SHEALA: co mám já společnýho s Junipetrusem, kromě ZP? neznám ho, já žádný papíry na hlavu nemám, pokud vím. proč musím být v jedné větě s ním? nechci mu přisuzovat žádné stigma, ale nevím, jak to souvisí se mnou.
já jsem založil firmu, která stále nezkrachovala a teče z ní státu každý čtvrtletí tolik DPH, že bych měl mít základní příjem předplacený na pěkných pár desítek dopředu. jenže prostě na podnikatele, který z toho něco má pro sebe, jsem měl vždycky moc málo drzosti. není jednoznačné, že chci ZP pro sebe - pokud vůbec, tak na překlenutí měsíce dvou, když se nedaří. vím ale o lidech, kteří jsou fakt pro společnost ve stávající fázi evoluce nepoužitelní - a každá komunita, která se je snaží nějak integrovat, tím bude handicapována. celkově vím o pár lidech, kteří kdyby existoval ZP, tak by nikdo nebyl motivován "dát jim šanci si vydělat"... a můj život by prostě byl lepší a já bych v takovém světě nejspíš byl úspěšnější či šťastnější než jsem dnes (to je samozřejmě jen odhad, ale je to možné)
že ZP není adresný, umožňuje jeho relativní anonymitu. nebo resp. občan nemůže být zcela anonymní, ale jde o to, že nezavádíš placené místo úředníka, který by rozhodoval, zda někdo nárok má a někdo už ne (dělící čára bude vždy mlhavá a to logika bude trochu fuzzy)
mj. ještě k tomu, kdo by měl adresně dostávat co... kritéria znevýhodnění se fakt s proměnou technologií mění. mobilita už dávno není rozhodujícím kritériem pro tržní hodnotu práce: samozřejmě, hraje roli v integraci do společnosti, na nějaké nevědomé úrovni fungování mezilidských vztahů. ale co vozíčkáři v Hornbachu? vysokozdvižný vozík tam přece musí taky projet všude! no a práce z domova na počítači? spousta lidí chodí do kanceláří jen sedět u počítače!
dnešní doba na inteligenci místo na slepé poslouchání rozkazů klade takový důraz, že paradoxně - mírně zaostávat za průměrem je dnes větší znevýhodnění, než třeba omezení mobility. programátor si z domova může (teoreticky ještě pořád, i když konkurence narůstá) vydělat víc, než průměrný neprogramátor, který nepobíhá a mele pantem. kdyby "adresné" dávky měly být spravedlivé podle tebe tak by se muselo posuzovat větší množství kritérií kritérií a dávky by pak nedostali třeba všichni nemobilní - ale jen ti, kteří navíc ještě nejsou nadprůměrně inteligentní a nedokáží si najít práci přes Internet z domova. (v podstatě další věc, která mě vedla k podpoře ZP je, že se ze sociální péče stala samostatná věda, která posuzuje, kdo má na co nárok a kdo už ne...)
(jenže opět: různé psychotesty lze promyšleně fingovat, takže např.nejinteligentnější lidi se často velmi rafinovaně naučí imitovat průměrné schopnosti, aby optimalizovali riziko... třeba včetně rizika, že budou něco donuceni dělat výhrůžkami, apod...)