• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Prostě každý hájí svoje zájmy.. Piráti nejsou jiní.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: nevim, jestli jsi to spravne pochopil, ale to je prave argument proti nepodminenosti :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    spolecenska smlouva, to tady dlouho nebylo
    GORG
    GORG --- ---
    Conditional cash transfer - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/...Conditional_cash_transfer#Unconditional_versus_conditional_cash_transfers

    One report looks at data from Mexico's Oportunidades/Progresa program, which looks at families who accidentally did not receive forms that monitor school attendance and therefore received unconditional cash transfers. It then compares them with those households that did receive the forms. It was shown that conditionality had the strongest impact on children's attendance to secondary school, as enrollment rates in secondary school were higher for those that received the forms
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jenže u mě to byl posun od jakési pacifisticky laděné verze libertariánství či "anarchokapitalismu" k nudnému liberalismu společenské smlouvy (nebo co to je) a demokratické správě věcí veřejných. nuda nuda, šeď šeď. ZP je součást téhle nudy, nic víc.

    BTW, pro zajímavost: na zasedání republikového výboru Pirátů v Brně fakt nemáme na pořadu dne jak co nejrychleji zavést ZP, fakt že ne :-) spíš se mi podařilo na pořad jednání prosadit zmínku, aby 14 miliard dotace do New Generation Access neshrábl o jenom Kellnerovo O2. (my totiž nejsme strana, která bude sedět ve tmě a obviňovat EU, že zakázala výměny žárovek)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ano, jsem rad se konecne dospel a prestal uvazovat jako dvacetilety junak. :P
    ale jo, do GORGa mas jeste daleko... :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: WARNING: relaps
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NEKROMANT: Jsem na urade temer jediny kdo telefony zveda, ale jen kdyz u mne nikdo nesedi, nebo nejsem v terenu, v zasedacce u skeneru,etc. Denne mam asi 50 zmeskanych hovoru...

    Obcas je docela opruz uz po 30x opakovat lidem aby si pokyny precetli v tom papire, kvuli kteremu volaji... (momentalne jsou hitem prukazky OZP)
    GORG
    GORG --- ---
    TRISSIE: Já viděl výhodu ZP v tom,že nemusíš pracovat ve stresu.

    Jinak se snažím držet tématu logistiky těch peněz. ZP se sníženým prahem (byrokracie) může usnadnit i těm propadlým sítí. Ostatně když je byrokracie děsí, tak méně byrokracie by mohl být krok tím směrem. To nemusí být neschopností ale totální fakováním týhle společnosti. Nejde o vyplnění formuláře ale docházení na úřad prosit o prachy, vysvětlovat jestli si hledám práci atd.
    Když to nepomůže bude přinejhorším situace stejná jako teď.
    Osobně teda vídím spíš potenciál experimentu v zabránění tomu,aby někdo úplně vypadl ze společnosti kvůli penězům. Chtít něco dokonalého, kde na jednu jsou tu tihle lidi uráženi do různých stereotypů a druhak čtu obavy, že se jim ty peníze nepodaří získat... dost si to protiřečí.. i když chápu, že je tu spíš snaha jakoby vyhrát argumentační válku než o věc.

    (možná budu taky třeba dost zaujatej, ale ty debaty o tom,jak Afričani se nemohli dostat k penězům do banky, protože plejáda "problémů", přičemž tenhle program evidentně tam byl skutečně úspěšně zrealizován, mě teď vedly k držení se tématu problematiky logistiky peněz k adresátovi.)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NEKROMANT: Hrubeho, vzdy hrubeho...

    Mistni prislusnost je dana trvalym bydlistem, ale za urcitych okolnosti je mozne postoupeni spisu "z duvodu vhodnosti", pricemz v urcitych pripadech muze byt preposlany spis vracen...
    Ja takhle vratil Brnaka, co spal v pristresku (3 steny a plachta misto 4 steny/dveri) v zahradkarske kolonii...
    Za pul roku si koupil trvale bydliste v Praze...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ale obsluha byla poměrně rychlá :)
    Práci nemáme. Když jsme se ptal na kurzy na angličtnu tak odpověd kurzy nemáme a ani jsme neměli (že na nástěnce psali něco jiného už nikoho nezajímá). Nashlednou.. :)
    Ale aspň člověk nemusí lítat někam zbytečně na poštu alá DONEZ.. tak si raděj nebudu stěžovat. může být asi hůř.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Přivýdělek při evidenci na ÚP: Maximálně 4250 Kč a na podporu zapomeňte
    Přivýdělek při evidenci na ÚP: Maximálně 4250 Kč a na podporu zapomeňte
    http://blog.avizo.cz/privydelek-pri-evidenci-na-up/
    Jo a jeden postřech. Do úřad práce pro Prahu 4 se nedá dovolat :D věčně to nezvedají (jen vyjímečně mají obsazeno).. -nevím proč tam vůbec mají telefony :D Pro samotný kontakt s úřadem znamená často několikahodinové čekání ve vydýchané plné místností.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak to je asi 4250 Kč je otázka jeslti hrubého nebo čistého :) A ta stará paní říkala že jí vyřadili kvůi tomu že si přividělala více než 2125 čístého (tedy polovinu z částky 4250). Nevíte o tom něco? Je možné že pobírala nějé finanční dávky.. Mluvil jsem s ní krátce a i o jiných věcech. Ale kontakt na ní získat mohu. Měla sebou i papír s odůvodněním proč jí vyhodili a tak..Ale bylo to dlohé a o částce tam nic nepsali :) Moc jsem se na to nesoustředil protože jsem řešil i jiné věci..
    Ale prostě lidé často nevědí na co mají nárok a i dkyž to vědí tak ho neuplatňují..
    A to jak si psal: spousta kolegu (i vlivem vyhoreni) sklouzava k snaze "nepriznat za kazdou cenu". odpovídá asi těm reakcím a postojům které kolem sebe ohledně úřadů vidím.

    Jak je to s tím přihlášením ke konrkétnímu úřadu práce a ke změně? Je to vázáno na trvalé bydliště nebo nikoliv?
    Někdo mi říkal že schválení změny úřadu práce může trvat několik měsíců, ale není to vázáno na adresu trvalého bydliště.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NEKROMANT:
    1) "nekolidujici zamestnani" - castka je stanovena zakonem a cini 1/2 minimalni mzdy.

    2) Ano, stehovani neni vitano. Ono to je totiz vetsinou tak, ze opilec z Horni Dolni se rozhodne, ze v Praze se bude zebrat lepe a tak opusti svoji maringotku v lesich a vypravi se do mesta, kde obsadi nejakou garaz, nebo dokonce nabehne na ubytovnu a nasledne UP.
    A aby to mel posichrovane, mnohdy si koupi adresu trvaleho bydliste v Praze...

    3) Ve vysledku dochazi k tomu, ze je problem temer cokoliv kontrolovat a spousta kolegu (i vlivem vyhoreni) sklouzava k snaze "nepriznat za kazdou cenu"... Tim spis, ze je MNOHEM snazsi davku nepriznat, nez odejmout...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: neumím si to u tebe dost dobře představit :-) já jsem rámcově pořád stejný. ve 20ti jsem např. do politiky vůbec nechtěl lézt, a i dnes je to takové jako ...no, zabíjení času, no. motivací není snaha něco nějak radikálně změnit, ale spíš vědomí, kolik se toho dá zkazit a že do té politiky stejně někdo půjde. mám velmi zvláštní vztah k lidem, kteří na potkání vymýšlí složitá pravidla, ze kterých pak ti správní lidé okamžitě mají vyjímku.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ta stará paní považuje za velkou hloupost mít účet v bance..

    Já osoběn nemám žádnou bankovní kartu (Dříve jsme měl ale pioužil jsme jí tak 4x za život) a uvažuji také že si zruším mspoření kde mám pebníze na 3% úrok kvůlli administrativě s úřady.. Mám tam jen několik tisíc.. raděj je dám do polštáře bez úroku a nebudu muset tisknotu pořád úředníkům pohyby na účtech..

    Prostě pro lidi v problémech je účet v bance přítěž..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Těch problému je así víc. Jeden z nich je že jim exekutoři často vyluxovali účty v bankách. Mají trvalé bydliště jinde než kde se zdržují. A je asi obtížné změnit si úřad práce. Lidé an dně často kašlou na pravidla systému.. Mají dojem že je k nim nepřátelský. A zažil jsme že se sockama se zachází jako s podlidma (státní exekutor).. Prostě čím je víc člověk v háji tím mín se s tím úředníci serou a méně mu vyjdou vstříc (tak to na mě alespoň působí) a on sám má více problémů si věci vyřídit.
    Nedávno jsem se bavil s paní kterou vyřadili z evidence úřadu práce protože překročila limit peněz které si může přividělat o 80 Kč. A myslela si že ta částka kteoru si může přividělat je čistého a ona to byla hrubého.

    Prostě přibývá lidí kteří mají sociální problémy a už to jsou i stačí lidé né jen lidé s nízkou kvalifikací kteří mají problém s přežitím..

    Trošku mě mrzí že nemám čas se angažovat v akčním spolku nezaměstnaných nebo v tak něčem.. Chtělo by to informace o tom na co lidé mají nároka pomoc s těmi úřady.. Nějaká svépomoc zespoda..
    Ale celkově situace nahrává k tomu vyýbat se státním institucím jak to jen jde (práce na černo atd..).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Tak to nevím co mě čeká za procitnutí až budu ver tvém věku :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: .. ekvivalent Goddwinova zákona v ČR? (taky bychom ti mohli přípomínat Hitlera, že jo... ostatně Stalin se u Hitlera inspiroval: předválečná kominterna si nadělala spoustu nepřátel hlasatelem nutnosti násilné revoluce za každou cenu, ale když Hitler předvedl, že je možné nejdříve vyhrát volby a pak už demokracii zrušit, tak se tenhle postup ukázal jako velmi inspirativní... drobná odlišnost Pirátů: neplánují zrušit demokracii, i když je tam proud s důrazem na přímou demokracii a referenda, samozřejmě...)

    hele, já nevím: pro mě ani ZP není nějak klíčová otázka, jak jsem vysvětloval. když jsem o tom poprvé slyšel, tak jsem si okamžitě říkal, že je to nesmysl. problém je, že po bližším přezkoumání toho, jak funguje společnost/ekonomika/peníze člověk zjistí, že některé věci nefungují tak, jak si představoval ve 20ti. a taky svoje názory neformuje podle toho, kolika lidem v jeho okolí připadají cool a tak (a mě ostatně trochu baví hádat se a vymezovat, aspoň online... a k tomu jsou menšinové názory)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam