• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    TILOPA: No a) tak je to víc než dnešní životní minimum , ale to je jedno, ta kontanta může být předmětem doladění, a stejně tak se to celý odvíjí od ekonomickým stavu celé ekonomiky, takže v nejhorším případě budou všechny platy malé. V opačném případě může být 0.2 třeba 15000Kč, protože minimální plat bude 75000Kč. Nebo to bude 0.3, a tak to bude 7500 Kč
    b) Myslím, že tu se neuvažuje o rušení všech jiných soc. dávek (zdravotní,..), ale zas celé jsem to nepročítal.
    c) Velký bonus mi na tom přijde hlavně pro ty, kteří už pracují, že se změnší rozptyl platů. Přecejen aby minimální plat byl ten současný "průměrný" by jistě potěšilo nejednoho člověka, co dnes dělá za 10kkč.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    GORG: A co by to resilo ? 0.2 ze 26 tisic je 5200 a jako co s tim ? Neresi to vubec nic, spousta lidem by se to stejne muselo dorovnavat, pokud by jim stat chtel zajistit soucasnou vysku toho co pobiraji.
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH: Však, jestli to chápu správně, tohle by ti určoval zaměstnavatel.
    Ale pro nezaměstnané by stát měl určitý index.. dejme tomu těch 0.2 násobku té základní mzdy.
    Tj. že minimální mzda by byla řekněme ta součásná průměrná mzda.. 26 kkč.
    Ale myslím, že je tam nějaký strop (max. násobek), který by měl prezident.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    A proc ten system porad stavet na nejakem rustu (ekonomiky, platu, atd) lidi nepotrebuji mit deset druhu ponozek, nebo kecupu..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GORG: A proč poboha? Já se (a většinu lidí kolem mě) považuju za dostatečně intelektuálně zdatnýho, abych si práci obstaral sám a aby můj plat byl založenej na mejch pracovních schopnostech a výkonech, nevidím důvod, proč by ho měl kdokoliv kromě mýho zaměstnavatele jakkoliv upravovat kterýmkoliv směrem.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Mě to zní, jako zavádění kastovního systému s plným přerozdělováním.
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH: Ten základ platu jsem asi blbe pojmenoval. Myslim , ze ma odrážet stav ekonomiky.. spolu s kterým jdou všem platy nahoru nebo dolu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GORG: .Všechny platy tam se maji odvíjet jako násobek prunerneho platu A o rekurzi už slyšeli? Aby se pak nedivili, co to dělá s výsledkama...


    JUNIPETRUS: musím říct, že bojovat proti kapitalismu a spotřební ekonomice rozdáváním peněz a jejich každoměsíční devalvací je plán hodný monthy pythonů.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    «Die Wurzel allen gesellschaftlichen Übels ist, daß wenige zuviel und viele zuwenig Geld haben: die Differenz verursacht Unruhe Aufstand, Krieg, Diskriminierung, Klassensysteme, Verbrechen, Arroganz: und den Glauben, daß nicht etwa ein guter Charakter und Liebenswürdigkeit den inneren Wert eines Menschen ausmachen, sondern etwas anderes.»

    Fay Weldo
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ZARREMGREGARROK: Asi nedostatek chlapů s bouchačkama, což ovšem vyřeší vznik lidových milicí a povinnost zmáčknout Print scr. a vzniklý soubor odeslat na "Výbor veřejnýho blaha".
    GORG
    GORG --- ---
    Na kvantové prolomení šifrování lze možná odpovědět kvantovou kryprografií.. vím o tom sice prd, ale to je asi jediný způsob, jak čelit rychlému bruteforce útoku - budoucí kvantové počítače můžou mít velký výkon, aby dokázaly rychle prolomit RSA.. možná, že už takové i existují.
    GORG
    GORG --- ---
    Přemýšlím, jak jsem tu větu myslel :-) vTen backdoor je myslim trochu ilegál, na druhou stranu dle zákonů opravdu americké firmy mají povinnost poskytovat svá data americkým úřadům kvůli terorismu.

    No každopádně bitcoin je myslím příkladem toho, jak vytvořit právě onen na poskytovateli nezávislý systém. Nemá to žádné servery, je čistě peet-2-peer síť. S otevřeným kódem.
    Samozřejmě totální bezpečnost zajistit nelze u ničeho, ale to se nedá s jistotou věřit ani u ručního sčítání, elektronizace ovšem zvyšuje riziko to jo.Resp. usnadnit.
    A pokud někdo vlastní kvantové počítače schopné prolomit RSA šifrování, pak by to teoreticky mohl nějak zatakovat tu síť. Nicméně u peer2peer a právě Bitcoinu je to celá řada zabezpečení, že není snadné jentak změnit hodnotu na svém účtu nebo jiném.. musel by tu změnu zpropagovat do všech počítačů/serverů zároveň
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak co do zabezpečení IT infrastruktury mě napadá přivovnání k Bitcoinu. Je to opensource a zabezpečený.
    Díky volně dostupnému kódu se tam budou obtížně ukrývat nějaké podvody

    Opačný příklad mi připadá software pro sčítání lidu. Navíc dle platných zákonů dokonce IBM může mít i díru bezpečnostní neboť je klientem PTech (později přejmenované na GoAgile) tak může mít backdoor. ČTU ani IBM by nemuseli mít ponětí, že se jim do dat někdo vloupává.
    GORG
    GORG --- ---
    No jak tak poslouchám ten rozhovor o reformach na svobodnym vysilaci se zdá, že to mají týpci v hlavě docela srovnaný kolem té ekonomické i jiných reforem.
    10 metrová zeď na hranicích s ezdá být spíš cynismem, nijak nutně to ten návrh neimplikuje.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JUNIPETRUS: Takze cim je bude kryt ?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TILOPA: ne.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JUNIPETRUS: Ad1 jakoze CNB ty penize bude podle potreby libovolne tisknout a davat jen tak do obehu ?
    GORG
    GORG --- ---
    Tu je k tomu ten rozhovor v radiu http://www.svobodny-vysilac.cz/svcs/index.php/Archiv

    Komplexní návrh změny systému od Reformy společnosti o.s.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Nechal bzch to na volicich..
    Ono neco zabezpecovat nakonec vetsinou nic neresily, mi prijde. Ty ruzne kontroly a korupce je stejne a strojar resi zdravotnictvi apod. :) (Nebo vystudovali prava v Plzni :) apod.)

    Tak mi treba s tou korupci pripada, ze kontroly jsou k nicemu, a ze je lepsi aby system korupci predchazel. Snadna odvolatelnost lidi by mohla byt jedna z moznosti.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: No len problem je ten, ze zvolit sa da prakticky lubovolna osoba (http://www.cas.sk/clanok/194000/starosta-ktory-nevedel-citat-berie-3-tisicovy-plat.html - clanok nic moc, skor mi ide o to, ze sa toto u nas uz realne deje). Tj. je silne naivne sa spoliehat nato, ze napr. minister bude hlava pomazana (v praxi je uplne bezne ze ani len nepachol k danemu oboru eh).

    Proste na nejakej urovni treba zabezpecit, ze ludia co tam pracuju vedia co robia, poznaju zakony etc. Spoliehat sa nato, ze nekvalifikovany zvoleny politik si najde takych ludi.. No ano - clovek by predpokladal, ze to spravi.. Len to sa tiez nedeje.

    Paradoxne davat ako podmienku vzdelanie pre volene funkcie sa podla EU nesmie. Co sa da este akceptovat, ale myslim ze by sa kludne mohla zaviest certifikacia na taketo pozicie - tj. skusky pre starostu pre mesto do xy ludi (napr heh). Vysledky a aj otazky by boli verejne dostupne pre kazdeho kandidata..
    GORG
    GORG --- ---
    Ale prokazany podvod by mel mit i hmotne a jine pravni dusledky to jo.. jen u OpenCard ted asi tapli zrovna na nejaky bily kone, ktery vmanipulovali do te odpovednosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam