• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Tak vidina katastrofy takových rozměrů je tu už asi dlouho.
    Je myslim otázka, jestli chceme něco jinýho.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: To jsou relativní pojmy, dobro a zločin.
    GORG: Spíš než ke Star Treku bych to viděl, že směřujeme k průseru zcela se vymykajícímu našemu chápání rozsahu katastrofy, proti němuž byly magorie Adolfů a Vladimírů pohádkama na dobrou noc.
    GORG
    GORG --- ---
    AIRGURU: Je to krásně zpracováné, co jsem tu před časem psal - asi je to fakt díra současné teorie ekonomiky - ohodnocovat lidi jejich formálních zaměstnáním.
    Svého času asi socio-evoluční nutnost, ale s postupem času rozvoje automatizace (směrem ke Star Treku) asi bude fungovat méně a méně. Už teď zřejmě na to doplácí davy stojící o tu nekvalifikovanou práci (co dělali půl života třeba už), ale nahradili je roboti těch mladech :)

    "Profese" co asi nevymizí je uspokojení touhy po lidském kontaktu. Ať už sestřiička v nemocnici, kurva nebo milá paní psycholožka. Nebo lidské umění do nějaké míry (viz. video.. těžko říct, jestli lze na umění stavět nějaké masovější živnosti).

    Myslim, že tu zaznělo, že se stárnoucí populací bude poptávka po sestřikách a mužských sestřičkách (tady by mi možná mohli gender friendly studies pomoc se slovem ,)), aby se starali o stárnoucí populaci, která má údajně v příštích letech převažovat.
    Nevím no, takový dost divný ale pohled na člověka... jako na surovinu nutnou se uplatnit na trzích. Lidstvo myslím spíš čeká evoluce vědomí, která dost těhle problémů vyřeší zároveň...
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    FIONOR: uplne jsem tvoji reakci nepochopi, prijde mi ze misty reagujes na neco co ve videu neni, a misty rikas vicemene neco co je s nim v souladu.
    Mozna bude skutecne lepsi, kdyz shrnu hlavni myslenky toho videa, abys na ne mohl reagovat konkretne:
    1) V pristich 20 letech maji stroje vyznamny potencial nahradit cca 20% soucasneho praceschopneho obyvatelstva v profesich, ktere zastavaji nyni (existuje pro to vyznamna ekonomicka motivace).
    2) Toto se muze stat socialnim problemem, protoze tito lide se muzou stat nezamestnatelni (nikoli proto, ze by byli lini, ale proto, ze napriklad nemaji dostatek inteligence k vykonavani slozitejsi prace, kde jeste konkurence stroju neni)
    3) Za soucasnych podminek si tito lide budou muset rychle vymyslet nejakou jinou praci (coz jde ruku v ruce s tim, ze bude muset pro takovou praci vzniknout poptavka), aby si zajistili existenci. To nebude muset byt tak jednoduche, protoze jak ukazuji historicka pozorovani, tempo vzniku fundamentalne novych profesi je vyrazne pomalejsi nez tempo jejich predpokladaneho ubytku z bodu 1).
    4) Ad primer s koni: Jde jen o parafrazi bodu 3). Spravne poukazujes na zavadejici analogii, protoze kone nemuzou vymyslet novou praci. Otazka vsak zustava, vznikne nova prace dostatecne rychle, aby se udrzela zamestnanost? Je to vubec potreba?
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Je to jistě šílenej job. A jde použít jak pro "dobro" tak pro zločin.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Tak zrovna ten právník, to je tvrdě vydřená díra, protože na to jednak musel vystudovat, pak si to svinsky načíst a očuchat a pak ho v neposlední řadě musela ta díra v zákoně napadnout, protože podobnou věc by línej blbec nevymyslel.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: imho se neplecha počítá - práce jako každá jiná :-)
    viz. voják vs terorista/vrah, zloděj vs politik, jde jen o kontext¨
    nebo si vem právníka, co našel díru v zákonu, aby klientovi ušetřil na daních nebo různé zákonem nepostihnutelné podvody (Šmejdi s prezentacema pro důchodce) anebo prostě mafie, což je profesionální zločin
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    _BENNY: Ukáže se naprostý prd, stejně žijou, aniž by je vylosovali, spousty lidí. Zatím jsem si nevšiml že by je po letech strávených flákáním se proloženým skuhráním po ouřadech případně vyřváváním jeků o diskriminaci napadlo jít někam nebo aspoň něco dělat(neplecha se nepočítá).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Peníze bez práce: Německý experiment ukáže, co s člověkem udělá jistý příjem | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/...penize-bez-prace-nemecky-experiment-ukaze-co-s-clovekem-udela-jisty-prijem
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    Omlouvam se, ze nesleduji zdejsi rozpravu, nicmene rad bych predlozil zajimave video jako namet k dalsi diskusi :)
    Humans Need Not Apply
    https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Pre mna je skor zaujimave zistenie, ze sa tu neustale objavuju priklady, ktore maju dokazovat nejaky efekt NZP a pritom je uplne zjavne, ze tie priklady ani zdaleka nemaju nalezite parametre.

    Inak ak by take nieco zriadili u nas, tak napriklad ja autom jazdit do prace neprestanem - v priemere mi to autom trva 15minut, MHD cca 3 krat tolko. Zaroven by som si urcite nevybavoval karticku - proste mi to za tych par jazd MHD nestoji. (a je dobra sanca ze zrovna ju doma zabudnem ked MHD pojdem)

    Ak som inak spravne postrehol - ti co su dlznici to zadara nemaju a navstevnici mesta tiez nie (to je fakt podobne principom NZP vsak).
    GORG
    GORG --- ---
    Spokojenost ve Frýdku-Místku: MHD zdarma funguje | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/spokojenost-ve-frydku-mistku-mhd-zdarma-funguje

    Překvapení zjistili,že přestože nabídli MHD zdarma, část lidi si to platí nadále, a nabídky nevyužili. Možná to s tou českou mentalitou "S NZP se uleju k pomoři a unudím se k smrti na pláži" nebude tak horké? Zajímavé zjištění.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: to je velka legrace cist neco takoveho o JUNIPETRUSovi, ktery se ve svem klubu o NZP choval jako diktator a banoval lidi dle sve libovule.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    NEKROMANT: To je různé, někdo se učí stále, někdo zůstává blbcem celý život. Nemusíme chodit daleko.
    Víš, ono zpochybňovat staletí výzkumu podstatně větších kapacit, kteří své věci leckdy obětovali život slovy "papouškuješ co je kde napsané" či "kdo ví co to je, všechno je vyvratitelné", a ještě se divit, že jsem za kripla, to už není ani debilita, to je hluboko, daleko za ní. Nebo je to provokace, ani jedno ovšem není konstruktivní debata.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: co mas z toho, mne se zase nelibi tvoje reci. dlouho jsem ty hovna, ktery sem porad davas, toleroval, tak ted ty koukej tolerovat muj zasah ;)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Dávám si tu 7 dení pauzu jako vyjádření solidarity s JUNIPETRUSem a protestem proti podle mně zbytečnému banování. A alespoň si tu od mých příspěvků někteří odpočinou.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Ale Newton asi nevěděl moc o zakřivení časoprostoru.. :) Vyházel asi z Keplerových zákonů.
    Zpochybnit cokoliv je velmi snadné. Stejně jako říct že NZP je blbost a že by to nešlo...
    FIONOR: Do lágru a jéje.. :) Ale divím se že ten svobodný internet a nyx tu umožnil tu skoro diskusi tak dlouho.. :)
    FIONOR: Ale jde o to že gravitační zákon není nějaká obecně sdílená pravda na které můžeš s jistotou stavět. Taková pravda v postmoderním světě není a všechno je relativní a zpochybnitelné..
    Žádné vzorečky ani ekonomika či matematika nejsou nějakou jistou pravdu. Stejně tak odvoláváním se na kterékoliv autority a na cokoliv jde snadno napadnout a tady se tomu tak děje. Prostě já ani nevím že nic nevím.. :D Můžu vědět, ale také nemusím...
    Mi se tu těžko i shodnem na tom co to ta pravda je :D A pak že je fylosofie zbytečná.. Možná jo ale ta si nehraje na to že je obecnou pravdou podle které se všichni musí řídit jako ekonomie.. Je to spíš něco co věci problematizuje a klade otázky.. :)
    FIONOR: Mě tu JUNIPETRUS nevadí i když nesouhlasím se vším co píše.. Osobní útoky od něj se mi zdají méně časté než od některých jiných diskutujících zde..:)
    BLOODRAT: A v jakém věku se toho člověk nejvíce naučí? :)
    _BENNY: Mě se ten ban nelíbí a nástěnku si kldině smažte nebo zaplňte důkazy o tom že NZP je výtvor chorého mozku a kravina na kvadrát.. :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FIONOR ma odedneska stejna prava jako NEKROMANT. JUNIPETRUS ma na 7 dni ban, protoze se chova jako idiot (stacilo mi vyfiltrovat si jeho posledni prispevky). pokud po tydnu znovu napise nejaky nesmysl, tak leti definitivne.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Většina populace se tak jako Junipetrus vyptává okolo čtvrtého roku života, což nám dává poměrně jasnou představu o jeho mentální úrovni.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Klidně i rovný povoukem do řitě napřed.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    dejte mu banan. klidne i zakriveny :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam