SHEALA: no, tady bych se vrátil k tomu tištění peněz bankama: samozřejmě, lidem, co věří na zlatý standard, nebo třeba na bitcoin, tedy co věří, že peníze by měly být komodita, se to obecně nelíbí - ale faktem je, že peníze komodita nejsou. komerční banky opravdu používají tzv. systém částečných rezerv a že při vytváření bankovních úvěrů skutečně vznikají peníze fakticky "z ničeho" . podotýkám, že bankovnictví je v současné době přísně regulovaný sektor trhu:
tištění peněz je samozřejmě nebezpečné, stačí se podívat na Německo po 1.světové válce. jenže hyperinflace jsou takový Černobyl či Fukušima finančnictví - podobně jako u té energetiky, ani občasné katastrofy nedonutí svět danou technologii přestat používat...
tady, aniž bych to navrhoval jako nějaký vážný plán, nebo to měl nějak propočítané, navrhuji jednoduchou úvahu, jak donutit banky řízeně vytvářet prostředky pro vyplácení ZP: jednoduše: na každou korunu (či jinou jednotku) nekrytého úvěru by musel být vytvořena jedna koruna na účtech fyzických osob, pobírajících ZP (pochopitelně: poměr 1:1 by v závislosti na výkonnosti ekonomiky nemusel být vhodný, ale já prostě prezentuji tuto úvahu). Samozřejmě by to nebylo jediné kritérium - pořád by šlo o systém částečných rezerv a musela by tam být nějaká kapitálová přiměřenost - nicméně, banky by to nutilo soutěžit o to, která otevře více účtů fyzickým osobám. no a v závislosti na nastavení systému, stát by např. mohl bankám ZP splácet se zpožděním, případně ho dorovnávat "skutečnými" penězi vybranými na daních do výše, kterou občanům nasliboval, a která může být vyšší, než objem nekrytých peněz emitovaných bankami, apod. ..
je to prostě jedna možnost, jak se na to koukat, která je asi bližší představám id JUNIPETRUS a já jsem to sem přihodil čistě proto, abych trochu povzbudil představivost některých účastníků diskuze, kteří si finanční systém představuje trochu jako náklaďáky, převážející pouze pytle s drobnými z místa na místo. žijeme v systému, kde pouze někteří dlužníci splácí některé dluhy, každopádně :-)