jeff-bezos-previews-half-hour-shipping
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NEKROMANT: v tom případě beru zpět, nikoliv ale proto že by to ztratilo váhu, ale protože chápu že můžeš mít pocit že se ti děla nějaká křivda. A oprávněně... "jiné" děti se prostě vylučovat z bežné školy nemají, to je státní vzdělávací fail.
    (Což prosím neber jako podporu NZP)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: No, tak teď si mi to ulehčil :) - To je jako výběr, jestli si mám ukousnout levou nohu nebo pravou ruku :D Neoliberál ale nejspíš nebudu, protože o neolberalusmu "mí kamarádi soudruzi" říkají samé nepěkné věci :P
    Nevím tedy co jsem a jakou nálepkou se mám olepit.
    Ale nejsem odpůrcem trhu jako takového za všech okolností.
    Nejsem proti státu.
    Ale jsou mi sympatičtí anarchisté a akce které dělají a rád mezi ně chodím a mluvím s nimi.
    Vadí mi role nadřízený, podřízený (cukr, bič - korupce, strach).
    Zajímají mě sociální otázky a problémy, takže logicky i socialismus, komunismus atd..
    Líbí se mi komunistický princip každému podle jeho potřeb a podle svých možností (například to tak do nějaké míry funguje u mě v rodině).
    Svoboda a moc a zneužívání moci mě zajímá hlavně v teoretické rovině :) V té praktické jsem dosti nepraktický :D
    Nedávno jsem si dělal osobnostní test a vyšlo mi INTP, tak to možná něco z toho co píšu vysvětlí nebo dovysvětlí.
    FESTER
    FESTER --- ---
    NEKROMANT: ne test , realita... US liberalismus je neco jineho nez EU...

    ja mluvim o US liberilalismu o otazce tveho zamereni...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: *Gándhím
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FESTER: Je na to nějaký test? Já nevím co to vlastně znamená být liberálem. Na politickém kompasu http://www.politicalcompass.org/ jsem vycházel hodně vlevo a dole (pod ghándím :D)



    FIONOR: Půjdu ještě kontemplovat a meditovat :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    NEKROMANT: v tom pripade jsi vazne liberal a to hodne nalevo :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já jsem teď i v zaměstnání. Takže u toho prázdného tlachání a obhajování levičáckých sraček zvyšuji HDP.
    Domnívám se, že přes učení pro kvalifikaci se ze mě bůh nestane, ale je to zajímavý názor.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FESTER: Nevím jeslti jsem liberál, ale opravdu doufám že nejsem conservative .)

    FIONOR: našel jsem kratší Hogenovou kde mluví o horizontu užitečnosti, touze po prosazení vlastní vůle k moci, o užitečnosti atd.
    Anna Hogenová - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=BMJ_pd1dnkQ&t=53s

    A tady je to o té funkci:
    Anna Hogenová - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=BMJ_pd1dnkQ&t=10m23s
    FESTER
    FESTER --- ---
    NEKROMANT: pokud to nevis jestli je to ode me kompliment a nebo vytka.. tak neni co resit...

    BTW :



    a zkus nad tim obrazkem premyslet...

    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    A ještě video jeden argument, pro ty kteří si myslí že kapitalismus zažívá krizi kvůli těm lenochům kteří nepracují:
    Ryba smrdí od hlavy :: Videa a přednášky nejen o filosofii
    http://videafilosofie.webnode.cz/news/ryba-smrdi-od-hlavy/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Navíc si nemyslím, že právo na život má být podmíněno užitečností (pak se pojďme prát jak moc jsou potřební lidé v NDNkách, mentálně postižení atd. )
    Ohledně mentálně postižených a duševních poruch sem zase hodím video které mi určitě neodpustíte už jen pro jeho délku :)
    Problém péče o duševní zdraví.mp4 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=GbOsIxLeiNQ
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SHEALA:
    NEKROMANT:
    Ještě K těm lékařům a lékům.. Né každý nemocný se stane pacientem. Někdo se do ordinace vůbec nedostane u jiného nemoc nenajdou i když třeba existuje.
    Mohou být i jiné důvody a motivace proč někdo nechce být v zaměstnání, ale to neznamená že není užitečný pro společnost jinak.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FESTER: Obamu moc rád nemám. Nevím jestli to je kompliment a nebo výtka.

    SHEALA: Nemyslím, že bych se nepotýkal se společenskými odlišnostmi, ale teď mě zas budeš napadat, že chudáčkuji. Nevím také co myslíš běžným vzdělávacím procesem, ale měl jsem ve školách různé problémy a chodil jsem do školy pro žáky se specifickými poruchami učení (a teď už všechno co jsem psal ztratilo váhu, protože jsem porouchaný a nenormální že? :D).
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NEKROMANT: Tak divil by ses, ale to co jsem popsala, je docela odhadnutelný. Podle toho jak mluvíš jsi rodilý čech, co prošel bežným vzdělávacím procesem, nikdo kdo by se musel potýkat s nějakou kulturní či společenskou odlišností. Možná to čteš poprvý, ale tímhle si získal docela dobrej start do života, docela hodně zdrojů. Pokud ti to přijde že tě soudím... jo no soudím, dostal si docela hodně zdrojů... a chceš další.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam