• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NEKROMANT: Jsem na urade temer jediny kdo telefony zveda, ale jen kdyz u mne nikdo nesedi, nebo nejsem v terenu, v zasedacce u skeneru,etc. Denne mam asi 50 zmeskanych hovoru...

    Obcas je docela opruz uz po 30x opakovat lidem aby si pokyny precetli v tom papire, kvuli kteremu volaji... (momentalne jsou hitem prukazky OZP)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Přivýdělek při evidenci na ÚP: Maximálně 4250 Kč a na podporu zapomeňte
    Přivýdělek při evidenci na ÚP: Maximálně 4250 Kč a na podporu zapomeňte
    http://blog.avizo.cz/privydelek-pri-evidenci-na-up/
    Jo a jeden postřech. Do úřad práce pro Prahu 4 se nedá dovolat :D věčně to nezvedají (jen vyjímečně mají obsazeno).. -nevím proč tam vůbec mají telefony :D Pro samotný kontakt s úřadem znamená často několikahodinové čekání ve vydýchané plné místností.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak to je asi 4250 Kč je otázka jeslti hrubého nebo čistého :) A ta stará paní říkala že jí vyřadili kvůi tomu že si přividělala více než 2125 čístého (tedy polovinu z částky 4250). Nevíte o tom něco? Je možné že pobírala nějé finanční dávky.. Mluvil jsem s ní krátce a i o jiných věcech. Ale kontakt na ní získat mohu. Měla sebou i papír s odůvodněním proč jí vyhodili a tak..Ale bylo to dlohé a o částce tam nic nepsali :) Moc jsem se na to nesoustředil protože jsem řešil i jiné věci..
    Ale prostě lidé často nevědí na co mají nárok a i dkyž to vědí tak ho neuplatňují..
    A to jak si psal: spousta kolegu (i vlivem vyhoreni) sklouzava k snaze "nepriznat za kazdou cenu". odpovídá asi těm reakcím a postojům které kolem sebe ohledně úřadů vidím.

    Jak je to s tím přihlášením ke konrkétnímu úřadu práce a ke změně? Je to vázáno na trvalé bydliště nebo nikoliv?
    Někdo mi říkal že schválení změny úřadu práce může trvat několik měsíců, ale není to vázáno na adresu trvalého bydliště.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NEKROMANT:
    1) "nekolidujici zamestnani" - castka je stanovena zakonem a cini 1/2 minimalni mzdy.

    2) Ano, stehovani neni vitano. Ono to je totiz vetsinou tak, ze opilec z Horni Dolni se rozhodne, ze v Praze se bude zebrat lepe a tak opusti svoji maringotku v lesich a vypravi se do mesta, kde obsadi nejakou garaz, nebo dokonce nabehne na ubytovnu a nasledne UP.
    A aby to mel posichrovane, mnohdy si koupi adresu trvaleho bydliste v Praze...

    3) Ve vysledku dochazi k tomu, ze je problem temer cokoliv kontrolovat a spousta kolegu (i vlivem vyhoreni) sklouzava k snaze "nepriznat za kazdou cenu"... Tim spis, ze je MNOHEM snazsi davku nepriznat, nez odejmout...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: neumím si to u tebe dost dobře představit :-) já jsem rámcově pořád stejný. ve 20ti jsem např. do politiky vůbec nechtěl lézt, a i dnes je to takové jako ...no, zabíjení času, no. motivací není snaha něco nějak radikálně změnit, ale spíš vědomí, kolik se toho dá zkazit a že do té politiky stejně někdo půjde. mám velmi zvláštní vztah k lidem, kteří na potkání vymýšlí složitá pravidla, ze kterých pak ti správní lidé okamžitě mají vyjímku.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ta stará paní považuje za velkou hloupost mít účet v bance..

    Já osoběn nemám žádnou bankovní kartu (Dříve jsme měl ale pioužil jsme jí tak 4x za život) a uvažuji také že si zruším mspoření kde mám pebníze na 3% úrok kvůlli administrativě s úřady.. Mám tam jen několik tisíc.. raděj je dám do polštáře bez úroku a nebudu muset tisknotu pořád úředníkům pohyby na účtech..

    Prostě pro lidi v problémech je účet v bance přítěž..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Těch problému je así víc. Jeden z nich je že jim exekutoři často vyluxovali účty v bankách. Mají trvalé bydliště jinde než kde se zdržují. A je asi obtížné změnit si úřad práce. Lidé an dně často kašlou na pravidla systému.. Mají dojem že je k nim nepřátelský. A zažil jsme že se sockama se zachází jako s podlidma (státní exekutor).. Prostě čím je víc člověk v háji tím mín se s tím úředníci serou a méně mu vyjdou vstříc (tak to na mě alespoň působí) a on sám má více problémů si věci vyřídit.
    Nedávno jsem se bavil s paní kterou vyřadili z evidence úřadu práce protože překročila limit peněz které si může přividělat o 80 Kč. A myslela si že ta částka kteoru si může přividělat je čistého a ona to byla hrubého.

    Prostě přibývá lidí kteří mají sociální problémy a už to jsou i stačí lidé né jen lidé s nízkou kvalifikací kteří mají problém s přežitím..

    Trošku mě mrzí že nemám čas se angažovat v akčním spolku nezaměstnaných nebo v tak něčem.. Chtělo by to informace o tom na co lidé mají nároka pomoc s těmi úřady.. Nějaká svépomoc zespoda..
    Ale celkově situace nahrává k tomu vyýbat se státním institucím jak to jen jde (práce na černo atd..).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Tak to nevím co mě čeká za procitnutí až budu ver tvém věku :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: .. ekvivalent Goddwinova zákona v ČR? (taky bychom ti mohli přípomínat Hitlera, že jo... ostatně Stalin se u Hitlera inspiroval: předválečná kominterna si nadělala spoustu nepřátel hlasatelem nutnosti násilné revoluce za každou cenu, ale když Hitler předvedl, že je možné nejdříve vyhrát volby a pak už demokracii zrušit, tak se tenhle postup ukázal jako velmi inspirativní... drobná odlišnost Pirátů: neplánují zrušit demokracii, i když je tam proud s důrazem na přímou demokracii a referenda, samozřejmě...)

    hele, já nevím: pro mě ani ZP není nějak klíčová otázka, jak jsem vysvětloval. když jsem o tom poprvé slyšel, tak jsem si okamžitě říkal, že je to nesmysl. problém je, že po bližším přezkoumání toho, jak funguje společnost/ekonomika/peníze člověk zjistí, že některé věci nefungují tak, jak si představoval ve 20ti. a taky svoje názory neformuje podle toho, kolika lidem v jeho okolí připadají cool a tak (a mě ostatně trochu baví hádat se a vymezovat, aspoň online... a k tomu jsou menšinové názory)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Mnohym klientum byla sKarta sumak... Proste si dosli k nejblizsimu bankomatu, coz ale na vesnici mohl byt dost problem... A nijak to neresilo "zneuzivani" davek...
    Problem byl i v tom, ze sKarta byla rozsirena i na davky, jejichz prijemci meli treba potize s mobilitou...

    A pak jeste jedna specialni vec: Jak zajistit, aby klient, co ztraci obcanku tak 4x mesicne, neztratil i sKartu...? :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GORG: jseš blbej, nebo navedenej?

    jedním z proklamovaných cílů NZP je právě pomoc sociálně vyloučeným a těm, kteří v tuto chvíli "propadají záchrannou sociální sítí".
    Pokud ovšem právě k těmto lidem se NZP nedostane, tak z celého slavného sociálního experimentu zbývá už akorát kapesné nemakačenkům.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Zel nikoliv... Ale kvalita cokolady/kafe ma bezesporu vliv na moji naladu a tim i skutecnost, ze nektere spisy vypadaji jiz prvni den mesice pritazliveji nez jine... :-)

    Kazdopadne vse odsouhlasuje vyhorela SS vedouci referatu, totalni outsiderka, kterou ostatnich 30 kolegyn kvuli aroganci nesnasi a ktera si funkci loni vykecala obejitim prime nadrizene...
    Nahanela ji tu policie, kvuli SMS bojum o chlapa s jednou klientkou HMN, obcas nedorazi do prace, neb nestihne vystrizlivet... (Coz je super, pak to tu funguje nejlip...)
    Nesnasi lidi s formalnim vzdelanim a studenty VS...
    GORG
    GORG --- ---
    TRISSIE: Takže problém je, že by stát utratil méně peněz, protože by někteří nebyli ochotni si je vyzvednout?

    XCHAOS psal, že pro většinu lidí můžeš použít bankovní účet (sociální pracovník může i pomoct se založením - stejně jako v Africe). Případně pokud je někdo nemobilní a nemají ve vesnici bankomat, si může peníze vyzvednout na poště jako teď? Pokud je pro stát tahle logistika peněz složitá a nákladná, tak vidím problém jinde.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GORG: problém je v tom, že kdyby ti lidé byli ochotní a schopní si vyřídit občanku (což je jaksi vzhledem ke KYC pravidlům něco, bez čeho jim banka ten účet neotevře) a současně byli schopní a ochotní najít banku, která vede účet zadarmo, zajít tam a otevřít si ho... tak jsou taky schopní a ochotní zajít už teď na příslušný úřad a vyřídit si dávky, na které mají nárok.

    Pokud ovšem nejsou schopní fungovat v současném administrativním systému, tak zavedením jiného systému, který na ně bude z logiky věci mít také jisté administrativní nároky, jim nepomůže ani zbla.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    ZARREMGREGARROK: Což se neslučuje s tím, jak prezentuješ NZP.
    Lidi bez občanky by prostě měli smůlu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: ted jen zbyva malickost... dotycne primet dojit do te banky :) Coz byl mimojine problem i tech sKaret... ne kazdy prijemce o bankovni ucet stal ;) Ale o davku jo :D
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: V Africe byl jeden NZP projekt. Vesnice Omitara.
    A nezahrnoval všechny lidi, ale jen ty, kteří byli zaregistrovaní jako živí a bylo jim pod 60 let.
    GORG
    GORG --- ---
    Takze neodpovi a posmiva se. ok. Vitej v klubu.
    Mne fakt zajimalo, co proboha nekdo dokaze vymyslet za problem v prevode davek na ucet.To fungovalo i v Africe
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ZARREMGREGARROK: pro GORGa je :-)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    DANYSEK: Formulář na dávku v nezaměstnanosti ani není tak složitý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam