• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ANDY_WARHOL: Má to i stejnou vadu. Co dělat až se posere hospodářství následkem aplikace teorie do praxe se autoři myšlenky komu-soci atd. taky neobtěžovali :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    nzp je vlastne prevlecenej komunismus, akorat misto toho aby kazdy dostal podle svych potreb, tak dostane nejaky penize a potreby si nakoupi, blby je, ze to pak nehraje dohromady s inflaci a vsim tim, co uz tu bylo popsano. to by musely totiz byt dalsi krok a to regulace cen, takze spis socialismus :)
    no proste to je duvod proc jsou pro me pirati levicaci a co se se mnou chaos hada furt ze nejsou, ale me prijde, ze tento napad je levicovy az hanba a pokud ho nejaka strana prosazuje, tak je levicova
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    MAZA: Ani do voleb to není špatný, akorát na koblihy to holt nemá, protože ty jsou hned a zavedený strany maj svoje vlastní nápady jak spasit lid.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ANDY_WARHOL: jenze on uz neni nactilety, a tudiz nema narok
    MAZA
    MAZA --- ---
    MANFRED: Máš pravdu, zapomněl jsem na NZP jako mocenský nástroj, snahu o zviditelnění se nebo prostě jako teoretický popis ideální společnosti, který je na lidstvo neaplikovatelný.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    MAZA: Nemusí, Karel Marx taky nebyl, stejně jako Uljanov a podobní zrovna proletáři, autor tohodle ( teda spíš propagátor ) taky není zrovna socka ( konečně vždyť se tim živí, tim vymejšlenim a propagací teorií ).
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MAZA: To není špatný nápad! Kdyby byl NZP ve výši -1.000,- Kč měsíčně, tak máme za 15 let zaplacený státní dluh!
    MAZA
    MAZA --- ---
    GORG: Podle mého je to nápad nízkopřímových pracujících skupin, tohle by těžko vymyslel, někdo, kdo má práci, dostatečný příjem, platí daně atd. Takoví lidé volají spíš po snížení daní, než po větším přerozdělování státem, které nikdy nic dobrého nepřineslo.

    GORG: Když bude systém v mínusu, budou se na něj občané v rámci NZP i skládat? Jak už jsem tu napsal, teď máme manko 1,8 bilionu Korun.


    JUNIPETRUS: Přečti si komunistický manifest. Podobnosti najdeš sám.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    NZP je totiž možno ekonomicky ustát jen tehdy, pokud nastane situace, kdy kumulativně
    1) Má daná země velké (obrovské) příjmy z nerostného bohatsví
    2) V ekonomice pracují převážně lidi, kteří nemají na NZP nárok (cizinci)

    Pak je možno to ustát nejen co do financí, ale i co do inflace. Viz některé arabské státy s ropou. Pokud nebudou tyhle dvě podmínky splněny, nastane šílená inflace, která stát během velmi krátké doby položí. Ze zcela jednoduchého důvodu - ti kteří pracují a zároveň pobírají NZP budou pracovat jen za mnohem víc, než doposud. Obzvlášť se to projeví u "nepříjemných" prací, což povede k zásadnímu zdražení zboží i služeb. To se projevují zacyklením:

    1) Zdraží se zboží a služby.
    2) NZP najednou nestačí.
    3) Je třeba zvýšit NZP.
    4) Vytvoří ("natisknou") se nové peníze.
    5) Opakuje se od bodu 1).

    Ta situace je pořád jednoduchá - peníze, které nejsou kryty žádnou hodnotou prostě nemají žádnou hodnotu.
    GORG
    GORG --- ---
    TUILE: Tak o nejakym deficitu dobra systemu lze imo normalne hovorit.

    Uz i co do rozpoctu, tisku penez a cerneho rozpoctu, zisku z trestne cinnosti, ktery v tech cislech nevidime. Doho transatlanticka dohoda.. Nekde ti zakazuji zit mimo sit. Neni to jen zle, ale co reformovat je.

    Ja si teda jinak nevim predstavit, ze populace prestane delat , to je orisek i pro meditaci. Idiocracy mi spis jde dohromadys byrokracii a popkululturou nez lenosti. Ted treba na youtube fici lidi, co jedi kaktus a hazej videa na net, jak u toho trpej. :)
    GORG
    GORG --- ---
    TUILE: No ja mam spis nekdy pocit, ze rozumny lidi se narozdil odemne a jinych do netovych debat ani nepousti :-) Jinak imho tu makame vsichni.
    A nepracujici po ZP nevolaji. Imho o tom neslyseli. To je napad strednaku.
    TUILE
    TUILE --- ---
    GORG: vydis a branej se tomu hlavne pracujici :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    GORG: ja se snazim oponovat junimu, kdyz tvrdi, ze tenhle system a svet je zlej a ze vsichni musi desne pracovat. moznost volby je i ted.

    ja bych v CR v pripade NZP asi nezustala, takze na tvoji otazku odpovidam ano, pracovala bych v cizi zemi. de tu o financovani - pokud by se penize dotiskavaly, ztracely by hodnotu a bylo by nevyhodny v CR zustavat. Pokud by se prerozdelovaly jen prebytky ze statniho hospodareni (haha), nebyl by tento prijem stalej a tudiz bych nemohla nepracovat.
    GORG
    GORG --- ---
    Zit mimo system myslim az takovy problem opravdu neni. Bud na vesnici d privydelky nebo uplne off the grid.

    Mne teb koncept zaujal v tom smeru, ze ty prachy dostavaji i pracujici. To je hlavni rozdil od socialnich davek. ktere uz dnes existuji. ZP se dava i pracujicim, to je hlavni myslenka :-) nebo prone byla.
    GORG
    GORG --- ---
    TUILE: prekvapuje me, jak prakticky vyhradne je cely koncept vniman jako moznost svobodne nepracovat - teda z pohledu kritiku. tu i jinde. ty bys tedy pak nepracovala tez?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ANDY_WARHOL: Nevýhoda je, že jak těm ideálum věří, nemuže si na tom založit živnost, to jde dobře lidem co vědí, že hlásaji bludy, ale taky že se z toho dá profitovat. Kdežto ty zapálený typy jsou použitelný jen jako pěšáci.

    Četl jsem ten blog a vyvozuji, že nejjednodušší by bylo sehnat novýho živitele, ale není bohužel už ve věku zajíčků typu malej zadek, velký kozy který popisuje, navíc ten minulej jí neplatí alimenty a nahání jí exekutoři, protože patrně nasekal řádný dluhy, je teda otázkou, nakolik by jí výdělek pomohl, první by asi měla uvést do nějakýho pořádku tohle.
    TUILE
    TUILE --- ---
    SEAMON: V soucasny dobe pracuje plus minus 50%. A taky to de. A sem fakt rada, ze muzou volit i studenti a duchodci, prijde mi to spravny.

    Me hlavne prijde, ze v soucasny dobe lze nepravovat. Znam jednoho magora a z doslechu par dalsich, ktery se rozhodli vypadnout ze statniho kolobehu, poridili si maringotku/ jurtu/ typko ji veci z prirody a penize v zasade nepotrebujou.
    Pripadne maj barak na vesnici (rozpadlej se juni da koupit za 400k, tj. S 30letou hypo se dostanes na opravdu nizke splatky), opravujou si ho vlastnima rukama, maj slepice, kozy... A prijmy temer zadny. Vetsinou pomoc sousedovi s novou strechou, posekanim zahrady... Pokud nekdo nechce pracovat, temer nemusi. Pokud nekdo chce zit v praze, tak hokt musi vyhrat/zdedit nebo pracovat.

    Dalsi moznosti je odstehovat se k nejakymu bacovi na ukrajinu do bulharska... A tam se s nim starat o ovce. Nebo jet do indie, kde se naklady na zivot pohybujou sakra nizko a jako privydelek delat pruvodce turistum, pac krome znalosti okoli mas vyhodu reci, ktery rozumi. Moznosti, jak zit za malo penez je habakuk.
    TUILE
    TUILE --- ---
    BLOODRAT: Chapu, ze matka s detma se musi starat i o deti a ctyrhodinovy cesty si dovolit nemuze. Prece jenom skolky nemaji otevreno 24/7.
    Ale sehnat brigadu v supermarketu, kavarne... Musi jit i do 15km od bydliste.
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS: priklad s Ikeou ti mel rict, ze to jde i bez papiru.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    padlo tu slovo komunismus.
    Mohl by nekdo vysvetlit, co to znamena, co si pod tim mam predstavit?
    Me prijde, ze nekteri to slovo pouzivaji na vsechno, co neni dnesni kapitalismus.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam