_BENNY:
FIONOR: nějak jsem si nevšiml, že by jediným zdrojem příjmů státu bylo "braní", tedy kradení :-) stát může peníze i vydělat (rozumným hospodařením s majetkem státu), to se dnes pravda moc neděje (kdo neokrádá stát, okrádá rodinu, že), stát může peníze i natisknout (to se dnes - kupodivu - ve většině vyspělých ekonomik tak jako tak děje).
nicméně, společnost, kde by veškerý výběr daní byl nekonsensuální, je stejně odsouzená k zániku. víceméně nezbývá než doufat, že ti chytřejší (což jsou přesně ti, kdo mají v post-industriální společnosti šanci vydělat nejvíc peněz), nějak pochopí, že pokud potřebují dodržování nějakých pravidel (což, navzdory mladistvému nadšení pro anarchii, v průběhu života většina lidí pochopí, že se stejně děje), tak že je levnější si to dodržování pravidel koupit, než si ho vynutit silou.
staré pojetí "práce" se týkalo vysloveně odpracovaných hodin, fyzické námahy, potu, psaní tužkou na papír, apod. žijeme ale ve vysoce automatizované společnosti: důležitější, než počet hodin práce se v téhle společnosti jeví to, že všichni budou dodržovat dohodnutá pravidla, nikdo zbytečně nepokazí, to co funguje: jinými slovy, největším společenským rizikem se stávající "iniciativní blbci" (jako ostatně i předtím v historii). a co může být horší, než iniciativní blbec, vystavený současně stresu souvisejícímu s existenčními obavami?
jinými slovy, ZP je podíl na souhrnu všeho zisku, který společnost jako celek dosahuje. není to rovnostářství ani komunismus, protože pochopitelně, nikdo nehlásá 100% zdanění a zákaz osobní soukromé iniciativy a takové věci. lze předpokládat, že podpora pro ZP mezi inteligentnější částí populace postupně poroste, a že bude vyplácen konensuálně (samozřejmě bude zajímavé, pokud vzniknout nějaké korporátní "suverénní" či "post-demokratické" struktury, pro které bude vyplácení ZP méně rizikové, než připuštění vzniku demokracie :-) já ovšem kopu za ZP v demokratických zemích, aby bylo jasno, to druhé mě nezajímá)