• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SEAMON: Jo, já jenom že když se to převede na podstatu věci, vypadá přerozdělování zvláště komicky.
    A to ještě pořád mluvíme o přesunech financí, zboží, služeb a nedostali jsme se k přerozdělování, omezování, a regulaci svobody.
    TRISSIE: Ano, opravdu hezké, já o tom fakt nevěděl že to existuje.Ocením když nemám po ruce "inžu" která z čehokoliv vyrobí jakoukoli tabulku či graf (a když vzpomenu jak ve svý grafotvorbě jednou vyrobila cinkající, dynamický, vlnící se a tekoucí 3D graf ze kterýmu se udělalo každýmu po minutě sledování špatně od žaludku,takže rozpustila poradu nejvyššího managementu v cca 2 minutách).
    Na ty obce se radši nekouknu, to by mi stoupnul tlak jak papiňákovi.
    GORG
    GORG --- ---
    uf.. omlouvám se za pravopisné lívance.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: aby ten komu boli financie odobrane nemal pocit krivdy

    Osobně bych "neždímal" peníze z malých středních nebo větších podnikatelů, kteří by se pomocí progresivního danění dali považovat za bohaté nebo jejich firmy, ale na tu mega cream smetánku, která má dost peněz i na charitativní účely ( o kterých konrétních já si stejně myslím svý).

    Mám v tomhle směru i pocit, že bohatě stačí ty lidi zavřít do vězení, protože ta nerovnováha souvisí s porušováním zákonů. At už je to i obyčejný praní špinavých peněz z drog, po podvody a jiné věci. Za posledních 6 dní zemřely tři velcí "superbankéři".. , na sebevraždu.. někdo by mohl spíš říct, že oni měli právě svědčit v kauze LIBOR apod., což bylo prokázané fixlování s indexem LIBOR, a prokazatelný tedy okrádání států světa a vlastně každého. Ale najít konkrétní viníky...
    GORG
    GORG --- ---
    TRISSIE: Takové aplikace jsou pozitivní posun. Mně se taky líbilo http://budovanistatu.cz/

    Čím podrobněji tím líp, na výše zmíněném serveru mi trochu chybělo, že to nemůžu pekně fraktálově rozklikávat až na jednotlivé propisky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MANFRED: jo, mně se tyhle stránky taky moc líbí, dobře se na nich dohledávají údaje a je to v použitelném členění. Ted jsem třeba koukala, že se tam dají najít i podrobné údaje o hospodaření všech obcí v ČR, taky zajímavé čtení.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    MANFRED: Mne islo hlavne o to, ze sme jednoznacne urcili hlavny element - tj. je to prerozdelovanie. Tj. niekde sa nieco zoberie a inde sa to da - mala ale podstatna featura. :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    KLIP: Inu vychadza sa zo sucastneho systemu, aj koli tomu ze NZP bol deklarovany s tym, ze nevyzaduje zrusenie trhovych principov a defakto moze fungovat aj v kapitalistickom prostredi. Tj. inak povedane, ma sa da zaviest do terajsieho stavu spolocnosti.

    Automatizacia je zlate tela NZP. :) Len mi vzdy nejako chyba to vysvetlenie co budu robit ti ludia, ktori takto pracu stratia a co zabrani firmam aby svoje vyrobne linky presununli tam kde budu mat pracovnu silu - predstalen taka autoamatizacia je kua draha zabava. A nie - neverim, ze ludia ktori momentalne pracuju za minimalku v systeme s NZP vystuduju skolu, alebo zacnu podnikat - to je podla mna silne naivne ocakavanie.

    Inak uprimne mnohe z toho co pises sa uz v tomto klube premleto tak 10x najmenej - napriklad lacna pracovna sila a strach o prezitie - to je bezny stav v nasich bananistanoch, kde je vymozitelnost prava mimoriadne mizerna a zdlhava. Takze otazka znie, ci zlepsenie dostupnosti prava (ktore aj tak musime poriesit) nie je zaroven efektivnych riesenim na tento problem.

    Inak pokusov o stavanie "lepsej" spolocnosti uz v minulosti prebehlo niekolko a myslim, ze uspesnost bola spravidla miziva. Elementarnou slabinou tychto systemov bol spravidla naturel cloveka.

    Btw - ako sme sa v uvode zhodli, NZP je system prerozdelenia - to doslova znamena, ze niekde zdroje zoberiem a prerozdelim ich inde. Tj. je nutne niekomu financie zobrat, aby ich bolo mozne prerozdelit. Kedze sme sa zhodli, ze to je elementarny princip - ako zabranist tomu, aby ten komu boli financie odobrane nemal pocit krivdy?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TRISSIE: A to mi nějak uteklo když jsi to sem dávala, to je nádherný, proti klasickejm http://www.mfcr.cz/ pokrok jako prase. Dík.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    THEODORT: no tak to se omlouvám, že jsem předpokládala, že když už operuješ nějakými těmi odbornými termíny (jako jsou třeba "daňové příjmy"), tak je používáš v tom významu, v jakém se obvykle v oboru používají.

    Svoje zdroje jsem už linkovala několikrát, ovšem pokud bys kvůli tomu nespal, tak je to z informačního portálu MF ČR: http://monitor.statnipokladna.cz/2013/
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    REDGUY: Jaka debata? Tys polozil jednu otazku, ja ctyri, pocet odpovedi? Aplikuj si klidne cokoliv..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    THEODORT: to ze jsem neceho zastance neznamena ze jsem pro zavedeni v tom pripade je tvoje mysleni tak bizarni, ze si ocividne nemuzeme porozumet.

    Nicmene, dovol abych po tve zmince o Hitlerovi aplikoval Godwinovo pravidlo a prohlasil timto debatu za ukoncenou a sebe za jejiho viteze. Dekuji 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Proto píšu, že si morálku můžeš koupit. Sám to vyvracevě potvrzuješ - nepochopils. "Zaplatit poplatek za emise C02" neni "kupovani si moralky" o nic vic, nez kdyz v samoobsluze u pokladny zaplatim za zbozi, ktere jsem si naskladal do kosiku. Pokud tvrdis, ze platit za zbozi je "kupovani si moralky", tak budiz. Ja to tak ale nevidim.
    GORG
    GORG --- ---
    Co se mi na NZP líbí asi nejvíc jak kontruje této morálce. O vlastnění planety a právu peněz. Ono se asi nedá ani přímo říct, že tato planeta je nutně kohokoliv. Ale ani že není.

    Vztáhnout to na to, že mám tedy právo i na práci jiných - na pekařovy rohlíky.. je trochu velká extrapolace, ale defakto jako společnost můžeme se považovat za komunitu a považovat za právo něco (společného) vlastnit, když dodržujeme určitá pravidla kmene. U nás jsou to ty peníze a všlijaké poměrně často směšné tanečky o sociálním statutu, ale defakto tam ten nárok je. Akorát ten náš systém myslím není spravedlivý... a že tu není ani ten volný trh, který to má teoreticky umožnovat tu hru pravidel kmene.
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: Jestli je neco moralni, tak prave to, ze ti kdo pri generovani sveho zisku znecistuji, za to plati do spolecne kasy.

    Proto píšu, že si morálku můžeš koupit. Sám to vyvracevě potvrzuješ :-)

    Podívej.. pokud lidstvo zjistilo, že užíváním fosilních paliv ničí životní prostředí resp. vypouštěním některých látek do řek, pak co mělo udělat je přestat tak dále činit. Ne to oddůvodnovat tím, že "neměli na výběr", když už poznali ty úžasné možnosti takové technologie. Chyběla tedy morálka jiná než postavená na penězích. I to je asi morálka, ale řekněme civilizace postavená na jiné morálce by kupříkladu mohla takové chování trestat smrtí jako ničení posvátné vlastní planety. Je to relativní.. i morálka. Naše je zjevně o penězích.. vše si lze koupit, je morální ničit planetu a nevšímat si toho..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    REDGUY: to ze jsem neceho zastance neznamena ze jsem pro zavedeni (ze jsem treba zastance alternativnich paliv znamena ze chci aby vsechno fungovalo na alternativni paliva?)

    ano, netvrdim ze to mozne neni ani ze to mozne je, cernobile videni sveta vzdycky nalezelo omezencum (treba konkretne ty tvrdis ze to nejde a tecka)

    kdyz se chce tak jde vse, treba i genocida se Hitlerovi pomerne slibne vyvijela. ty nechces, takze to proste automaticky nejde, nasleduje ohrana deska, cernobile videni..

    naprosta vetsina lidi by to statu vice ci mene vratila, takze uplne zadarmo by to nebylo, nemluve o tom ze ten vyzkum mohl vest treba i k nastaveni spravedlivejsi socialni politiky, treba by se zjistilo ze to az tak uplne nepodminene nejde, kdo vi..

    samozrejme ze lze, hned ted si zalozim novej ucet, preleju tam 40+ melounu a budu z toho dva roky financovat malinkou odbornou vyzkumnou komisi..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: , tak nebo tak platit poplatky za znečištění mi přijde jako ukázka, že i morálku si můžeš koupit. - blbost. Soucasna civilizace nemuze existovat bez znecistovani. Jestli je neco moralni, tak prave to, ze ti kdo pri generovani sveho zisku znecistuji, za to plati do spolecne kasy.
    A pokud jsou poplatky/pokuty nižší než je zisk, tak vlastně si můžeš koupit právo ničit planetu. - ano, muzes, protoze bez tohohle prava bys sedel v jeskyni a trasl se zimou, protoze bys nemel ani pravo pokacet strom.
    GORG
    GORG --- ---
    A když to kritizuju poukazuju na to, bývá člověk označován, že jim ty peníze závidí. Odvážím se ale nevěřit na ten oficiální rozpočet. A že tenhle systém v podsatě potřebuje někoho dole, po kterém může šlapat. Sedí to jednak do jeho systému motivace, který musí lidi rozlišovat podle kvality resp. měřítek kvality člověka (titul, praxe, vzhled, původ atd.)

    Já jim upřímně ty ohromný kvanta peněz nezávídím.. ale říkám, že bez tisíců nízkoplacených otroků ten systém nemůže fungovat. Dnes to hodně zastupují lidé z tzv. rozvojových zemí, kde je nedostatek práce a Čína přikloněním ke kapitalismu tak asi obzvlášt vytvořila zcela novou situaci geopolitického a ekonomického světového rozložení. Tohle mě sralo, at už jsem sám vydělával mraky peněz nebo ne. Ze tím na tom všem přispívám.. už i placením daní.

    Takže slovy klasika.. argumentovat pouze rozpočtem je podle mě falešná karta :-)
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: proto se za jeho znecistovani plati poplatky (ve forme povolenej).

    Když si odmyslím, že CO2 za znečištění nepovažuju, tak nebo tak platit poplatky za znečištění mi přijde jako ukázka, že i morálku si můžeš koupit. A pokud jsou poplatky/pokuty nižší než je zisk, tak vlastně si můžeš koupit právo ničit planetu. Legálně. Pokud s enpletu, tak je tomu s vypouštěním chemických jedů do řek. Žádná osobní zodpovědnost.
    Včera bylo ve zprávách, že se nějaký herec poranil pádem z létající konstrukce, která měla selhat. Řeší se, že technikovi za to odpovědnému může hrozit až rok vězení. U korporací typicky nehrozí žádná osobní odpovědnost.. pouze pokuty. A bohatí dále bohatnou.
    Jak z pohádky..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Tvůj axiom je, že já jakoby musím za život zaplatit, i za dýchání třeba i nakonec, a vodu strawman fallacy, nikdy jsem nic takove nerekl. Prosim, nelzi.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: společný vzduch je náš.. každého. - a proto se za jeho znecistovani plati poplatky (ve forme povolenej).
    Stejně jako ty frekvence - a proto se za jejich pouzivani plati licencni poplatky,
    které některé možná dokonce mohou ohrožovat zdraví - GSM, Wifi, - a proto jsi konspiracni crackpot, kterej veri nesmyslum, presto zadna seriozni studie nic takoveho nedokazala, krome toho ze kdyz lidem postavis vedla baraku antenu, par z nich si pod vlivem podobnych blabolu zacne stezovat jak hrozne jsou nemocny, i kdyz ta antena byla celou dobu vypnuta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam