KAI: Tím jsem si vloni prošel taky. Půl roku jel z odstupnýho a podpory, druhou už nebyly příjmy žádné.
Jo, bylo zajímav, jak se člověk naučil šetřit, a některý věci prostě nemohl.
Oproti tomu jsem s pravidelným příjmem utrácel ty roky předtím mnohem víc za dražší věci (džusy např. nebo zdravou výživu). Čokoládu jsem si teda nekupoval, ani když jsem měl prachy, ale to je tím, že mi v tom nešlo o prachy, ale že nechci jíst cukr, natož nějaký pseudocukr, co rozleptává mozek, takže jsem si nekoupil ani pytlík slazených ořechů.
Každopádně jsem začal nakupovat rozuměj. Předtím jsem utratil (jako zaměstnaný) asi 40 000 měsíčně, spolu s nájmem. Muset to zkrouhnout na 10 s tím, že jsem byl rád, když posehnal aspoň ty.
Nevím teda ale, jestli to souvisí s podporou nějaká hamižnost, nebo jak to nazvat. Lidi prý utrácí hlavně jako zaměstnanci, protože si tím údajně podvědomě kompenzují, jak většinu času tráví v práci. Ten přetlak nespokojenosti se pak snaží ukojit nakupováním.
Tehdy jsem ty prachy tedy vnímal jinou optikou, to určitě. A necítil se moc svobodný. A trošku přiškrcený, když si na rande dal nejlevnější pivo. Ani ji nemohl pozvat. To fakt každá koruna dobrá.
Dokonce mě překvapilo, že jsem v tomhle stavu dal 50Kč za Nový prostor,ale prostě mi to nedalo.
Už jsem myslel, že si udělám svoje NZP prací v šatně v afterparty klubu. Ale teda atmosféra byla fakt úlet a skoro nikdo tam nebyl, takže šatna moc nenesla. S jednou jsem si tam povídal, že prý mám srát na podnikání a nechat se někde zaměstnat, že jí to sice vyšlo.. nějaká sličná programátorka c++, že má školu 3d programování, a to její 50 docela dost pomohlo, ale i tohle by šlo, kdyby tam chodilo dost lidí, a polovina si tam dala bundu, tak jsem počítal tak 100 x 20 kč za večer, dva dny v týdnu (tj. cca 4000 za týden), a zbylý čas si kódit ty svý věci...jinak prostory bývalýho bordelu a pan majitel luxus :D ale prostě snažil jsem se improvizovat -
tj. dva dny v týdnu tohle a zbylý dny si podnikat.
no nakonec jsem si až se spožděním začal sběhávat pohovory a trvalo pro mě nečekaný 3 měsíce než jsem si našel práci. nevím no.. ten stres a strach, jestli je ta motivace. Já prostě nechápu, jak by někdo měl mít chuť NIC nedělat. To přece nedělá pro ostatní ale pro sebe. ty 4 litry týdně by mi stačily a nemusel bych býval ty zbylý dny v týdnu pracovat,,a stejně jsem měl chuť je využít ke kódění těch mých indie her. ikdyby to nic neneslo, jakože neneslo.. nevím, doporučuju film Indie Games