JUNIPETRUS: A pardon, ty si skutocne zaviedol tuto novu ideu. Ale zvysok diskusie dospel k prerozdelovaniu.
K tvojim krokom:
1) Ono tie dlhodobe vklady maju pre banku aj teraz zmysel a maju vplyv nato v akej miere dokaze peniaze poziciavat. Zamysli sa uz nad samotnym faktom, ze banka ti da lepsi urok pri dlhodobom vklade - tj. ceni si ho viac ako kratkodoby vztah. Ak by vklady do banky nemali vplyv na jej celkovu schopnost poziciavat, tak preco by ludom vplacala uroky, to by len pozadovala platby za vedenie uctu a sluzby ktore poskytuje.
Ale ok - nechajme vklady vkladmi a vysvetli mi aky je presne rozdiel medzi blbym tlacenim penazi centralnou bankou a "vytvaranim" penazi centralnou bankou. Lebo to prve je jednoznacne totalna kravina ak sa ma jednat o dlhodobe financovanie niecoho. Tj. v com eta rozdiel???
Ja mam totiz trosku pocit, ze prehliadas fakt, ze tie bankami tvorene peniaze su pozicky, ktore sa musia splatit.. Akonahle sa tie pozicky vo velkom nesplacaju tak banke kludne hrozi krach. To bola defakto postata hypo krizy v US - koli blbemu zakonu dali pozicky ludom, ktory objektivne nemali nato aby splacali svoj zavazok k comu aj doslo a to spustilo lavinu, ktora realne polozila banky (to ze ich stat zachranil atd je druha vec, realny stav bol, ze bez tej pomoci sli do kytek)
2) Hm - no neviem, ak si spravne pamatam tak sa zdanuje minimalne to co ziskavas na uroku - tj. tento efekt nie je z tohto pohladu nic nove. Dokonca ako prave pozeram, tak nam vklady v bankach aj pre obyvatelstvo uz davno zdanuju 0.4% (
http://ekonomika.sme.sk/c/6471344/poslanci-smeru-schvalili-zdanenie-vkladov-v-bankach.html).
Ale ok - ak si nemaju ludia sporit vo forme penazi, tak v akej forme to maju robit? A z coho ma fungovat ta banka z bodu 1, ak sa budu zavazat mechanizmy, ktore maju ludi viest k tomu aby si peniaze neukladali?
3) Hm takze vlastne co - vytvaranie penazi ala banky = emisia penazi?
Len tak pre informaciu - videl si take tie zabavne trilionove bankovky, ktore si v niektorych krajinach nosia v kilogramovych balikoch. A realna hodnota je cca toaletneho papieru? Lebo tvoj plan mi to nejako pripomenul..