• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Velmi sa mi paci, ako si ma profilujes - a to dost casto podla toho co som vobec nenapisal..

    Ale mas v jednej veci pravdu - niektore veci su mi jedno. Ma to jednoduchy dovod, keby som sa staral o vsetky nedostatky tohto sveta, tak mam program na nablizsich par desatroci a realne to nepomoze ani za mak. Pracu v amazone, vsak nepovazujem za taky vazny problem, ako to tu ty predstavujes - je totiz dobrovolna a pracuju tam dospeli ludia a dokonca pracuju vacsinou v krajinach, ktore maju vcelku slusne pravne zazemie.

    Tj. mozu sa snazit robit natlakove akcie, mozu sa organizovat, oslovit svojich poslancov, atd, atd. Zaroven je to vsak praca, tak jednoducha, ze aj chapem ten tlak na vykon - pretoze nic ine, ziadnu inu pridanu hodnotu ten clovek uz dat nemoze.

    Dokonca by mozno pomohlo, keby jeden zo zamestnacov navrhol pouzivanie upravenych elektro skutrov. Keby ulicky spravili 2x take siroke,tak by sa tam vosli a zaroven by urobili pracu tak rychlo, ze by to zmensenie uloznej plochy nemuselo byt take kriticke. Pripadne by mozno stacilo, keby spravili "nosny" system, ktory by pendloval po hlavnej osi skladu a tie velke vzdialenosti by dali ovela rychlejsie a uprava by bola relativne mensia. Skusil to nejaky - to pravda nevieme..

    Ja ale zaroven aj vidim to, ze ked zamestnaci amazonu budu mat lepsi plat, lepsie prestavky, tak to pravdepodobne niekomu pracu zoberie - to ze by to mna stalo 5$ viac, to ma prilis nesere. Skor vidim to, ze sa nejaky produkt takto predrazi a ludia si ho proste nekupia. A ak si ho nekupia, tak ludia niekde inde pridu o pracu, alebo sa im zhorsia pracovne podmienky. Mozno padnu aj cele firmy.

    Inak o mojej ideologii vies gulove - amazon vyuziva pracovne pravo az do krajnosti a po moralnej stranke to je vcelku pochybne. To iste robi ale kvantum dalsich mensich firiem, len sa o nich neoplati robit videa a pisat clanky do novin, lebo nik nevie co su zac. (a velmi casto robia tie mensie firmy este vacsie prasaciny)

    Vo vztahu k teme NZP je Amazom len dalsi sob story, ktory tu vytahujes - minule to bolo tusim tych 1000 bannikov a pracovnici Foxconnu.
    MAZA
    MAZA --- ---
    JUNIPETRUS: Ty pořád nechápeš rozdíl mezi právem a nárokem, co?


    A zatímco si tady v Evropě hezky tlacháme o tom, zda zavádět či nezavádět NZP a o sociálním státu, velké průmyslové podniky se v tichosti balí a přesouvají na východ, protože v socialismu se jim moc dobře fungovat nebude, a výstřelky sociálního státu (Evropy) táhnou z velké části právě ony. Jak přesvědčíte šéfa třeba Siemensu nebo Škodovky, aby místo robotů zaměstnal nepropustitelné pracovníky se socialistickými výhodami, nebo hůř, nesbalil továrnu a neodešel vyrábět do Bangladéše za poloviční mzdové a daňové náklady? Pomocí NZP, že mu sebereš víc a buďto učiníš jeho výrobky předražené (=nekonkurenceschopné), nebo mu snížíš jeho výdělek? Jen blázen by na to přistoupil.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: A on je nekdo nuti se samopalem tam pracovat?!
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SEAMON: ty jsi se neptal. Ale ja reagoval a vztahl tvuj postoj k dnesni debata k amazonu a ja se zeptal.
    Ty jsi naprosto lhostejnej k tomu, ze amazon zotrocuje lidi, ze makaj jak v koncetnracich.
    Hlavne, ze mas, pokud vyuzivas sluzeb amazonu, levne nakupy.
    Naopak, kdyby tem lidem zacali platit dustojne platy a jednat s nimi jako s lidma jako lidma, ne robotama, tedy tak, aby pracovali v normalnim tempu a prestavkami, kratsi pracovni dobu a neustaleho fizlovani, tak by jsi utrpel ujmu, protoze by ta sluzba podrazila.
    Dle tve ideologie, ta firma nedela nic spatneho, protoze se ridi pravidlem nejnizsich nakladu, coz je pro tebe zakon, ktery ma prednost pred vsema ostatnima, predvsim lidskyma pravama.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SEAMON: precti si nekdy serii nadace od issaka asimova. tedy tu sirsi, ktera se venovala i migraci lidi ze zeme...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUNIPETRUS: hele kdyby mi neprisly tve teorie jako fantasmagorie tak bych to nenapsal. ono kdyz clovek se vyjadruje jako komunista, tak predpokladam ze toho moc do systemu neprispel.proto sem to vzal jako hotovou vec. jestli to je omyl tak se omlouvam. ja to tu uz nejakou dobu sleduju, takze tve nazory znam a opravdu to proste pusobilo naivne, jako by si byl hodne mladej.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ANDY_WARHOL: aha, takze se ridis tim, co o me nekdo napise? Nemel by to v prve rade zajimat to, proc to ten clovek pise, a jak na to prisel ? Nemel bys sis to nejdriv tuto inforamci overit?
    Kdyz nejake hovado, bude furt dokolecka napr. psat, ze jsi zlodejicek a pasak a dalsi nesmysly, aby donutil cloveka k obhajovani, tak to budes porad dokolecka vyvracet?
    Mozna ty jsi ten typ co bude hajit svoji cest za kazdou cenu, ja ale s takto podlymi lidmi a jejich ztracet cas nehodlam, i kdyz bohuzelm jak je videt, tak lidi zde jsou nachylny verit k pomluvam velmi snadno, a Benymu se tato tatika v uvozovkach dari.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    ANDY_WARHOL: Inu tazko povedat, je kludne mozne, ze buducnost bude vyzadovat populacnu regulaciu a preferenciu vysoko schopnych jedincov. Co je jednoznacne proti zakladnym ludskym pravam, len ak uz sme pri 20% co zivi 80% - je vcelku logicke ocakavat ze tych 80 bude rast rychlejsie a co potom?

    Detto pri robotoch btw - je sice pekne, ze nas budu.. "zaopatrovat", ale cim viac ich bude tym viac specialistov treba. Cim tazsie veci robia za nas, tym narocnejsie programy treba. Cim nas je viac, tym ich bud musi byt viac, alebo musia byt efektivnejsi.
    TUILE
    TUILE --- ---
    ANDY_WARHOL: lidi, kter maj penize je radi utracej. teda aspon vetsina.
    kdz vidim, jaky hruzy se daj prodavat na fleru, ze vznikaj stale nova odvetvi sluzeb (nehty pred deseti lety kazda lakovala sama, ted j bezny jit co tri tejdny utratit 400 korun k nehtarce...).
    ja si nedovedu predstavit, ze je prace jen pro 30% populace, protoze ta prace, bez ketry bychom neprezili (=zemedelstvi a lekarstvi) pokryva pod 10%. zbytek sou veci, ktery si lidi vymyslej a snazej se ostatnim vnutit, ze to je desne kul a potreba (a zprijemnuje to zivot).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ZARREMGREGARROK: OSVC (tvorba webu) bez jedine zakazky. takhle to docela dava smysl.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SEAMON: zas na druhou stranu, kdyz bude opravdu prace jen pro 20-30 lidi, co bude pak ?
    kazdy by pracoval jen na velmi maly uvazel ? u nekterych profesi to nejde

    ja proste nevim kam se technologicka nezamestnanost posune, nzp je blbost, ale nejaky reseni se najit musi, jinak to bude neprijemne.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    ANDY_WARHOL: Psal, že pracuje, jako nějaké nespecifikované OSVČ. zde:
    JUNIPETRUS na což se ho doptá _BENNY a tím to vlákno skončí.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Krasna neodpoved, ale to nie je od teba nic nove. Aka je priama suvislost medzi financovanim NZP a fungovanim Amazonu? Realne ziadna, len je to taky fajnovy bubacik.

    Otazka finanacovania NZP je uplne normalna, legitimna a zakladna z hladiska realizovatelnosti. Ano mozes sa na tuto temu pozerat z hladiska filozofickeho, moralneho, metafyzickeho - ale to nic nezmeni natom, ze na realizaciu je treba rocne - nzp x pocet ludi x 12. Pokial sa tento jednoduchy fakt nevyriesi, tak sa nikam realne nepohnes.

    Napriklad tvoj nedavny model, ze 20-30% populacie maka aby 70% z toho zilo mna osobne neoslovil.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    ANDY_WARHOL: V tomhle se ho musím zastat – pracuje přeci pro blaho nás všech v rámci obhajoby NZP
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUNIPETRUS: neznam ale sleduju to tu, pokud vim, nekolikrat tu zaznelo ze nepracujes a ty si to nerozporoval
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SEAMON: Jsi tak obezretny, aby jsi "pytal", odkud se berou pecene holuby levnych sluzeb jako je prodej pres amazon, a kdo je pece?
    Ja jsem si nevsim
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ANDY_WARHOL: tenhle argument beru.
    mimochodem - ty me znas? Neznas. Proc rikas, ze neprispivam do systemu?
    Je to ubohe a podle. Dospely a cestny clovek si nevymysli o lidech lzi, jako zpusob, kterym sobe a ostatnim dokazuje ,ze nemaji v necem pravdu.
    Je takova pomucka pro jednani, nedelej druhym to, co nechces, aby delali oni tobe.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUNIPETRUS: "Ale nechapu proc resis financovani, kdyz nzp nechces?"
    po lopate, protoze vidim, ze logika neni tvoje uplne silna stranka

    i kdyz nzp nebudu chtit sebe vic, neziju v teto zemi sam, pokud se najde dost lidi jako ty a nzp se uzakoni, bude se me to tykat take bez ohledu na muj nazor. A vzhledem k tomu, ze nejsem nemakacenko, tak me to bude nejspis i stat dost penez, takze samozrejme chapu, ze lide jako ty to resit nemusi, protoze ty nikdy nic do systemu neprispejes, ale me to bude sakra bolet. financovani me velmi zajima i kdyz nzp nechci.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FIONOR: Presne tak - inak povedane, pecene holuby do huby by prijal kazdy. Len ti obozretnejsi sa proste pytaju kde sa holuby zoberu a kto ich opece. :D
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    JUNIPETRUS: Kde říkám, že NZP nechci?

    A vůbec, co je to za blbou otázku. Zajímá mě jak věci fungují a jak fungují něčí návrhy na změnu.
    Ptám se na nepříjemné dotazy aby si to příznivci nějaké myšlenky utřídili.

    Je škoda, že ty tu hromadu otázek kterou na tebe tady všichni sypou nebereš jako způsob jak si vypilovat vlastní model, ale jako "oni mi ubližují mami".
    FESTER
    FESTER --- ---
    JUNIPETRUS: Ale nechapu proc resis financovani, kdyz nzp nechces?

    proc by to nemohl resit to NPZ ? tvoje otazka je uplny nesmysl jako to NPZ
    FESTER
    FESTER --- ---
    JUNIPETRUS: navrhujes furt navrhujes ale zatim jsem tvuj navrh nebyl shopen nekde precist
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ZARREMGREGARROK: nikoliv.
    Navrhuju nekolik moznych variant, u kterych mam sve preference.

    Ale nechapu proc resis financovani, kdyz nzp nechces?

    Nebo snad kdby nekdo navrhl financovani, ktere by si uznal, tak by jsi nzp zacal podporovat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam