• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY:
    Já to s tou motivací vidím jinak..
    Někdo kdo teď nepracuje by pracoval, ale za takovou mzdu, která by mu bez NZP nezajistila přežití...
    Pracující chudoba je i v německu a řeší to tam částečnými úvazky...

    Tak důchodci by od státu za život dostali od státu více peněz než dostávají teď.. míra přerozdělování by byla větší..
    Lidé by nebyly nuceni pracovat na černo (navíc někdo navrhuje"xchaos" a né jen on , aby se například zrušila minimální mzda..) Tím pádem by bylo možné legálně pracovat za menší mzdu..
    Kontrola by mozna vyzadovala vetsi naklady, ale soucasny stav kdy kontrola temer nefunguje je proste spatny...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Možný to tu píšu po x té zbytečně, protože to už všichni ví..
    Jen se vám to nelíbí :)
    Mě ta diskuse začíná připadat trošku nudná a unavující...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Nižší motivace není tak jednoznačná - je.

    , že současným důchodcům - jak by se resil prechod je uplne jedno. Podstatne je, ze v tvem systemu by vetsina duchodcu mela _mene_ nez ted.

    A danove uniky (a vyhibani se danim) jsou problem uz ted, - ano. Ale brutalni zvyseni dani, ktere prosazujes, by problem jenom zhorsilo. Lide by vic pracovali na cerno, kontrola by vyzadovala vetsi naklady, proste samy pozitiva 8))
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Už jsem to tu vysvětloval.. Současní důchodci by o nic neměli přijít (já bych jim trochu vzal, pokud by to nešlo jinak :D) ale zároveň by se nedostali pod to co bude NZP..
    A nová generace bude mít výhody z NZP po celý život a může si peníze spořit sama... Mohli by vzniknout nějaké státem garantované spořící fondy jako nadstandard.. ale základní zajištění důstojného života by bylo NZP a muselo by být v takové výši aby lidé nežili v chudobě (měřeno třebas tím mediánem HDP...).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    A danove uniky (a vyhibani se danim) jsou problem uz ted, a meli by se nejak resit nezavisle na tom, jeslti se NZP zavede nebo ne..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Jinak pro ty invalidy by se také nemuselo nic zásadně měnit k horšímu..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Mě tne průběžný systém nepřipadá tak špatný... Když peníze nikde neleží, tak se nedají rozkrást a pořád jsou v oběhu...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Nižší motivace není tak jednoznačná.. Někdo by byl motivován pracovat i za méně peněz atd. A navíc převládající názor je, že současným důchodcům by se důchody nesnižovali, naopak těm, kteří mají méně než by byl NZP (a nejsem si jist, že to je opravdu tak malá část) by se dorovnal do NZP..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Median duchodu je 10650. Nadpolovicni vetsine duchodcu by to ublizilo. Plus samozrejme vsem lidem, kteri diky zdravotnimu postizeni maji extra vysoke _skutecne_ potreby.

    A samozrejme, uplne jsi zamluvil drobny problemecek, ze abys dosahl i takhle mizernyho vysledku, musel bys nejdriv zrusit pulku rozpoctu (ok, to je zhruba cele ministerstvo socialnich veci) A PAK DO NEJ VYBRAT NAVIC JESTE POLOVINU TOHO CO TED. Takze vyssi dane, takze Lafferova krivka, takze nizsi motivace k praci a vyssi motivace k danovejm unikum...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Důchodová reforma musí reagovat na dlouhověkost společnosti
    http://www.youtube.com/watch?v=Va0mPRazvc8
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: moc jsme to nepochopil. Pokud se to opravdu liší od toho co jsem psal, tak budu rád když mi to zkusíš ještě vysvětlit jak to je o něco pomaleji a podrobněji..
    Jinak si myslím, že je možné o NZP mluvit i s jinýma lidma které NZP podporují a vědí toho více než já.. :)
    Připadám si tady trošku jak kůl v plotě.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Důchodcům kteří mají důchod pod 8000 by to naopak pomohlo. A už jsme psal, že se nejvíce zvažuej ta varianta že by se důchody které jsou nad rámec NZP současným důchodcům zachovali (tzn, pokud by měl někdo méně než je NZP tak by dostall NZP, pokud by měl víc tak by dostával jak do teď..)
    Osobně se nebráním tomu, aby se ta zásluhová část pro ty kteří mají více než NZP přepočítala a snížila...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já měl za to, že průběžný systém je o tom, že současná generace dává peníze přímo té starší, takže peníze zbytečně někde neleží.. pak není důvod aby na důchodový systém nebylo, pokud je stát schopný efektivně vybírat daně...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Nejsme si jist, jestli si počítal né jen to co se ušetří ale i to co se nahradí (příspěvky v nezaměstnanosti, příspěvky na bydlení, důchody atd..) - prumerny duchod je dnes 11000. Jinymy slovy, zavedeni NPZ byl duchodcum _uskodilo_. Nadseni by byli urcite i treba ruzni postizeni lide, kteri v soucasne dobe maji narok treba na prispevek na auto, vozik a podobne a tvrm systemu by o tohle prisli. Stejne tak by mene dostali ti lide na podpore v nezamestanosti, kteri meli predtim stredni a vyssi prijem.

    Skvela prace!
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jinak, pokud by někdo chtěl pokecat s někým kdo ovládá lépe češtin o NZP tak se může přesunout třebas i sem: https://forum.pirati.cz/socialni-system-f548/vseobecny-zakladni-prijem-t5205.html
    Pro přispívání není nutná registrace...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Díky, ale tohle mi asi moc nepomůže..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Nejdřív chcete důchod škrtnout, protože na něj není a teď mě napadáte že je chci okrást :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: Nejde o ušetření, ale o to, že by se neplatili důchody + NZP ale převedlo by se to postupně na NZP (takže celkové státní náklady klesnou).. tys počítal možná náklady na důchody (největší položka rozpočtu) spolu s NZP...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Mě tolik ne, možná čtenářům toho co píšu :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: na duchodech neusetris vubec nic. naopak, musel by ses vyrovnat s nesrovnatelne vetsim problemem, jakym duchodovy dluh je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam