• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, ale jako senza postup je to jak vidno nikoli ojedinělý.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: nedelal si za Tvrdika na letisti? :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: aha, jinymi slovy zrusis mimo jine i financni urady (ktere jsou zapocteny v tech tvych 11 mld), tedy organ v obecne rovine kontrolujici vyber temer vsech dani... no, to jses fakt frajer - rezat vetev vysoko v korune stromu, na ktere sedis, to chce fakt velkou odvahu :D Tomu rikam namet na usporu... jenom mi rekni, jak pak teda chces ty dane vybirat ;-) Lidi budou dobrovolne a radi z nadseni predepsane dane a urcite se nenajde nikdo, kdo by nehledal zpusob, jak se te povinnosti vyhnout... och! sweet! :)

    Tvych 25 mld plati pouze pri cca 10% mire nezamestnanosti (a to jsme prestrelili, ve skutecnosti je cca 8%, ale chtel jsem ti vypocet trosku usnadnit). Spojena byrokracie ti prijde jako zbytecna, tak mi objasni jak budes overovat, ze dotycny prijemce zamestnan neni a ze pobira to tve minimum neopravnene ;-) Jake budou naklady na kontrolu, az si o ZM rekne treba 50% lidi? :-) GFR zrusis, takze danove prijmy zakonite klesnou...

    Aha, uz tomu rozumim... GORG je pro system spalene zeme - hlavne ze on svoji davecku dostane, co zde bude, az on natahne backory je uz jedno :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Dost mi ty úspory v řadu desítek miliard připomínaj akci, kdy se zakázali kytky v kanclu, neb se tak ušetří za vodu :-), aby se pak vydala brožura na luxusnim papíru, jak se ušetřilo. Nezapominal bych u toho na to, že pokud úspora nedosahne roční schodek rozpočtu, nejedná se o úsporu ale jen snížení objemu prostředků, který je nutný si pučit, by se dalo to dál se zaseklou sekerou plácat. Zatim nový ouřady spiš vznikaj.
    Ale prej bude líp, psali na ňákejch plagâtech, akorât tam nebylo kde a komu :-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Nestrilis ted nevedomky do svych rad? :)
    Pokud ted jsou na ŽM naklady 11 mld, pak 25-11=14 mld (naklady navic do rozpoctu). Cili skoro staci zrusit GFŘ a máš NŽM. Ja jsem těch 25 schválně nadsadil, ikdyz by se mi hodilo argumentovat naklady nizsimi. A jeste musis odecist ty uz pobirajici davky v nezamestnanosti
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: nebo namisto nesmyslnych transferu jde o usetrene vydaje snizit danove zatizeni, zeano ;-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: vyraz na studium do Recka, tam v tomhle smeru celkem experimentovali :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: bude ti stacit jako odpoved, ze v realu se nebavis o tech tvych 25 miliardach, ale jen o cca 11... co se takto "podminene" vyplaci? ;-) Platy celeho MPSV jsou 6 miliard, kolik asi tak usetris vyskrtnutim jedne agendy z mnoha..? :-D
    GORG
    GORG --- ---
    Mimochodem kde se dá třeba získat cca 20 mld.:

    - Zmíněné (Kalouskovo) Generální finanční ředitelství.. to bylo necelých 10 mld (už nemůžu dohledat, myslím že tu někdo zmiňoval 8 mld, na počátku v roce 2011 to bylo myslím 11 mld.)

    - Státní zemědělský intervenční fond - 12,9 mld. Kč. ( http://www.nechtenasbyt.cz/urad/19 )

    8+12,9 = + 25 mld.Kč do rozpočtu

    Pokud nechceme na stát/vládu (korupci a nadměrnou byrokracii) nadávat, pak je vhodné něco konstruktivně dělat - skutečně dělat úspory, kde je potřeba, a ne zvyšovat daně. Možná bys mohl z ušetřených peněz namísto toho snížit daně, ale NŽM mi přijde jako podstatný pro psychologický efekt opravdové změny. Když to necháš státu, on si je prohýří ty prachy pravděpodobně někde jinde.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    navic ten rozpocet ministerstva prace a socialnich veci je ponekdu slozitejsi..

    Ministerstvo práce a sociálních věcí | Monitor
    http://monitor.statnipokladna.cz/2013/statni-rozpocet/kapitola/313#tabId
    GORG
    GORG --- ---
    Každopádně kdyby projekt opravdu z jakéhokoliv důvodu selhal, volalo by to po novele zákona, která by celé NŽM zrušila.
    Ale z toho co píšeš vidím spoustu protiřečení si,tak se zdá, že si jen tak trollíš? :) Že celá populace dá výpověď a bude očekávat základní almužnu mi přijde přesně jako typická hyperbola.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Jo každý občan ČR dá výpověď, zaregistruje se na UP, a 10 milionů občanů bude pobírat nepodmíněnou základní almužnu? Tomu skutečně věříš? :))

    Pokud by tomu tak bylo, tak bude OK, pokud ČR zmizí z povrchu zemského, protože pak nemáme žádnou národní kulturu.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: za 3500... no to si toho koupis :-D

    3500 je, pokud se nepletu, současné životní minimum. Moc si nekoupíš, ale kde je teda ta motivace se na všechno vysrat (hledání práce) a vystačit si s tím ŽM (jak si argumentoval níže)?

    Počítám nezaměstnané, protože o těch se tu bavíme. Z linku uvedeného je to 8,6% z kalkulace, kterou jsem uvedl.

    Jak to pojmenuješ je tvoje věc..:-) To ty se chceš handrkovat o "ušmudlaných" 3500.,)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: ...takze si o NZM rekne kazdy clovek :-D Takze neusetris nic a budes resit, co s tim... boha, pouzivej aspon obcas hlavu.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Nemluvím o NZP ale NŽM. Jen odstraníš to zjišťování u > půl milionu lidí, jaké jsou jejich majetkové poměry. Jestli tohle ve výsledku ušetří nebo o něco málo situaci prodraží nevím. Nevím jaké jsou teď náklady toho současného institutu ŽM..

    Takhle pak máš ale volnější ruce se více věnovat těm, kteří žádají příspěvek v hmotné nouzi. U nich logicky z definice dávky, bys měl ověřovat jejich majetkový stav. Ale to už musí být fakt případi, pokud žádají o hmotnou nouzi, tak se na ně můžeš lépe zaměřit než to řešit u každého. Hmotná nouze je hmotná nouze.

    Kolik myslíš, že stojí ten finanční bankovní transfer, když tě ta trápí počet transakcí?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: za 3500... no to si toho koupis :-D To je ten problem - realne naklady na rozumne preziti (vycislene treba zivotnim minimem) jsou ponekud vetsi. A porad pocitas jen nezamestnane - kdyz to zjednodusime, tak 10% lidi, at se ti to dobre pocita...

    Aha, NZP by se mozna melo prejmenovat na: Skoro Nepodminena Zakladni Almuzna :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: nevidim zadnou usporu v NZP, naopak v NZP vidim vyrazny narust neinvesticnich nakladu statu.

    Budu radsi, kdyz stat investuje do trvalejsich hodnot, co pretrvaji i generace. Jestli se chces bavit o usporach, pak cesta je v seskrtani davek a zprisneni kriterii pro jejich vyplatu. Cesta je ve snizeni zdaneni prace a uvolneni prav na strane zamestnavatele - tedy motivaci zamestnavatelu zamestnavat beze strachu, ze budou muset platit flakace, ktereho bude problem se zbavit. Nizsi dane naopak povedou k omezeni podvodu - lidem se nevyplati to obchazet.

    Jisteze se ta kontrola vyplati - pro tu davku si neprijde zdaleka kazdy (takze i transakci je min). A i ten, kdo si pro ni prijde ji dostat nemusi.

    A pokud ma byt NZP jen automaticke pro nezamestnane, uz tam je podminka, o ktere pises pred par prispevky. Podminku je treba nejak vyhodnotit :-)

    A porad tu je ten spiralovy efekt, co muze realne ceny hrat nahoru - das lidem plosne NZP, vyborne, zdrazime i jidlo nebo najmy :-) Takze z NZP bude zase jen almuzna, nebo poleti nahoru az do chvile, kdy nebude na nic jinyho... Lidi z jinych statu vidi vysoke platy v kurzovem prepoctu - ale vyssi ceny uz videt nechteji ;-) To uz se pak jen ucelove tu neco a tam neco jineho.
    GORG
    GORG --- ---
    K nákladům:

    Nezaměstnanost v ČR, vývoj, rok 2015, Míra nezaměstnanosti v %
    http://www.kurzy.cz/makroekonomika/nezamestnanost/

    Období Celková
    nezaměstnanost
    11 / 14 517 508 (min)
    1 / 14 639 274 (max)

    Za předpokladu, že dáme ZP každému nezaměstnanému (=je oficiálně bez příjmů), je to 639274* 3500 = 2,23746 mld. Kč/měsíc. Za rok je to 26,85 mld Kč.

    S tím že jsem použil pesimisticky to největší číslo počtu nezaměstnaných za loňský rok a neodečetl od toho, kolik z nich tou dobou pobírali příspěvek v nezaměstnanosti (trvající 5 měsíců) a kolik z nich už dnes životní minimum pobírá.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Uspora je chimera snilku, k tomu muzu rict toliko

    Talže na úspory rezignuješ?

    UP zdaleka nedela kontrolu do takove hloubky, jako se delaji v pripade vyplat davek hmotne nouze? ;-)

    Mluvil jsem o životním minimu. Hmotná nouze je přece další dávka navíc, kterou k ŽM můžeš dostat, ne?

    UP tvoje majetkove pomery neresi

    Mluvíme tu o Nepodmíněném životním minimu. O tom to celé je tady ta debata :-) V opačném případě (podmíněnosti) je to už současný stav.
    Psal jsem, že se nevyplatí a není moc opodstatnění jeho majetkové poměry řešit. Spirálou se tedy opět dostáváme k morálním otázkám takové dávky, ale v technáické proveditelnosti se problémy neukazují.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: v tom, ze UP zdaleka nedela kontrolu do takove hloubky, jako se delaji v pripade vyplat davek hmotne nouze? ;-) A ze UP na to realne ani nema kapacity, takze by fakticky doslo jen ke zmene cedulek na dverich urednika, pripadne narust prace na urade... UP tvoje majetkove pomery neresi (coz je presne ten institut "prisel nahle o praci, podporme ho nez si najde novou"), ale pokud se tvaris jak mas dlouhodobe holy zadek a zadas o podporu v hmotne nouzi po dlouhodobe neschopnosti makat, uz je na miste zjistit, zda si jen nevymyslis. UP mimo jine nema takove pravomoci, fakticky ani socialka - tve majetkove pomery jsou defacto osobnim udajem - ktery musis odkryt, pokud neco chces - ale stat implicitne nema pristup na tvuj ucet, do tveho soukromi, aby si kontroloval, zda mas/nemas penize a zac utracis. Je to vymenny obchod - chces davku - svlikni se do gati. Nechces - svlikat se nemusis.

    Stat neni zadnym prostrednikem - stat vydava pokyn k vyplate (jinde vybranych) penez. To je trosku rozdil a pomerne velky omyl, kdyz mluvis o bankach/paypalu :-) Bavime se o tom, co se ze statni kasy utrati a za jakych kriterii.

    A taky je dobre bavit se o konsekvencich - ono takova "plosna" vyplata muze mit i nezadouci dopady v cenach, takze prakticky efekt muze byt nulovy. Trosku pripominas socanske volice, co "resi" 30 Kc poplatku u doktora :-)

    A hlavne ses naivka :) Byrokracie je dlouhodobe vznikajici jev na zaklade drive ziskanych zkusenosti - s lidma a jejich chovanim. Co se asi tak stane, kdyz UP te teda vyradi (kde i pro udrzeni davky z UP musis nejake kriteria plnit), automaticky se ti zacne na ucet posilat NZP... myslis ze se nekdo bude potom odhlasovat? :-) Budou kladeny vetsi naroky na kontrolu, ze stav pretrvava (poroste byrokracie jinde), v neposledni rade to jen podpori sedou ekonomiku - proc by se nekdo nechaval zamestnavat legalne a platil dane, kdyz muze dostat NZP a k tomu si dalsich par kacek bez kontroly privydelat bokem (takze jeste slozitejsi kontrola - vyz vykriky nize o OSVC-parazitech... ale jaka je pricina toho stavu)? ;-) Kdyz na kontrolu rezignujes, realne ti jeste vic poklesne vyber dani z prijmu + dalsich penez do systemu odvadenych na zaklade platu/mzdy :-) Takze se driv nebo pozdejc dostanes do stavu, kdy nebudes mit z ceho NZP platit. Uspora je chimera snilku, k tomu muzu rict toliko - Hitlerovi lidi taky verili, ze se muzou mit dobre :)
    GORG
    GORG --- ---
    Za docela progress považuju, že vyřazení z UP stačilo, abych poslal e-mail. Napsala ať pošlu naskenovanou pracovní smlouvu. Vzal jsem mobil, vyfotil ji, přibalil k mailu, a bylo vyřízeno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam