• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak co se týče skutečný situacích s lidmi v těhle profesích starajících se o staré/nemocné s doslovným utíráním zadků,tak jsem zrovna nedávno slyšel storky od člověk, který tohle mizerně placený zaměstnání svého času dělal.

    Vtip je v tom, že veškeré peníze, které stát (z eurofondů/dotací) přesouval na zkvalitnění těch služeb, shrábli nějací lidé okolo (koupili si pořádný auto, a všelijak jinak ty prachy zpronevěřovali zcela na denním pořádku), takže nezbyly prachy ani na to, ČÍM ty zadky utírat.

    Tolik mi to přijde ke smysluplnosti adresných dávek, adresné charity atd. Projekty jako VZP ze své nízké byrokratické náročnosti (je tam ohromná přímočarost) působí opravdu krásně menším potenciálem ke zneužití.

    Argument že v současnosti jsou veřejné peníze z většiny rozkradeny, a že tedy jak je to dnes skoro nic pořádně nefunguje,všechny peníze se defakto rozkradou, není myslím dobrý argument proti vyzkoušení něčeho naopak s nižší administrativou :-) Nebo možná čehokoliv jinýho.) Nicméně současná praxe ukazuje, že zvýšená byrokracie (a euro dotace jsou zářným příkladem, jak koloběh peněz značně zkomplikovat) vede k ještě větší korupci a rozkradení.

    Na papíře to může znít krásně (na papíře),ale že těm lidem chybí čím utírat zadky za ty miliony, který jim přitom měly přitéct, ale shrábl to někdo (překvapivě?!) pro svůj osobní užitek.
    GORG
    GORG --- ---
    btw titulek sedí - Google koupil od am. armády Boston Dynamics.
    (teoreticky je možné, že Pentagon resp. DARPA mají nějaké zábavnější hračky)

    meet Atlas, váš versatilní přítel

    Boston Dynamics: Dedicated to the Science and Art of How Things Move.
    http://www.bostondynamics.com/robot_Atlas.html

    In extremely challenging terrain, Atlas is strong and coordinated enough to climb using hands and feet, to pick its way through congested spaces.
    Articulated, sensate hands will enable Atlas to use tools designed for human use.




    Pohodlný utírání zadku to zatím nebude (jako od maminky). Jeho pohybům zatím zřejmě chybí ten láskyplný cit starostlivé sestry...ale hej..má ruce a něco s nima umí.Konverzace ale budou asi zatím nic moc.
    GORG
    GORG --- ---
    Meet Spot, Google's New Robo-Dog That Won't Fall Over — Even If You Kick It Super Hard - Digg
    http://digg.com/...meet-spot-googles-new-robo-dog-that-wont-fall-over-even-if-you-kick-it-super-hard

    Zatím jen roznáší kafe po kanceláři a čelí různým ústrkům od kolegů, kteří se mu spomívají za to, že nemá hlavu, ale soon...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jednotek, ne desítek.

    hele, já vím, že ty se prostě rád chytáš sebemenšího detailu vytrženého z kontextu (ne, že bych se s tim v online debatách setkal poprvé), ale tady jsi mimo: sám víš, že asi 1/3 HDP dnes proteče přes státní rozpočet. sám (pokud jsem to pochopil) patříš k lidem, kteří tuto byrokracii pokládají za neefektivní. takže po existenci řady úřednických pracovních míst existuje určitá politická poptávka (i kdyby to byly úředníci hlasující pro svojí vlastní nepostradatelnost)

    co by lidi dělali v tvojí hypotetické odbyrokratizované společnosti nižších daní (nebo co by ty nižší daně vlastně přinesly?), to je těžké říct: třeba by po některých kancelářských pracovních místech vznikla skutečně tržní poptávka... ale popřít, že zrovna byrokratická pracovní místa, pracující jen s informacemi, se vlastně dají automatizovat docela dobře, to prostě nejde.

    takže bez ohledu na to, jakou interpretaci toho co píšu by si rád předkládal ostatním: v současné společnosti se o "poptávce po pracovních místech" mluvit dál: nezaměstnanost je ukazatel, který je sledován, vlády jsou hodnoceny podle toho, kam se pohne, vznik pracovních míst je tedy poptáván. dnes to tak prostě reálně je, a naučme se tedy rozlišovat normativní teorie (nějaké něčí představy, jak by věci měly být) od kvantitativních (tedy popis stavu věcí, tak jak je teď: daně jsou vybírány, úředníci jsou z toho placeni, občas to k něčemu náhodou i je, jindy třeba ne...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: vidim letite zkusenosti z podnikani a ze zamestnavani desitek lidi....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: je to fakticky složitější: člověk je ve většině případů sociální živočich, lidi pracují s texty a jinými informacemi si vymysleli sedavá domácí zaměstnání dávno před počítači a internetem, ale většina očekává placení od stráveného času a ne od splněného úkolu. tzn. předpokládáš, že pracovní místa existují, protože je nějaká skutečná poptávka po výsledcích té práce. kdyby svět byl takhle jednoduchý, tak by samozřejmě ZP byl zbytečný koncept, jenže ono je to prostě složitější. lidi "poptávají" spoustu nehmatatelných věcí - např. postavení v mocenské hierarchii pro moc samotnou, ne kvůli konzumu, který jim to zprostředkuje.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LUBOB: asi nema prilis smysl pokracovat v debate, ze... ? :P
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: bagry vytlačily lopaty, takže pro přebytečnou pracovní sílu se musely vymyslet pracovní místa v kancelářích
    neblazni, clovece.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUILE: to není tak překvapivé... sociální dovednosti jsou ceněny více.

    většina programátorů jsou v podstatě "cvičené opice" a používají hotové knihovní funkce, připravené nástroje. není to zas taková věda, ve většině případů. (věda je možná rozdělit dílčí úkoly mezi ty cvičené opice s přihlédnutím k tomu, k čemu byly vycvičeny)

    nestačí umět programovat, je potřeba: (umět programovat) + (umět patřit do té správné party) + (držet hubu a krok) ... ostatně jako za každého systému, dobou kamennou počínaje. to by samo o sobě ještě nebylo tak překvapivé, umění projevovat konsensus bylo v lidské historii oceňováno vždy... problém ale je, že je v tom spatřováno něco skutečně potřebného a není to rozklíčováno tak, že stále klesající procento populace se skutečně podílí na uspokojování poptávky většiny populace, a zbytek prostě hraje sociální a mocenské hry.

    je fakt, že já v tomhle jsem rozpolcený: abych sám šel a zajímal se o to třeba pomáhat lidem, co jsou na tom fakt špatně (staří, postižení) - to nejdu (zase přijde mi, že když můžou sedět doma u netu stejně, jako někdo zdravý u compu v kanclu, tak že se aspoň podílím na tom správném směru.... takže bych se mohl vymluvit, že jsem bojoval za rozšíření levného internetu i kvůli handicapovaným, ale bylo by to výmluva... dělal jsem to sobecky kvůli sobě, protože Internet mi otevřel komunikační možnosti, na které jsem v reálném světě prostě nemohl dosáhnout). zase nepřijde mi, že by mi takovouto práci někdo nabízel. opravdu, pokud bych si zrušil živnosťák a přihlásil se na úřadě práce (směšná představa, ale po kontaktu s několik manhuntingovými agenturami ne zcela nereálná), neumím si představit, co by mi poslali dělat :-) pravděpodobně by můj názor na to, jestli je to k něčemu dobré, nikoho nezajímal - takže se zuby nehty držím toho podnikání, jak to jde. to je aspoň minimální zpětná vazba.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: podívej, dostali jsme s k tomu, že optimální by bylo, kdyby lidi mohli dělat práci, po které existuje reálná poptávka. protože jich ale spousta žije pod značným existenčním tlakem, tak si nemohou dovolit vrhnout do rizikových dobrodružství a za každou cenu si snaží udržet pracovní místa placená od hodiny (nejde tam o to pohodlí, ale spíš o předvídatelnost, že placená práce bude i každý den).

    poptávka je skutečně po pracích typu "nádeník" ("práce na jeden den") a spoustě lidem by to usnadnilo život, kdyby kromě řemeslníka mohli sehnat třeba i nádeníka - tento nepravidelný typ příjmu současně ale dnes nestačí k zajištění živobytí, takže lidi dělají třeba i větší nesmysl, ale v rámci systému předvídatelných příjmů.

    vnesení ne nějak závratného, ale aspoň částečně předvídatelného stálého příjmu by změnilo pravidla hry (i když já vysvětluju stoupencům ZP, že kupní sílu ZP nepůjde plánovat moc dlouho dopředu). mnoho lidí je v dnešním systému stálé pracovní doby hluboce nešťastných, orientují se na kariéry od kterých očekávají spásu, nedokáží založit či uživit rodiny, berou antidepresiva, apod. život pod neustálým strachem ze ztráty zaměstnání musí být dost peklo.. mě je líto každé telemarketingové báby, která se mi dovolá a něco zkouší. negativní externality neexistence ZP pociťuju docela často.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TUILE: takze vse v poradku.
    TUILE
    TUILE --- ---
    VYHULENY_UFO: jo, ja uznavam, ze lidi sou ruzne chytry, taky nejsem zadnej genius, programovat neumim a ani nikdy nebudu umet a ani nechapu, co se mi snazis rict.
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Noprávě..
    Těžko srovnávat se současnou fake inteligencí resp. neuronovou sítí, která se neumí sama učit.
    TUILE
    TUILE --- ---
    XCHAOS: at zadnou praci nedelaj,
    pole se da koupit za 100k, jeden hektar pomecne kvalitni pudy - hektar udajne uzivi rodinu.
    100k rodina usetri i z minimalniho olatu do 4 let, pokud nebudou trvat na bydleni v praze.
    ja chapu, ze ne kazdej chce pracovat - at nepracuje - ale at neceka peceny holuby do pusy.

    ja netvrdim, ze tenhle system je idealni, ale na NZP nevidim vubec nic prinosnyho.
    az se zrusi byrokracie a usetri se a vymizi korupce a ja nevim, kde vsude ty penize chcete brat, tak se o tom pojdme znovu pobavit.
    GORG
    GORG --- ---
    No když jsem viděl, jak je těžký prosadit internet přes elektrickou síť, ačkoliv funkční a rychlá technologie už existuje řadu let, takže ad technologické možnosti a jejich rozšířenost (roboti a spol.) bude zjevně o něčem jiném - podobně energetické alternativy (pohon na vodík, ...).... - byznys uvažuje jinak - řeší zisk = když je výhodnější pro teď platit levnou pracovní sílu, tak ji použije. Když je levnější používat ropu místo jiných alternativ, tak to bude stále hlavní zdroj energie.

    Do chodících robotů v současnosti lije prachy DARPA a pozvolna už jim začínají chodit.... až náš tyhle stroje třeba jednou půjdou chodit střílet, tak snad někteří už uvěří, že roboti dokážou být poměrně dost šikovní parchanti! :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TUILE: ne, ale proste staci uznat, ze ne vsichni lidi jsou genialni a holt nekdo programuje operacni systemy a holt nekdo delat v zahradnictvi a nebo u pasu.

    i kdyz je fakt, ze mam v dome pani, ta je vystudovana zahradnice a blba neni, ba dokonce se zivi sama, jelikoz si sama dokazala najit majitele domu se zahradama, o nez se stara.

    takze skoncime zase u vzdelani a schopnostech socialni komunikace, protoze kdyz je nekdo chytrej a studovanej,neznamena to jeste, ze z nej bude dobrej a genialni obchodnik.

    bylo to vzdycky tak v dejinach, ze nekdo je vsehoschopnej a nekdo vsehoneschopnej. :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    XCHAOS: ne, muj odpor k NZP je odpor k mandatornim vydajum statu.
    pokud budeme mit zbytkovy rozpocet a dluhy splacene, jsem ochotna se bavit o tom, co s prebytkem udelame.
    spis inklinovat k NZP nebudu, protoze mi prijde lepsi dat vic penez duchodcum nebo matkam nebo ja nevim, proste potrebnejm, ale je mozny, ze by me nejakej skvele navrze nej koncept presvedcil.

    prijde mi zbytecny rozdavat penize, ktery nemame lidem, ktery sou schopny se uzivit sami.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: jenže to bude pořád nějaká ta "narrow" AI. až se objeví plnohodnotá AI, tak to bude jinačí jízda, pro kancelářské profese...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUILE: podívej, tvůj odpor k ZP je speciálním případem Stockholmského syndromu :-)

    chci, aby lidi dělali práci, která bezprostředně nikomu nepomáhá k přežití (zahradnické služby jsou fakt bonus), pod hrozbou, že si jinak nevydělají na živobytí? asi s těží, že. ať to dělá, koho to baví, kdo se nudí nebo kdo dostane zaplaceno tolik, že se mu to vyplatí (což byl asi i tvůj přístup). nejsem proti oceňování práce, ale každý odpůrce práce o každém svém příkladu práce, co dělal, říká "ano, chci, aby lidi tuto práci byli nuceni vykonávat pod existenčním tlakem".
    GORG
    GORG --- ---
    Homeland security už řadu let nazpátek používá umělou inteligenci pro analýzu softwarových integrací podniku, dokonce i na udělování veřejných zakázek. (ichnet.org)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam