_BENNY: no, budeš se divit, ale cca třetina obyvatel ČR bydlí ve vlastním (i já jsem ten případ, popravdě). tzn. nájem neplatí taky.
pochybuju, že tržní nájemné ve městě jako Praha se ustálí na hladině výrazně nižší, než bude jakýkoliv ZP (ať už ZP nebo NZP). Fakticky, vlastníci bytů daleko víc platí do fondů oprav, než kolik odvedou daň, ale z logiky věci, hladina tržního neregulovaného nájemného v různých lokalitách se bude lišit, a asi někde budou existovat podnájmy, které by už šlo pokrýt ze ZP (což demonstruje, že je to přirozený nástroj, který má zabránit vylidňování regionů) (viz taky moje metafora se ZP, který právě přesně pokryje daň z pozemků, které by stačily k tomu uživit se vlastní prací - ve skutečnosti ale dnes díky zemědělským dotacím máme fakticky negativní daň ze zemědělské půdy, ale to je opět vypláceno skrze pronájmy, apod. a už odbočuju)
a ať už je JUNIPETRUS jakýkoliv povaleč, tak ještě horší než aby on nedělal nic je aby vzniklo nějaké placené místo odborníkem, který bude zkoumat, jak pro něj vymyslet něco, co se tobě bude jevit jako práce a smíříš se s tím :-)