• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Hm.. ok mozno to bude neslusne, ale musim sa spytat - v ramci svojho pribehu spominas, ze vlastnis byt a napriek tomu si v tej situacii akej si - co je s tym bytom, ze ho nemozes pouzit na riesenie tejto situacie? Nemusis nam to sem samozrejme napisat, ale uprimne ked som si tie tvoje prispevky postupne cital tak ostal v takom WTF stave, ze sa jednoducho musim spytat.

    NEKROMANT: Inak uplne vazne - tie videa, ktore o NZP koluju su sice pekne pre zaujatie niekoho, co o teme nepocul, ale odkazovat na ne v ramci diskusie o NZP je uz fakt moc. Mne osobne to pride ako virtualna verzia svedkov jehovovich. Tych videi je kvantum, ale neobsahuju jednu zakladnu vec a to je - aky konkretny NZP navrhujete. Bez nejakeho konecneho a presneho variantu sa budu len donekonecna znova opakovat tie iste argumenty (co sa viac-menej deje presne aj tu) - teda naco to pozerat, ked som to uz videl?

    Proste a jednoducho - videa su pekna agitka, v momente ked zaujmete niekoho kto ma aspon ake take kriticke zmyslanie, tak sa opyta tu uplne zakladnu otazku - kde sa nato vezme. A prave TAM musi mat hnutie NZP odpoved, alebo lepsie povedane navrh. Uplne konkretny a jasny (tym nehovorim, ze dobry a uplne realny - ved to nemaju ani politicke strany). Nechapem preco toto nedokazete pochopit.

    To co sa momentalne okolo NZP predvadza je na urovni:
    A: Postavim Vam kraasny zamok.
    B: Fakt? A ako bude vyzerat? Bude mat priekopu? Bude mat veze? Bude mat...
    A: No.. Erhm.. Vlastne..
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: proc ale sbirate podpisy? proc nesbirate prihlasky? znas ty lidi z iniciativy osobne? tak jim to rekni, ze to delaji blbe.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    MANFRED: Hele ja ti nevim. Me prijde ze to je proste drina a dela se do nejakyho rozsahu...a kdyz si ji ty lidi muzou usetrit, tak to udelaj. Nicmene souhlas ze zrovna pro ne bude asi NZP znamenat spis vetsi zatez/oser, takze krom toho ze je cela komunisticka vesnice nenavidi protoze jsou to kapitalisticti vykoristovatele, tak je jeste nechaj zkrachovat. Fair trade ;)

    NEKROMANT: A která čísla ti chybí nejvíc? Ja sem ten nudnej (byt mi puvodne prisel NZP jako dobrej napad) a zajima me ta druha strana mince, tj. seskrtanim ceho / zvysenim prijmu z ceho se tech 60% medianu sebere.

    Ale jako jestli to ma byt prvni faze boje proti prohnilemu kapitalismu, tak to dava smysl.

    Mimochodem, je to 60% medianu prijmu lidi bez NZP, nebo celkem a muzem iterovat? ;)

    Ad zemedelstvi, z ceho vyplyva, ze by byla vic ohodnocena prosim?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: dy jindy jsem překrucoval co píšeš nebo lhal? v [ NEKROMANT @ Nepodmíněný Základní Příjem ] , mel jsem pocit ze jsem to napsal zcela jasne.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: j to chápu. Já tu mluvil sám za sebe. Je možný skočit na facebook, mailkonference nebo psát jiným lidem na mail nebo někam.. bylo spousta přednášek, prezentací a snad i jedna tiskovka :) Zítra končí sběr podpisů, ale asi o NZP bude ještě slyšet z úst mnohých...

    Na solidarita.tv je také poměrně dost záznamů nebo rovnou mrkni na web vseobecnyzakladniprijem.cz a dej si videa.. autory na webu dohledáš a jejich přibližný příjem dohledáš..

    Pokud si z prahy a chtěl bys hodit pokec s nějakou nesockou která je pro NZP, tak mi napiš přes PM a myslím že by to mělo jít domluvit :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: chapej, presvedcivejsi bude ten, kdo NZP nepotrebuje, nevyplati se mu, vlastne na nem sam prodela, a presto jej chce prosadit. narozdil od cloveka, ktery je pro NZP, protoze by si polepsil. protoze mluvit na jednu stranu o socialnim citeni a potrebe nezistne pomahat chudym a zaroven zistne natahovat ruku, to je nic moc reklama.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Být klidné je určitě fajn. A jsem rád, že jsi klidný.
    Právě že já jsem asi hodně velká výjimka a jsme nejvíce soc. alespoň z těch které jsem poznal z iniciativy nebo příznivců NZP. Mezi příznivce a podporovatele NZP jsou lidé o kterých vím že mají zhruba průměrný nebo nadprůměrný plat nebo i plat přes 60 000 měsíčně. Pravda znám i jednoho komunistu studenta (který není vyloženě jak soc já.).. ale ten dělá jaderku.. Nebo jednu socku, která sice pracuje ale i studuje, ale socka je (ve smyslu že má chronický nedostatek peněz a nemůže si dovolit to co je pro okolí samozřejmost) :D Dělá DNA čipy (biologie).
    Ale je pravda, že některé propagátorky jsou třeba doma s dítětem, takže z pohledu zvyšování HDP na tom také není nějak extra..

    Jsme rád, že jsem tu byl upřímný i když jsem možná i mou diskreditací diskreditoval i NZP... :D Nevypadá to, že se sběr podpisů podaří a doufám že jsme příliš příznivců neodradil (třeba i žádného? :D)..
    Pokud jde o to nasbírat tne podpisů co byl, tak se skoro ani nevyplatí přesvědčovat odpůrce, ale spíše více informovat ty kteří o tom neslyšeli (těch bude u nás i třeba oproti německy mluvícím zemím hodně..) a zaujme je to během chvíle...
    Nebo mi to tak alespoň přijde.. Nebyl jsem a asi nejsme příliš dobrý propagátor a šířitel myšlenek a už vůbec né sběrač podpisů. Zarověň si myslím, že moje angažmá nebylo rozhodující..
    Trošku mě ale mrzí že se do diskuse tady nezapojili nějací další příznivci..
    Ale zase chápu, že je to náročné na čas a vyčerpávající a někdo kdo studuje nebo pracuje, tak má méně času než já..
    Jinak o multimilionáři v ČR který by NZP podporoval nevím. Myslím si, že ale v zahraničí budou..
    Osobně jsem dával leták Karlu Schwarzenbergovi a říkal, že se na to podívá :D... Tuším že Miloš Zeman snad někomu z iniciativy říkal, že by NZP podpořil, čemuž se hodně lidí podivovalo a dohadovalo se, jestli je to dobře nebo špatně :) Ale kolik má kdo miliónů nevím..
    Které znáte multimilionářů krom Babiše, Bakaly a víte o nich něco více? :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja jsem klidny. jestli jsou vsichni zastanci NZP takovi, zdiskredituji se sami. fakt by se mezi nimi nenasel nejaky socialne uspesny multimilionar, ktery si penize vydelal poctivou praci, uz chudak nevi komu by jeste mohl pomoct, a tak fandi NZP, protoze v tom nechce byt sam? fakt je to program co v drtive vetsine pripadu zajima jen socky?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: placas.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: A někomu to přijde hnutý dobrý směrem.. Nenutím tě přijmout můj názor.. Můžeme se stejně tak bavit o tom, jestli by komodity jako voda, uhlí a tak mělo patřit těm kdo je nějak získají (žába na prameni) nebo jestli mají patřit všem, státu atp. :)
    Svobodní by chtělo zrušit i monopol antimonopolního úřadu.. chápu :)


    LUBOB: Jako že by si koupili více drog a alkoholu a né střechu nad hlavou, oblečení a díky tomu že by měli v sobě drog by méně cítili chlad a pak by umrzli?
    Pak by se NZP zase mohl líbit těm, kteří chtějí stavět pracovní tábory, gulagy či plynové komory :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Nebo co se týká hnojení a problémů s fosforem.. Já se v těch potravinách a zemědělství také orientuji o dost hůř než si myslím že by bylo třeba...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    ALMAD: ituaci na trhu to ovlivní různými směry.. Jak negativně tak pozitivně.. Zatím nikdo i zlidí kteří se zajímají jak o NZP tak potravinovou bezpečnost neviděl v NZP ohrožení v tomto směru.. Ale je to jistě důležitá věc a neměla by se podceňovat.. Potraviny atd.. je také velké téma s dotacema na hektar, monokulutrama, GMO a mnohými dalšími tématy...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: Je fajn, že Vandas netlače lidi (Vandas boys?). Ale bylo by dobré aby jeho činy byly v souladu s tím co si přeje, aby to bylo upřímné a případně postižitelné :D

    Věřím že i bez akcí by mohly být investice.. Jistě jsou i jiné způsoby fungování ekonomiky než je "růst růstu.." I teď jsou neziskovky.. Za první repubiliky byl družstva, pro které nebyl hlavní cíl zisk. Podle mě je ale už dost mimo téma...

    "Ono lágry budovaly v čechách spravedlivé společnosti s vysokou mírou přerozdělování."
    Které to byly ty spravedlivé společnosti?
    Není na odvážnou opatrnost :)
    Rozhodně považuji za špatné tábory nucených prací v každém režimu co kdy byl. Gulagy v SSSR, Němci atd atd.. V současné době třeba v Číně: například kauza kolem Falun Gong, KLDR, nebo USA (FEMA cemp, Guantanama..), v Rusku momentálně třeba kauza kolem Pussy Riot.. Můžeme i víc do historie jestli je zájem..

    Všechny "vyspělé" ekonomiky světa mají deficitní rozpočty a to ani nemuseli zavádět NZP.. S tím to tak moc souviset vážně nemusí...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MRAKY: Zkusím to projít, ale co nějaké vodítko?

    Jasně..Já to také myslel obecně, né jen NZP... Neredukoval bych to ovšem pouze na smolaře..


    ALMAD: A která čísla ti chybí nejvíc? Ta výše je v textu iniciativy.. (60% mediánu, stejně jako se měří chudoba...).

    No jsou to lidé co často sedí.. a když jsme psal že Tožička (který je výborný v teorii, lokální ekonomiky atd..) montoval sluneční panely v Africe vlastníma rukama tak se na mě sesypali kritické poznámky že to je samozřejmé a že to vlastníma rukama moc zdůrazňuji.. :)
    Někteří levičáci s vysokoškolským diplomem také znají třeba fabriky či jiné provozy z pozic dělníků...

    Dřina rukama by byla prostě více ohodnocená, což si myslím že je v pořádku.
    Jinak mám respekt k malým zemědělcům a věřím že to mají opravdu těžké.. Zemědělství bez automatizace nebo s malou automatizací bude jistě šílená dřina..

    Jídlo by si zasloužilo samostatnou debatu. Ale nemyslím si že by NZP přímo ohrozil potravinovou bezpečnost. Vím, že někteří propagátoři NZP se potravinovou bezpečností přímo zabývají. Například ekonomka Ilona Švihlíková (ta podporuje hlavně debatu o NZP, než NZP jako takový), zmiňovaný Tožička a jistě nebudou sami..

    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ALMAD: Tak ono taky je sprasený tim, že se nám jaksi přetrhla tradice(je rozdíl mezi tim, když se to dědí generacema a když se někdo zblázní že bude zemědělcovat a do roka trumfne Billa) a máme podivnou zemědělskou politiku, jinak ale znám dost lidí který jedou zemědělce po práci a to dost ve velkym(kravičky, prasátka a polnosti), a je to prostě asi jedna z posedlostí.
    S přínosem nevim, ale když si tak vzpomenu, co sem tady četl, silně se tu mluvilo o daních z nemovitostí a to sice o zvyšování (ouha), pak o daních z majetku (ajaj) a tak nevim nevim, teoreticky by to sice při nějakym hospodaření kolem 0 mělo mít přínos ale pochybuju, zatim stačí socan a jeho nápady jak ztrestat OSVČ.
    LUBOB: Souhlas. Více promile, více zkoslejch.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    muj odhad je, ze pokud se bezdomovcum rozdaji penize, tak jich umrzne vic :-)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: Vadilo by ti to narušení tržního principu, který považuješ za spravedlivější než "rovnost".


    o jake "rovnosti" je zde rec? o te, ze ja pracuju & z toho co vydelam, odvedu penize tobe, ktery pracovat nechces, prestoze muzes? nebo snad tohle ma byt ta "spravedlnost". at na to koukam z jakekoliv strany, tak mi to prijde hnuty oboji :-)

    ALMAD
    ALMAD --- ---
    MANFRED: Jak rikam, tenhle nazor maj vsichni kdo tam nedelaj.

    Za sebe ale soudim, ze syn ktery tam pracuje taky (protoze rodinna farma atakdal) si rozhodne radsi dyl zahraje WoWko, pokud mu to situace umozni.

    Kdyz jedou v zisku jenom minimalne, tak by prinos NZP mel byt vetsi, nez o kolik se zvednou dane, ne?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT:
    No jako že toho, že Vandas boys zatim nikoho netlučou mi nepřijde špatný. I když tak ukazuje že je posera a dodržuje zákony, a není tedy in natož frajer.
    S dividendama nazři, co to je dividenda a na konci zjistíš že bez nich se ztratí motivace části lidí investovat a poškodí se jeden z mechanismů řízení cen akcií. Bez investic není rozvoje.
    No, s lágrama a tak já nevim. Ono lágry budovaly v čechách spravedlivé společnosti s vysokou mírou přerozdělování. A umisťovaly tam lidi, jejichž prostředky potřebovaly přerozdělit, případně tam strkaly ty, který přerozdělovací nápady dost nevítali a nemínili se na nich spolupodílet. Takže s lágrama bych byl v čechách vopatrnej.

    ALMAD: Neopustili, pokud jedou tak že jsou v zisku, tak by byl pro ně přínos nakonec mínus(ono někde se na NZP musí vzít peníze). Pak taky musíš počítat s tím, že to nedělaj jen pro prachy.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    NEKROMANT: Ja zatim do hloubky (aka propocet) nevidel nic, ale muzu se mylit.

    Kazdopadne jsem spis narazel na to, jak mezi priznivce vetsinou patri vysokoskolsti, uspesni a tak dale. No...jo. To jsou lidi, co sedi za kompem, o volnych chvilich pisou na nyx a nezamestnanost pro ne znamena, ze maji konecne cas na svuj open source projekt, takze NZP by znamenalo, ze ho budou mit vic.

    Proti tomu znam lidi, co maj treba farmu. Maj k tomu nejakej vztah atakdal, ale kdyby dostali NZP, tak se vsadim, ze by si obdelavani par hektaru radi odpustili. Ona je to totiz drina rukama a oser.

    Za ne dobry. Jenom si nejak nejsem jistej, jak by to bylo s jidlem pro ostatni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam