• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: diskuse neni glorifikace nejaky komunisticky kundy, ty pako :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Tam já až tak problém, aspoň v dnešní době, až tak v té myšlence.
    Ono pokud člověk vyznává nějakou ideu jak žít, jakoukoliv, může být sebeblbější ale třeba tu komunistickou, co mu brání aby podle ní, spolu se souvěrci, žil?
    Bude někdo protestovat, když si založí komunitu, kde budou žít podle svých ideí, to jest bez peněz se společným majetkem vzniklým spojením jejich majetků a radovat se?
    Ne, vůbec.
    Okolí bude koukat jak se jim bezvadně daří, budou se k nim přidávat další a další...třeba se jim povede nedopracovat se k obvyklé "tragedii obecní pastviny" která zatím jejich pokusy provázela.
    Akorát že, tohle vyznavačům prostě nestačí. Nechtěj se radovat a veselit sami. A tedy hlevně ne za vlastní. Shledávají za nutné, aby podle jejich pravidel vychájících u ideologie žili, samozřejmě šťastně, všichni.
    Takže takové spasení lidstva.
    Což obecně bývá jen blbě převlečená touha po vládnutí.
    Načež nastávají věci, které už nemaj s veselením nic společného.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    myšlenka byla dobrá, ale lidi, lidi to zkurvili...
    GORG
    GORG --- ---
    Totiž brát komunismus, že to bylo JEN všechno divadlo jak nastolit totalitu myslím přehlíží, že všechny tyhle moderní totality ... nacistický fašismus , stalinismus .. to všechno mělo myslím jádro nebo počátek v myšlence, ideji, která svým způsobem stejně jako kapitalismus není nutně špatná. A má jistě své svobodumyslné příznivce.
    Jak jsem taky psal... i NZP se může zvrhnout stejně jako cokoliv.. i buddhismus se může zvrhnout ve vyvraždování křesťanů.. vegetariánství k vraždění masoteriánů nebo flexiteriánů.. někde jsou ostatně i krávy posvátné.
    GORG
    GORG --- ---
    No proč mluvím o komunismu z dnešní optiky...totiž zpětně může být považováno za zločin, že se aktivně účastníme (už třeba placením daní) současného režimu, který má své globalistické dopady na třetí svět (rozvíjející se země, kde se vyrábí levně iPhony aj. gadgety). Nebo já to tak začal cítit, že mi to vadilo. Nakonec se smířil s kompromisem, jak jsem psal.. ale ....
    GORG
    GORG --- ---
    ale asi jo :)
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: ksichtoknihu?.. myslím toho ex-idnes novináře
    GORG
    GORG --- ---
    Chtěl jsem tím říct, že obhajoba současného režimu může později působit podobně jako Pelikánová a verné soudružstvo
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Bartošem myslíš toho co nazývá ksichtoknihu židovinou a bojuje za vlast?
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: No Klaus prej Bartošovi řekl, že kdyby byl trochu proti EU aktivnější, tak by ho zabili.

    Mám táhnout do prdele jo? Evidentně miluješ diskuzi, svobodoborče.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: kdokoliv se muze proklamativne distancovat od cehokoliv. zajimavy je, ze vsichni ti zapaleni komunisti se od zverstev sve strany distancovali az po 1989. do ty doby drzeli zbabele hubu. ti kteri hubu nedrzeli skoncili bud v exilu nebo v lagru nebo pod drnem. od cehoz se ti slusni tehdy taky jaksi nedistancovali.
    kolektivni vina na komunisty samozrejme plati. sami si dali do ustavy (!), ze jsou vedouci silou ve spolecnosti.

    hele, jednak to tady nema co delat, & druhak, ... jdi s tim do prdele, jo?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Určitě. V mnohejch stranách :-) Stačí jen kejvnout a všechny nás spasej:-)
    Tak jedno musim komunistum přiznat, povedlo se jim se z toho vykecat, jejich konkurenci v oboru(v světovém kontextu se slabšími hubitelskými výsledky) fašounum se to tak hezky nepovedlo.
    Někde to nezvládli, takže dvacet let po válce neměla NSDAP dvacet procent a fans s hákačema neproudili k pomníku Adolfa a nevykládali storky o tom, jak jsou jejich teorie krásný a jakej ráj byl jejich režim, zdařile se nedistancovali od zvěrstev svý strany a nevyráželi bojovat pod jinou fanglí dál za lid(ala muj milovanej starej Ruml).

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: v tom prispevku je vsechno :D
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Ale opravdu to byl za komunistů jenom kec? Jako později ano, vyčpělo to... ale přesvědčení komunisti existují nebo ne?

    Nedávno mě zaujalo, když jsem zaslechl na youtube záznam rozhovoru té nadšené umělecké komunisticky Pelikánové, či jak se jmenuje, a Tygrida, a jak jsem to tak poslouchal, musel jsem dát víc za pravdu ji.
    Pro mnohé bude ona symbolem komunismu a všeho špatného kolem, ale je možné, že jak tvrdí se opravdu distancovala od politických vražd a vězení komunismu, a že tam byli uvnitř systému tací, kteří se proti tomu snažili bojovat. On ten komunismus (nebo teda socialismus) v ČSSR měl taky různé etapy. Odmítala kolektivní vinu, kterou na ni Tygrid házel. A mě napadlo: dá se takhle zpětně někdo soudit za to, že využíval své význačné role v tehdejším režimu? Co současní bankéři, CEO firem nadnárodních, šéfové světové banky, BIS, Wall Street, aktéři hypoteční hrize nebo obecně všichni malí či větší šroubečkové v dnešním kapitalismu ignorující Guantanámo, a tajné věznice ve střední Evropě, všelijak si obhajující nutnost mučení v zájmu boje proti terorismu, boje proti systémem definovanému nepříteli... ano teď je to vše (zatím) mírnější.. svoboda slova, ale má to i svá Guantanama a všelicos včetně korupce (s tím vším asi dost související kleptokracií).... můžeme zpětně soušasné politiky, oportunisty a další řekněmě i lidi ze showbysnysu a divadla soudit, kolektivně soudit za vše špatné dnes? Stejně tak i politiky? Kdo ví, co všechno se děje v pozadí a jak se třeba někteří snaží bránit dobro... jak někteří generální ředitelé se snaží korupci zmírnit, politici skutečně bojovat za vlast.. a to nutně vidět nemusíme ani dnes. Nakonec se dnešní doba taky zpětně může vnímat jako něco nehorázného a vidět třeba v České televizi a jejím vedení "bývalé kapitalisty kolaboranty" a lustrovat to dle příslušnosti ne činů. Stejně tak běžné občany ignorujíc, že inde není co jíst, a že s tím možná souvisíme.
    Kdo ví.. jak jsem ji tak poslouchal, zdála s emi přesvědčenou komunistkou, která vidí minulou dobu kriticky, ale hrdě se stále hlásící k myšlenkám komunismu. To se nedá moc říct o bývalých STB, kteří dnes se snaží tvářit děsně kapitalisticky, a jak byli vlastně tehdy "nuceni" ke korupci/členství ve straně .. ale ona jak řekla "Ano, já akceptovala, že po 1989 už moje kariéra v kultuře skončila.. "..
    No to mě napadá k tomu, že vše kolem komunismu nutně musela být nějaká hra s jediným cílem totality.. někteří asi fakt byli přesvědčení ne nutně se zlými úmysly.
    Jak bylo v jednom komixu .. jednoho dne možná vykopávky, kde najdou Open Office nabydou archeologové dojem, že šlo o nějaké dobové věznice :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Ono u komouše to byl jenom kec, ale jinak je to pravda. Každej chápe svobodu jinak, ale třeba pro mne fakt ten fakt pracovat a nebejt závislej na tom, že se mi povede někoho okrást (ať už legálně zákonem nebo svépomocí) případně kdo co hodí od svýho stolu, je pro mne značnej kus svobody.
    V politickym rozměru se to pak třeba projevuje faktem, že nemusim výhradně podporovat toho, co mi kradení umožňuje, případně loví mezi kostma na talíři tu vhodnou k hodu a projevovat oběma dostatečnou vděčnost.
    A mamka bude mít pravdu, ono zase nevim jak u koho, ale když jsem se přestal cele soustředit na nápravu světa a lidstva a soustředil se na nápravu sebe a svýho života, fakt to nebyl špatnej nápad. Akorát to teda bylo náročnější na energii a tak.
    GORG
    GORG --- ---
    Ono totiž když slyším ekonoma říkat "tak tomu bylo v celé lidské historii", tak nějak mám dojem, že se pouští z jeho oboru na tenký led. Osobně mám kolem historie pochybnosti i u historiků .)
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Podstatně horší mi přijde ono hledání příčiny jinde,

    Jo ale zas na druhou stranu ten systém možná nějakou reflexi potřebuje.
    Já na tohle mám názor dvojí.. trošku sobě si odporující.. jeden a ten teď víc převažuje, že mi to víceméně vše začalo být jedno... jak s oblibou říká máma "Nelam si s tím hlavu, stejně to nevyřešíš, akorát si přidělávat starosti". Ona odmítá levici i pravici a víceméně i jako si tím kazit náladu.. taková ta postmoderní rezignace. A něco na tom je.. prostě chtít napravovat svět nebo nějak něco zlepšovat na té globální rovině .. myslím makro-rovině (státu a vyšších celků) je možná zbytečné se tím zabývat. Akceptovat i válku a cokoliv..prostě život jde a půjde vždy dál, i pokud by lidstvo vymřelo. Třeba z mé perspektivy na leckteré výhrady je to vlastně skvělý

    No a druhý můj tomu odporující pohled kouká na to, co mi přijde jako nedomyšlené nebo na hlavu či záměrně cinknuté do sociální nespravedlnosti a útisku a vidí .. nebo domnívá se v možnost takové té planetární utopie. Jak bylo v rozhovoru ČRo od Nekromanta níže, tak tam zaznělo od toho ekonoma, že "lidstvo muselo pracovat na život po celou dobu jeho historie", když zpochybňoval nejen ekonomické aspekty NZP ale i morální (viz téma, co se tu probíralo).... že by lidi tím údajně ustrnuli nebýt "nuceni" pracovat na přežití. Myslím, že to je téma, kde z mého pohledu, jemu a některým se projevuje tunel vidění one morálky práce. Komunisti měli kolem práce přitom taky své písničky o tom jak osvobozuje :-) Někdy mi to dost splývá s těmi současnými kapitalistickými úvahami o tom, že by jinak lidé bez práci ustrnuli a že tomu tak vždycky bylo (Navzdory k velkým dírám v historii, kde se vejdou i mimozemšťani a bůh ví co...)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    _BENNY: A to mě nevaděj, ono každý hledá nějaký důvod, proč se má tak jak se má. Většinou ho tedy hledá osoba jenž se "nemá". Lidí který si řeknou, "mám se na hovno(eufemistický termín pro nemám se tak, jak bych se mít chtěl) protože jsem línej a moc nepřemejšlim" znám málo.
    Podstatně horší mi přijde ono hledání příčiny jinde, pokud možno v "strašném nespravedlivém světa chodu", "zbohatlících okrádajících nelidsky se dřoucí" a podobný úniky z přiznání si kruté pravdy.
    ALMAD: Jo, zavést to postupně, začne se u baráku s jedním bytem.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    LAUZER: ...takze pekny barak kazdemu ke dvacetinam, aby to nemely jenom ty kurvy bohaty?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Trendy (11.02.2014 16:40) ČRo Plus
    Základní nepodmíněný příjem nebo všeobecný základní příjem je teď oblíbené téma k diskusi napříč evropskými státy. Co vlastně obnáší a co by udělal s národní ekonomikou? O tom budou dnešní Trendy, které připravil Dalibor Zíta.
    MP3: http://media.rozhlas.cz/_audio/3060454.mp3
    Stream: http://www2.rozhlas.cz/stream/3060454.mp3
    flash: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3060454
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam