• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Ale opravdu to byl za komunistů jenom kec? Jako později ano, vyčpělo to... ale přesvědčení komunisti existují nebo ne?

    Nedávno mě zaujalo, když jsem zaslechl na youtube záznam rozhovoru té nadšené umělecké komunisticky Pelikánové, či jak se jmenuje, a Tygrida, a jak jsem to tak poslouchal, musel jsem dát víc za pravdu ji.
    Pro mnohé bude ona symbolem komunismu a všeho špatného kolem, ale je možné, že jak tvrdí se opravdu distancovala od politických vražd a vězení komunismu, a že tam byli uvnitř systému tací, kteří se proti tomu snažili bojovat. On ten komunismus (nebo teda socialismus) v ČSSR měl taky různé etapy. Odmítala kolektivní vinu, kterou na ni Tygrid házel. A mě napadlo: dá se takhle zpětně někdo soudit za to, že využíval své význačné role v tehdejším režimu? Co současní bankéři, CEO firem nadnárodních, šéfové světové banky, BIS, Wall Street, aktéři hypoteční hrize nebo obecně všichni malí či větší šroubečkové v dnešním kapitalismu ignorující Guantanámo, a tajné věznice ve střední Evropě, všelijak si obhajující nutnost mučení v zájmu boje proti terorismu, boje proti systémem definovanému nepříteli... ano teď je to vše (zatím) mírnější.. svoboda slova, ale má to i svá Guantanama a všelicos včetně korupce (s tím vším asi dost související kleptokracií).... můžeme zpětně soušasné politiky, oportunisty a další řekněmě i lidi ze showbysnysu a divadla soudit, kolektivně soudit za vše špatné dnes? Stejně tak i politiky? Kdo ví, co všechno se děje v pozadí a jak se třeba někteří snaží bránit dobro... jak někteří generální ředitelé se snaží korupci zmírnit, politici skutečně bojovat za vlast.. a to nutně vidět nemusíme ani dnes. Nakonec se dnešní doba taky zpětně může vnímat jako něco nehorázného a vidět třeba v České televizi a jejím vedení "bývalé kapitalisty kolaboranty" a lustrovat to dle příslušnosti ne činů. Stejně tak běžné občany ignorujíc, že inde není co jíst, a že s tím možná souvisíme.
    Kdo ví.. jak jsem ji tak poslouchal, zdála s emi přesvědčenou komunistkou, která vidí minulou dobu kriticky, ale hrdě se stále hlásící k myšlenkám komunismu. To se nedá moc říct o bývalých STB, kteří dnes se snaží tvářit děsně kapitalisticky, a jak byli vlastně tehdy "nuceni" ke korupci/členství ve straně .. ale ona jak řekla "Ano, já akceptovala, že po 1989 už moje kariéra v kultuře skončila.. "..
    No to mě napadá k tomu, že vše kolem komunismu nutně musela být nějaká hra s jediným cílem totality.. někteří asi fakt byli přesvědčení ne nutně se zlými úmysly.
    Jak bylo v jednom komixu .. jednoho dne možná vykopávky, kde najdou Open Office nabydou archeologové dojem, že šlo o nějaké dobové věznice :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Ono u komouše to byl jenom kec, ale jinak je to pravda. Každej chápe svobodu jinak, ale třeba pro mne fakt ten fakt pracovat a nebejt závislej na tom, že se mi povede někoho okrást (ať už legálně zákonem nebo svépomocí) případně kdo co hodí od svýho stolu, je pro mne značnej kus svobody.
    V politickym rozměru se to pak třeba projevuje faktem, že nemusim výhradně podporovat toho, co mi kradení umožňuje, případně loví mezi kostma na talíři tu vhodnou k hodu a projevovat oběma dostatečnou vděčnost.
    A mamka bude mít pravdu, ono zase nevim jak u koho, ale když jsem se přestal cele soustředit na nápravu světa a lidstva a soustředil se na nápravu sebe a svýho života, fakt to nebyl špatnej nápad. Akorát to teda bylo náročnější na energii a tak.
    GORG
    GORG --- ---
    Ono totiž když slyším ekonoma říkat "tak tomu bylo v celé lidské historii", tak nějak mám dojem, že se pouští z jeho oboru na tenký led. Osobně mám kolem historie pochybnosti i u historiků .)
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Podstatně horší mi přijde ono hledání příčiny jinde,

    Jo ale zas na druhou stranu ten systém možná nějakou reflexi potřebuje.
    Já na tohle mám názor dvojí.. trošku sobě si odporující.. jeden a ten teď víc převažuje, že mi to víceméně vše začalo být jedno... jak s oblibou říká máma "Nelam si s tím hlavu, stejně to nevyřešíš, akorát si přidělávat starosti". Ona odmítá levici i pravici a víceméně i jako si tím kazit náladu.. taková ta postmoderní rezignace. A něco na tom je.. prostě chtít napravovat svět nebo nějak něco zlepšovat na té globální rovině .. myslím makro-rovině (státu a vyšších celků) je možná zbytečné se tím zabývat. Akceptovat i válku a cokoliv..prostě život jde a půjde vždy dál, i pokud by lidstvo vymřelo. Třeba z mé perspektivy na leckteré výhrady je to vlastně skvělý

    No a druhý můj tomu odporující pohled kouká na to, co mi přijde jako nedomyšlené nebo na hlavu či záměrně cinknuté do sociální nespravedlnosti a útisku a vidí .. nebo domnívá se v možnost takové té planetární utopie. Jak bylo v rozhovoru ČRo od Nekromanta níže, tak tam zaznělo od toho ekonoma, že "lidstvo muselo pracovat na život po celou dobu jeho historie", když zpochybňoval nejen ekonomické aspekty NZP ale i morální (viz téma, co se tu probíralo).... že by lidi tím údajně ustrnuli nebýt "nuceni" pracovat na přežití. Myslím, že to je téma, kde z mého pohledu, jemu a některým se projevuje tunel vidění one morálky práce. Komunisti měli kolem práce přitom taky své písničky o tom jak osvobozuje :-) Někdy mi to dost splývá s těmi současnými kapitalistickými úvahami o tom, že by jinak lidé bez práci ustrnuli a že tomu tak vždycky bylo (Navzdory k velkým dírám v historii, kde se vejdou i mimozemšťani a bůh ví co...)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    _BENNY: A to mě nevaděj, ono každý hledá nějaký důvod, proč se má tak jak se má. Většinou ho tedy hledá osoba jenž se "nemá". Lidí který si řeknou, "mám se na hovno(eufemistický termín pro nemám se tak, jak bych se mít chtěl) protože jsem línej a moc nepřemejšlim" znám málo.
    Podstatně horší mi přijde ono hledání příčiny jinde, pokud možno v "strašném nespravedlivém světa chodu", "zbohatlících okrádajících nelidsky se dřoucí" a podobný úniky z přiznání si kruté pravdy.
    ALMAD: Jo, zavést to postupně, začne se u baráku s jedním bytem.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    LAUZER: ...takze pekny barak kazdemu ke dvacetinam, aby to nemely jenom ty kurvy bohaty?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Trendy (11.02.2014 16:40) ČRo Plus
    Základní nepodmíněný příjem nebo všeobecný základní příjem je teď oblíbené téma k diskusi napříč evropskými státy. Co vlastně obnáší a co by udělal s národní ekonomikou? O tom budou dnešní Trendy, které připravil Dalibor Zíta.
    MP3: http://media.rozhlas.cz/_audio/3060454.mp3
    Stream: http://www2.rozhlas.cz/stream/3060454.mp3
    flash: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3060454
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LAUZER: asi ne, ja vino moc nepiju ;)

    LAUZER: taky nic ve zlym, ale ja jsem proste na frazi "nemel jsem v zivote dostatek stesti" dost alergicky. ja kdybych upadl do tohoto mindsetu a nesnazil se se svou situaci neco delat, tak skoncim jako socka na davkach, nad kterou ostatni normalni lidi mavnou rukou, protoze jsem se "malo snazil". ale protoze jsem se snazil o neco vic, tak dneska muzu poslouchat reci typu "nojo, ale tys nemel v zivote tolik smuly jako ja, ty mas talent, u tebe je snazivost samozrejmosti, ale co ja, ja se nenarodil jako zazobanek." ja taky ne! a stejne s tim slo neco delat.
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    _BENNY: jinak nic ve zlym, ja to nemyslel tak extremne, ale je to asi jako kdybych se narodil na vesnici, dejchal cerstvej vzduch na farme myho fotra, plaval v rybnice a ve volnu chodil sikanovat vozejckare...
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    _BENNY: no tak to pocitam ze si rad prituknes sklenickou s Merlotem rocnik 65 nebo kolik s nekym kdo nejen ze ma to stesti, ale jeste se vyziva v kecech o nenazranejch sockach co chtej pomoct od statu nebo o milionarskejch cikanech...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LAUZER: me rodice nepodporovali v tom abych studoval VS, do 15ti jsem zil jen s matkou samozivitelkou, ktera si nasledne pritahla domu chlapa kteryho jsem nemel rad a ktery nemel rad me a ktery se me snazil co nejdriv vypakovat pryc. misto na Erasmus jsem musel jit na civilku za 4kkc mesicne a od 21ti let se musim zivit sam. taky jsem nemel stesti na rodinu, ktera by mi k 18tinam poridila vlastni barak a SUV, a co jako??
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    GORG: já jenom že jich znám požehnaňě, stejně jako třeba těch za který rodiče platí nájem nebo jim dají auto, ale já jsem jaksi veš a levičák když nechci žít v chudobě a nemám to štěstí mít VŠ a jánevimco, protože by mi rodiče nekoupili ani učebnice, a když už jsem začal v 19ti pracovat ve skladu, začal jsem rovnou žít...
    GORG
    GORG --- ---
    LAUZER: Neni to trochu pristipkareni je resit? Urcite je to teda velke plus takova stavnata nemovitost to jo.
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    FIONOR: no já ti nevim, taky znáš ty bohatý děti co furt dostávaj nemovitosti v dobrým stavu? já teda jo...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Nedostaneš. To akorát v restitucích se vrátily ukradený nemovitosti. Dneska teda postaví nebo koupí(ono tedy ne že by restituovaný nemovitosti byly v hezkym stavu a nebylo třeba do nich vrazit), pak se zjistí co všechno je majitel povinnej (úspěšně to furt narůstá).
    Když se teda vezme cena nemovitosti(u vrácený vstupní náklady), náklady na údržbu (ono třeba střecha vydrží hodně, ale pak je to pěkná darda) vydělí se to počtem bytů, není to teda opravdu byznys pro každýho ale pouze pro dlouhověké typy(s vírou v nenavrácení se zlodějský party).
    Nemalej problém jsou dneska, co tak sleduju kamarády co pronajímaj, sehnat nájemníky,co by platili pravidelně nájem a neprchali po vyrobení dluhu vymahatelnýho snad jen soudně (o typech který vystěhujou byt i s odmontováním linky, baterií a vany nemluvě).
    Jelikož lidi si celkem pletou nájem a celkovou platbu za bydlení(nájem+energie ale třeba i kabelovka s internetem atd.) jsou to občas docela komický situace.
    Ale pochopitelně, jak jsou lidi různí, znám i případy zcela opačný. Ono třeba tady to dost deformuje existencce nájemníků, který neplatí nájem ze svýho(nýbrž z našeho), takže je jim výše nájmu ukradená, což do toho taky vnáší zajímavý pohledy na věc.
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    MANFRED:
    FIONOR:
    já ti nevim, jde o to v jakým stavu barák dostaneš, ale jinak snad jen hrabeš, nemusíš pracovat, občas ňáká oprava nebo novej nátěr, to stačí, ne?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    FIONOR: Tak se to v čechách nebere, majitel baráku má majetek(navíc nemovitost, no fuj), tudíž je zloun největší. Zdanit! Zregulovat!
    Občas mne napadá, jestli se chápe, že Ronald to proslulé "Když se to hýbe, zdaňte to. Když se to hýbe ještě dál, regulujte to. Když se to už nehýbe, dotujte to." fakt nemyslel jako návod (jakkoli to vystihuje podstatu fungování EU).
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    to ja jen tak.. k diskusi, hehe.. ;)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    Jaká rizika tkví v rostoucích nerovnostech příjmů bohatých a chudých? | dialog.ihned.cz - Macháček
    http://dialog.ihned.cz/...61470-jaka-rizika-tkvi-v-rostoucich-nerovnostech-prijmu-bohatych-a-chudych
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    já bych reguloval nájmy :D
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TRISSIE: no driv konkretne prispevky na SP spadaly pod tzv. verejne nedanove prijmy, ono to hezky navysuje tu castku co se na "danich" vybere, ale to ze z prispevku na SP vsechno a jeste mnohem vic ihned odtece na vyplatu duchodu uz nikdo (z vas) neresi (tam odkud linkujes to delalo 500 z onech 677 miliard). Muzem dlouho resit jestli to je solidarni dan, pozustatek z dob komunismu, ze to je treba dlouhodobe neudrzitelne a neufinancovatelne, jak by se mela zreformovat, ale sem to uz uplne nepatri.
    (ono se z SP vybere uplne nejvic ze vsech dani, ale ..)

    me bavi diskutovat ale to by tu nejaka diskuse nejdriv musela byt, ze.. takze tu pomalu prestavam plytvat svym casem a odchazim..

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam