• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    SHEALA: záleží na tom, jak jeho nemoc pojmenuješ?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GORG: Breivik není nemocnej ve smyslu duševní nemoci. Po světě chodí hafo lidí s vážnejma duševnníma onemocněníma, kteří jsou opravdu urvaný z toho že jsou jaksi vymazaný z reality, a pod pojmem "duševně nemocný" si franta z horní dolní pomyslí "Breivik".

    Je to asi na té úrovní jako když dáš rovnítko mezi gaye a lidi co znásilňují děti. Jo, chápu že tě tohle nasere. To MÁ nasrat, prostě to že se z nevědomosti chováš jako pyča neznamená že nejsi pyča.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: tedy jen tak naokraj:.. možná mám teoreticky problém být živí s cizí práce... ale nemám problém být živý z cizích _peněz_ (při vědomí, jak abstraktní koncept peníze jsou). možná mám větší problém zdůvodnit si zisk (zatajení nákladů je ještě to nejmenší.. co když zisk dosáhnu tak, že každému klientovi počítám úplně jinou cenu?), než se svést na zisku někoho, u koho ho pokládám za dostatečný. každopádně: spousta lidí nemá nejmenší problém dosahovat zisku či jiného příjmu bezpracně či skoro bezpracně, a vždy si to nějak dokáží zdůvodnit: tvoje péče o to, aby lidem "nejeblo" je obdivuhodná: ale věř tomu, že oni už se nějak zabaví (stejně jako řada skutečně bohatých či wannabe elit si krátí čas hraním golfu)

    varianta, že ladič pian si prostě chce přivydělat, přesto, že mu nehrozí smrt hladem, je pro tebe zřejmě obtížně akceptovatelná: ale já se ptám, když ho to tak baví, proč to nedělá zadarmo? (či za odvoz?) (resp. určitě existuje i okruh slepých ladičů pian, kteří ladí jen zadarmo či za odvoz pro svoje známé... nebo za nějakou sociální, finančně neohodnocenou protislužbu)

    ať uznám jakékoliv zádrhele ZP (problémy s jeho financováním,destabilizací cenové hladiny, nároky přistěhovalých rezidentů vs. rodilých občanů, apod.), tak opravdu to není ten, že by se lidi nedokázali zabavit a nevěděli co s přebytkem volného času. tuhle starost opravdu přenechej jim - jsou svéprávní...
    GORG
    GORG --- ---
    Arno Gruen - SÍlenství normality - ukázka
    http://lumir2001.sweb.cz/ArnoGruen-Silenstvi_normality-ukazka.htm
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: každej to radši navíc vyhodí a koupí si nové a moderní, jakkoliv nepotřebné
    Dost lidí to tak opravdu dělá. Je to silný tlak. Být moderní a IN.
    Ale tak jsme vychovávání .. už cca 100 let?
    Je jistě důvod, proč se tolik investuje do reklamy a obecně PR. Lidi si skutečně koupí nové, aby se staré mohlo zahodit, a udržela se tím zaměstnanost. Ona plánované zastarávání se stalo hlavně stylem života - díky marketingu, který snad v každé druhé reklamě poňouká, ať zahodíš staré a koupíš nové.

    Lidi mají "spoluvinu" v tom, že té manipulaci podlehli a nedělejme z toho nějaký základní rys člověka.
    Já bych právě rád tu přirozenost člověk odkryl... do tý doby jsme nemocní.. a v mentalitě tohodle konsumera asi očekávat, že bude pracovat zadarmo je nepravděpodobný.

    Jenže jak tu zaznělo už.. vyhazování starých výrobků je jediný způsob, jak údajně zajistit udržování kol průmyslu a ekonomiky. Je to tak správné.
    Protože to zajišťuje zaměstnanost. (Teda nedávno jsem se o tom bavil s kolegy z práce u oběda a ti teda kroutili hlavou, že je to děsná píčovina nutit lidi vyhazovat staré věci, ale v takové society žijeme:D)
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Breivik je nemocnej člověk. Neřekl bych převychovat ale vyléčit. Dává smysl ho určitě izolovat,podobně jako izolovat schizofreniky a jiný blázny,ale v konečným důsledku to taky není řešení. Jen si společnost zatím neví rady (narozdíl od primitivních kmenů se zdá)

    Osobně mi přijde touha zločin trestat (když pominu izolaci) střílející do vlastních řad. Když otec znásilněné dcerky tvrdí, že chce aby ten zločinec trpěl v bolesti,tak jakoby promítá do sebe to samá, co udělal tamten. Tohle jsem nikdy nechápal. Proč by mi v takovém utrpení mělo udělat dobře utrpení toho strůjce...imho to ukazuje na určitou neurotičnost těch normálních...a důvod, proč někdy v amoku lidi dělaj hrozný věci, přestože byli předtím "normální" dobří lidé.

    Líbí se mi filmy, který schopně ukazují, že i krutí zločinci nejsou jen nějací zlí lidé, ale že i oni mají svoje hodnoty i schopnost se změnit, překonat stará traumata. Škoda, že tu souvislost nevidíš, že tu trauma má v podstatě každej.

    Mně teda souvsilost s výchovou řodičů přijde zjevná, a vysvětlil jsem proč. Pokud se o tom nechceš bavit, ok..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MANFRED: žádnýho slepýho ladiče pian neznám, ale znám jednoho hluchoslepýho studenta práv (moc fajn člověk), slepýho psychologa(strašně vyhořelej, hlavně díky naší fuckultě), a slepýho hulváta se kterým sem se pokoušela spolupracovat, povolání: řvát na lidi a posílat Škromachovi krávy.

    Osobně me štve že znám pána, co by mohl být mistr v masteringu, je to fakt netopýr, ale to posrany FL studio ani jinej DAW není přístupný tak jako třeba internet, a nevím o nikom z producentský komunity kdo je v Praze si nedá práci aby si s ním dali nějakou session. (Než se sama dotřepu do Prahy tak mi to bude chvilku trvat :)
    (Ale konenckonců... možná je to dobře... já budu mít lepší mastering na svejch trackách, tak :)

    A pardon za nesrozumitelnost, emoce, a postižené. Hlavně ID je cílená dávka kompenzující pokles pracovní schopnosti (oficiálně).
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Jo a myslim, že ladič pian to dělá, aby mu nejeblo, protože válet se doma na podpoře, být si vědom, že je člověk živ z cizích peněz který stát, hodný to dárce, někomu (mnohdy také ne vysmátemu) uloupl a nevyvíjet žádnou aktivitu jebnutim fakt hrozí. Ovšem jak komu, na jednoho slepého ladiče pián připadá armáda těch, kterym z toho nejebe a vcelku si v tom rochněj i s lidma, který si založili na vymejšlení boje za jejich právo na leháro živnost.
    Kašlu na to, jedu si nakoupit někam kde ještě prodávaj jídlo stejně drahý jako ty sr...v našich obchodech(a mluví k tomu domorodou řečí obsahující slova spiel, cvaj bír, famos)a pak jdu pozorovat tragikomedii s názvem "kterak bezvěrci slavili křesťanský svátek" :-) k popukání.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS:
    Ono každej mužem vidět jinak situaci, s ohledem na to, jak jsme dopadli. Já se živim jako nestandartní osoba, uplatňuji svoje ne zcela obvyklé postupy a způsob práce a nemužu si stěžovat, pořád je to lepší, naopak třeba kamarád opravář elektroniky už hodil flintu do žita, protože momentální převažující produkce made in china je neopravitelná a každej to radši navíc vyhodí a koupí si nové a moderní, jakkoliv nepotřebné (ovšem mít to prostě musí:-) místo aby to dával opravit (radši vyhodit a nové na půjčku než opravit bez ní, vcelku stejnej přístup se ale uplatňuje i ve velkém, kdo by konečně dneska kupoval věci co něco vydrží, když stejně po pár letech ba měsících zastaraj), no a podobnejch příkladů je řada, část poničila doba se svym stylem života, část levná pracovní síla ze zahraničí, kus myšlení ve stylu "nějak to sfušeříme, až se to podělá už bude zaplaceno a my v prachu", napomáhající nahradit kvalifikovanou sílu kýmkoliv.
    U liberálu comp. je třeba uvádět "moderní liberál", liberál, "tradiční liberál", protože představa o liberalismu je natolik široká zdeformovaná, že občas poznat liberála od rudocha je docela fuška :-) a z důrazu na svobodu zbydou občan jen zlostně zatlý pěstičky nad tím, že by si někdo chtěl žít jinak svobodně než hlasatel svobody předpokládá :-)
    Až se konečně zrušej ty "výhody, které dnes pobírá úřednická a korupční třída", tak potom určitě nějaký zdroje vybydou (myslim teda že z nich budem muset zaplatit úroky z úroků z úroků z dluhů, který jsme si vyrobili příklonem k opečovávacímu (první stadium cesty zpátky do socíku), populistickýmu (viz krásné viditelné výdobytky x náklady na ně který nám drtí záda) zřízení který, který vytváří hlavní efekt svý existence (jakkoliv maskovaný a přehlížený), což je nekončící, rozlévající se a kynoucí dluh
    (trochu švihnuto od Miltona F., liberálního ekonoma).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: tohle neřekl nikdo. přijde mi, že moderní anarcho-primitivisticko-new-age-levicově-lesní scéna se orientuje spíš na rytmické nástroje (bubny, ovšem tedy vegani je nemůžou potahovat kůží, leda kůží zvířat sešlých přirozenou smrtí, takže asi chřestí tykvemi, nevím...)

    nebo jinak: peníze dnes dávno nevydělávají ani ladič (ten je slepý, takže má nárok na invalidní důchod), ani klavírista, ba ani zlý vykořisťovatel kapitalista vlastnící továrnu na klavíry -ale vydělávají ji majitelé copyrightu (tedy: forma represe, dnes dosud stále ještě garantovaná státem a jeho represivní silou - je to můj politický obor, takže něco o tom tuším, sorry) a případně spediční firmy, převážející po dálnicích klavíry sem a tam. případně, finanční sektor, který prodá klavíristovi pro jeho klavír hypotéku na předměstí...

    ne vážně: takhle se dá vtipkovat donekonečna, ale neřeší to akutní problém: a sice ten, že tržní hodnota většiny práce (i kvalifikované) horempádem klesá. Já byl v 90tých letech jako programátor king. Dnes jsou mi znalosti z té doby nanic.Část aktuálních znalostí jsem dohnal, ale i když je tahle práce pořád relativně ceněná, tak žádaná je zejména práce v zahraničí a navíc nemám správné reference/správné CV a přeci jen nedohnal jsem všechnu potřebnou kvalifikaci (kombinace C, Python a SQL není žádaná tolik, jako třeba C/C++ a C++ je už za hranicí toho, co můžu reálně zvládnout - je to jako by si po slepci chtěl to piáno nejen naladit, ale ještě i nastěhovat do bytu...)

    otázka na tělo:proč asi si slepí ladiči pian přivydělávají laděním, když jako slepci mohou v pohodě vystačit s invalidním důchodem? není to trochu protiargument proti teorii, že v podmínkách ZP nebude nikdo nic dělat, protože přece hloupý proletariát je možné dokopat do práce pouze pomocí existenčních tlaků, a kdyby tyto neexistovaly, nebyl by motivován dělat cokoliv? (taky by bylo zajímavé analyzovat vliv výše invalidního důchodu pro slepce na tržní cenu naladění piána.. je takhle nižší, nebo vyšší? existuje určité množství slepců, kteří by ladili piána jen kdyby nebrali důchod a kazili tak ceny na trhu?)

    uvědom si prosím, že tváří v tvář automatizované velkovýrobě a moderním informačním technologiím jsme "slepci" v podstatě vždycky: ano, nějaká speciální práce, kde máme výhodu na trhu, se pro nás stále ještě najde. ale v zásadě profesí, kde tržní hodnota naší práce je naprosto mizivá, je stále více.

    no a když k tomu připočteš, že ZP bývá liberály navrhován jako náhrada k systému minimální mzdy (která dnes slouží jako úlitba v systému, kde výsady finančního sektoru naprosto "zakřivují" trh a to, kterým směrem kapitál nasměruje vznik úspor z rozsahu... nakonec minimální mzda a sociální zabezpečení dokázaly jen to, že se všechno možné outsourcovalo do Číny či jinam do Asie...)... tak to najednou jako takový nesmysl nevypadá.

    problém je skutečně s tím momentem, kdy ti, kdo dosáhnou lepších příjmů svým úsilím (aspoň ze svého hlediska), prostě nebudou ochotni platit daně. takže základní příjem ve zlatě či bitcoinu si lze představit stěží. lze si představit ZP ve fiat měně, ve které banky a finanční sektor (které stejně od začátku 20.století požívají značných výsad) budou podléhat nějakému zvláštnímu režimu (jinými slovy: aby mohl existovat reálný trh uspokující reálné lidské potřeby reálným zbožím a službami, bude potřeba vytvořit nějaký framework, dávající aspoň přiměřeně rovné šance všem)

    takže já to vidím na ZP v kombinaci s deregulací duševního vlastnictí (copyright, patenty) a nějakou formou regulace finančího sektoru (např. že faktické nekryté úvěry vytvářené bankami by musely být vyvážené vyplácením ZP občanům)

    nejde o to, že by dnes stát nějaké výhody ze dnešního systému nečerpal: čerpá je dost značné. ale myšlenka ZP je spíš o tom, že stát existenci těchto výhod rovnoměrně rozloží mezi všechny občany a nejen mezi ""úřednickou třídu"' (toto je pojem, který používají i libertariánští kritici byrokracie a socialismu, mimochodem)

    takže je s podivem, že zrovna ZP je bod, který by libertariány a liberály měl nějak výrazně rozdělovat: ZP vyplácený všem občanům může nakonec být ve výsledku levnější, než výhody, které dnes pobírá úřednická a korupční třída.... je to forma definice minimálního státu, který neintervenuje v takových záležitostech, jako např. minimální mzda.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Tak ono existuju rozne vazenia - s roznymi stupnami zabezpecenia a buzeracie. A to myslim aj v USA - prave preto, aby si ludi, ktorych ides zatvorit sice za zlocin, ale nie az takeho zavazneho charakteru nedaval do jedneho vazenia s napriklad prave s vrahmi. Preto som sa prave pytal aky typ zariadenia sa porovnaval.

    Pride mi dost scestne porovnavat vychovu a vazensky rezim. Do vazenia ide clovek (idealne) len ak spachal dostatocne zavazne zlocin/y. Rezim pobytu by mal zodpovedat tomu co spachal - zrovna napriklad pri Brejvikovi nevidim dovod mu dopriat nejaky nadstandard. V jeho pripade nema vazenie funkciu prevychovnu, ale izolacnu. Bol by som velmi prekvapeny ak by ho realne niekedy z vazenia prepustili (mozno tak na smrtelnej posteli).
    Breivik sa vyhráža hladovkou, vraj za mrežami trpí - Svet - Správy - Pravda.sk
    http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/308643-breivik-sa-vyhraza-hladovkou-vraj-za-mrezami-trpi/

    Inak skolstvo a vychovu do ZP diskusie tahas neustale ty. Pricom suvis s temou je vcelku vagny.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SHEALA: Bohužel nemožno. Klavír je buržoazní přežitek, momentálně se orientujeme na garmošky a velký úspěch mají "uřvané huby" k okamžitému namontování. Ladiče bys vykořisťovala, neboť ladič je nepochybně zneužívaný proletář, protože klavír ladí, ale ovace za hraní sklízí zlý klavírista-kapitalista.
    GORG
    GORG --- ---
    SHEALA: možná je
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GORG: aby bylo jasný... vidím rozhodně v norským přístupu k vězenství pozitiva a v americkým negativa.

    Ale to neznamená, že mi NZP nepřijde jako kolosální pitomost.
    GORG
    GORG --- ---
    možná by se dalo říct, že spojení vidím v metodě cukru a biče. tak nějak to tu takhle jede skoro ve všem. od rodičů, přes školu, práci i vězení.
    jinak to prý nejde.
    btw cukr mi přijde překvapivě levnej.svého času byl odměnou za bič. teď možná taky :)

    aby se NZP nezvrhlo, tak by se tenhle přístup asi musel změnit ve všech těch oblastech.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: ehm tak asi marně se snažím pochopit, o čem se tu teď bavíte :-) auto jedoucí na linux, hudební nástroje zdarma atd. to je offtopic ze samotné podstatny základního příjmu,že.
    jen mě k tomu něco napadlo

    já teda v tom súvis vidím. Jinak nevím, koho tam vozej, zjisti si. Dle novinářů jde o vrahy, lidi co znásilňují jiný lidi a tak. Aspoň soudě podle letmýho zagooglovaní, protože mě to téma teď zaujalo. Nevím koho bys čekal ale? Básníky? :)Evidentně úplně normální vězení se vším horším i lepším, co tam můžeš potkat. Brejvik šel do podobnýho, pokud vím. Týpek postřílel spoustu lidí, dětí.. prostě kategorie zločinců
    ikdyž v principu to myslím není rozdíl pro koho to je.. v tom mi to právě souvisí s tématem ... řešit motivaci k dobru násilím a ponižováním věznů?co se tím dá tak dokázat? někteří rodiče takhle vychovávají své děti ... celé je to o tom, že dáš někomu preventivně facku, aby se z něj stal dobrej člověk.
    druhý přístup, který mi splývá nejen s tímhle tématem, je skoro pravý opak. jako norské vězení.. ale v poho nebudu rušit v ironizaci tématu.. právo vidět UFO zdarma..enjoy,)siriously, jak tohle souviselo s tématem ...

    ale možná se na to koukáme dost odlišnou perspektivou.. jen mě zaujalo pozastavení nad souvislostí s tématem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Ako fakt - aky je suvis s temou? A ked uz to vytahujes - bolo to vazenie pre rovnaku kategoriu zlocinov ako sa vacsinou ukazuju v suvislosti s USA?
    GORG
    GORG --- ---
    nikdo by nemel hlavne branit videt yettiho, pokud ho jeste nevidel.
    ale pravo ho videt? :-) jak to spada do zakladnich potreb?

    musim rict, ze se mi dost libila exkurze americkyho bachare do norsky(?) veznice.
    zadny hlidani, jestli ma nekdo ostry predmety
    snad tam ani nezamykaj
    a co me zaujalo nejvic asi bylo to namakane vypadajici hudebni studio pro vezne.
    wow.. ctyrhvezdickovy vezeni.. a kompletni studio :D (ikdyz na snimcich nebyl myslim videt zadny vezen... mozna maj jen jednu... kde je zatim jen Brejvik, protoze tam ani nemaj zlocinnost?)

    nicmene tenhle styl vezeni myslim ma oproti trestajicimu tradicnimu vezenstvi skutecne smysl. lidi se nerodi jako kriminalnici.potencial je ve vsech.nakonec se k tomu dokopem. :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MANFRED: právo na trubku? Jako ten hudební nástroj? Mohla bych dostat radši klavír, i s ladičem?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    5.10.2014 21:40 Za hranou ČRo Plus
    Více než 3/4 lidí si myslí, že míra zadluženosti Čechů je vysoká. Ještě horší je to se zadlužením státu. To považují za vysoké více než 4/5 lidí. Jak o dluzích uvažujeme? A co to prozrazuje o stavu naší společnosti? To zkoumá Magdaléna Trusinová.
    flash: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3160366
    mp3: http://media.rozhlas.cz/_download/3160366.mp3
    GORG
    GORG --- ---
    Zrovns jsem vcera koukal na dil South parku, kde casoprostorovyn portalem cestovali lidi do minulosti, aby si nasli praci, protoze se to v budoucnosti pry hodne zhorsilo.

    They took ouur jeeeb! :)Randy tomu fandil nez nahradili i jeho v geologickym institutu. Myslel, ze pujde jen o neodborny joby
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam