• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: : já jsem na otázky vesměs odpověděl, - no, diky tomu "vesmes" to neni lez, uz jsi se poucil 8)

    Nicmene, porad jsi neodpovedel na tu zakladni otazku: ktere konkretni vydaje statniho rozpoctu chces osekat a ktere prijmy chces zvysit, aby se v nem nasli penize na NZP? Vzhledem k tomu, ze to je hlavni problem, ktery kdyz nevyresis tak proste NZP neni mozne zavest i kdyby se vsichni shodli ze ho chteji, je tvoje neschopnost odpovedet dost zasadni...

    Jo, a ciste soukrome, fakt by me zajimalo, cim se lisi placeni dani korporaci v systemu adresnych davek od systemu s NZP. Sla by tahle jedna otazecka odpovedet?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já jsem na otázky vesměs odpověděl, odpověď nebyla "uznána", tím to pro mě hasne. vymyslel jsem ty odpovědi nejlíp, jak jsem uměl, tak jak si na to odpovídám sám sobě. lepší ode mě už nedostanete.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: já nemám čas číst ty tuny příspěvků. - staci cist ty co jsou adresovany tobe. Nyx ti na ne dokonce posila notifikace 8)

    až se to přestane pohybovat v kruhu, ta argumentace, tak mě vzbuďte. - no, vis, aby se argumentace mohla pohybovat v kruhu, tak bys musel odpovidat na otazky. Takhle muze maximalne jet po oblouku a zastavit se, protoze XChaos zmizel kdyz mu dosly argumenty 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    každopádně: anketu [ XCHAOS @ Nepodmíněný Základní Příjem ] pořád pokládám za klíčovou, než se posuneme dál. ano jistě, "subjektivní pocit" že jsme borci, potřebujeme všichni :-) ale když dojde na lámání chleba, tak někdo vždycky vytáhne ten metr a začne si tu délku čůráka fakt přeměřovat :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ad odpověď id FIONOR: "pocit, že si toho dosáhl tvrdou prací" je dost subjektivní - stačí nevidět kolem sebe na vlastní oči nikoho, kdo pracuje tvrději...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já nemám čas číst ty tuny příspěvků. až se to přestane pohybovat v kruhu, ta argumentace, tak mě vzbuďte.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: svoboda je naprosto subjektivní kategorie... stejně jako Bůh, Vlast, Spravedlnost, a takový. Bavme se o konkrétních, měřitelnýcn, "objektivních", věcech.

    Svoboda: Můžeš třeba setřídit nějaké možnosti od té subjektivně nejpřijatelnější pro tebe po nejpřijatelnější. (ale samozřejmě, pokud nemáš vliv na skladbu možností, ze kterých můžeš vybírat, a někdo jiný vliv na tvorbu těch možností má, tak je ti to v podstatě prd platný)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: neustále zamlouváš hlavní výhodu ZP - no, od tebe, kterej sem prijde, placne par nesmyslu a pak na par dni zmizi aby se pozapomelo neprijdemne otazky k recene nesmyslum je trochu pokrytecke mluvit o "zamlouvani". Chces abych ti ti otazky zopakoval? 8))

    nedůvěra k byrokracii ve veřejném sektoru je známá - coz je ale problem resitelny jinymi zpusoby, jak je videt na civilizovanych zemich, kde byrokracie (a statni sprava jako takova) funguje vyrazne lepe nez v tomhle nasem blbakove.

    moci jako všimné svému doktorovi nebo jako dárek někomu blízkému koupit "flašku", apod. - jinými slovy, "účastnit se sociálního života") - hele, jestli pro tebe "ucastnit se socialniho zivota" znamena jen "dat doktorovi flasku", tak bys mozna mel trochu vic chodit mezi lidi 8))) A srsly, ty chces NZP zavadet proto, abys mohl davat doktorovi flasku beze strachu, ze budes narcen z uplaceni? Smankote 8))

    já nemám žádný jiný argument pro zavedení ZP, než "proč to nezkusit?" - to ze nemas argumenty je vcelku zjevne. A obdivuju odvahu, s jakou chces zavest vec, ktera by stala desitky az stovky procent celeho statniho rozpoctu, jen proto ze "proc to nezkusit". Zachazis podobne se svejma vlastnima penezma?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Že zrovna tady a od tebe po příspěvku XCHAOS uvidim anketu, kde jsou dvě možnosti smyslu života a to stupeň spotřeby a stupeň závisti...máš pravdu, to může ušetřit spoustu nekonečných debat ;)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: samozrejme se jedna o nejake prijmy. ale je to asi jako kdyz si 10tilete dite prividela nejakou "praci" a od rodicu/pribuznych dostane odmenu rozhodne ve statnim rozpoctu je to zblunknuti
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ano, nemas. bohuzel nevidis, jak zoufale malo to je.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: k tomu aby ses stal clenem nejakeho klubu nepotrebujes referendum
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS:
    Chybí tam podstatné spektrum odpovědí:
    -Svoboda
    -Aby mne nikdo neobíral za používání argumentace že mi vlastně pomáhá.
    -Nemusit živit prací lidi kteří pracovat odmítají.
    -Majetek a zisk by se nebrály jako sprosté slovo (a husiti jako hrdinové:-)
    Apod.
    Potom teda musím oponovat: renta,zisk...a podobně nejsou bezpracné zisky(tak to dycky vidí komár a vždy jimi opovrhoval a rgumentoval, ale zatraceně se mejlí).

    XCHAOS: Ale vždyť to tady už mnohokrát zaznělo, mužete to zkoušet podle libosti, stačí se dát s přáteli dohromady, vyplácet si vzájemně NZP a až se ukáže, jak děsně Vám to funguje a pomáhá, rádi se všichni připojíme. Akorát operovat vlastníma penězma není tak přitažlivý a lákavý jako posouvat cizíma a řídit to. Vzal bych si prostě příklad z toho chlapa, co skočil nahej mezi kaktusy, protože myslel že je to dobrej nápad (nebyl to politik, ten by tam házel vostatní), tak se rozhodl to vyzkoušet (bohužel se nezachovalo, jak byl nadšenej, takže až někdo bude mít stejnej pocit, bude to muset taky zkusit).
    Takhle je tam ta nutná podmínka, přesvědčit nadpoloviční většinu obyvatel, a taky ta hrozba, že když to fungovat nebude, jako vždy nikdo nebude za nic odpovědný, prostě se vymyslí proč to nevyšlo (třeba špatná fáze Uranu nebo oblíbené"lidé to nepochopili a pojede se vesele dál, třeba na NNZP, zatímco se někdo bude snažit zalátat škody, popravdě za peníze daňovejch poplatníků, přičemž se bude moudře poukazovat na to, jak děsně špatně se teď díky němu a jeho nesmyslnýmu šetření máme)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: takhle, já nemám žádný jiný argument pro zavedení ZP, než "proč to nezkusit?". ale naopak mi přijde, že argumenty _pro_ ZP pokládám za dogmatické.

    neboli: kdo chce, hledá způsob - kdo nechce, hledá důvod.

    já v podstatě nevěřím, že něco má nějaký důvod: věci buď fungují, nebo ne, jestli fungují zjistíme, když je zkusíme... existuje značné množství věcí, které je dobře, že nikdo nikdy nezkusí, ale ZP mezi ně podle mě ně nepatří (pravděpodobně akorát jeho výše a jeho dopady nebudou takové, jak si slibují jeho krajní příznivci - ale ani to nebude taková katastrofa, jak se obávají jeho odpůrci)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: uz vidim tu tvou interpretaci vysledku. kdyz se lidi vyjadri ze jim jde o majetek, bude to argument pro zavedeni NZP. kdyz se vyjadri ze jim o majetek nejde, bude to argument proc se NZP nebude zneuzivat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: nemám teď vlastní firmu, jsem pouze menšinový spoluvlastník (neanonymní, nesoucí riziko) (a ne - netýkalo se toho)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak pokud máte rádi ankety, tak jsem si dal práci s touhle [ XCHAOS @ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ]
    a úzce se to dotýká tématu "basic skill" a kdo ho případně přesahuje (BTW spousta lidí, kteří si o sobě myslí, že jsou IT zdatní a chytří a mají VŠ apod., pokládá uživatelské rozhraní serveru NYX za pro ně nesrozumitelné - a naopak tu vídám spoustu lidí, které podezřívám, že si neumí ani sami nainstalovat browser na PC - ale nikdo jim neřekl, že by jim NYX měl připadat nesrozumitelný, tak tu jsou :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

    Co potřebujete k tomu, aby váš život dával smysl?

    8 hlasy od 4 respondentů

      _BENNY
      _BENNY --- ---
      XCHAOS: tak jsi to zase cely rozmelnil, ale na puvodni namitku jsi v podstate vubec neodpovedel. tvoje firma se topi v milionech a ty nemas co do huby nebo co jsi tim chtel rict?
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      NEKROMANT: Někteří levičáci s vysokoškolským diplomem

      ne...často pocházejí z městských rodin, jejich rodiče jsou z úřednických či pedagogických profesí. jsou často více odtržení od reality, než podnikatelé, kteří často přichází přímo do styku se svými zaměstnani (pokud od nich nejsou odfiltrovaní middle-level managementem?)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      _BENNY: tohle je trochu složitější... dovedeš si představit, že když si polepší právnická osoba, tak si často nepolepší vlastně žádnej konkrétní člověk? a nedělil bych to na veřejný a soukromý sektor.

      strach z toho, že si někdo "polepší", mi přijde přehnaný - nemusí to být vůbec "na úkor" někoho jiného. ty peníze se dnes nějak rozkradou (na různých úrovních) - takhle na tom vydělají (nejspíš) firmy poskytující spotřební zboží nebo drobné služby (samozřejmě se toho spousta prochlastá nebo vydělají provozovatelé heren: ale to není tolik odlišné proti současnému stavu a navíc: ti, kdo chtějí žít takhle, se k nějaké formě dávek většinou dokáží dostat už dnes - tohle se týká spíš těch, kteří nejsou dost šikovní, aby dokázali využívat současný systém)

      neustále zamlouváš hlavní výhodu ZP, která se týká evoluce společnosti v delším horizontu: díky ZP přestane být schopnost kvalifikovat se k pobírání nějakých dávek "ceněnou kvalifikací" - a tohle jde napříč nějakým dělením na "socialistické" a "jiné" uspořádání společnosti - kdo se někdy pohyboval ve společnosti středověkého typu (tedy v dnešní době např. po Indii), tak si jistě uvědomil, že v silně stratifikovaných společnostech jsou atributy budící soucit de facto "výnosné", a na žebráky se nabalují "manažeři", hlídající, kdo má právo kde žebrat, apod. - víceméně, jestli chceš zabránit fallbacku do tohohle stavu (a když se podíváš na ekonomiku, odvíjející kolem různých znevýhodněných skupin, tak vidíš rysy toho samého i v dnešní době, akorát "zkulturněné"...)

      prostě místo výtahu pro vozíčkáře - který zdůrazňuje a zviditelňuje sociální status znevýhodněných - opravdu potřebujeme spíš usilovat o stav, kdy robotické nohy budou k dispozici za přijatelnou cenu každému - i za cenu, že 3/4 prodaných exemplářů budou použity třeba jen pro zábavu. prostě nemá cenu budovat sociální a civilizační ekosystém, ve kterém má postižení a znevýhodnění nezastupitelné místo, a vlastně "vytváří pracovní místa" pro řadu lidí - místo toho je potřeba pracovat na individuálním odstranění postižené a znevýhodnění, a je potřeba odstranit všechny psychologické bariéry, které pro lidi podvědomě ze znevýhodnění dělají vlastně jistou formu "ekonomického zabezpečení".

      do vědomé úrovně bytí tohle podle mě proniká hlavně u psychicky nemocných - ale právě, že u řady jiných to může být přítomné na nevědomé úrovni a mít to vliv na nějaké nevědomé rozhodování (v podstatě jde o obecně o to, že zdravotní problémy jsou jediná "oprávněná" záminka, jak se vyhýbat tlakům společnosti - co jsem podnikatel/živnostník, tak jsem daleko méně nemocný, resp. daleko méně s tím chodím k lékaři, protože prostě nejsem nucen se před někým vymlouvat, apod. - jestli by ZP něco nahradil, tak určitě třeba nemocenskou, apod.)

      dalším levelem je právě nedůvěra k byrokracii, která by měla rozhodovat, jak moc je kdo potřebný: nedůvěra k byrokracii ve veřejném sektoru je známá, nikdo ani pořádně není schopen posoudit pravidla, kterými by se měla řídit, protože jsou obrovsky nepřehledná a málo známá, byrokracie v soukromém sektoru je ještě obskurnější záležitost (a právě u korporátní byrokracie - a nikoliv u majitelů - se dnes nachází většina skutečné ekonomické moci ve společnosti). a právě této byrokracii - a nikoliv občanům samotným - dnes svěřujeme veškerou kompetenci týkající se toho, jak nakládat se sociálníma dávkama (a dokonce existují tendence hlídat, za co budou utráceny - tedy např., postižený s invalidním důchodem by neměl dle logiky, která stále častěji zaznívá, např. moci jako všimné svému doktorovi nebo jako dárek někomu blízkému koupit "flašku", apod. - jinými slovy, "účastnit se sociálního života")
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam