• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    BLOODRAT: neboj, neprisel - ani on, ani nikdo jiny... ;-)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Naprosto, dík. Já se chvilku obával, že už Junipetrus přišel třeba na to, kde na Nzp vezme.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BLOODRAT: roboty/nedustojna prace/prevychova obcanu/blahobyt pro vsechny.

    staci?



    EKIM: to je co kokota.....? :P
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Ne ještě. Už zase. Když porovnám svobodu slova za, po komáči a dneska, jedeme zpátky do těch krásných dob p nichž Semelová teskní (teda snad bez toho zavírání, ale i po tom se dost lidem stejská).
    V rámci korektnosti už existují témata, kterejma se nelze zabývat, média, která mají větší vliv než vlády, dostatečně rychle spolu s papouškovateli uřvou každýho kdo začne vybočovat z jedinýho správnýho názoru, už se nezkoumají názory ale jejich autoři a všeobecne diskuse ustoupila výkřikum do tmy, připlesklým vysačkám a lžím, z kterejch se zvedá žaludek.
    XCHAOS: Zásadní problém-když něčí práce nemá tržní hodnotu a tedy po ní není poptávka (případně žádnou hodnotu), kdo určí, že je přínosná a je tedy nutno sebrat tomu, jehož práce hodnotu má a přispět? Uliční výbor, rada starších, obecní čaroděj?
    Převýchovu lidstva ponechávám levé části spektra, tvořené u nás levicovými, středovými a pravicovými stranami, zatim se to docela daří, vcelku roste procento lidí, který už jsou patřičně zpracovaný a tedy skáčou i na sebevětší krávoviny.
    Pokud se lopata dostane do stavu, kdy a) nebude k příjmu potřebovat pracovat b) bude zaplacená stejně jako akademik s mnohaletým studiem (nedejbože za svý), nebudeme mít akademiky, ale jen samý lopaty:-) už dneska se ty geny docela prosazujou, bestie. Ono konečně obojí by byl průšvih, nebylo by dost lopat toužících po nějaký pěkný revoluční změně (ve skutečnosti teda po krámech který denně vídají a nějakym tom kradení).
    XCHAOS: No jestli Tobě někdo sex reguluje, upřimnou soustrast, ke mě se to zatim nedostalo :-)
    DANYSEK: Jedinej rozdíl je, že tehdy o tom nějak nepsal buvár "Rytíř" a každej se tim nechlubil na potkání, ale jinak žádnej rozdíl. Jinak nevim, ale o to prvenství by se mohlo ucházet povícero profesí, třeba zloděj či oblbovák za účelem zisku (počínaje šamanem konče politikem).
    COMODOR_FALKON: Lopaty z ukrajiny se vytratili, tady frčej rumuni a bulhaři za 90Kč/h, maj oproti tuzemci vyšší výkon, držej hubu a dělaj. Jak vidno ze snížení minimální sazby za zaměstnávání na černo, momentální čechovládci maj dost kamarádů který je navíc zaměstnávaj načerno.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ale herdek, porad mas kam utect. kdyz se ti znelibi USA, Indie nebo Cina, porad mas na svete kam jit. az tohle skonci, hruzovlada nevyhnutelne nastane
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Rozhlédni se někdy kolem sebe... Píšeš že lopat netřeba - a přitom je tu spousta lopat z Ukrajiny, v některých fabrikách zase převažují Mongolové...
    ...ano, najít uplatnění pro lopaty je nejkomplikovanější, ale jen proto, že je většina tohoto pracovního trhu v ilegální zóně (což v důsledku znamená, že i řada oficiálně nezaměstnaných si k těm dávkám něco přivydělá načerno)

    _BENNY: Na druhou stranu, i zde je určitý nepřiznaný předpoklad a tím je plně otevřená ekonomika bez jakýchkoliv obranných mechanismů (hmotných i migračních).
    Co se týče korporací, spojuje je především vysoká koncentrace kapitálu spojená s pseudoefektivitou. Celkově jde spíše o nežádoucí jev, který sice příležitostně může mít pro společnost přínos (především v odvětvích zaměřených na výzkum a vývoj), většinou však společnost spíše rozkládá (přerozděluje kapitál do vrchních pater společnosti a část z ní vyvádí pryč zcela...)
    EKIM
    EKIM --- ---
    osmá minuta :)
    EKIM
    EKIM --- ---
    Novoroční projev Slovenská republika 1.1.2015
    https://www.youtube.com/watch?v=DGAz9x8DuEg
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: hlasuješ demokracie, ale vzápětí řekneš "osvícená diktatura".. takže "něco jiného" ... tak proč to ale neřekneš rovnou? :-) (když fakt chci, taky umím najít demagogický argument, že :-)

    hele... já popravdě nemám energii zbytek života strávit debatou o ZP. vím jen tolik, že když už mám dělat pro lidi, které žádné hodnoty nevytváří, tak ať aspoň jejich potávka je nějak tržní a já mám šanci na ten trh vstoupit jako podnikatel, s nějakým vlastním záměrem a postupy, a nějak soutěžit o ty peníze... nechci se nechat zaměstnat jako podřízený byrokrata, který ví nejlíp, co potřebují lidi, kteří žádné hodnoty nevytváří (tak jako tak je nechceme nechat umřít na ulici, že...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: majiteli vznikne skoda jen pokud ji svou (ne)cinnosti zpusobi ;-) Pokud ke svemu majetku pristupujes s rozumem, skody obvykle nepusobi. A kdyz rozumny nejsi, tak holt... za blbost se plati :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to ale není žádné oponování: málokterá regulace se historicky vynucovala nějakými naprosto neomezenými prostředky.. problém je, že jsme úplně odbočili od tématu.

    o korporacích se můžeme bavit jinde. každopádně to, že akcionáři vznikne škoda max. do výše jeho počáteční investice, zatímco majiteli může (při troše nešikovnosti či smůly...) vzniknout škoda klidně ve výši desetinásobku investice, je prostě fakt. to, že něco takového je možné, je výsledkem regulace. nebo patenty: v patentových soudních sporech jde dnes běžně o miliardy. patenty jsou zjevně regulace, tyhle peníze tedy někdo vydělá jen kvůli regulaci.

    říkám to jen tak na okraj, abych rozptýlil představy, že daně a z nich (případně) vyplácený ZP budou nějaká extra regulace v jinak zcela neregulovaném světě. jinak to pokládám za odbočku stranou... ZP je jiné téma, jde se ho představit v celkem dost různých politických i ekonomických systémech - otázka je, ve kterém z těch systémů z něj ti, kdo ho pobírají, budou mít největší užitek (stěží by se někdo dožadoval ZP proto, aby z něj užitek neměl ... i kdyby ho chtěl věnovat celý na charitu, musí ho zase zajímat, že ta charita si z něj doopravdy něco bude moci dovolit ufinancovat... prostě předpokládám, že stoupenci ZP mají v zásadě stejně racionální záměry, jako jakýkoliv jiný hráč na trhu)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, pak si ale dovolim oponovat :) I kdyz existoval institut manzelstvi a nektere veci byly zdanlive nemyslitelne, rozhodne se to dely. Jenom se o tom nemluvilo, nepsalo. Mozna v extremu, kdy se hrisnici trestali... ostatne co je udajne nejstarsi remeslo? Prostituce... :-) Kvetla v jakekoliv dobe... bez ohledu na "regulaci".

    Vstupni hodnota akcie neni nikdy nula. Je nejaka - a pokud je znehodnocena, skoda ti vznikla. Divim se, ze pro tebe, coby cloveka, co se pohybuje SW je problem pochopit, ze nektere veci jsou nehmotne, ergo nechapu ten primer k autu :-) Za skodu je zodpovedny ten, kdo ji zpusobil - konkretni fyzicke osoby, zodpovednost pravnickych osob je pouze omezena, ale to konkretni fyzicke osoby nevyvinuje jen proto, ze nepravosti pachaji pod hlavickou firmy. A samozrejme tam pak jdou konkretni osoby klidne do minusu, kdyz neco poserou ;-) A klidne muzou jit i sedet. I korporace jsou v konecnem dusledku jen nejaci lide.

    XCHAOS: Indie v souctu se mozna nekam posouva, ale rozdily v ramci uzemi jsou propastne :) Lisici se treba uz urovni gramotnosti v jednotlivych indickych statu. Je mozna fajn, ze letaji do vesmiru, ale ze je nekde tretina negramotnych, infrastruktura je casto v bidnem stavu... no, nevim, jestli je to zeme zaslibena :) Ani zadluzenost Indie neni zrovna mala... BBB- rating asi taky nebude nic, co by hovorilo o dokonalem zdravi indicke ekonomiky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no, mě nepřijde, že každá nadnárodní federace musí automaticky být "totalitní světovou hrůzovládou"...

    relativně funkční nadnárodní federací je např. i Indie (hlavně když to srovnáš s různými roztříštěnými rozvojovými pseudostátečky všude možně různě po světě). není to úplně ideální země, ale sakra... dotáhli to až k vlastnímu kosmickému programu. bude zajímavé sledovat, co se vyvine za dalších sto let z Indie (sice dost archaická společnost, ale s určitými prvky demokracie a svobody) vs. z Číny (navenek okázale moderní společnost, ale postavená kolem rigidně totalitní formy vlády)

    např. rozdíly mezi EU a USA pokládám z praktického hlediska za marginální.. byrokratický moloch oboje... jo, možná že v Evropě se nám nechce tak moc makat v továrnách na zbraně, to jo :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: a z beletrie zpatky k puvodnimu tvrzeni...

    je dobre vedet, ze i prominentni zastance teto myslenky priznava, ze dokud tady nenastolime nejakou totalitni svetovou hruzovladu a dokud bude existovat nejaka vetsi non-NZP konkurence k NZP, ke ktere bude mozne utect, tak NZP fungovat nebude. cimz konci ve stejne pozici jako propagatori Venus Projektu / Zeitgeist Movement, kteri taky tvrdi, ze jejich "resource-based economy" nebude fungovat dokud nebudou mit pod palcem veskere svetove zdroje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tak mě je jedno, jak to kdo myslí, a myslím už tahle argumentace dost vyšla z módy. lidi ve vyspělých zemí zajímá, jaká tam bude zpětná vazba: tu nabízí buď demokracie a spol. (volby, žaloby, soudy ...) a nebo, hypoteticky, pokud vláda=komerční služba, možnost tuto službu si nějak "nekoupit" (např. přestěhovat se jinam)

    problémem je, že definicí prakticky jakékoliv "vlády" je, že si cosi usurpuje - pokud totiž na nějakém teritoriu nebo v rámci nějaké skupiny lidí neusurpuje mocenský monopol, tak to není žádná vláda (ano, s tímhle jsme v mládí měl také problém, proto jsem postupně celkem logicky koketoval s různými odrůdami anarchismu...). reálné politické systémy fungují spíš jako "mocenský oligopol" - různé silové složky společnosti spolu různými způsoby dosahují nějakou formu kompromisu. nesilové složky společnosti mají často smůlu - tak byly vymyšleny aspoň teoretické opravné mechanismy (např. volby)

    problém je, že nevymyslíš, proč by národní stát (nebo třeba městský stát, nebo třeba i autonomní obec či okres či kraj...) měly být nějak zásadně dobře, a federace nadnárodních států nějak zásadně špatně: u všeho jsou nějaká pro a proti... důležité je, kolik zpětných vazeb schopných ovlivnit chování těch celků je k dispozici... ale fakticky věříš, že optimální velikost území na kterém platí stejná sada pravidel byla v době pošty doručované jezdci na koních stejná jako v době mobilních telefonů?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

    líbí se mi jako politické zřízení...

    14 hlasy od 14 respondentů

      _BENNY
      _BENNY --- ---
      XCHAOS: tak jeste jinak.

      hruzovlada = jakakoliv vlada, ktera si usurpuje narok byt vladou na teto planete jedinou, i kdyby to s nama myslela sebelip
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      DANYSEK: ne, já o tom nezačal... MANFRED začal mluvit o tom, že sex není regulovaný, tak jsem ho vyvedl z omylu.. bylo to naprosto neutrální konstatování, popis stávajícího stavu věcí (to je stejné jako to, že ZP není alternativou nějakého idealizovaného anarchokapitalistického stavu bez daní a sociálních dávek, který by se každopádně zvrtnul v téměř cokoliv jiného, než si představují ti, co si ho idealizují... ale spíš alternativou _dnešního_ reálného stavu, který je třeba nějak neutrálně popsat.. každý ho vidí jinak, někdo je zběhlý v existujících normách, někdo zase víc pozoruje reálný svět a tolik ho nezajímá co kdo ukázal v TV...)

      ad akcie: jistě, hodnota akcií může klesat. k nule. pokud jako _majitel_ (ne akcionář) např. nepojištěného auta někomu rozbiju svým autem jeho auto -mám průser. pokud vlastním dům a ten zanedbáním údržby někomu spadne na hlavu (není třeba chodit daleko - průvan by třískl oknem, sklo se vysypalo na chodník, jen čirou náhodou tam nikdo nešel), můžu mít daleko větší průser, než akcionář.

      když spadne korporátní mrakodrap někomu na hlavu (nebo třeba jen to okno, a nemusí to ani být mrakodrap, ať tu nerozdmýcháváme bolševické vs. antikomunistické emoce), tak akcionář nejde sedět. když někomu spadne na hlavu moje okno, tak mi hrozí celá škála průserů od finanční sankce (minus, ne nula) až po to, že půjdu sedět.

      ego kladívko, quod erat (na Václaváku) demonstrandum: akcionář není tak docela majitel (pro účely této debaty je to poněkud offtopic, nicméně bylo potřeba ukázat, že není regulace jako regulace, a že aktuální a na rozdíl od ZP reálná a nehypotetická práva akcionářů samy o sobě jistou formu regulace předpokládají... není třeba hned někomu vyhrožovat jejich zrušením, stačí se podle mě držet tohohle detailu: že vlastnictví je samo o sobě regulací, kterou kdosi provádí vůči někomu - tedy tomu, kdo vlastník není - a že specifická forma vlastnictví spojená s korporacemi je pak regulací na druhou... tedy, odpůrci regulací by měli být buď opravdu poctiví, a nebo se smířit s tím, že prostě některé regulace se jim líbí a jiné ne - a to už jsme u té demokracie a debaty o tom, která regulace se komu spíš líbí nebo nelíbí - případně o jaké ani neví)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      _BENNY: to se vylučuje s pojmem "demokracie" - ta většinou zahrnuje celou sbírku zpětných vazeb a opravných mechanismů, a tím i potenciál k alternativnímu vývoji (někdy se místo "demokracie" mluví o "otevřené společnosti", ale většinou dnes funguje překryv několika těhle konceptů současně)

      mě spíš zajímá, proč ti přijde tak žádoucí, aby korporace mohly libovolně unikat pro ně nepříjemnému právnímu rámci útěkem do sousední země... jistě, aby směl vycestovat jednotlivec, to pokládám za žádoucí, zavřené hranice ještě pamatuju z dětství. ale co je tak úchvatného na tom, že dnešní ekonomický a finanční systém je stojí z velké části na schopnosti obejít nějaké - jedno jestli nutně dobré, ale pro prosté smrtelníky tak jako tak závazné - pravidlo útěkem do sousední země?
      DANYSEK
      DANYSEK --- ---
      XCHAOS: kdyz mluvis o sexu... takze po nepodminenem zakladnim prijmu muzeme ocekavat jako dalsi navrh nepodmineny zakladny sex? :-)
      Jinak naplnit te muzou profese. Nejen lekari. Podivej se na takovyho Krizika... ten dokazal delat praci, co jej bavi... a jeste se tim uzivit. A byl jiste take velmi prospesny...
      XCHAOS: s akcionarem urcite nemas pravdu. Akcie koupis za nejakou cenu a jejich
      hodnota muze nejen stoupat, nemenit se... ale dokonce i klesat :) Takze i jako akcionar vzdy podstupujes riziko ztraty, riziko ze pujdes do minusu...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam