• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Jak poznas, ze davka bude pouzita na nakup alkoholu?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Trosku si ujasni pojmy - ak mas moznost nahliadnut a vidiet co sa naco pouziva, tak vykonavas kontrolu pouzitia zdrojov.

    Inak nejako nevidim, co tvoj navrh vlastne riesi. Jedine, ze eliminujes frflacov, lebo narok na davky budu mat vsetci. Z mojho pohladu je podstatnou otazku pri davkach - je zmyslupne ich davat? Ak viem, ze dotycny prechlasta celu davku, tak nema zmysel mu ju davat. Podobne ak na tu davku nie je realne odkazany.

    To je podobne ako ze NZP riesi chudobu - ale riesi ju ciste urctovne. Momentalne mame hladinu chudovy x tisic korun. Dame vsetkym davku x tisic a korun a "nemame" chudobu. Otazka znie - naozaj nemame, alebo ti co proste nezvladaju manazovat peniaze su natom rovnako zle, len sme vyhodili z okna miliardy?
    GORG
    GORG --- ---
    stat ani podle me nepotrebujes kontrolovat... az uvidis transparentne, co kdo za co ve statnim rozpoctu pouzil, lidi se u voleb muzou rozhodnout sami, koho tam dale chteji. staci prestat frflat nad pobiraci socialnich davek. a zamerit svou pozornost nahoru... spousta lidi, co nejsou socialni pripadi frflaji nad pobiraci davek, ze jim berou prachy.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    Ono mne skor pride trosku paradoxne na jednej strane frflat nato, ze stat nie je dostatocne kontrolovany a, ze sa financie minaju niekde v skale od neefektivne az po korupcne. A na druhej strane pozadovat platby od statu bez najmensej kontroly.

    Pritom sa myslim zhodneme, ze taky rozpocet je konecny a primarny zdroj prijmov su praca ludi v ramci statu. Preto by kazdy rad videl efektivne a spravne pouzitie rozpoctu. Rozdavat peniaze ad block, aj ludom, ktori ich bud nepotrebuju, alebo realne spotrebuju uplne blbym sposobom mi ako efektivne nepride.
    GORG
    GORG --- ---
    Mně se to jeví tak, že zatímco se střední třída tahá s nízkou třídou (?) o dávky, tak mezitím bohatne vyšší trída na ukor obou těch skupin.
    Díky určité obdobě stockholmského syndromu..
    Téma je tu NZP ale pitom nepodmíněné životní minimum už má zde tendenci být vnímáno jako "vysávání státu nemakačenky". Nikdo tu ale nebo jsem si nevšiml žádného relevantního důvodu, PROC by se to mělo kontrolovat a podminovat. Kromě tvrzení, že je to tak MORALNE správně.
    A to i navzory možné situaci, kdy dotyčný za predchozí roky dal státu na daních víc než kdy od něj dostal nazpátek. Stockholksmý syndrom.. rád bych ho rozbil
    GORG
    GORG --- ---
    REDGUY: No nemusí se to moc lišit od zdravotního pojištění, který musíš povinně platit, nebo důchodu.
    Tvoje implikace, že pobírač dávky musí nutně být "nemakačenko", co to chce za NIC, je podle mě jen těžká domněnka. Jak víš, že třeba 20 let neplatil daně a tentokrát by rád zas něco od státu on?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Me uplne fascinuje ten pristup, kdy clovek nejen ze rika ostatnim "Dejte mi cast svych penez za nic, jen tak", ale i k tomu dodava "... a odmitam plnit jakejklov, sebepitomejsi pozadavek kterej byste k tomu mohli mit, vcetne prokazovani ze ty penize fakt potrebuju. PROSTE DRZTE HUBY A DEJTE MI VASE PRACHY!".

    Neuveritelny.
    GORG
    GORG --- ---
    THEODORT: Kdyby lide s takovou vervou se starali o to, na co pouziva penize stat...

    Jinak mně přijde kontraproduktivní špehovat nebo nutit prokazovat tyhle věci uředníkům nebo nějaké špehovací kartě, která bude na kartu vydávat jen jídlo a nájem zatímco lidi budou s tím zápasit, proč karta chleba nepovažuje za jídlo nebo proč si nemůže koupit od Vietnamce jídlo, když Vietnamec nemá čtečku na karty.
    Ve snaze uškudlit pár korun se možná protočí podobné peníze tímhle ..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    GORG: ty bys tomu mozna neveril ale hodne. na vsechny stejnej metr
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Na druhou stranu co je komu do toho?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Ja spis narazim na to, ze jak si narokuje davku nemakacenko/cikan/ukrajinec/jina socialni skupina kterou nemame radi, tak je potreba nejak prokazat, ze to nezneuziva / ze to pouzije na najem a ne na chlast / etc.

    Jakmile jde o to ze mi nechtej verit protoze sem to rek, tak je to zbytecnost uredniho simla...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    A jé, už jsme zase u zrušení finančních úřadů za účelem získání NZP ve výši 90Kč/měsíc :-)
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Ano, bez prokazovaní. Myslím, že max občanka by měla stačit. Tohle je dost věc managementu věcí, abys to třeba nemohl nárokovat dvakrát... a občanka (ztracená) stačí k získání dluhu, tak by neměl být pro stát problém si tohle pořešit

    Jinak jsem tu psal, že zrušením Generálního finančního ředitelství získáš 11 miliard. K tomu, aby životní minimum bylo nepodmíněné, potřebuješ asi 23 mld. Tedy podobným tweekem systému najdeš zdroje a asi bys i ušetřil tou nepodmíněností - není potřeba pak plýtvat časem uředníků na rozhodování.


    SEAMON: Jo no. Asi jsem idealista, který vidí je zasněný do světa, kde nikdo podvody nedělá. Nebo má zodpovědnost.
    Fungovat na dobré slovy se může i mezi kamarády nevyplatit, ale je to krásné.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Aktualizovat smlouvu bz bzlo korektnejsi.. Ale casto se to nedela a zustava to na duvere.Muze se to vymstit, ale co je statu do toho?

    Souhlasim, v zasade nic. Taky te s tem neprudi, ne?

    Pokud to ctu dobre, tak vec se ma tak ze ty chces po statu penize a on by ti je mel dat na dobre slovo a bez nejakyho zbytecnyho prokazovani.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Fungovat na "pekne slovo" moze byt fajn, ale da sa to len s velmi malou skupinkou ludi a zial vacsinou len do momentu ked pridu tazke casy a zacina tiect do topanok. Velmi casto prave v tych najhorisich momentoch pridu neprijemne prekvapenia, ktore mozu potom cloveka totalne odrovnat. Nehovorim, ze vzdy - ak ma clovek stastie, tak ma v zivote aspon zopar ludi na ktorich je fakt spolah.

    A tie ostatne pripady sa riesia zmluvne, ako som uz pisal stat je v tomto smere az druhorady. Mat veci jasne napisane na papiery, ktore obe strany videli a akceptovali je podla mna uplne normalne a logicke. Dava to podla mna dobre predpoklady, pre normalnu a nestresovu spolupracu.

    Ak sa jedna zrovna o byvanie a otazku toho ci mam kde zlozit hlavu a svoj majetok, tak je myslim taka zmluva vcelku fajn vec. Ak chcem mat ucet v banke, musim podpisat zmluvu, ak chcem mat mobil - zmluva a to su tieto veci vcelku take, ze ich realne nepotrebujem, ale miesto na spanie vcelku hej.

    Pre mna je prave jasna a presna dohoda / zmluva prave vec, ktora nepredstavuje stres, ale naopak je to nieco co je prvkom stability a pokoja. Samozrejme, ze sa zmluvy porusu a obchadzaju, atd. len to je na urovni toho ze ma vzdy na ceste moze zrazit auto. Ak proste nebudem verit v to, ze system sice s chybami, ale predsa funguje, tak nema zmysel v nom existovat.

    Tvoja alternativa by musela mat jeden zakladny predpoklad a to, ze sa o svoju elementarnu existenciu nemusi nik obavat a zaroven nik nie je zodpovedny za existenciu niekoho dalsieho. Inak sa v urcitom momente vzdy musi clovek rozhodovat medzi sebou a svojimi blizkymi a zvyskom sveta.. A tam je vysledok jasny.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: jeden odstahuje a druhy nastahuje a ten druhy to nahodou cele podpali, tak ten prvy to ma normalne ludsky znasat a byt zodpovedny, lebo je este stale v zmluve?

    Jak jsem psal: bude pravne odpovedny ten, kdo je napsany ve smlouve
    urcite v ni ale nebude ten, kdo tam uz nebydli :-)

    Aktualizovat smlouvu bz bzlo korektnejsi.. Ale casto se to nedela a zustava to na duvere.Muze se to vymstit, ale co je statu do toho?
    Znam cloveka, co ma ustni dohodu tykajici se milionovych zakazek. Vse bez smlouvy. Je to netypicke obzvlast primo v byznys sfere, aby dva subjekty meli dohodu o vyhradni distribuci, vzajemne provazani pomerne silne, a pritom nemeli smlouvu. Ale je to uctihodne.. a zajimava hodnota, ktera se da pestovat ve vztazich bezne svazanych smernicemi a regulemi.
    Dokonce i manzelstvi asi casto je uzavirano pro penize, protoze je to financne vyhodnejsi byt jako rodina.. vuci danim, prispevkum od statu atd. Nekde jdou jeste dal k predmanzelsky smlouve. Jasne ve svete smecek a svini jsou tohle vhodne zbrane, ale zas bych nerekl, ze jen blbec se chova jinak.
    V tomhle kontextu treba asketi, co se zrikaji alkoholu, cigaret nebo jinych drog, ci i sexu, drzi celibat.. v nasem (tedy teto zapadni kultury) jsou povazovani za megablbce.. za ty hodne posmechu. Protoze neuzivaji si co maji k dispozici. Kdo neuzavre manzelstvi je blbec, protoze by mohl usetrit penize, atd. Proste se vse opravdu prepocitava na penize/moc. Vse ovladat a kontrolovat.
    Nevim, jestli tenhle koncept funguje. Dotahl lidstvo pomerne daleko, ale asi by byl axiom tvrdit, ze to jinak nejde. Ze by se civilizace nemohla vyvijet bez srtesu, kontrol, narizeni a motivaci nutnosti si vydelat na zivot. Treba by jeste neexistoval internet a vse bylo opozdene, ale muzou byt i jine cesty.
    Nevim jestli jsem srozumitelny, ale mluvim o tech jinych hodnotach, ktere je krasny rozvijet.. asi i za cenu bolesti.. ze snaha vse kontrolovat se muze ukazat jako naivni. Smlouvy co nakonec nic nepomuzou, protoze to ci ono nebo je nekdo prechcal jinak. Proste kompetetivni rezim zni sice velmi logicky...
    ale asi jsme v tom ujeli prilis...
    snahu vse uridit regulemi a smlouvami vnimam spis jako naivni, neverim ze je prilis mozne mit nejake moc jistoty cehokoliv. vede to ke strachu taky.

    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Hm, takze ked sa normalne ludsky poriesi, ze sa jeden odstahuje a druhy nastahuje a ten druhy to nahodou cele podpali, tak ten prvy to ma normalne ludsky znasat a byt zodpovedny, lebo je este stale v zmluve?

    Prepac, ale naozaj byvanie v cudzom je o tom, ze niekto ti poskytuje nemovitost v cene kludne zopar milionov. Stravit ani nie par hodin tym, ze sa aktualizuje zmluva a hodi zopar podpisov je uplna elementarnost. To nie su fazulky probuh.

    To, ze ohlasovanie na uradoch by malo byt jednoduchsie a napr. riesitelne elektronicky - ok to beriem, ale to je iny problem. To je skor realne otazka politickej vole, ako fakticka technicka prekazka.

    Co sa tyka toho blbca - to som nemyslel vzhladom na vyuzivanie statu, ale skor v praktickej rovine - co napriklad, ak ten spolubyvajuci na ktoreho je zmluva sa "strati", lebo si vyprodukuje pruser? Pripadne porusi pravidla a dostane od majitela vyhadzov? Blbec je proste preto lebo a) plati peniaze b) vyuziva sluzby a nema to v zmluvnej rovine podchytene. Ta zmluva totiz prvorade podstatna pre neho, nie pre stat, alebo stryka Emila.

    Lebo sa mu moze proste stat, ze jeden den pride domov, v dverach novy zamok, jeho spolubyvajuci boh vie kde, jeho veci tiez a co teraz? Proste uplne vazne, zly priklad.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Kdzy zpusobi vazne poskozeni majetku, tak to bude pravne odpovedny ten, kdo je napsany ve smlouve. Nevim, kde vidis v tomhle problem. To si s nim vyridi pak ty lidi, ktery jsou tam napsany, ne?
    Ne ze by nedelali lidi jako nejaky triky na kraceni dani, ale a) nevim jestli je tohle zrovna pripad - ze kdyz se nekdo z kamaradu odstehuje a jiny ho nahradi, ze to neresi smlouvou ale normalne lidsky.
    b) clovek nekdy potrebuje ty penize spis docasne a proste promptne.. ne resit mesice ruzny lejstra, prehlasovat se na urad, menit podnajemni smlouvu, nebo se dokonce stehovat do levnejsiho bydleni, aby stat prirkl nejakych pitomych 3500. Davky, o ktere tu bylo dokonce polemizovano, ze vlastne je nepodminena (ze jen blbec by je neziskal).

    Mne to zni, ze v tomhle kontextu je blbec kazdy, co neni dostatecne byrokrat, nehlida si sve smlouvy ani se nesnazi pravnima klickama neco ze statu vymlatit. Proste nehraje tu vogonskou hru. Jak se treba nekdo posmival, ze jeho pritelka bydli s nim na kolejich, nechodi do prace a pobira zivotni minimum, ikdyz by vlastne dle smernic podminek udelovani nemela. Ze prej jen blbec si to neumi zaridit.
    Ok ale vetsina lidi ani neutika hned za statem ho vysat.. pritom paradoxne v tvem kontextu je blbec, ktery se nehlasi o to, na co ma narok.

    Promin ale prijde mi to tady dost celkove o stockholmskym syndromu.. ta desna obava, jestli nekdo nekrati par korun na danich pri pronajimani, a vsechno kontrolovat.. takove sebemrskacke.. ackoliv casto namirene na jine spoluobcany, tak imho se takhle lidi stavi sami proti sobe.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Uprimne pri hentakej kombinacii sa mi na jazyk prirodzene derie, ze tak funguje akurat blbec, alebo podvodnik. Ale ak ten clovek chce narokovat davky, tak nech si otvori usta a povie, ze chce byt vedeny v najomnej zmluve. Ak to z nejakeho dovodu je pre prenajimatela problem, tak aspon bude vediet nacom je a ze tam nie je vsetko ok. Takto je v podstate v najblbsej moznej pozicii - plati, ale nema pravo do najmu a podmienok hovorit. A uz vobec nehovorim o moznosti, ze napr sposobi vazne poskodenie majetku, alebo take chutovky.

    Proste tento priklad u mna fakt nevyvolava ani zdaleka pocit, ze ano - to je dovod na zmenu systemu.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Jaky bydlim nacerno kvuli tomu, ze nejsem Vogon a nepisu vogonskou poezii?
    ja nejsem napsanej ve smlouve, musela by se zmenit, a nevim jestli plati dan nebo ne. to neni moje starost.

    imho tohle nema smysl ani resit, a dat tz prachy kazdymu s prijmem pod zivotni minimum. odpadnou statu problemy resit vogonske pisne
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ALMAD: ctes spatne, dan z najmu mozna neodvadi ten kdo GORGovi jeho byt pronajima. Ne ze by to bylo pro nasi diskusi jakkoliv prinosny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam