• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak pokud máte rádi ankety, tak jsem si dal práci s touhle [ XCHAOS @ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ]
    a úzce se to dotýká tématu "basic skill" a kdo ho případně přesahuje (BTW spousta lidí, kteří si o sobě myslí, že jsou IT zdatní a chytří a mají VŠ apod., pokládá uživatelské rozhraní serveru NYX za pro ně nesrozumitelné - a naopak tu vídám spoustu lidí, které podezřívám, že si neumí ani sami nainstalovat browser na PC - ale nikdo jim neřekl, že by jim NYX měl připadat nesrozumitelný, tak tu jsou :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

    Co potřebujete k tomu, aby váš život dával smysl?

    8 hlasy od 4 respondentů

      _BENNY
      _BENNY --- ---
      XCHAOS: tak jsi to zase cely rozmelnil, ale na puvodni namitku jsi v podstate vubec neodpovedel. tvoje firma se topi v milionech a ty nemas co do huby nebo co jsi tim chtel rict?
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      NEKROMANT: Někteří levičáci s vysokoškolským diplomem

      ne...často pocházejí z městských rodin, jejich rodiče jsou z úřednických či pedagogických profesí. jsou často více odtržení od reality, než podnikatelé, kteří často přichází přímo do styku se svými zaměstnani (pokud od nich nejsou odfiltrovaní middle-level managementem?)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      _BENNY: tohle je trochu složitější... dovedeš si představit, že když si polepší právnická osoba, tak si často nepolepší vlastně žádnej konkrétní člověk? a nedělil bych to na veřejný a soukromý sektor.

      strach z toho, že si někdo "polepší", mi přijde přehnaný - nemusí to být vůbec "na úkor" někoho jiného. ty peníze se dnes nějak rozkradou (na různých úrovních) - takhle na tom vydělají (nejspíš) firmy poskytující spotřební zboží nebo drobné služby (samozřejmě se toho spousta prochlastá nebo vydělají provozovatelé heren: ale to není tolik odlišné proti současnému stavu a navíc: ti, kdo chtějí žít takhle, se k nějaké formě dávek většinou dokáží dostat už dnes - tohle se týká spíš těch, kteří nejsou dost šikovní, aby dokázali využívat současný systém)

      neustále zamlouváš hlavní výhodu ZP, která se týká evoluce společnosti v delším horizontu: díky ZP přestane být schopnost kvalifikovat se k pobírání nějakých dávek "ceněnou kvalifikací" - a tohle jde napříč nějakým dělením na "socialistické" a "jiné" uspořádání společnosti - kdo se někdy pohyboval ve společnosti středověkého typu (tedy v dnešní době např. po Indii), tak si jistě uvědomil, že v silně stratifikovaných společnostech jsou atributy budící soucit de facto "výnosné", a na žebráky se nabalují "manažeři", hlídající, kdo má právo kde žebrat, apod. - víceméně, jestli chceš zabránit fallbacku do tohohle stavu (a když se podíváš na ekonomiku, odvíjející kolem různých znevýhodněných skupin, tak vidíš rysy toho samého i v dnešní době, akorát "zkulturněné"...)

      prostě místo výtahu pro vozíčkáře - který zdůrazňuje a zviditelňuje sociální status znevýhodněných - opravdu potřebujeme spíš usilovat o stav, kdy robotické nohy budou k dispozici za přijatelnou cenu každému - i za cenu, že 3/4 prodaných exemplářů budou použity třeba jen pro zábavu. prostě nemá cenu budovat sociální a civilizační ekosystém, ve kterém má postižení a znevýhodnění nezastupitelné místo, a vlastně "vytváří pracovní místa" pro řadu lidí - místo toho je potřeba pracovat na individuálním odstranění postižené a znevýhodnění, a je potřeba odstranit všechny psychologické bariéry, které pro lidi podvědomě ze znevýhodnění dělají vlastně jistou formu "ekonomického zabezpečení".

      do vědomé úrovně bytí tohle podle mě proniká hlavně u psychicky nemocných - ale právě, že u řady jiných to může být přítomné na nevědomé úrovni a mít to vliv na nějaké nevědomé rozhodování (v podstatě jde o obecně o to, že zdravotní problémy jsou jediná "oprávněná" záminka, jak se vyhýbat tlakům společnosti - co jsem podnikatel/živnostník, tak jsem daleko méně nemocný, resp. daleko méně s tím chodím k lékaři, protože prostě nejsem nucen se před někým vymlouvat, apod. - jestli by ZP něco nahradil, tak určitě třeba nemocenskou, apod.)

      dalším levelem je právě nedůvěra k byrokracii, která by měla rozhodovat, jak moc je kdo potřebný: nedůvěra k byrokracii ve veřejném sektoru je známá, nikdo ani pořádně není schopen posoudit pravidla, kterými by se měla řídit, protože jsou obrovsky nepřehledná a málo známá, byrokracie v soukromém sektoru je ještě obskurnější záležitost (a právě u korporátní byrokracie - a nikoliv u majitelů - se dnes nachází většina skutečné ekonomické moci ve společnosti). a právě této byrokracii - a nikoliv občanům samotným - dnes svěřujeme veškerou kompetenci týkající se toho, jak nakládat se sociálníma dávkama (a dokonce existují tendence hlídat, za co budou utráceny - tedy např., postižený s invalidním důchodem by neměl dle logiky, která stále častěji zaznívá, např. moci jako všimné svému doktorovi nebo jako dárek někomu blízkému koupit "flašku", apod. - jinými slovy, "účastnit se sociálního života")
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      LUBOB: já si myslím, že to taky není cesta. cesta k zavedení ZP je obecné referendum (to by ale nejdřív institut referenda musel být součástí českého právního řádu)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      MRAKY: tak minimálně vykazuje jisté známky ekonomické aktivity, některé se podnikání blíží hodně (např. dálniční mýtné, železniční síť...)
      MANFRED
      MANFRED --- ---
      ALMAD: Tak musej je nenávidět, většinou jako zaměstnanci JZD ještě při tom, jak se tady utlumuje nemaj práci a i kdyby, závist je prostě potvora. Pikantní je, že jak brali to JZD který tam měli a který vzniklo zabráním všeho souvisejícího se zemědělstvim v okolí, jako že je jejich a hezky to zvelebujou (hrůza sama) tak to, že to dostal zpátky původní vlastník berou jako strašlivou kráděž. A jako nepřu se, že práce je to prostě pořádná, pamatuju že lidem v zemědělství (a horníkum) se za komouše děsně závidělo, lidi u jedněch viděli že se dostanou zadarmo k žrádlu (protože se tam, aspoň tady, kradlo silně, z družstevního krev netekla) a u druhejch že si vydělaj, ale jít jedno nebo druhý závisníci nějak nechtěli protože to fakt zavánělo prací (ačkoliv JZD tady lidi shánělo a doly tuplem).
      Tak fáze boje to určitě bude, když se člověk koukne kdo to horempádem podporuje a jaký argumenty se na to nabalujou.

      SEAMON: Jo, taky jsem zjistil, že jímavejch příběhů a konstatováních, jak je třeba to ono napravit to provází hrozná spousta, ale jak se operuje s nějakejma numerama, dost mi to připomíná když si děti ve škole hrajou v ekonomice na stát.
      SEAMON
      SEAMON --- ---
      NEKROMANT: Hm.. ok mozno to bude neslusne, ale musim sa spytat - v ramci svojho pribehu spominas, ze vlastnis byt a napriek tomu si v tej situacii akej si - co je s tym bytom, ze ho nemozes pouzit na riesenie tejto situacie? Nemusis nam to sem samozrejme napisat, ale uprimne ked som si tie tvoje prispevky postupne cital tak ostal v takom WTF stave, ze sa jednoducho musim spytat.

      NEKROMANT: Inak uplne vazne - tie videa, ktore o NZP koluju su sice pekne pre zaujatie niekoho, co o teme nepocul, ale odkazovat na ne v ramci diskusie o NZP je uz fakt moc. Mne osobne to pride ako virtualna verzia svedkov jehovovich. Tych videi je kvantum, ale neobsahuju jednu zakladnu vec a to je - aky konkretny NZP navrhujete. Bez nejakeho konecneho a presneho variantu sa budu len donekonecna znova opakovat tie iste argumenty (co sa viac-menej deje presne aj tu) - teda naco to pozerat, ked som to uz videl?

      Proste a jednoducho - videa su pekna agitka, v momente ked zaujmete niekoho kto ma aspon ake take kriticke zmyslanie, tak sa opyta tu uplne zakladnu otazku - kde sa nato vezme. A prave TAM musi mat hnutie NZP odpoved, alebo lepsie povedane navrh. Uplne konkretny a jasny (tym nehovorim, ze dobry a uplne realny - ved to nemaju ani politicke strany). Nechapem preco toto nedokazete pochopit.

      To co sa momentalne okolo NZP predvadza je na urovni:
      A: Postavim Vam kraasny zamok.
      B: Fakt? A ako bude vyzerat? Bude mat priekopu? Bude mat veze? Bude mat...
      A: No.. Erhm.. Vlastne..
      LUBOB
      LUBOB --- ---
      NEKROMANT: proc ale sbirate podpisy? proc nesbirate prihlasky? znas ty lidi z iniciativy osobne? tak jim to rekni, ze to delaji blbe.
      ALMAD
      ALMAD --- ---
      MANFRED: Hele ja ti nevim. Me prijde ze to je proste drina a dela se do nejakyho rozsahu...a kdyz si ji ty lidi muzou usetrit, tak to udelaj. Nicmene souhlas ze zrovna pro ne bude asi NZP znamenat spis vetsi zatez/oser, takze krom toho ze je cela komunisticka vesnice nenavidi protoze jsou to kapitalisticti vykoristovatele, tak je jeste nechaj zkrachovat. Fair trade ;)

      NEKROMANT: A která čísla ti chybí nejvíc? Ja sem ten nudnej (byt mi puvodne prisel NZP jako dobrej napad) a zajima me ta druha strana mince, tj. seskrtanim ceho / zvysenim prijmu z ceho se tech 60% medianu sebere.

      Ale jako jestli to ma byt prvni faze boje proti prohnilemu kapitalismu, tak to dava smysl.

      Mimochodem, je to 60% medianu prijmu lidi bez NZP, nebo celkem a muzem iterovat? ;)

      Ad zemedelstvi, z ceho vyplyva, ze by byla vic ohodnocena prosim?
      REDGUY
      REDGUY --- ---
      NEKROMANT: dy jindy jsem překrucoval co píšeš nebo lhal? v [ NEKROMANT @ Nepodmíněný Základní Příjem ] , mel jsem pocit ze jsem to napsal zcela jasne.
      NEKROMANT
      NEKROMANT --- ---
      _BENNY: j to chápu. Já tu mluvil sám za sebe. Je možný skočit na facebook, mailkonference nebo psát jiným lidem na mail nebo někam.. bylo spousta přednášek, prezentací a snad i jedna tiskovka :) Zítra končí sběr podpisů, ale asi o NZP bude ještě slyšet z úst mnohých...

      Na solidarita.tv je také poměrně dost záznamů nebo rovnou mrkni na web vseobecnyzakladniprijem.cz a dej si videa.. autory na webu dohledáš a jejich přibližný příjem dohledáš..

      Pokud si z prahy a chtěl bys hodit pokec s nějakou nesockou která je pro NZP, tak mi napiš přes PM a myslím že by to mělo jít domluvit :)
      _BENNY
      _BENNY --- ---
      NEKROMANT: chapej, presvedcivejsi bude ten, kdo NZP nepotrebuje, nevyplati se mu, vlastne na nem sam prodela, a presto jej chce prosadit. narozdil od cloveka, ktery je pro NZP, protoze by si polepsil. protoze mluvit na jednu stranu o socialnim citeni a potrebe nezistne pomahat chudym a zaroven zistne natahovat ruku, to je nic moc reklama.
      NEKROMANT
      NEKROMANT --- ---
      _BENNY: Být klidné je určitě fajn. A jsem rád, že jsi klidný.
      Právě že já jsem asi hodně velká výjimka a jsme nejvíce soc. alespoň z těch které jsem poznal z iniciativy nebo příznivců NZP. Mezi příznivce a podporovatele NZP jsou lidé o kterých vím že mají zhruba průměrný nebo nadprůměrný plat nebo i plat přes 60 000 měsíčně. Pravda znám i jednoho komunistu studenta (který není vyloženě jak soc já.).. ale ten dělá jaderku.. Nebo jednu socku, která sice pracuje ale i studuje, ale socka je (ve smyslu že má chronický nedostatek peněz a nemůže si dovolit to co je pro okolí samozřejmost) :D Dělá DNA čipy (biologie).
      Ale je pravda, že některé propagátorky jsou třeba doma s dítětem, takže z pohledu zvyšování HDP na tom také není nějak extra..

      Jsme rád, že jsem tu byl upřímný i když jsem možná i mou diskreditací diskreditoval i NZP... :D Nevypadá to, že se sběr podpisů podaří a doufám že jsme příliš příznivců neodradil (třeba i žádného? :D)..
      Pokud jde o to nasbírat tne podpisů co byl, tak se skoro ani nevyplatí přesvědčovat odpůrce, ale spíše více informovat ty kteří o tom neslyšeli (těch bude u nás i třeba oproti německy mluvícím zemím hodně..) a zaujme je to během chvíle...
      Nebo mi to tak alespoň přijde.. Nebyl jsem a asi nejsme příliš dobrý propagátor a šířitel myšlenek a už vůbec né sběrač podpisů. Zarověň si myslím, že moje angažmá nebylo rozhodující..
      Trošku mě ale mrzí že se do diskuse tady nezapojili nějací další příznivci..
      Ale zase chápu, že je to náročné na čas a vyčerpávající a někdo kdo studuje nebo pracuje, tak má méně času než já..
      Jinak o multimilionáři v ČR který by NZP podporoval nevím. Myslím si, že ale v zahraničí budou..
      Osobně jsem dával leták Karlu Schwarzenbergovi a říkal, že se na to podívá :D... Tuším že Miloš Zeman snad někomu z iniciativy říkal, že by NZP podpořil, čemuž se hodně lidí podivovalo a dohadovalo se, jestli je to dobře nebo špatně :) Ale kolik má kdo miliónů nevím..
      Které znáte multimilionářů krom Babiše, Bakaly a víte o nich něco více? :)
      _BENNY
      _BENNY --- ---
      ja jsem klidny. jestli jsou vsichni zastanci NZP takovi, zdiskredituji se sami. fakt by se mezi nimi nenasel nejaky socialne uspesny multimilionar, ktery si penize vydelal poctivou praci, uz chudak nevi komu by jeste mohl pomoct, a tak fandi NZP, protoze v tom nechce byt sam? fakt je to program co v drtive vetsine pripadu zajima jen socky?
      LUBOB
      LUBOB --- ---
      NEKROMANT: placas.
      NEKROMANT
      NEKROMANT --- ---
      LUBOB: A někomu to přijde hnutý dobrý směrem.. Nenutím tě přijmout můj názor.. Můžeme se stejně tak bavit o tom, jestli by komodity jako voda, uhlí a tak mělo patřit těm kdo je nějak získají (žába na prameni) nebo jestli mají patřit všem, státu atp. :)
      Svobodní by chtělo zrušit i monopol antimonopolního úřadu.. chápu :)


      LUBOB: Jako že by si koupili více drog a alkoholu a né střechu nad hlavou, oblečení a díky tomu že by měli v sobě drog by méně cítili chlad a pak by umrzli?
      Pak by se NZP zase mohl líbit těm, kteří chtějí stavět pracovní tábory, gulagy či plynové komory :D
      NEKROMANT
      NEKROMANT --- ---
      Nebo co se týká hnojení a problémů s fosforem.. Já se v těch potravinách a zemědělství také orientuji o dost hůř než si myslím že by bylo třeba...
      NEKROMANT
      NEKROMANT --- ---
      ALMAD: ituaci na trhu to ovlivní různými směry.. Jak negativně tak pozitivně.. Zatím nikdo i zlidí kteří se zajímají jak o NZP tak potravinovou bezpečnost neviděl v NZP ohrožení v tomto směru.. Ale je to jistě důležitá věc a neměla by se podceňovat.. Potraviny atd.. je také velké téma s dotacema na hektar, monokulutrama, GMO a mnohými dalšími tématy...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam