• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: bohuzel nenajde. proc to zase vytahujes, kdyz uz jsi v te stejne argumentaci jednou selhal? umis na tuto otazku odpovedet?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: Takze jeste jednou:
    Banka nepujcuje penize z vkladu lidi. Ale kazdy uver je vytvorenim novych penez
    S kazdym uverem, se zvyzuje penezni zasoba o +M1 castky uveru!
    S kazdym splacenym uverem penize zase zanikaji o -M1 castky uveru

    Pri uveru dochazi k pripsani penez na ucet klienta, aniz dochazi ke snizeni stavu uctu jineho klienta.

    Ucetnictvi bank pri poskytnuti uveru vypada nasledovne:
    Kdyz si pan A pujcti 1000kc.. Tak banka pripise 1000kc na stranu aktiv jako poskytnuty uver(pohledavka).
    A na strane pasiv pripise panu A na jeho ucet1000kc jako zavazek banky.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: ted jsi si ve domyslivosti hezky nabehnul.
    To se tu opravdu nenejade jediny ekonom, ktery by ti vysvetlil, ze tvoje znalosti jsou na urovni predskolnich deti. Co se dozvedela vetsina z nas, kdyz jsme byli deti, ze banka, pujcuje penize lidi, ktere je zase pujcili bance. Ale to opravdu nejsou zakladni znalosti. Opakuji to je na urovni viry, ze deti nosi cap.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    odlehceni
    Pravda stará jako lidstvo | Outsider Media
    http://outsidermedia.cz/pravda-star%C3%A1-jako-lidstvo/
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    NEKROMANT: na outsidermedia.cz byl clanek, kolik penez vytvorily komercni banky, ale nemuzu to najit. Jednoznacne penize museji vytvaret i ony, protoze bankovnictvi funguje na castecnych rezervach. Problem osobne vidim v tom, ze komercni banky disponoujici timto fenomenem nejsou v ceskych rukach a kazdorocne vyvedou za hranice desitky miliard korun. Bankovani sektor + nadnarodni firmy rocne vyvedou svym zahranicnim matkam nekolik statnich rozpoctu. To je obrovsky problem.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: btw toho Jilka sis neprecetl, ze jo?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: jak si na to prisel?
    Co myslis, ze nechapu?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Appendix E — Money Is Created by Banks, Evidence Given by Graham Towers
    http://www.michaeljournal.org/appenE.htm
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Graham Towers - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Graham_Towers
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: ne, to nema smysl. proste si porid nejakou normalni ucebnici ekonomie, precti si uvod, metodologii, neco o nabidce a poptavce, makroekonomii a pak se muzeme pobavit o tom s cim nesouhlasis nebo proc je podle tebe nejaky jiny autor pravdivejsi. jinak se akorat utopime ve zmeti tvrzeni ruznych tu a tam uznavanych autoru, kteri rikaji ruzne veci, z cehoz by snad pro laika mohlo plynout, ze skutecnost bude takova jakou si ji v hlave vymyslime, coz rozhodne neni pravda.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Ptal jsme se na víc otázek. Já se tu snažím odpovídat na vše.
    Mrzí mě že tu odpovídám snad na všechno a ostatní jen na to co se jim zrovna chce.

    Já si vážím lidí, kteří toho vědí víc než já. Ale současně se neodvažuji soudit někoho kdo toho ví méně než já (jak to lze vůbec porovnat?) že jsou horší než já nebo někdo chytřejší než já.
    Seženeme komisi pseudonezávislých odborníků kteří zhodnotí šťourání a dáme závod ? :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: jestli chces pristoupit na zreknuti se zakonu o vylouceni tretiho, pak je veskera dalsi diskuze zbytecna, ta jedina pravda bude nenapadne nekde trcet, ale ja se ji s tebou rozhodne nedoberu ;)

    Osobně to mám s věděním tak, že nikdy nebudu vědět dost na to abych se mohl nad druhé povyšovat nebo vytahovat.

    ja tomu vlastne rozumim. kdybych vedel hovno, taky bych frflal nad ostatnimi, kteri vedi mnohem vic nez ja, ze nejsou o nic lepsi nez ja, protoze ja se zase umim dobre stourat v nose.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Já si nevybavuji, že bys tu nějak dobře oponoval komunistům :) Asi ti hodnotím jinak než ty.

    A co když toto tvrzeni je jedinou absolutní pravdou podléhá té logice že je to pouze moje (soukromá) pravda (podmnožina nějaké velké jednotky ne nutně nekonečna). Takže jsou možné i jiné pravdy o základních pravdách které postmodernu popírají a platí obě zároveň? :) Nevím jaké jsou druhy logiky a jestli je postmoderna s logikou ve sporu.

    Osobně to mám s věděním tak, že nikdy nebudu vědět dost na to abych se mohl nad druhé povyšovat nebo vytahovat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: abys mohl necemu oponovat, musis to dobre znat, to jsem se snazil rict. ja dovedu komousum oponovat, protoze jejich ekonomickou teorii znam. dovedes ty stejne tak oponovat kapitalistum? nedovedes. prostor ke zlepseni ;-)

    ad limity postmoderny - ono je to v zasade jednoduche, pokud oba dva mame svou pravdu a zaroven oba tvrdime opak toho co tvrdi druhy, pak je to zrejme cele nesmysl (viz vyrokova logika, ze sporu muze plynout cokoliv). anebo jeste jinak, postmoderna tvrdi neco na zpusob "vsichni mame svou pravdu, pravd je nekonecne mnoho - a toto tvrzeni je jedinou absolutni pravdou". pokud ti to aspon trochu pali, musis tam videt jisty logicky zadrhel.

    a sorry za to mazani, mas recht, zpetne opravuju preklepy :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Od Hayeka, Friedmana jsem poslouchal věci. Kapitál jsem nečetl ani ho doma nemám. Od Kellera jsem četl jednu knížku a nějaké články a sledoval jsem přednášky na internetu a na jedné přednášce a na několika diskusích jsme byl fyzicky :)
    Fight of the Century Keynes vs. Hayek :: Videa a přednášky nejen o filosofii
    http://videafilosofie.webnode.cz/news/fight-of-the-century-keynes-vs-hayek/
    Rothbarda ani Randove neznám.
    Já je neznám ani na natolik, abych mohl tvrdit že to jsou nepřátelé :)
    Věřím že číst je může být zajímavé a obohacující.

    NEKROMANT: Byla to reakce na _BENNY: Ten původní příspěvek tu byl víckrát a pak byl smazaný.. nevím jestli se to lišilo v nějakých detailech (oprava překlepů nebo tak)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Jak si přišel na to, že jsem nezasažený akademickým vzděláním? Úplně se tomu člověk asi těžko vyhne, protože akademičtí vzdělanci nelevitují ve vzduchoprázdnu a já se jím nějak nevyhýbám.
    A Slavoj Žížek i další jsou součástí akademického světa vzdělání.. (Žížek je například členem Slovinské akademie věd a umění. Marek Hrubec například centrum globálních studií "což je pracovistě akademi věd a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy).
    S tím postmoderním myšlením má kde kdo problém a je to zajímavé to tak vnímat :) Proč to vlastně je problém? Kde to postmoderní myšlení selhává? Jako bychom ho uplatňovali jen někdy a jindy zase platila objektivní pravda a zastaralý materialismus :)
    Proč si myslíš, že to je lež která popírá samu sebe? Tomu nerozumím, trošku to rozveď. Podle mě se to právě těžko vyvrací...
    "ten kdo informace ma neni svym nazorem na stejne urovni jako ten, kdo vi houbeles."
    A co přesně myslíš tou úrovní? :)
    Myslíš že to posmoderní myšlení se neprojevuje v běžném životě a je to jen nějaká teorie akademiků který se neprojevuje běžně ve společnosti "běžně mezi lidmi" ? Já si tím nejsme jistý. Mám dojem, že postmoderně myslí tu a tam každý, ale většinou jen někdy (když se mu to hodí) a né do hloubky.
    Ja se zaměřuji na intelektuály kteří mi připadají že říkají zajímavé věci. Není pro mě tolik důležité jak moc jsou úspěšní.
    Myslíš že můj mozek potřebuje osvobodit? Pokud je zahlcený sračkama, tak pak je otázka čím lepším by mohl být zahlcený a nebo zda by nebylo lepší aby byl prázdný. A také je tu ta otázka, co není sračka?
    Z zdejhší diskuse by člověku mohlo připadat že sračka není (a tedy měl by tím být zahlcen) tržními mechanismy, které prokazatelně fungují (??), standardní strukturou podnikání a pak samotným účetnictvím :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    navic to, ze se orientujes vyhradne na tyhle autory znaci, ze pod tlakem ideologie jsi spis ty nez ja. ja si precetl Kellera, mam doma Kapital, sleduju levicove ekonomicke autory. rad ctu lidi, se kterymi nesouhlasim, protoze cist dokola jen nazory, se kterymi jen sympatizuji, je desna intelektualni nuda a kopr. a co ty? precetl sis schvalne neco od Rothbarda, Hayeka, Friedmana nebo Randove, abys poznal sveho udajneho nepritele? ani hovno.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: ty se domnivas, ze tomu rozumis, ale ve skutecnosti jsi absolutne nezasazeny akademickym vzdelanim (ktere neni dostupne jen mazankum z vysokych skol, dneska si muzes sehnat libovolnou odbornou literaturu, ale ty bys radeji kapitalismus studoval od Zizeka a spol.). ja mam rozhodne problem s tim, ze kazdy mame svou pravdu - je to zvast, neni to pravda, je to primo lez, ktera v samotnem vysledku popira samu sebe. ten kdo informace ma neni svym nazorem na stejne urovni jako ten, kdo vi houbeles. zrelativizovat vedeni by postmodernim filozofum slo, zaplatpanbuh ze ty jejich chorobne intelektualni vyplody nemaji vliv na realitu tam venku.

    prestan se orientovat na v zivote neuspesne intelektualy a zacni hledat jinde. to vidim jako prvni krok k osvobozeni tveho mozku, ktery je evidentne zahlceny srackama.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já se domnívám že to je ideologicky zatížené.. viz Tomáš Sedláček (pouštěl sis to? :)
    Ale často to tak berou samotní ekonomové že ekonomie samotná je ideologická (napadá mě že často to zmiňuje třeba Jiří Šteg ale určitě budou i jiní..).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam