• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Tak pokud dotační programy v zemědělství zruší celej mordor a zabrání se vstupu produktů ze zemî mimo jde to klidně zrušit:-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: ok, proste je pro tebe byrokracie svata krava, kde prevazuji vyhody. EU jsou v tomhle mistri, takze nutnost s nimi harmonizovat z leckterych veci dela i povinnost.

    Ze stejneho duvodu nejde zrusit ten zemedelsky intervencni fond za 16,9 mld. Kc. Ten se tyka EU dotaci, ktere zcasti spolufinancuje. Sice to krivi trh, ale je to "potreba".

    Ja tuhle duveru v politiky nesdilim. A co jsem slysel i od par lidi, co se tu v politice pohybuji... ti maji spis obavy, ze to tu smeruje k nove totalite. Korupce na dennim poradku. Ja spis byvam ten optimista, ze se ten system precejen pozvolna reformuje. Pirati ve vlade kupr. myslim i dost hmatatelne ujazuji cerstvy vzduch..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: nektere veci se resi (logicky) centralne, nektere dokonce maji mezinarodni presah - treba posledni zmeny spojene s vyberem DPH na pude EU, treba i elektronicka podani - nebo si snad ma kazdy urad ten formular delat sam...? :D Ocividne mas problem s pochopenim nejake hiearchicke struktury a rovnou ji kritizujes - aniz by ses ji vubec zajimal, co ze vlastne dela a jaky ma smysl.

    Vetsina podvodu u dani vznika prostym nepriznanim zakladu dane. A cim vyssi dan, tim vetsi motivace se k dani nepriznat. Z cehoz je mozne snadno implikovat, ze vzroste-li DPH coby kompenzace vypadku prijmu DPFO, pak zakonite vzroste pocet odvodu. Navic podle rozpoctoveho urceni dani z DPFO tvori cast vyberu prijem obci a kraju, jsou to propojene nadoby - takze oberes nejen stat, ale i sve mesto ;-)

    Nemam nic proti stihlemu statu - ale ten implikuje predevsim snizeni mandatornich vydaju. Fantasmagorie v podobe NZP jdou presne opacnym smerem - zavadi novy mandatorni vydaj ;-) Takhle ten stihly stat nikdy nevznikne. A ne, naklady na statni spravu nejsou to, co by nas vytrhlo, ty skutecne podstatne penize mizi jinde - a v drtive vetsine prave v tech mandatornich vydajich.

    Co je sloziteho na Jednotnem registracnim formulari, kde na jednom dvoustrankovem papire vyresis vsechny dotcene instituce? :D Tohle davaj i lidi z uciliste bez maturity... :-) No, jses komik - ohlaseni zivnosti ti prijde jako tezka vec, ale pritom tu chces ridit financni toky statu s deseti miliony obyvatel... a ohanis se jakymsi pochybnym korporatem, ktery ti dava pocit nezmerneho know-how :D
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Hehe i vedení naší pražské pobočky se smálo tomu našemu vedení z USA. Takhle to tam viděli asi všichni. Prostě u korporací jsou k vedení takové absurdity, že zůstává rozum stát. Normální firma nebýt dcerou, by zbankrotovala.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: ja je nestridam svevolne, to si vyrid se zakonodarci :-)
    To si mi to vysvětlil :) No jak jsem přelinkoval přímo z .gov stránky, tak POD GFŘ spadají FŘ, takže jsou to dvě zcela odlišné věci. Jestli v tom maá stát i zákonodárci zmatek, tak je to přesně to, očem mluvím,. Chaos. Nelze to vysvětlit ani lidskými slovy :-)

    coze...? :D :D A tohle je podle tebe co...?
    Jesus. Bavím se o dani z příjmu a ty na mě vytáhneš formulář potřebný pouze pro PLÁTCE DPH.

    naopak prace pribude, nebot vzroste pocet problemovych pripadu s neplatici k reseni.... presunout problem jinam a tvarit se, jak se "nekde" usetrilo

    Nepřesouvám problém jinam, ale chci ho zjenodušit. Budu siteď zařizovat živnost, a když už jsem jen viděl ten formulář, jsem se zděsil. Tak snad mi tam poradí, jak to vyplnit. Každopádně zjednoduš daně, a jak jejich přiznání (těch, co zbydou :)) by mělo být jednoduší a horší tam dělat podvody (často ukryté v té komplexnosti, které lze využít buď k legálnímu krácení daně nebo ilegálnímu)

    Hele nikde není psáno, že koncept štíhlého státu je jediný správný, ale teda je fakt, že ten se zatím ještě nezkusil. Snad nikdy (alespoň od revoluce). Ty holt tomu nevěříš, tak jsme si to asi vyjasnili, že tenhle typ úspory zavrhuješ, a líbí se ti současný způsob vládnutí. Mně to přijde komické, ale vysvětlovat jak mi současné vládnutí přijde špatně a k smíchu, asi nemá smysl. Asi jsem ještě takhle "nepotkal" někoho, kdo fakt souhlasí s vládou. Zatím teda v každém bodě čtu obhajobu status quo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: aha, jo tak... ja soustruznik nejlepe vim, jak se ridi firma... tohle tu uz jednou bylo, v roce 1948... a dalsich 50 let to tu podobni odbornici na podnikove rizeni stahli do pekne prdele :D
    GORG
    GORG --- ---
    Totiž jak někdo neustále používá útoky ad hominem, tak to je klasický znak demagogů. Tzv. red flag.

    Já si taky o tvém pohledu můžu myslet, že je naivní, ale tak proč nadávat lidem s jiným názorem? Ne nemyslím, že potřebuješ kontroly kontrol, a myslím, že přehnaná mega přemagenmentovaná korporace ztrácí na efektivitě tratí taktéž. V jedné obrovské jsem dělal, tak vím, jak to (ne)fungovalo. Na druhou stranu měli tolik peněz, že si to mohli dovolit se tak chovat. (V menších firmách vidíš, že si tolik na demence nepotrpí, protože si to nemůžou dovolit)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: ja je nestridam svevolne, to si vyrid se zakonodarci :-) Mimochodem, pojem do zakona neprisel za Kalouska, ale za Eduarda Janoty...

    GORG: coze...? :D :D A tohle je podle tebe co...? :D Tiskopis na housky v pekarne? ;-)
    Ano, zrusenim DPFO financaku na jedne strane prace ubude, ale se zvysenim DPH naopak prace pribude, nebot vzroste pocet problemovych pripadu s neplatici k reseni :) Ale to je pro tebe typicke - presunout problem jinam a tvarit se, jak se "nekde" usetrilo :D
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: S DPH se dá taky podvádět, ale na Daňovém přiznání se neřeší. Snad kromě odečtu z daní, pokud se to týká podnikatelské činnosti. Možná bys úplně berňák zrušit nemohl, ale zkus, prosím tě, přestat neustále své oponenty zesměšňovat. Jestli sis nevšiml, tak jsem tu větu napsal jako otázku. Pane vševěd. Rozhodně berňáku usnadníš kontrolu (eliminací celé té kontroly daní z příjmu), ano/ne?
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Ale jak můžeš takhle svévolně střídat pojmy "Finanční ředitelství" a "Generální finanční ředitelství"?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: Tak schvalne, pod koho spadaji financni urady "odjakziva" (budeme-li se bavit o zakonu platnem od roku 1991)? Ze by pod ministerstvo zahranicnich veci? :D Ty jses fakt mimon :-)

    Financni reditelstvi (pod ktere jednotlive financni urady spadaly) byla definovana jiz od pocatku platnosti prvne odkazovaneho zakona - tedy od roku 1991 a odjakziva spadala pod ministerstvo financi. Reditele financniho reditelstvi jmenoval... jo, aha... odjakziva ministr financi... :D Mnozne cislo neni uzito samoucelne, financnich reditelstvi bylo nekolik a jejich pocet definovalo ministerstvo financi vyhlaskou.. takze ani nepotrebovalo behat do snemovny, kdyz chtelo vytvorit dalsiho reditele ;-)

    Prekvapive jakoukoliv skupinu lidi vykonavajici nejakou cinnost musis nejak ridit. Zkus zacit sam podnikat, zamestnej par lidi - a zkus jejich praci neridit a nekontrolovat. Schvalne, jak dlouho ti to podnikani vydrzi :-) Pak se vrat a diskutuj o tom, zda je nejake rizeni zbytecne. Zatim jen meles nesmysly :D

    Pockej, a jako ze agenda DPH a ostatni dane se vazne spravuji samy? Financaky mame jen kvuli DPFO? :D To je mi nejaka novina - kolik ruznych danovych si v zivote podal? ;-) A ne, vubec se lidi odvod jakekoliv dane nesnazi kratit (a ze tech kauz kolem DPH uz bylo) a ze ten potreba kraceni spise roste - navyseni procentni sazby nutne neznamena navyseni, pokud jde o absolutni castku vyberu :-)

    Zatim jsi nepredvedl nic, co by realne kdekoliv fungovalo - narozdil od systemu, ktery je a ktery nejake vysledky ma - a je vcelku pochopitelne, ze pri necem tak velkem, jako je stat to nezvladne jeden clovek. Ty jen sermujes cisly, ktere si cucas z prstu a ucelove prekrucujes :-)
    GORG
    GORG --- ---
    Policie prověřuje bývalého šéfa Generální finanční ředitelství | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...overuje-byvaleho-sefa-generalni-financni-reditelstvi_325027.html#.VM5X_53F_7Y

    // samozřejmě nepřekvapivě kauzy pak následují... ale tak teoreticky by třeba pomohl úřad, co bude dohlížet na všechny ty další nadúřady..aby už fakt neproklozla ani rybka.)
    GORG
    GORG --- ---
    Janeček byl jmenován šéfem Generálního finančního ředitelství - ČeskéNoviny.cz
    http://www.ceskenoviny.cz/...y/janecek-byl-jmenovan-sefem-generalniho-financniho-reditelstvi/1140315

    Generální finanční ředitelství, které vzniklo v souvislosti s reformou daňové správy v roce 2011, je jedním z nejvyšších orgánů finanční správy. Na starost má především správu daní. Vedle GFŘ ji tvoří ještě Odvolací finanční ředitelství a finanční úřady.

    // ještě na doplnění
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Připouštím, že média nutně nemusí přesně informovat. Sic to vypadá, že před rokem 2011 žádné "Generální finanční ředitelství" neexistovalo, ale než bych tu pročítal ty tuny zákonů (ne pro lenost ale zdravý rozum), tak ti to prostě budu věřit. GFŘ v té či oné formě pod jakýmkoliv názvem existovalo už před rokem 2011 a tou novelou dostalo nové pravomoce, a začalo spadat pod ministerstvo financí (odtud ta politická nebezpečnost).

    Ale budiž. Zpět ale k tomu - té mé otázce, zda a k čemu potřebujeme něco jako Generální finanční ředitelství? (Natož podřízené MF tak blízko vládě)

    Z pohledu na strukturu se to má takhle:

    V České republice zajišťuje správu daní Generální finanční ředitelství (resortní organizace Ministerstva financí ČR), pod které spadá 8 finančních ředitelství a přibližně 200 finančních úřadů
    eGov.cz | Generální finanční ředitelství chystá zadat sérii IT tendrů za 163 milionů
    http://www.egov.cz/...nky/generalni-financni-reditelstvi-chysta-zadat-serii-it-tendru-za-163-milionu

    Já nejsem nutně tak extrémní jako Svobodní, kteří myslím chtějí zrušit i Finanční úřady, ale k čemu potřebujeme nějaké superřidtelství? Lze to říct lidskými slovy?

    Ale evidentně věříš tomu paradigmatu, že takhle to má být. Pak as holt se neshodneme. Já bych zrušil nejen GFŘ ale i těch 8 FŘ. Prostě paradigma - měj úřad na tu danou věc, a ne dělat kontroly kontrol a různé superkontroly. Tady se mi sice můžeš posmívat, jaký jsou to blbosti, ale to je prostě klasický pravicový pohled na štíhlý stát. To není žádná naivní blbost,i když s tím můžeš nesouhlasit.

    (Osobně myslím, pokud se nejen já, ale obecně všichni nebo většina, nezačne zajímat o věci tohodle typu - které mohou být v konkrétní implementaci sic dost složité- pak jim pouze zbývá role, jen čumět jak je stát rozkrádán a svobody mizí. Pak už zbývá jen volet z billboardů a pouze důvěřovat, protože jak psal Egon Bondy, za (revolučních) výkřiků Hurá! je budována nová diktatura, protože se nikdo nechce vůbec o politiku zajímat.)

    A co takhle zrušit daň z příjmu a kompenzovat to zvýšením DPH? Pak ten berňák můžeš zrušit úplně? I když smaozřejmě, že je to je jen bláhový Gorg, co nechápe, že jak je to teď, tak je to nejlepší. Tímhle by ale zmizel koncept "práce na černo" jako takový, člověk by měl větší motivaci vydělávat, a stát by víc získával na spotřebě. Prostě daně zjednodušit. Pak je i kontrola jednodušší. To je možná zcestný směr, ale je to právoplatný politický směr (Svobodní jsou v tomhle hlavní tahouni)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: aby sis je precetl a prestal tu placat bludy typu GFR bylo zrizeno v roce 2011 (jen protoze ty sis to precetl v nejakem bulvarnim platku). Ze se na GFR presunuly jine kompetence je vec jina - mimochodem - casto se ty kompetence presouvali z MF na GFR. Chces tu ridit stat, ale ani neznas zakladni pravidla, podle kterych funguje ;-) Jasne, pan je liny, to je pak tezky :D
    GORG
    GORG --- ---
    Já když linkuju, tak uvádím, co přesně. Nestrávímneděli pročítáním těhle litanií zákonů, když z toho nevysekneš, co konkrétně.

    Jinak chápu správně, že se snažíš říct, že Kalousek prosadil úřad, který vlastně už existoval (tj. v den kdy byla v 2011 schvalována ta novela)?
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Co se tím odkazem na zákony snažíš říct?
    K čemu potřebujeme GFŘ, které bylo zřízeno zákonem v roce 2011?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: co kdyby namisto cteni bulvaru venoval svuj cas studiu prislusne legislativy? :-) Bulvarem podlozena dojmologie by ti sla - ale ta obcas byva od reality bezneho zivota ponekud vzdalena. Pro exkurz do historie musis zacit zakonem 531/1990 Sb - urcite v ramci reserse cetnych zmen dojdes k tomu, kdy to vzniklo ;-) Popisujes stav vyplyvajici ze zakona 456/2011 Sb - ale to ze GFR existovalo jiz pred vznikem tohoto zakona jsi jaksi v euforii prehlednul... v tom druhem zakone mimochodem naleznes primy dukaz tykajici se hiearchie od GFR k FU.
    GORG
    GORG --- ---
    No totiž ministr financí je teď Babiš, takže Kalousek se zlobí :-) Tak loví populistické body, ale vlastně sám ukazuje na zrádnost úřadu, který sám zřídil. Že bude politicky zneužíván.
    GORG
    GORG --- ---
    Až už to má své ovoce v "řešení" korupce:

    Kalousek upozornil na finanční kontrolu serveru, který kritizoval Babiš - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...a-financni-kontrolu-echo24-cz-f71-/domaci.aspx?c=A140506_165555_domaci_kop

    Jako myslím, že je podstatné, abysme si uvědomili, jak korupce vlastně funguje. Ať člověk pak neskáče nadšením, že stíhali kupř. Ratha (nesouvisí s GFŘ, jen příklad), protože tam vůbec o žádný potírání korupce nešlo. Skoro kterýkoliv politik má škraloup, který lze vytáhnout. Rath někomu šlápl na kuří oko zřejmě.

    Protože pak brečet nad korupcí, a jak to tu ničí EU, je zcela zbytečná činnost. GFŘ s nadměrnými pravomocemi, které řídí člověk, kterého jmenuje ministr financí? Podle mě je problém důvěra, že tohle je zájmu lidí či snad dokonce potřeba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam