MANFRED:
Podstatně horší mi přijde ono hledání příčiny jinde,
Jo ale zas na druhou stranu ten systém možná nějakou reflexi potřebuje.
Já na tohle mám názor dvojí.. trošku sobě si odporující.. jeden a ten teď víc převažuje, že mi to víceméně vše začalo být jedno... jak s oblibou říká máma "Nelam si s tím hlavu, stejně to nevyřešíš, akorát si přidělávat starosti". Ona odmítá levici i pravici a víceméně i jako si tím kazit náladu.. taková ta postmoderní rezignace. A něco na tom je.. prostě chtít napravovat svět nebo nějak něco zlepšovat na té globální rovině .. myslím makro-rovině (státu a vyšších celků) je možná zbytečné se tím zabývat. Akceptovat i válku a cokoliv..prostě život jde a půjde vždy dál, i pokud by lidstvo vymřelo. Třeba z mé perspektivy na leckteré výhrady je to vlastně skvělý
No a druhý můj tomu odporující pohled kouká na to, co mi přijde jako nedomyšlené nebo na hlavu či záměrně cinknuté do sociální nespravedlnosti a útisku a vidí .. nebo domnívá se v možnost takové té planetární utopie. Jak bylo v rozhovoru ČRo od Nekromanta níže, tak tam zaznělo od toho ekonoma, že "lidstvo muselo pracovat na život po celou dobu jeho historie", když zpochybňoval nejen ekonomické aspekty NZP ale i morální (viz téma, co se tu probíralo).... že by lidi tím údajně ustrnuli nebýt "nuceni" pracovat na přežití. Myslím, že to je téma, kde z mého pohledu, jemu a některým se projevuje tunel vidění one morálky práce. Komunisti měli kolem práce přitom taky své písničky o tom jak osvobozuje :-) Někdy mi to dost splývá s těmi současnými kapitalistickými úvahami o tom, že by jinak lidé bez práci ustrnuli a že tomu tak vždycky bylo (Navzdory k velkým dírám v historii, kde se vejdou i mimozemšťani a bůh ví co...)