• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    REDGUY: Proč, když to za mě udělali jiní - GORG, MANFRED ? Způsob jakým píši není bezůčelný a otázky nejsou řečnické. Obvinění z neschopnosti argumentovat mne pobavilo - ne, to opravdu ne, spíš je pod moji úroveň vysvětlovat dokola očividné.

    LUBOB: A proto je hloupost vzdávat v polovině partie: )
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    BLOODRAT: jednou hral cigorin s nejakym amaterskym sachistou & z niceho nic partii vzdal. kdyz se ho ptali proc, tak povida:
    "copak to nevidite? tahne jezdcem na g4 & dava patnactym tahem mat".
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    BLOODRAT: Njn. Jeste ze tohle neni sachovy turnaj, ale diskuse, ve ktere neschopnost zduvodnit tvoje argumenty ukazuje na problem na tvoji strane, ne moji 8))
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    REDGUY: Kdyby byl život jako šachový turnaj, chtěl bych jako soupeře samé Redguye, neschopné myslet dál jak za první tah pěšcem.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    BLOODRAT: Tahle podmínka je špatně nastavena, tudíž nesmyslná, zamysli se, konkrétně slouží k čemu? - slouzi tomu, aby tu davku dostali jen ti, co ji fakt potebujou. Na to opravdu nevidim nic spatneho. Jestli mas nejakej jinej nazor, mozna bys ho mohl vysvetlit specifickymi argumenty, misto vrseni recnickych otazek 8))
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG, MANFRED: Exactely.
    GORG
    GORG --- ---
    BLOODRAT: Aby jí člověk dostal tak pro něj bude asi ideálně nemít práci ani jeden z partnerů. Zato sráči, co pracujou, ti nedostanou nic, protože můžou být rádi za to, že můžou pracovat pro jeho veličenstvo.
    Mně se teda zdá, že hodně dávek je výhodných pro ty bez příjmů jako takových.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    THEODORT: Ty v podstate chces lepsie fungujuci socialny system, vyssie nasadenie terennych pracovnikov, atd. Co je rozumna idea, len nechapem preco na toto riesenie chces prave NZP.

    Jednak NZP je casto spajane prave so zrusenim / orezanim uradov, ktore riesia tuto problematiku. Nie je to samozrejme nejaka nemenna vec, len pripominam, ze vo vacsine schem co sa tu spominali sa prave tento element obmedzoval.

    Zaroven sa mne osobne zda, ze zavedenie NZP defakto komplikuje pracu tychto uradov - momentalne na ziskanie nejakych davok musis vynalozit nejake usilie (tu sa da diskutovat o tom nakolko to je spravne nastavene). Pri NZP peniaze dostavas bez akychkolvek ziadosti - na zaklade coho teda maju socialny pracovnici pracovat s tymi skupinami, ktore to potrebuju? Je myslim naivne ocakavat, ze prave tito ludia sa budu dobrovolne hlasit o pomoc.

    Inak celkovo - momentalne ziadas o pomoc, musis zdokladovat nejake skutocnosti a uradnik na zaklade pravidiel socialne davky udeluje (a idealne by dalsi pracovnik mal asistovat v terene co sa asi moc nedeje). V tvojej variante peniaze dostava kazdy, ale nasledne ma socialny pracovnik riesit vhodne vyuzivanie prostriedkov, atd. Mne to pride velmi podobne, len v druhom pripade sa musi zavadzat nove spolocenske zriadenie..

    Len tak pre uplnost - ty si myslim prvy, ktory v ramci NZP pozaduje akusi formu socialnej prace uradov, vacsinou tu boli uz terajsie poziadavky systemu oznacnovane ako buzerujuce, dehonestujuce, atd.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    BLOODRAT: Ono s případama jako jsi Ty, se moc srandy neužije. Jakmile jsi schopnej postarat se sám o sebe a o svoje potomstvo, jsi nudnej, nezajímavej případ, vhodnej maximálně k placení daní z kterých stát dotuje nenudné a zajímavé typy obyvatel. A to ještě hrozí, že ke stejně nezáživné existenci vychováš i svoje potomstvo.
    Takže z těhle důvodů chápu, že dotací nízkopříjmových rodin (socan už se chystá zavést dotaci i na další děti) se snaží stát rozšířit si řady lidí, závislých na jeho pomoci a tedy podporujících další bujení přerozdělovacích mánií.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    REDGUY: Ke? Já mluvím o podmínce, díky které ta dávka postrádá smysl, nikoliv o dávce samotné. Řeč je o splnění nesmyslných podmínek. Tahle podmínka je špatně nastavena, tudíž nesmyslná, zamysli se, konkrétně slouží k čemu? Jak bude uvažovat člověk k tomu, aby ji získal? Pro koho tahle dávka je? K čemu vede?
    Jako plus minus je ten systém vyplácení soc.dávek celkem vychytaný, ale absurdity najdeš...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    BLOODRAT: To si asi nerozumime co znamena slovo "absurdni" nebo "nesmyslne". Ze porodne je cilena davka, kterou dostavaji ti, co ji potrebuji, mi prijde normalni. Jestli ten limit je nastaveny prilis nizko je otazka do diskuse, ale "absurdni"? "Nesmyslne"? Bah.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    REDGUY: Mě třeba pobavilo, když jsem zjistil, že na porodné musíme mít se ženou méně než osmnáct tisíc příjmu... dohromady. To mi přišlo naprosto absurdní.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    TUILE: Muzes se prosim trochu rozepsat o tom, ktere konkretni podminky pro ziskani socialni pomoci povazujes za "nesmyslne"?
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: Jakožto narozen a vychováván jako městkej kluk ve mě představa džungle (doslovné) nepůsobí vůbec jednoduše a vyvolává spíš strach. Na driuhou stranu slyšíc o režimech primitivních kmenů (tím nemyslím africké gangy apod.), by člověk zazáviděl.

    Náš systém v rozvinuté civilizaci by myslím mohl být o dost spravedlivější, kdyby tu nebyly ty podvody. korupce aspol. Že jsou váhy podvrženy chci říct. Odtud vychází mé úvahy dát víc na misku vah, která věci ulehčuje prostým lidem. Který nedostane daňové prázdniny ani dotace.

    No že i tak se tu dá žít zajímavě nepopírám a že snaha pomáhá. Jen že na to jak jsou váhy cinknuté má myslím sociální systém své rezervy.

    Jinak mě osobně na otázce nepřijdou ani tak zajímavé ty peníze jenom, ale i šance jak zbavit civilizaci stresu. Moct si práci užít. Nevím, jestli jsou nějaké studie o výhodách redukce stresu na produktivitu, ale já si myslím, že je tam zásadní vazba... na jakost práce. S tím souvisí stres z nalezení práce resp. aby člověk včas vydělal na účtenky. Jak tohle vyřešit je otázka.. Ale v rámci tohlde systému se myslím jde spíš opačnou cestou. Já věím, že v každém je (dřímající) talent. Ten ale výchází spíš z opačného předpokladu a někdy myslím te talent naopak ubíjí už v raném věku. Uvolnění otěží v pozděžším věku nemusí nutně a asi opravdu záhy nepřemění lidi v mistry života. Jde mi o určitou neurózu, kterou v mém pohledu trpí mnozí jak ti světsky úspěšní i neúspěšní... a někteří chudí nebo žebráci můžou žít i subjektivně spokojenější život než bohatí. Jako žebrák, co dává peníze na charitu, co byl před pár dny v novinách. Prostě stručněji mi nalezení vnitřní motivace přijde cennější než ta vnější. A v tom vidím ten rozdíl u NZP, ač třeba nerealizovatelném, že pro mě sympaticky vytahuje otázku vnitřní motivace.
    Takové to, že lidi nezpívají, protože mají často pocit, jak jim někdo vštípil, že to neumí. V tom kompetitivním světě možná ani nemá smysl se zpěvu věnovat, když třeba nebudou mít hlas jak ti nejlepší. Ten zpěv může i dotyčného samoléčit.

    Jak píšeš to opravdu není ani tak o systému jako o tom naladění lidí.. v některých krajinách snad žádné sebevraždy ani deprese nemají a přitom se materiálně mají mnohem hůř,takže náš shon může být v dlouhém běhu kontraproduktivní.. rád vidím změny ve snaze systém zjemnit, zpomalit, utišit, aby to emergentní (nekauzální) se mohlo vůbec vynořit v tom sboru hlasů, co máme v hlavě.

    THEODORT: Někteří umělci třeba alkohol nebo jiné drogy potřebují :) Obávám se, že tohle dokáže být velmi subjektivní hodnotit. Trochu ve mě při čtení toho hrklo ,)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    THEODORT: ty nechapes, ze tezko muzes NZP nejak adresovat nebo podminovat a nadale mu rikat nepodmineny zakladni prijem. k tomu abych tohle vedel nepotrebuju znat vubec zadne detaily, je to vec elementarni logiky.

    a jakykoliv zastance NZP by s tim problem mel, napr. JUNIPETRUS se nekolikrat vztekal kdyz nekdo prisel s tim, ze by to nebylo uplne zadarmo a bez podminek a opravdu vsem.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    _BENNY: ty toho asi obecne moc nevidis..?

    jde o to ze kdyz bys daval bezdakovi 10k tak se v lepsim pripade jen okamzite upije k smrti, kdyz bys daval to samy hipikovi tak ti bude az nadosmrti zit za bura mesicne na ostruvku v cernym mori, atp.

    zarazi me ze takovy uvedomely clovek, ktery si mysli ze kazdy by se mel starat sam o sebe, si neuvedomuje ze jsou tu i jedinci, kteri to aby se o ne nekdo staral, potrebuji. Nebo ze by se tohle obeslo bez jakekoli kontroly ci alespon zpetne vazby, ci neceho co me ted momentalne nenapada, jak uz jsem jednou konstatoval, tohle neni muj HPP.. proste neco jak kontrola od financaku, nechces - neber.. Rekl bych ze jakykoliv zastance NZP by s timhle nemel narozdil od tebe problem.

    A pro dnesek zase koncim, stejne je to tu jeste zbytecnejsi nez uklizeni nebo spanek
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    THEODORT: podminene nakladani s nepodminenym prijmem cini nepodmineny prijem prijmem podminenym, jinak to nevidim.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    _BENNY: nepodminenost je v tom ze ty si nemusis podminovat narok na ten prijem, nakladani s nim ti ovsem muze nekdo znesnadnit, pripadne i vynutit, o tom mohla byt prave ona nenacata diskuse.

    TUILE: hlavne se rozepis o necem jinem nez o obecne vzitem uzu ze socialni pomoc=hozeny drobny na hlavu a nasledny hubovani "tytyty, mel ses vic snazit nebo nebejt blbej a muzes si za to sam"
    TUILE
    TUILE --- ---
    _BENNY: a zaroven se tam vkrada zlovule urednika- prostor pro korupci.
    TUILE
    TUILE --- ---
    THEODORT: viz moje odpoved na stejnou otazku... Az nebudu na mobilu, klidne se rozrpisu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    THEODORT: jaksi se ti z toho vytraci ta NEPODMINENOST
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam