• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Hypoteticky: A co když to bude invalida, kterému se nechce pracovat? :) tak pořád si mu ochotný dát 100 000 ? :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: kriminalizace chudoby - lol.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Asi máme jiné hodnocení kdo je to skutečně potřebný člověk a co skutečně kdo potřebuje a co si zaslouží - bezpochyby. Ja budu mnohem radsi, kdyz z mych dani dostane sto tisic prispevek na auto nejakej invalida, nez kdyz z nich dostane deset tacu nekdo, komu se proste nechce pracovat.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Jak extra rešit uplne nepracujici? A kdo vsechno do te katerogie uplne nepracujici spada?
    trade off?
    Já jsme proti zvyšování kriminalizace chudoby a například drogově závislých. Ale po uplynulých debatách jsme tu ani nečekal nějakou shodu...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Asi máme jiné hodnocení kdo je to skutečně potřebný člověk a co skutečně kdo potřebuje a co si zaslouží.. To je asi jasné ne?...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: A které psané sdělení myslíš že mi dělají problém?
    Něco čtu o zdroje, ale neumím jazyky a čtu pomalu.. Friedmana jsem nečetl.. Ty si četl Marxe originál? :D
    Čtu teď knížku od Valtra Komárka a od Davida Graebera.. V rozhlase poslouchám Karla Kosíka.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FIONOR: Uprimne postupujucou diskusiou by som bol ochotny uvazovat o eliminacii chudoby tym, ze sa definuje garantovane minimum a zrusi min plat a rozdiel stat dorovna. S tym, ze by sa ale museli extra riesit uplne nepracujuci.

    Toto by vsak muselo priniest nejaky zjavne trade off.. Proste cast spolocnosti, ktorej sa nedari dostane extra peniaze a nik neriesi preco. Ale na druhej strane by som ocakaval ovela prisnejsi trestny system. V zmysle spolocnost ti dava priestor na slusny zivot - ocakava, ze dokazes potom dodrzat zakony.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Ja hlavne nechapu jak muzes s vaznou tvari propagovat system, kterej by znamenal zaroven brutalni zvyseni dani a zhorseni situace (mj.) duchodcu a skutecne potrebnych lidi.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Takže máš dojem, že chápu o čem tu píšeš a neb si myslíš že nikoliv?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    můžu to napsat i tak, že se domnívám, že NZP lépe naplňuje potřeby lidí než ruka volného trhu...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já si myslím, že je to spravedlivější rozdělování zdrojů, než které předvádí ruka volného trhu.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: No to je právě ideologie neoliberalismu se kterou né jen já nesouhlasím :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    I nějací známí liberálové typu Milton Friedman navrhovali NZP.. teď si nejsem jistý, jestli to byl zrovna on :D zkusím to najít...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Někdo zase nazývá krádeží to co ty považuješ za spravedlivý tržní princip :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Tak kapitalismus už tu také párkrát byl a je neustále v krizi.. občas v pořádné.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Nepsal jsem že by klesla, ale že se musí zefektivnit výběr daní a už teď je to špatné.. (například minimální mzda a zbytek na ruku na černo..).
    Ale lidé budou mít více peněz a budou mít možnost odmítnout práci na černo.. Zaměstnavatelé by nemuseli platit mzdy tak vysoké..
    Nerezignujem na výběr daní, protože jsou daňové uniky nebo protože by se zvýšili s vyšším zdaněním.. Skandinávské země mají vyšší daně, země v africe třeba minimální a přitom ve skandinávských zemí je vyšší HDP...


    REDGUY: Tenhle argument je oprávněný.. Mohlo by to způsobit menší přijmi státu. Ale nemuselo by to nutně příliš negativně ovlivnit kvalitu života. NZP by mohlo být vypláceno právě proto nějakým mediánem případně spotřebním košem a né fixní částkou..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: lidé mají na výběr být bez práce a nebo vzít jakoukoliv práci (na černo). Sám mám podobné zkušenosti.. - a proc myslis, ze to tak je? Nemyslis ze to tak trochu souvisi s tim, ze zamestanavateli se nechce platit dane? Opravdu myslis, ze kdybys ZVYSIL dane, tak by nabidka prace na cerno KLESLA?

    Ale že je něco lépe placené nemusí znamenat že to má větší přínos pro společnost. - To ano. Nicmene, zaroven to znamena, ze z te mene placene prace odvede mene dani a tim padem zase klesnou prijmy rozpoctu.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Tak někdo tu psal s tou volební urnou.. také není jen jedna třeba v Praze.. také to něco stojí.. na tohle ještě dával Hrubec lepší příklady.. až na ně narazím tak je sem pošlu...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: klídek.. :) určitě jsou právní a formální způsoby jak legálně změny v tomto smyslu provést...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Ono ja ma skor pocit, ze to pan Hrubec tak dost prekruca. Nase jazyky maju kopec slov a slovnych spojeni a existuju presne take, co zodpovedaju tomu co sa pokusa vyjadrit. Napr. garancia, respektive mat garantovane.

    Tj. ak mam pravo v lese hladat huby. Tak mozem ist donho a ak huby najdem - mozem si ich ponechat.
    Ak mam garantovane, ze huby z lesa dostanem. Tak ich proste dostat musim, nezavisle ci preto nieco spravim ci nie.

    Proste mat pravo na vykonavacnie niecoho znamena len tolko, ze mi v tom nik nesmie branit, ale nie je prave garantovane ze to nakoniec budem moct vykonat.

    Tj. presnejsie ty by si napriklad chcel, aby kazdy mal garantovanciu na slusny zivot. Len problem je v tom, ze takouto formulaciou by si defakto mohol stat zalovat v pripade, ze ti jednoducho sluzny zivot nezabezpeci (aj napriek tomu ze ty nic preto nespravis). A pre to nezabezpecenie mozu existovat uplne objektivne dovody. (napr prazdna statna kasa)

    Je to holt jednoduche garantovat sa da akurat tak smrt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam