DANYSEK: Připouštím, že média nutně nemusí přesně informovat. Sic to vypadá, že před rokem 2011 žádné "Generální finanční ředitelství" neexistovalo, ale než bych tu pročítal ty tuny zákonů (ne pro lenost ale zdravý rozum), tak ti to prostě budu věřit. GFŘ v té či oné formě pod jakýmkoliv názvem existovalo už před rokem 2011 a tou novelou dostalo nové pravomoce, a začalo spadat pod ministerstvo financí (odtud ta politická nebezpečnost).
Ale budiž. Zpět ale k tomu - té mé otázce, zda a k čemu potřebujeme něco jako Generální finanční ředitelství? (Natož podřízené MF tak blízko vládě)
Z pohledu na strukturu se to má takhle:
V České republice zajišťuje správu daní Generální finanční ředitelství (resortní organizace Ministerstva financí ČR), pod které spadá 8 finančních ředitelství a přibližně 200 finančních úřadů
eGov.cz | Generální finanční ředitelství chystá zadat sérii IT tendrů za 163 milionů
http://www.egov.cz/...nky/generalni-financni-reditelstvi-chysta-zadat-serii-it-tendru-za-163-milionu
Já nejsem nutně tak extrémní jako Svobodní, kteří myslím chtějí zrušit i Finanční úřady, ale k čemu potřebujeme nějaké superřidtelství? Lze to říct lidskými slovy?
Ale evidentně věříš tomu paradigmatu, že takhle to má být. Pak as holt se neshodneme. Já bych zrušil nejen GFŘ ale i těch 8 FŘ. Prostě paradigma - měj úřad na tu danou věc, a ne dělat kontroly kontrol a různé superkontroly. Tady se mi sice můžeš posmívat, jaký jsou to blbosti, ale to je prostě klasický pravicový pohled na štíhlý stát. To není žádná naivní blbost,i když s tím můžeš nesouhlasit.
(Osobně myslím, pokud se nejen já, ale obecně všichni nebo většina, nezačne zajímat o věci tohodle typu - které mohou být v konkrétní implementaci sic dost složité- pak jim pouze zbývá role, jen čumět jak je stát rozkrádán a svobody mizí. Pak už zbývá jen volet z billboardů a pouze důvěřovat, protože jak psal Egon Bondy, za (revolučních) výkřiků Hurá! je budována nová diktatura, protože se nikdo nechce vůbec o politiku zajímat.)
A co takhle zrušit daň z příjmu a kompenzovat to zvýšením DPH? Pak ten berňák můžeš zrušit úplně? I když smaozřejmě, že je to je jen bláhový Gorg, co nechápe, že jak je to teď, tak je to nejlepší. Tímhle by ale zmizel koncept "práce na černo" jako takový, člověk by měl větší motivaci vydělávat, a stát by víc získával na spotřebě. Prostě daně zjednodušit. Pak je i kontrola jednodušší. To je možná zcestný směr, ale je to právoplatný politický směr (Svobodní jsou v tomhle hlavní tahouni)