• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JUNIPETRUS: :)))) Das habt meinen Tag gemacht.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: jak vis, ze tomu nerozumim?
    Texty v anglictine se muzou a nemcina ne? Nemcina je svetovy jazyk.
    Pokud bude zajem, muzu to prelozit a muzem se o tom pobavit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS sem nebude davat texty v nemcine, ktere sam nerozumi
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: A nepřevládnou třeba ty zájmy které konflikt vítají a vydělají na něm? (vybavuje se mi film obchodník se smrtí..). Tady je text Hausera který se zamýšlí nad růstem, dluhy, škrty, šetřením a válkou.. http://a2larm.cz/2014/10/evropa-pred-valkou/
    GORG
    GORG --- ---
    Guaranteed $20K income for all Canadians endorsed by academics - Canada - CBC News
    http://www.cbc.ca/.../canada/guaranteed-20k-income-for-all-canadians-endorsed-by-academics-1.2691847
    GORG
    GORG --- ---
    Ale nevím domyslet, jak moc by zrušení minimální mzdy, mohlo vést k vyřešení otázky "Kde se na to vezme?!"
    Firmám by každopádně těžce klesly náklady, když by nekvalifikovaným pracovníkům nemuseli platit minimální mzdu. Tak by se možná vzaly ty peníze tam?
    GORG
    GORG --- ---
    Universal Basic Income: Something We Can All Agree on? - Pacific Standard: The Science of Society
    http://www.psmag.com/navigation/business-economics/talking-basic-income-87057/

    “The left can agree because basic income provides economic security for all Americans. The right can get behind it because it’s a form of economic security that doesn’t interfere with market forces as much as other forms of social security, such as raising the minimum wage.”

    //opravdu zrušení minimální mzdy může být naopak velké plus pro firmy. Už je nemusí trápit ženy na mateřské a můžou (si dovolit) zaměstnat více lidí. Tedy každý by měl motivaci si převydělat víc než jen na přežívání.
    GORG
    GORG --- ---
    ‘Wrong-headed economics': for and against unconditional basic income | Video | World Finance
    http://www.worldfinance.com/...ong-headed-economics-for-and-against-unconditional-basic-income-video
    TUILE
    TUILE --- ---
    GORG: kdyz mam malej nakup, du radsi na samoobsluznou.
    kdyz mam nakup vbetsi a nebo kdyz mam hodne peciva nebo zeleniny/ovoce a musle abych to hledat, du radsi k pokladni.

    samoobluzny pokladny mi prijdou jako skvela vec. zcela uprimne prodavackam, ze to musi delat, vubec nezavidim, je to narocna prace jako svin, ja bych po dni dostala hysterickej zachvat...
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Je fakt, že tam vznikla s tím nová pozice postávačů/radičů. Na druhou stranu, když to tak vezmeš, tak máš cca 3 lidi na asi 8 - 10 autopokladen. Úspora 7 prodavaček?

    Hodně jsou výrobci zasnění do implantovaných mikročipů (někde se už tak platí), Nemusíš to ani dávat na pás. Prostě odejdeš a automaticky se ti to odečte z účtu. Jestli tohlenenamotivuje lidi si implantovat chip pod kůži, tak už nevím :)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: No já jenom že u nás činí úspora lidí nula, ale třeba černej akční hrdina vyjde levnějc než pokladní, to nevim. Bojuju ale spíš s tim že pokladních je málo, rostou fronty, penáči už se přezdívá "frontovna", pitomý zákazníci si neberou dvacku..takže ve výsledku ohrožují zdraví prodavaček a pokladních, neboť riziko rakoviny z hulení a ošmajdání hubopantů z kecání dělá z jejich povolání něco rizikového jak pokrejvač.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: podnětné :)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Nevim jak kde, u nás nahrazená prodavačka ustoupila černýmu šerifu, kterej zvídavě čumí člověku na pazoury, když tam je ženská, vypadá to jako by jí chtěl střihnout zezadu, takže jdu radši k pokladní.
    GORG
    GORG --- ---
    Co si myslíte o odmítání používání automatických kas v supermarketech a namísto toho jít k lidské prodavačce? Někteří to tak dělají, jak jsem slyšel. Ze solidarity, že tyhle stroje je nakonec nahradí.
    GORG
    GORG --- ---
    Alan Watts on Socially Responsible Automation and an Unconditional Basic Income Guarantee
    https://www.youtube.com/watch?v=OhvoInEsCI0
    GORG
    GORG --- ---
    An Unconditional Basic Income Is The Solution But The Important Word Here Is Basic - Forbes
    http://www.forbes.com/...ditional-basic-income-is-the-solution-but-the-important-word-here-is-basic/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Hele, už se tu objevil nějakej příznivce/konvertita? Nebo je to dvouletá show juniptrus&gorg vs. rest of the reality?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Achjo. Junipetre, s tebou je těžký diskutovat, když nevíš o adresných dávkách. Že je fakt rozdíl mezi peněžitou pomocí v mateřství, starobním a invalidním důchodem a NZP, že 75 letý senior je všechno jen je flákač, totéž rodič vychovávající a pečující o nemluvně. (Příklad, proboha, nemyslím tím že 74 letý senior se fláká).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: ano, ZP a "negativní daň" mají k sobě blízko, ať se na to podíváš jak chceš. bude se to lišit nejspíš prováděcími detaily (někteří stoupenci ZP obhajují i denní pohybu na účtu, aby to nešlo z příjemců nějak jednoduše "vymlátit" či aby to nešlo 1x měsíčně propít/profetovat, apod.) - a potom samozřejmě výší.

    můj liberální přístup k ZP (na který nikdo nereagoval) je jednoduchý a shrnu ho do dvou úderných bodů:

    1) ZP je náhrada za minimální mzdu. minimální mzda deformuje trh (protože snadno substituovatelná nekvalifikovaná práce musí být ze zákona ohodnocena téměř stejně, jako hůře substituovatelná kvalifikovatelná)

    2) ZP je kompenzace za "government fiat" - tedy za skutečnost, že měna daného státu je zákonným platidlem na určitém území (z toho dokonce vyplývá, že by měla být vyplácena na rezidentní a nikoliv občanské bázi, ale to je v podmínkách masivního přistěhovalectví zatím fakticky nemožné)

    obecně ZP má spoustu problémů s prováděním a fakticky se to moc neliší s dnešním problémy, které zase souvisí hlavně s tím, že různé státy s různou sociální politikou dnes mezi sebou nemají celní bariéry (a současně mají obvykle ještě bariéry pro pohyb osob). to nic nemění na tom, že koexistenci tržního hospodářství a demokracie si bez ZP nejde v dlouhodobém horizontu představit (demokratický stát je coby např. výběrčí daně z nemovitosti ultimátní majitel, podobně jako např. ve feudalismu - potud jsou obvinění EU za "socialismu" v podstatě pravdivá, a nakonec se to celé zužuje k otázce "jak moc si lidé věří, že budou ti, kdo na volném trhu vyhrají", případně "co mají v plánu udělat s těmi, kdo prohrají" atd.) - ZP je prostě cesta k nahrazení "třídního boje" čímsi jako "obchodem s konsensem".

    celé je to nakonec o "managementu rizika" - nakonec i bohaté elity musí mít zájem pojistit se nějak proti sociálnímu kolapsu... a nakonec pochopí, že různé "rituální úkony" kterými se dnes projevuje submisivita a konsensus mohou být nákladnější, než prosté vyplácení ZP.
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS:
    Zatimco ja jsem na tve otazku odpovedel, ty opet nikoliv. - zatimco ty si odpovidas na co se ti chce, ja si tez odpovidam na co se mi chce. Uprimne, pote, co jsi predvedl ve svem starem NZP klubu muzes byt vubec rad, ze se tu s tebou jeste nekdo bavi.

    Je videt, ze nechapes do hloubky ruzne souvislosti - projekce jak hrom
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam