• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Riziko je u vseho. Duvod uspesnosti jsem tu vysvetloval - dnes sponzori/kmotri financuji volby/strany. Pokud muze byt politik vykopnut uz do mesice, jak se ho vyplati financovat?

    Ad efektivita - no přirovnal bych to k firmě. Co popisuju já je, že zaměstnavatel vyhodí konkrétního zaměstnance, ale firma jde dál. Současná politická situace je, že tohle přece nejde, a když dojde referendu odvolat politika, pak by měla jít celá vláda (zaměstnavatel by měl propustit všechny zaměstnance včetně ředitele a znovu hledat lidi na všechny pozice :)) ) Prostě se mi zdá, že v normální pracovní sféře se tohle běžně děje.

    Určitě by spolu s tím mělo být, že nevolíš stranu. To je opravdu naprd, pokud můžeš volit pouze stranu. Klidně ať je daný člověk členem strany, ale lidi ať volí xichty, ty daný lidi, ne strany, který jak říkáš, dostávají poslance do pozadí, těch čelních nebo předsedy strany.

    100 dni ministra je myslím úzus, co si vymysleli samy už trochu patologicky zmatená média, protože je zvykem naprostá neefektivita a vleklost změn.

    Obama sliboval, že zavře Guantanamo, kde se nelegálně zadržují a mučí lidi. Postavil na tom mimo jiné svou kampaň. Teď je o 8 let později a žádné Guantanamo nezavřel. Když je snaha, tak ti podle mě stačí ten měsíc.

    A měsíc je ta navrhovaná minimální doba, do které není možné politika odvolat, aby se opravdu přecejen zabránilo až extérmní fluktuaci politiků. V extrémním případě by si poliik sedl na židli nebo sedačku, chystal se zahlasovat....áááá už jste byl odvolanej mezitím :)) Tady je řeč o měsíci, což 30 dní. A potřebuješ určité procento hlasů, imho 40% by bylo vhodné (ani málo ani moc). btw ve volbách žádná strana už myslím dlouho nedostala 40%, a tedy se zas nedá čekat, že by se to odvolávání dělo co každý měsíc
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Ja to poviem inak - vzhladom na priemerny zaujem o volby a celkove politicke dianie (a tym nemyslim blbe krcmove reci). Mas pocit, ze nejake castejsie hlasovanie by bolo radikalne uspesnejsie? Skor je tu realne riziko, ze organizovane skupiny s jasnou agendou by lahko tento system zneuzivali.

    Nastava tu aj situacia ako s pracou na smeny - pokial sa vymena deje prilis casto, tak nato doplaca celkova efektivita systemu. Preto sa berie prvych 100 dni ministra ako orientacne obdobie atd..

    Priebezny hlasovaci system len tazko poriesi to, ze na SK aj CZ je defakto partokracia - tj. volia sa defakto strany (momentalne sa uz sice vyznacuju preferencie na konkretnych ludi, ale realnu liniu urcuje strana so svojim vedenim). Ak sa toto nezmeni, tak su priame volby na 2 veci, kedze zvoleny poslanec ma nad sebou predsedu strany a jeho volici uz az o hodny kus dalej.

    Celkovy problem politky v nasich krajinach je, ze v politike primarne chyba moralka a zasadovost. V stanach sa pohybuju pochybne individua a to, ze takehoto politika vylucia je extremne ojedinele. Pokial sa tieto parametre nezlepsia, tak nepomoze ziadny system.

    Inak mne uz pride unavne to, ze verejnost ma bdelim okom striehnut, ci voleny zastupca, ktory dostava obrovske prachy naozaj robi co ma. Pricom maximalne co sa da dosiahnut je klepnutie po prstoch a teoreticky vazenie - ale to sa tiez casto nedeje.

    Btw - uvedomil si si, ze prave navrhujes komplexny system kontroly a postihovania. ;) A inde v statnej sprave tie systemy chces rusit? :D
    GORG
    GORG --- ---
    Jakože když řeknu, že bych zavedl možnost přímého hlasování jakožto elektronické referendum, to nazývat inspirrací osvědčenými komoušskými postupy? Jak vůbec můžu tuhle debatu brát vážně? :-)

    Takové příspěvky zabíjí delfíny. Nezapomeňte jíst červeno, a před spaním vstát.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Nevím, dávat rovnítko mezi veřejné referendum a centralistické čistky totalitní země?

    Ty si věřil tomu, že to bylo z vůle lidu? :) Tehdy volby nebyly, dnes volby jsou, a stejně to má asi daleko k vůli lidu. Zvláštní srovnávat přímou demokracii s diktaturou. Ale na film bych mrknul .,)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: To není nadávání, to je prostě konstatování faktu. Prošli jsme dobou, která namísto vybudování ráje doprasila schopnost lidí přemejšlet a časem se to nelepší, nebo nelepší tak, jak by bylo záhodno. Současná fáze a její projevy, počínaje hledáním spasitelů, všeřešících řešení, vytváření třídní nenávisti a další odpovídají době před nástupem režimů, škodlivých lidskému druhu.

    Nevim, zda fakt, že roli zachránce lidu a státu nakonec dokázal na sebe strhnout Babiš, kterej hnutí jako třeba "rekonstrukce státu &" předskočil koblihama a "Bude líp", mám brát jako záporný či nebo spíše kladný jev :-).
    Počítám, že průběžný systém funguje asi tak ve stejně zemích, jako NZP.
    Dost blízko k němu asi byly bolševici, tam opravdu v mnoha případech systém fungoval průběžně a politici se měnili z vůle strany a lidu taky průběžně, Slánskej by o tom mohl povyprávět ze záhrobí.
    Ono vlastně celkově, ta inspirace osvědčenými postupy komouše bývá docela fascinující.

    Například rušení administrativy není opravdu nějaký nový vynález, to provedla již dávno rudopartaj v roce 1948, kdy plánovala převést zaměstnance státní správy do továren radostně točících soustruhy (kupodivu to narazilo na odpor ze strany ministerstev, kdy leckomu došlo že při jejich znefunkčnění dojde ke kolapsu, ale i tak, částečně se zdařilo a tam někde počínají dějiny bordelu), často to skončilo nahrazením úředníka schopného pitomym, ale straně věrnym komunistou, případně vyrobením tandemu úředník nekomouš + blb komouš.
    V roce 1951, když začalo docházet v důsledku snahy o zvyšování výroby (především zbraní) k nedostatku pracovníků, přišla "akce 77", opět se nahánělo úřednictvo do výroby, navíc se akce využila k stranickým čistkám (výměna komouš za komouš).
    Efektem obojího byl ekonomický přínos nula, vytvoření glorifikovaného "dělnického kádru" a "zlosyna úředníka", bordel a jiné kladné efekty(zrušení definitivy a politické kurzy, po jejichž absolvování se nekvalifikovaný zametač mohl stát například nestranným soudcem:-).
    Jedna pěkná agitka, to by šlo použít po lehkém střihu i dnes v předvolebním klání:-) vlastně asi ne, dneska by šel Novák na podporu, čímž se pravda efekt akce liší.
    Pan Novák (1949) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/118876-pan-novak/
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    OMNIHASH: Ne, ono s příplatkama to hodí tak 20. Ale tak už máme zařízeno.
    Je to prostě v tom, jaký maj peníze pro koho cenu a jestli u toho přemejšlí dopředu), jinej se proto aby mohl dělat za ty peníze, přestěhoval z Ostravy do západních čech, jelikož nebyl trubka (a teda světe zboř se investoval do sebe tedy do rozšíření kvalifikace), popolezl za rok na lepší místo (27 +4 motivačního + čtvrtletní prémie 10) a je naprosto spokojenej.

    SHEALA: Tak to u nás neřkuli v evropě prostě chodí, "vláda odborníků" :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GORG: aha a nepomohlo by prostě no.... ty dávky snížit? o.O :D
    Jinak invalidní a starobní důchod se pobirá ať pracuješ nebo ne. Vážne by sis to chtěl vyměnit se svým dědou? Jakože ano, je to asi nějakej ageismus, že pro ty seniory není zatím moc aktivit do kterých by se mohli zapojit, když jim to přestane se tak dobře sportovat a když už nejsou zcela svěží... ale asi chápeš vo co go.
    GORG
    GORG --- ---
    SHEALA: no viz. omnihash - současný systém demotivuje, ze je jednoduší pobírat dávky ... začne s pracovat a mas to samy ne-li min
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GORG: A to jako až aj přečo?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MANFRED: no právě. Oni chtěji 1,2 biliónu korun a neví nic o sociálním systému. Šmárjá já po nich nechci, aby byli účetní domova důchodců, ale tohle jsou dost základy.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    JUNIPETRUS: nevim o to, ze by existovalo nejakej "pravo na praci", zamestnanec ma pravo na spravedlivou odmenu, jiste .. ale pokud jim nejsi, tak se sotva muzes dozadovat pracovniho mista .. resp. zarucuju ti, ze nekde na svete je prace pro kazdeho, staci hledat
    premyslel jsi o tom, ze podnikatelem se muze stat kazdy? nebo snad mame kastovni system?
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH: V tom podle me současný adresny system dávek odrazuje od hledání si prace.
    Naopak při NZP by vždy bylo výhodnější pracovat. V tom vidím hlavni benefit.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    JUNIPETRUS: Takže už víme, že JUNIPETRUS neví jak vypadá směnný provoz.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MANFRED: mno, upřímně, očekávat, že za 14 000 (hrubýho?) najdu kvalitního pracovníka, když si není až tak problematický vyběhat příspěvky v relativně obdobný výši, je dost sci-fi (ani trochu to nemá souvislost s ochotou pracovat po zavedení NZP).
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Neni lepší přestat sami sobě nadávat do cechacku a vzhlížet ke Svycarum?

    To veto by nesvrhlo vládu, ale jen ty politiky, co hlasovali pro resp. proti. Ideálně už autora při podání toho zákona. tj prubezne
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: To o nezměnění ničeho lidi neříkaj z dlouhý chvíle, mají prostě takovou zkušenost a řiká se, že jen blázen strčí podruhý ruku do horký vody. Je to takový hezký povědomí, který se povedlo za přispění politiků stvořit. Přímá demokracie je pro státy, ve kterejch se nalejzaj individua, schopná domyslet a případně nést následky svejch činů. Když se člověk koukne na švýcary, kde takoví žijou, dokážou dokonce prostřednictvím médií informovat vcelku vyváženě pro a proti. Což u nás nehrozí, vždycky je jasný, co je správně a co ne a je to tak vokatý, až to vyneslo do prezidentování Miloše, protože to v nadšení Karlovci prostě přepískli (a teda amatérismus to byl hroznej, dělat ty lidi reklamu na hajzlpapír, utírá se většina národa lopuchem).
    Vetovat nic nemůžeš, protože rozhoduje většina z dostavivších se. Což je štěstí, protože při právu veta by se neschválilo nikdy nic a i debilní zákon nebo rozhodnutí bejvá lepší než žádný.

    Já jsem četl jak na to jdou amíci, tam stačí dvacet procent voličů k vyvolání ne odvolání, ale nových voleb. Což je logický.
    No, jestli někdo věří, že stejní lidé, kteří si naprosto dobrovolně a svobodně zvolili bandu kreténů, za dobu která uběhla od voleb náhle prozřeli a tudíž si navolí čestné a geniální (které strany, také zmoudřivší, pochoptelně dají na kandidátky), nebudu mu to brát. Já spíše vidím možnost, že si navolí jinou bandu kreténů na základě toho, že kreténi bez koryta budou mocně řvát že kreténi s korytem jsou kreténi a jen s nima bude líp, teda až budou kreténi s korytama z nich.
    Já bych ten nástroj viděl jako vyjímečnou nouzovou opravu, protože jinak se mužem snadno dostat k závěru, že vlastně nebudeme mít třeba starostu nikdy (kdyby stačilo 20%), tak třeba u nás by stačili voliči komoušů vyvolávat jedno odvolání neboli volby za druhejma, takže by jsme skončili u státního správce.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: lidi si přímo demokraticky stejně vyberou to, co se bude hodit jejich rozdavateli.
    srát na lidi.. krásný je, když něco reálně můžeš ovlivnit. Největší úlet je slyšet "Ale proč se o to zajímaáš? Stejně nic nezměníš.", protože jedinec prý nic nemůže změnit.
    Takže dáš paleček nahoru/dolu a zahlasoval si. I třeba populisticky leckdo, ty můžeš podle sebe. Tady myslím není žádná daná stádovost - "lidi vždycky udělaj to či ono" - marketingový specialisti to řeší a snaží se stimulovat kampaněmi. Průběžně nebudou mít tolik peněz na kampaně, a ty navíc stejně volíš tu konkrétní věc ...třeba vetuješ konkrétní zákon. To zastupitelství nás příliš odděluje od těch konkrétních věcí.. když pominu předvolební sliby

    b) Tam jsou dvě otázky, kdo by je mohl odvolat a na základě čeho.
    Kdo bz mohl odvolat? Kdokoliv
    Na základě čeho? Na základě jeho hlasu. Když jich bude dost. Tam je určitý proces, který například vymysleli zde http://ekonomickareforma.cz/ . Docela zajímavé.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS:
    Asi 14, k tomu příplatky ve výši nad to co určuje zákon a sborník + po zkušební době motivační ba i čtvrtletní prémie a blebleble dalších výhod takže hozeno do ročního výdělku něco málo pod krajskej průměr (teda to co se objeví k kolonce mzda). Nakonec jak jsem dneska na obědě slyšel, přihlásil se týpek kterej vyhovuje a prvního vstoupí do pracovního procesu.
    Upřimně to ovšem správně manažersky zvládnutý nebylo.
    Správný postup by byl projev před zaměstnanci úseku, jak se musí šetřit, pak se řekne že to znamená personální opatření (chvíle ticha, zděšení roste, každej se bojí že to bude on kdo poletí) a pak se sdělí že se to povedlo vyřešit tak, že tohle místo se neobsadí protože není obsazený už nějakou dobu a funguje to díky obětavosti ostatních zaměstnanců kteří to zvládnou při svý práci zastat (zadarmo) a lidi co pracujou na stejný pozici budou odejiti (až na ně si všichni oddychnou) ovšem (zase pauza) vyžaduje to od ostatních zaměstnanců úseku, aby byli stejně obětaví a vstřícní k změnám jako směna pana Vomáčky neboť takové potřebujeme (dlouhá pauza) a aby projev vstřícnosti byl oboustraný, jedná se o (zvýšení motivačního, vyšší třídu apod. pro zaměstnance kterým se takto navýší objem práce (při tý úspoře cca 160 000 se dá 4000 oželet)).
    A všichni jsou happy (teda mimo těch tří), což je ale zanedbatelná menšina.




    GORG:
    a) pokud se rozdá dost koblih, lidi si přímo demokraticky stejně vyberou to, co se bude hodit jejich rozdavateli.
    b) Tam jsou dvě otázky, kdo by je mohl odvolat a na základě čeho. V minulosti už jsme tenhle systém měli, leckoho odvolali raz dva za noci chlapíci ve volze a řídili se přitom názorem strany. Odvolatelnost politiků pochopim v americe, ale u nás :-)........
    GORG
    GORG --- ---
    Sic jak to třeba sleduju na nyxu ty mínusy a tak, tak mě napadá "A těm chceš dát volební právo?!" No ano.

    A kdo bude z politiků odvolán lidovým (internetovým) vetem (které nic nestojí), by byl pak popraven setnutím hlavy, a lidé by si mohli sázet, do jaké díry se hlava skutálí. Ne, to už jsem se nechal unést .)
    GORG
    GORG --- ---
    Ale jak tak koukám, republika je termínem pro ledacos, a ten koncept, co mám namysli, možná ještě nikdy nikde nebyl zaveden.

    No asi jsem ale už poměrně dost naznačil, jakým směrem se mi líbí se ubírat. Ten je o větší participaci populace. Bez ohledu na rasu, pohlaví, pohlavní orientaci nebo placení daní.

    Buď formou:
    a) přímé demokracie
    b) flexibilní odvolatelnost politiků (do 1 měsíce)
    GORG
    GORG --- ---
    RAINMAN22: Nevím, mně se nejvíc líbila republika. Všichni mají stejný práva a nehraje se na žádnou majoritu, čili populismus nemá šanci.
    Republika stejně tak je myslím právě taky o malém státu

    vs.

    vševědoucí centralistická velká vláda rozhodující skoro o všem (co je tu obhajována víceméně všemi kromě mě a pár lidí ,))

    pro přirovnání, vymezení
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam