• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: Proto me zajimaji vice konkretni charakteristiky soucasneho systemu, ktere nekteri nazyvaji kapitalismem
    No vidíš, já to nazývám socialismus. Kapitalismus jsme tady nikdy nezažili. Minimálně za posledních 80 let. Ze skutečného kapitalismu by ses (nejen ty) posral. Výhoda by byla, že bys neměl čas vymýšlet kraviny s NZP.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: tim, ze se prihlasis ke komunistum nedelas nic jinyho, nez ze odsouhlasis jejich minulost a celou tu posahanou filosofii a vsechny ty mrtvy, kterejch bylo mozna vic nez od nacku. a co se tyce nacku, tam uz vetsina lidi chape, ze hitler a jeho filosofie nebyl prilis koser....

    NEKROMANT: ale picu. az dojde na to, ze milej bezdomoveckej aktivista bude muset jit do nemocnice, zjisti se, ze nema pojisteni a bude se mu hromadit dluh. jednou se rozhodne, ze uz nechce zit jako debil, najde si holku a az se prihlasi na trvalou adresu k holce, tak prvni co bude, ze se ozve pojistovna a bude chtit dluznou castku.
    jak rikam, dotycny clovek spis ukazuje, jak je hloupej. ajeste si rika aktivista.

    freegan, dumpster nebo diving to jen lehci pojmenovani chorobne potreby prohrabavat a hromadit odpadky. Podle me je hrabani se v odpadu spis psychicka zalezitost... nemoc. nejhorsi sou pak ti, kteri si ty humusy z odpadu tahaj domu a zerou je.


    NEKROMANT: soukrome vlastnictvi je soukrome vlastnictvi. nehodlam se delit o to co je moje s nekym jinym pokud nechci. skoncim zase u komunistu, protoze ti to co si nakradli v 50's naprosto vubec neudrozvali, nerozvijeli a po prevrtu vraceli majetky v dezolatnim stavu. celkem o tom neco vim, protoze zkurveni bolsevici okradli i moji rodinu a my predky.


    NEKROMANT: posledni otazka: co beres za drogy? smeska divny hesel z demosky od milady proti kapitalu a vrahum z wolstrytu.

    JUNIPETRUS: ne, chrani to pred lidma jako ses ty. predpokladam, ze si nikdy nic nevybudoval ani zadnou firmu si nikdy nezalozil, takze vis hovno.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: presne. socialismus je efektivnejsi v rozdelovani zdroju. ktere patri nekomu jinemu :-)

    nevim, co je spravedliveho (natoz pak spravedlivejsiho) na tom, ze kazdy dostane, co potrebuje. podle me je [z definice] spravedlive, ze kazdy dostane co si zaslouzi.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Mne taky ne, ale nápad to byl dobrej. Holt korunka ke korunce.....
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    NEKROMANT: Nevím, jestli je socialismus efektivnější v distribuci zdrojů, o tom nemůžu bez nějakých hlubších studií vést diskusi. Ale budu zásadně nesouhlasit s tou spravedlivostí.

    Pojem "každý dostane to, co potřebuje" je extrémně vágní. Mám to chápat tak, že socialismus slibuje naplnění proslulé Maslowovy pyramidy tak, aby se každý jedinec mohl věnovat tomu, čemu chce? (řečnická otázka) Problém je, že potřeby každého jedince jsou různé, různě nákladné, a navíc se mění v čase. Chci-li spolehlivě zajistit uspokojení potřeb všech, pak musím plánovat tak, že jako modelový případ vezmu toho nejnáročnějšího jedince, a náklady potřebné pro jeho uspokojení aplikuju také na všechny ostatní.

    Částečně si tím zodpovídám tu první otázku, tedy efektivitu. Při plánování tímhle stylem nutně narazím na problém, že zatímco jedinec Z má nějaké potřeby, jedinci A až Y mají potřeby výrazně menší. Jenže já jsem spravedlivě plánoval podle Z, a najednou zjišťuji, že se mi skoro polovina plánovaných nákladů změnila v nevyužité (čili ztrátové) jednotky.

    Dále zjistím, že jedinec X za uplynulé období přišel s deseti nápady na vylepšení, a jedinec Y vložil do své práce třikrát tolik úsilí než kdokoliv jiný, a jím spravovaná oblast zažila nebývalý růst a popularitu. Naproti tomu, jedinci A, B, C, D, a E strávili víc času kecáním nad pivem než prací.

    Jak budu plánovat pro příští období? Pokud budu dodržovat stále stejný princip "uspokojit potřeby každého", pak musím opět počítat s téměř 50% ztrátovostí. Kromě toho, pokud jedincům X a Y naplánuji stále stejný rozpočet jako dřív, nijak je za jejich přínos neodměňuji, a nedávám jim žádnou incentivu proč v dobré práci pokračovat. A pokud jedincům A, B, C, D, a E opět naplánuji stejný rozpočet jako dřív, pak vlastně odměňuji podprůměrnost, a dávám jim jasnou incentivu pro pokračování trendu.

    Trestání úspěšné práce a odměňování podprůměrnosti je právě ten důvod, proč se nejen v ČSSR ale i v jiných socialistických zemích rozmohl přístup "dělej, že děláš". A ten přístup nám z velké části vydržel dodnes.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    NEKROMANT: V čem byl minulý režim efektivnější v distribuci zdrojů, když nebyly základní věci jako třeba toaletní papír?
    TUILE
    TUILE --- ---
    NEKROMANT: do ty hospody pak zasli s mamkou v nedlei na smazak, neasi :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: hh, tak to by mě nenapadlo :) To chtěli poškodit ty hospody a nebo jim ten případný výdělek stál za tu námahu?.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SYLVAEN: Já si nemyslím že socialismsu chápu jako rychlé řešení. Ale připadá mi efektivnější ve využívání a distribuci zdrojů (s tím souvisí i menší plýtvání) a spravedlivější v tom že každý spíš dostane to co potřebuje (chcete li - plošně efektivnější v uspokojování potřeb).
    Je otázka co kdo si představuje pod socialismem.. SPousta lidí říká že aby byl socialismus socialismem tak musí být demokratický.. Ale demokracie a většinové hlasování se dá taktéž kritizovat.. Většina nemá vždycky pravdu :) Zrovna se mi nechce filosofovat o tom, co to je pravda :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Jo, u nás vybírali svýho času popelnice dva důchodci s vilkou, myslel jsem že maj slepice, protože hledali rohlíky, ale pak se ukázalo že je sušili na strouhanku kterou prodávali do hospod.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    JUNIPETRUS: Pracuju v českoněmecké fabrice položené dfacto na čáře, čertužel, na té české straně: ) a ano, Němci jsou dvakrát výkonnější. Ten rozdíl v přístupu k práci je neskutečný. Máš -li zájem o detaily, mohu rozvést.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a stastne a vesele, ty jeden retarde!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: v tom pripade mas ban na 7 dni, v mezicase bys mohl popremyslet nad tim ze bys pro lidstvo udelal neco uzitecneho a sel ses nekam obesit nebo zastrelit
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    JUNIPETRUS: Z toho co tu plácáš, je vidět že nerozumíš a nemáš zájem rozumět. :) Máš zájem se jen hlasitě projevovat, a je úplně jedno jak velké nesmysly to jsou. Možná ti tvá taktika "zahltit odpůrce pitomými otázkami a připadat si jako vítěz" funguje u jiných, ale bohužel (pro tebe) se s touhle taktikou setkávám na netu často, a už hodně dlouho. Většinou ji používají opravdu výživní exoti typu Radka Hulána a spol. :)

    Odpověz si na své otázky sám, pokud to zvládneš. K zjevně hloupému dotazu na to kolik hodin denně se v Německu pracuje: zhruba tak stejně jako v Česku. Jenže český pracující dělá sotva na 40% a přitom má pocit jak se nenadřel. To je ta efektivita a výkonnost o které jsem mluvil.

    Češi pracují s nechutí, mají dojem že mají jakési shůry dané právo na něco lepšího, ač pro to vůbec nic neudělali. Připadají si nedocenění, podhodnocení, vykořisťovaní, jsou přesvědčení že jim svět něco dluží. Ostatně se to odráží v názvu tohohle auditka - Nepodmíněný základní příjem. Takže další reality check - nikdo nikomu nic nedluží, každý má jen to, co si zaslouží, a co je schopný si obstarat.

    BTW, ty jsi nějak extra vysazený na pokladní a skladníky?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    vyskocila tu ikonka benyho, ze neco napsal, zrejme opet nejaka inteligetni reakce, kterou si rad neprectu, proto ho mam v ignoru
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: jo! proste si vydobat to nejlepsi z toho co se mi ted libi a co se mi ted nejvic hodi a na zbytek se vykaslat. cert vem smysl a smerovani tech systemu, hlavne nejak zalepit ten najem, zejo?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: imho by ti mel v tom pripade tvuj lekar zakazat cteni z tabletu behem srani, protoze tohle je relaps jak hajzl
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Mimochodem ja nejsem pro ani proti kapitalismus, nebo pro ci proti socialismu.
    Jsou to tak siroke pojmy, ze se idealni ci negativni definice naprosto nepotkavaji s realitou.
    Proto me zajimaji vice konkretni charakteristiky soucasneho systemu, ktere nekteri nazyvaji kapitalismem, a zajima mem, ktere charakteristiky jsou problematicke a skodlive a ktere prospesne, uzitecne

    Je jasne, ze v budouci fungujici ekonomice nejake prvky, ktere zname dnes at s kapitalismu nebo socialismu, museji nejak nachazet, ale bude to v takove mire a kombinaci, ze neni vhodny ani jedne ze slov.
    Bohuzel,v pokrok vazne v setrvacnem zkostnatelem cernobilem mysleni.
    To je nutne prekonat!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a co na to Junipetrusovi rodice? ten reality check musel byt hodne bolestny.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SYLVAEN: takze zase kecy.
    Kapitalismus se sam prosadil? Prosadil se existuje od te doby kapitalismus s x stalymi znaky, a nikdy jinak?
    Ktere x znaku cini kapitalismus kapitalismem?
    Byl i v sovetskem svazu?

    V cem je kapitalismus s oligarchismem v rozporu? Oligarchie je zrala faze kazdeho neregulovaneho kapilitamu

    Takze pokladni a skladnik - jinymi slovy jejich pracovitost ani schopnosti, a odvahu(pokladni hrozi manko) dnesni kapitalismus neodmenuje.
    Jo reality check.

    Takze opravdu chces tvrdit, ze v nemecku lidi pracujou cca 16denne?
    Nedrzukou co to ma znamenat? Za tim si predstavuju same nehezke veci. Zakaznik se spokoji s nekvalitnim vyrobkem, pracovnik s nekvalitnimi pracovnimi podminkami, poslusnost a roboticka vykonovani prace - tedy nedostatek samostatnosti a tvorivosti.
    A zde lidi tak drzkou, tady nehrozi vyhazovi?

    Odvaha a nasazeni - opet pokladni a skladnici tam maj dvoj az trojnasobne platy za stejnou praci.
    V cem jsou jejich pokladni a skladnici odvaznejsi v cem si za necim jdou? (kdyz si predtim napsal, ze maji male platy protoze nemaji nejaky lepsi cil.

    Prej reality check, ty jsi se s realitou zatim nesetkal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam