Omlouvám se, nečtu teď všechny příspěvky nemám na to moc času..
TOP_IDECKO: Já mám účet u FIO vím že to je menší banka (dříve družstvo) ale doufám že vlastnící jsou pořád čeští :D (doufat neznamená vědět..)
To co říkáš se shoduje s tím co tvrdili lidé z ČNB se kterými jsme mluvil (ty odvody jsou prý tak veliké že jsem defakto kolonie :D)
Je otázka, proč si každý nezakládá banku, není jejím akcionářem či členem kampeličky a nedochází k velké inflaci :)
Včera na přednášce soku zazněli dobré příspěvky jak o NZP tak o penězích a byla vydatná i diskuze (i kritika NZP z různých pozic "překvapivě ty revoluční jsou často stejné jako neoliberální - tady musím dát za pravdu xchaosovi.." NZP je trošku jako snaha o hodný kapitalismus což se nelíbí nikomu kdo zastává krajní pozice ať už kapitalismus na věčné časy a nebo snaha o jeho zničení-překonání..).
V podstatě se tam během krátké chvíle stihlo probrat to co se tady probírá trošku rozplizleji (nic proti).
Existují minimálně dvě organizace/sdružení či co to je které usilují o lepší fungování peněz.. Jendo se jmenuje positive money druhé folgelt wolgellt či tak nějak (nevím jak se to píše, umí někdo německy či jakou to je řečí?).
Také tam zaznělo něco jako "metafyzická teorie peněz" a více věcí.. Ale nepsal jsem si poznámky, s tím že počkám až bude video :)