• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Hlavně nebude potřeba někam jezdit, protože NZP přijde na účet samo, ve fabrikách, obchodech atd. budou dělat roboti a nákup doručí nadzvukovej posel s blikajícíma vočima.
    Muj odhad teda je že povoz budoucnosti se bude řídit sám, protože koně a voli se cestu prostě naučej.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TUILE: můj logic fail. pardon.
    TUILE
    TUILE --- ---
    LUBOB: to se zastavi samo. o prni svodidla. pak vystoupis, nastoupis a muzes jet dal, ne?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SHEALA: aha, takze si mozna nevedomky odhalila zdroj teorie nepodmineneho zakladniho prijmu.. ja si porad rikal, ze z tyhle teorie smrdi sovetska veda a vono hovno, vono to sovetsky scifi ... :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: dovedu si představit logiku požadavku na auto zdarma:
    a) má to linux (je jedno jaký distro, hlavně že je to LINUX)
    b) auta jsou masově vyráběný, masová výroba tlačí náklady dolů
    c) vyrábí to především ROBOTI!

    četla jsem povídku od Strugackých, kde čarodějové pracující pro sovětskou vládu vyrobili homunkula, který měl být dokonalým člověkem, neb magicky uměl uspokojit všechny svoje potřeby jakmile na ně pomyslel. Čekalo se od něj, že jakmile bude materiálně zabezpečen, tak začne bádat a posune sověstkou vědu k nečekánému rozkvětu. Nebo umění. Už si to přesně nepamatuju.

    Dopadlo to... zajímavě.

    (ta knížka se jmenuje Pondělí nastává v sobotu)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    SHEALA: asi by bylo ale dobry to nejdriv nejak zastavit :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JUNIPETRUS: kdyz uz, tak rtlinux, ale to se trosku prodrazi vyvoj a nejsem si jistej, jestli by se to chtelo nekomu podstoupit v pripade, ze bude zaveden nepodmineny zakladni prijem, neni jisty jestli neprijde nejakej prizivnik, ktery by tvrdil, ze ma narok na auto s rtlinuxem zdarma, protoze preci linux je zdarma.... :P
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: vystoupím a nastoupím?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ZARREMGREGARROK: kdyz budes mit linux, tak ne:-)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZARREMGREGARROK: a v pripade, ze bude zaveden nepodmineny zakladni prijem budes si muset sehnat jeste nekoho, kdo ti ten system zase nakopne...
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    SHEALA: Si takhle jedeš v klidu 130 po dálnici a kousek před zatáčkou ti spadne systém.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MANFRED: to bude mrtvejch na silnici. Ale Mrkvosoft má sílu tohle prosadit, to zas jo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SEAMON: mas pravdu, ale aktivisti by si jednou mohli zacit narokovat nejaky dotace napriklad z eu... tudiz jedna zcela pravdiva konspirace rika, ze se jedna o spiknuti zidobezdomovcu.



    GORG: zivim se it od roku 92 nebo 93 a jeste sem nenarazil na cloveka v IT, kterej by byl tak nemocnej a sirij by teorie jako ty. ale jo narazil, na ajtiky ve statnich firmach, ale tem lidem bych ajtici nerikal, protoze to byli spis tragedi co byli kamosi kamose kamosu...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    FIONOR: Tak záleží na tom, jak na to člověk kouká, my na to koukáme skze svoje "moderní" myšlení a pohled na svět, kterej je vlastně příčinou. Blbý je, že jednak to už dávno utěšeně běží, takže si člověk muže ověřit že "šílené nesmyslné myšlenky" lidí, kteří to viděli už před 20 a více lety, nezaostaly za pravdou, za druhý je to akce která nejde napravit, jako třeba komunismus nebo fašismus.
    SHEALA: V klidu, software bude dělat mrkvosoft :-) takže to holt občas spadne, ale zato to bude hezky barevný.
    GORG
    GORG --- ---
    osobne takovy typky jako bernou minci neberu, ale i co mi rekne kamarad nebo nejakej jouda na internetu v youtubu ci kde neberu zas na lehkou vahu. .

    a je mi u prdele kolik ma titulu( nekdy dost a tvrdi, ze tu litaj mimozemstani - Alan Hynek kuprikladu) .. stejne tak ale neverim, zeclovek zpusobuje primo oteplovani, i kdyz je to jako kacirstvi a nektery organizace naznacily, ze chteji zabijet lidi, co tomu neveri. Mydlim ze clovek planetu ted dlouho nicil a nepujde to zas o moc dyl, ale tohle o oteplovani mi prijde jako smesna propaganda... a pritom je to mainstream veda. A Klaus magor, ze tomu neveri, a ze se stavi proti Uhlikove dani. Takove nadseni ze zavedeni nove dane je ... nevim.. nechapu. To znamena dan na vsechno tykajici se spalovani uhliku. A i na setkani lidi ze zakladky nejaci exspoluzaci tvrdili, ze by meli Hajka a spol. zabit. Normalne zastrelit. I vetsina znamych a kanaradu ma Klause za pouze negativni osobu. Ake v tomhle mel myslim pravdu.

    Je to mainstream veda.. zcela zfalsovana. Ne pro zachranu planety ale pro nove dane. Nevim tedy co brat jako bernou minci. Vse je predmetem do diskuze. Dokud nejsem "popirac", co je proti zabijeni ludi, co neveri na oteplovani. :-D I to je myslim o stavu vedy dnes.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Urcite.. i kdyz to mi pripomina dojem jakoby prababicky, jak stroje nenahradi praci na poli a jsou ztratou casu.

    Mezitim je asi mzik okamziku, kdy stroj nerozeznas od manzelky a zaverecny znelky Krajnich mezi....

    Neboli neco o tom, co neni ale bude, a pravdepodobne spis velmi brzo nez pozde nebo nikdy.

    Tady byla rec o tom, ze mlady a neklidny delnik kapitalismu ma pocitat se zmenou poptavky, a pritom je mi tu do krve vysvetlivano, ze jsem upkne naivni blazen ocekavat, ze stroje budou mit jakoukoliv vetsi roli v profesich tehle generace.

    Jako clovek zivici se IT se tomu tak trochu smeju. Ne ani tak znalostmi o trendech ale tady staci i trochu vic slunecmiho zareni, aby prestala fungovat elektrika kompletne.. a stejne tak se furt neco deje ve vyzkumu. Hmotu menici se z boty na telefon jsem tu uz linkoval (katomy).Pravdepodobne nas ceka par dalsich technologickych revoluci a, co pises, je obdoba skepse unzenyru, co staveli salove pocitace... a jak se ti Logicky salovy pocitac nevejde do kapsy a nikdy to tak nebude. Ted od toho nemuzes odtrhnout deti.

    Jinak myslim rikal, ze niva vlna profesi bude o lidech pravujicich s lidma a ne lidech pracujicich na svych techno portalech zobrazujicich jin lidi. To je ted :-)

    Ale dik tedy za dojmy.. zajimalo me, co o tom teda soudi jini...
    Ono se jiste neda byt zarucene prorokem a hezky uvahy o budoucnosti zastrivat muzou soucasnost a akutnejsi veci... na druhou stranu .. je tu tez nemala debata o technoligicky singilarite jdouci daleko vic dal nez jestli nas nahradi stroje v praci. 2050 se mame nahrat do pocutace vsichni. Onehda ctouc to rikam servirce a jestlibby to chtela, a shidli jsme se, ze nikoliv. Pritom je tu banda i v mem okoli transhumanistu, co se na to vsechno kolem clovek-stroj tesi (implantaty,...)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SEAMON: bude ještě hodně dlouho trvat než - pokud vůbec - pustí auta co se řídí samy na silnici.
    Já bych v momentě kdy by to šlo, tuhle technologii začla využívat hned, protože nevidím značku na 15 metrů, nemluvě o dalších věcech. Ale uvědom si, že je to tunovej stroj. Už elektronickej posilovač řízení rozhodí zpětnou vazbu mezi řidičem a volantem natolik, že v kritických situacích se můžeš pos*at, abys nespáchal nehod. S elektrickým posilovačem se řidič o namrzlé silnici dozví, až když začne brzdit a to už může být dost pozdě. A teď si přidej k tomu, že tam živej člověk ani sedět nebude.

    Když si lidi něco nechaj přeložit strojem (google translatem) tak to není tak vraždomatické, jako auto řízené strojem.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    VYHULENY_UFO: Hm, nemal by tento junak prednasat bezdomovcom ako su vlastne na ulici stastni? V podstate by to bola uplne genialna transformacia z bezdomovcov na aktivistov pri minimalnych nakladoch..
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Ako primarne to nebolo o ZP, ale zaroven mi pride zaujimave ako sa nazory tychto ludi beru v podstate ako berna minca toho co bude.

    Ako sam hovori - v roku 2004 suhlasili s tym, ze riadenie auta je vec v ktorej nas stroje nenahradia.
    V 2010 - zmenil nazor na zaklade vyskumu google. Je koniec roku 2014 a plne autonomne auta existuju stale len v ramci vyskumu. Pokial viem, tak sa ani jeden kus normalne neprevadzkuje nejakym normalnym clovekom.

    Co ale mame - ideu, ze za "par" rokov to tu bude a nahradi pracu xyz ludi. Mame tu ideu toho, ze jeden clovek nebude mat cely zivot tu istu karieru - napriek tomu, ze jednotlive profesie vyzaduju coraz vacsiu specializaciu.

    Patraju po pricine preco nevznika tolko malych podnikov, pricom trend poslednych rokov (minimalne v technike) je uplne jasny. Vyrobca vyraba bud sunt, ktoreho cena opravy je taka, ze sa to neoplati. Alebo naopak vytvara zariadenie, ktore maly podnik neopravi - jednoducho pre uzavretost a nemodularnost systemu. LCD televizor vam opravi proste len autorizovany servis a to na 90% tym, ze vymeni nejaku komplexnu suciastku za inu - a tu dostane len od samotneho vyrobcu.

    a ze pristi profese uz asi nebudou sedeni za kompem ale prace s lidma
    Ja mam prave pocit, ze skor hovorili o tom, ze buduce profesie budu skor o tom ako pouzivat nas ludsky aspek v kombinacii s technologiami. Co je nieco dost odlisne.

    Inak nieco ako ZP spomenul tak v ramci 19 az 20 minuty.. Pri skoro 30 minutovom videu je to fakt dost malo, nie?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam