• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    možná by to šlo formou stravenek, kde už to systematicky vymezené už je.
    podobně by to třeba šlo i poukazek na bydleni
    GORG
    GORG --- ---
    RAINMAN22: Tam je potenciální pruser v otázce,kdo ty sluzby bude dodávat.
    Nedávno vševědoucí Vlada rozhodla,ze chleba je zdravy ,a ze tím spadá do nižšího zdanění ve snaze bojovat za zdraví obyvatel. Přitom pečivo neni zrovna zdravé :-) Spis naopak.

    Takže jo asi by to bylo jakoby vhodnější,ale přijde mi lepší nechat lidem ty peníze, než byt odkázáni na (zlo) vůli státu. I co do korupce.
    TUILE
    TUILE --- ---
    JUNIPETRUS: Hustota zalidneni v cr je 133 lidi na km2. Km2 je 100ha. Takze na jednoho obyvatele vychazi necelej hektar vlastnictvi pudy a to v tom sou nejen urodny oseky jako lesy a pole, ale i vodni plochy, silnice, zastaveny plochy, chraneny uzemi...

    Takze pokud si koupim dva hektary pole, musim z jednoho hektaru kompenzovat druhyho obcana. A ted se budu opakovat. Navratnost z pronajmu je 80 let. Bomba.

    Les bude lukrativnejsi, pokud je vychovanej a aspon cast je v mytni dobe. Pokud ale vlastnim louku, sem uplne v prdeli.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: No počkej, já neříkám, aby to nebylo trestné. Jak už jsem psal, tohle ma řešit policie. Není potřeba specialni úřad pro neslapani na trávu.

    ad značky. ano, na druhou stranu to něco ukazuje, a jestli by to nwfungovalo i ve velkých městech je otazné. Viděl si třeba křižovatku v Teheránu? :) Kupodivu se při tom jejich freestylu nikdo nesrazi
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: nekecej. takhle ctes vsechno. uz od slabikare :-)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: slysel jsi nekdy neco o delbe prace? & o dani z nemovitosti? ty yntelektuale?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: co napises ctu uz jen jako haf, haf
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Melem o tom, ze si placol citat a prave o nom uvazujem. A pytam sa ta v kontexte toho citatu jednoduchu otazku, ktora sa velmi podobne da aplikovat na NZP. A ty sa klasicky vykrucas a zakecavas.

    Vec je uplne jednoducha - kompenzovat ma ta skupina, co je zabezpecena. A to je zial presne to co je aj podstatou NZP. Len to napisat nemozes. ;)

    Problem je ten, ze cela NZP neojebe zakladne pravidlo - kde nic nie je, nic sa neda vziat. Tj. zdrojom pre financovanie bude vzdy len ta praca, ktora je uzitocna a je no u zaujem.

    Tj. nie to, ze si Janko na NZP splni svoj sen a zacne malovat obrazy, ktore nik nikdy nebude chciet. A to na tych obrazoch bude tvrdo makat a trapit sa - tj. ano realne vykona kopec prace, ktora ale bude totalne neuzitocna..

    Je take paradoxne, ze sa ako jeden z dovodov pre NZP uvadza to, ze sa momentalne vykonava zbytocna praca. Ale zaroven NZP taku pracu same umoznuje.
    RAINMAN22
    RAINMAN22 --- ---
    Ja bych si treba NZP predstavoval tak, ze stat nebude rozdavat penize, ale poskytovat sluzby. Napriklad kazdemu poskytne stejne zakladni vzdelani nebo zakladni ochranu pred zivelnymi pohromami popr. kriminalnimi zivly....oh wait
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: To ci protiopatrenia veci zhorsuju - to je otazne. Ak je to tak, stale to nevylucuje, ze existuju aj ucinne protiopatrenia.

    Naco su potrebne - inu nato, ze sa hrame na pravny stat, kde sa preciny maju v idealnom pripade trestat. Ak tento aspekt zrusim, tak sa na zaklade coho budes domahat prava?

    Co sa tyka znaciek - to je taka typicka NZP argumentacia - ano experiment robili a priniesol urcity vysledok. Ale specifika experimentu - tj. nizka frekvencia prevadzky, mensie mesta / dedi je dost podstatna informacia. Odstran znacky vo velkomeste a zacpa bude nekonecna.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    JUNIPETRUS: vypadlo mi sluvko "zajimavi i tim"
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SEAMON: co to porad meles?
    Ja jsem sem vlozil pouze citat k zamysleni JUNIPETRUS, ktery je i tim, ze je stary pres 200let:
    Misto, aby jste se nad tim zamysleli, do jake miry je ta uvaha pravdiva, tak se na me zase sesypete, s tim, kdo, co, jak, jako kdybych vam tady predlozil nejaky zakon, a mel vysvetlovat technicke reseni.

    Pro zavedni NZP existuje x duvodu, a x moznych uvah, o tom jak lze NZP take chapat.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Tak předně to chce opustit tezi o neměnné povaze cloveka, jinak se te změně ani nedává šance. Ale ano , systém to sam o sobě asi žádný nezaridi.

    Elektronizace je nejen pohodlnější ale i levnější. Jak co nákladů na čas, tak materiálně. Ze se zavádí pod taktovkou lobbistů je fakt, ale to je jiná věc.

    No lidi kradou, ale jak jsem psal, ta protiopatření snad věc jen zhoršují, tak k čemu jsou?

    Treba pokusy s odstraněním dopravních značek vedl k překvapivému zjištění - při úplně absenci značek klesly dopravní nehody, lidi sami začali řídit ohleduplneji.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Samozrejme, diskusia ako u blbych. Takze podla mojej predoslej uvahy
    SEAMON:

    - mame 2 skupiny
    - odskodnovat sameho seba nemozno

    Odskodnuje teda skupina zabezpecenych, alebo mas ineho oslika otras sa?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SEAMON: ako? prekvapive jako NZP.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: A co si nam tym chcel pekne povedat? Ta kompenzacia - tj. nahrada, odskodnenie bude realizovana kym a ako. Ci to spravi sudruh Samo Sa To?
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    GORG: Děkuji za odpověď, jsem rád, že se zdejší diskuze opět dostavá do klasických kolejí.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: A tu kompenzaciu generuje kto a ako?

    Ta idea je vo vseobecnosti totiz taka, ze deli spolocnost na zabezpecenych a nezabezpecenych. Ta druha skupina ma dostavat kompenzaciu.

    Je myslim vcelku logicke, ze sama seba kompenzovat nemoze a kedze mame len 2 skupiny, tak kompenzuje ta skupina zabezpecenych.

    Ci je tam este nejaka carovna ina moznost?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Ok takze, uz si sam dospel k tomu, ze tvoje predstavy vyzaduje tkz. "lepsieho cloveka". A prave preto tie tvoje napady momentalne nemaju ako realne fungovat.

    Inak to, ze sa da nieco riesit elektronickym systemom v praxi znamena, ze len tych x lastier premenis na x log zaznamov. Tj. je to len pohodlnejsie, ale ak su tie data potrebne, tak ich aj tak skladujes. Tj. ano kopec veci sa da riesit elektronicky a je to len otazka vytvorenia takeho systemu, jeho rozsirenia a dostatocnej gramotnosti populacie. Problem je akurat ten, ze o tomto procese rozhoduju ludia co nemaju odbornost a nechavaju si radit od roznych lobistov.

    Tvoje volanie potom, aby sa vsetko kontrolovalo menej ma zmysel len v tom pripade, ak nebude vacsinova populacia podvadzat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam