• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: tak Nvidia nejake informace zverejnuje - jenom teda ne vsechny.
    Ono i vymysleni dobre fungujiciho SW je hromada knowhow - ktery ti dnes kdejaky vykuk okopiruje a prohlasi suverene za sve :) Ucta k autorskemu pravu se zvlast v nasich koncinach prilis nenosi...
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Tak ze drivery na grafarnu jsou lepsi uzavreny ma pomerne logicky duvod - ostatnim neposkytuji blizsi informace o hw, tak je spis s podivem ze se him vubec nejaky otevreny podarilo udelat :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: no fakt nevim, proc do toho pocitat duchody... tvuj post byl podany tak, jako by se na ty omilany hmotny nouze & spol utracelo 100mld rocne...

    JUNIPETRUS: aha, od statu nedostava nikdo nic - a ta (byt v mnoha aspektech porad zanedbana, ale je tu) infrastruktura kolem spadla z nebe asi sama... :-) Vzpomen si na to, az si povezes prdel v aute nebo autobuse po silnici, v tramvaji, metru, ve vlaku... nebo nekam poletis. A az pujdes na prochazku do parku, tak taky :-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: na dividende se podili ti, kteri jsou prijemci dividendy, vetsinou vlastnici nejakeho podilu nejakeho majetku.
    Obecne je to podil na zisku. Slovo pochazi od latinskeho dividere - http://en.wiktionary.org/wiki/dividere delit, nebo sdilet.
    Je evidentni, ze dnes je to prerozdelovani zisku pro uzce priviligevonou skupinu podle pravidel pro rozdeleni majetku vytvorene touto privilegovanou skupinou.

    Ale ty jsi mozna mel na mysli tvorbu zisku pro vyplatu dividend. A tady mas pravdu, majitel akcii se na tvorbe zisku vetsinou vubec nepodili. Ale podili se na tvorbe zisku treba ten nezamestnany co si z davek koupi varnou konvinci nebo mobilni telefon, a jineho hlediska pracovnici a delnici, kteri ty vyrobky vyrabi.
    Obe skupiny vsak vetsinou zadne dividindy nedostavaji protoze nemaji podil na majetku treba ve forme akcii.

    Jelikoz v demokraticke spolecnosti, kde neni spolecnost rozdelana na feudaly( ti kteri maji pravo vlastnit majetek - pudu a nerostna bohatstvi) a nevolniky (bezzemky, bez vlastnickych prav), bud nikdo nevlastni vylucnou pudu a zdroje, ale sdily vynosy, nebo vsichni automaticky maji rovnomerny podil na pude a prirodnich zdrojich.
    Jsou-li z techto zdroju zisky, ma prava na podil ze zisku.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Napsal jsi, že 100 mld. jsou celé výdaje MPSV se vším všudy. Takže zase překrucuješ.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: duchody fakt nepocitam. To je ten zbytek, kvuli kterymu bych se mel podle tebe probirat :) Rec je predevsim o socialnich davkach a pricitat k nim duchody je scitani hrusek s jabky...
    O praci nebo vezeni si psal pred cca ctyrma hodinama :) Z toho jde dovodit potencialni trestnost - ono jen tak te do vezeni nezavrou... a ne kazdy, kdo nepracuje nutne musi krast, zejo :)

    Invalidita se dnes priznava i na dusevni nemoci - a tech taky pribejva. Holt pokrok a civilizace... :) Ono to take souvisi s tim, ze nase zdravotnictvi se lepsi - ac by v drivejsich dobach clovek uz davno prdel do hliny, dnesni medicina te pri zivote holt udrzi... no a to ma sve vicenaklady i dal.

    XCHAOS: tak prestehovat se muzes vzdycky. Prispevek na bydleni se vztahuje na konkretni najemni vztah - a dostava ho najemnik, ne majitel domu. Takze tu moznost volby mas :-) Ale ono to jde ruku v ruce vsechno... tam kde mas laciny bydleni zpravidla neni moc prace a vydaje na dojizdeni pak muzou sezrat znacnou cast prijmu (nemluve o horsi dopravni obsluznosti - samozreme misto dobre dopravne obslouzene je opet drazsi...). A ted babo rad :-) Jako asi spatne jsou "vycurany" ty ubytovny, kde za nekrestansky penize bydli lide jak v dobytcaku a stat to plati... ale to se snad uz nejak resi.

    COMODOR_FALKON: tak to o tech stejnych pozicich je dogma, ktere vznika z toho, ze prece skola je zadarmo a na zaklade toho se implikujou ty stejny moznosti. Jasne, ale ono se do ty skoly taky musis dostat (dojizdeni, ubytovani), ucebni pomucky taky zadarmo nejsou atd. Takze treba uz jen kvuli volby skoly skoncis u toho, co mas v miste sveho bydliste (casto max. stredni) - a kvalita skol je samozrejme ruzna... A uz tady se ty nuzky zacinaji rozvirat, protoze i prijmy rodicu jsou ruzne a od toho se to odviji :-) Castecne to AFAIK nejaka davka kompenzuje, ale ty prece chces jako neferove zrusit :-) Sehnat brigadu dneska pri skole je stale horsi... cpou se dnes na ty "klasicky studentsky" pozice i starsi lidi bez prace. Na podnikani nejake vzdelani potrebujes - a pokud se ti vzdelani nedostalo, uz jsi v dead-locku :-)

    Rovnostarstvi se za byvaleho (komunistickeho) rezimu hodne prosazovalo - a to jak na urovni trhu (stejne ceny vsude), tak i v odmenovani (jen nepatrne rozdily). Ja chapu, ze na moderni dejiny na skolach nezbyva moc casu, ale o komunistickem rovnostarstvi jsou popsane stohy papiru zrovna tak. Krome rovnosti prilezitosti zahrnovala cilove i rovnost majetkovou. Nastesti to nedotahli do konce, takze z toho byl takovy paskvil :-) Kdy v ramci rovnych prilezitosti pak obcas podnik ridil "odbornik" od bucharu :D

    Z praci za minimalni mzdu rozhodne neztratis nakrok na davky, nastuduj si prosim pozorneji soucasny socialni system, nez se pustis do dalsi polemiky - tve pochybeni prameni pravdepodobne v tom, ze o nektere davky samozrejme prijdes, ale jine ti zustanou... na to, ze pracujes udajne v oboru bych cekal, ze budes vedet o systemu vic :-) Zrovna u DnB je pohyblivou slozkou mj. samotna vyse najmu... kterou ale neuvadis, presto tu sermujes s nejakymi cisly o tom, jak na tom pri legalnim zamestnani chudak obcan trati :-) Kdyz budes mit v Praze prijem 20 tisic cisteho a najem za 9000 mesicne, porad jeste sest stovek DnB dostanes... s minimalni hrubou mzdou (dnes 9200 - ne 8900 - a to je hrubyho, takze cistyho 8190..) je DnB 4750 Kc...

    Cerna prace sama o sobe je problem, ktery ZP nevyresi. Cerne zamestnavani ma zcela jine priciny - a to jak na strane zamestnancu, tak i zamestnavatelu.

    Jinak ZP je stejny experiment, jako samotny komunismus :-) Mozna skvele idealy, ale jak to dopadne v praxi vi buh. Jasne, slibem, ze urcite to dopadne skvele nezarmoutis... :-) Ale porad mi neni jasny, z ceho ufinancujes tech 270 mld, abys mohl ctyrtisicovy ZP vubec vyplacet. Zvlast kdyz s DnB (ktera dela baj voko 3mld) a nejspis i dalsimi davkami tedy nadale zjevne pocitas... kdyz na nouzi+nezamestnany dnes vyplacime nejakych 22mld. To ti proste pomerne velky balik penez chybi ;-)

    XCHAOS: to je sice fajn, ale kdyby do tvych 75 pripadlo na nejakou lagunu po zlikvidovanem chemickem provozu, asi bys to povazoval za danajsky dar, ktery bys s diky vracel... :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Nicneděláním se sice podílíš účastí v čase a prostoru (snad), ale nepodílíš se na tvorbě "národní dividendy" (dnes známé jako HDP), tedy není důvod, proč bys měl užívati jejích plodů v podobě vyšších, než prostou existenci zajišťujících, dávek...

    XCHAOS: Co když bude platit daň za sice velmi malý, ale zato poměrně drahý, pozemek ? :-D :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak. na jednoho obyvatele připadá cca 7519 m2 území státu (to teda zase není tak moc, co :-) ale je to 1000000/133, pokud moje kalkulačka dobře počítá). samozřejmě, že tržní hodnota všech pozemků není rovnocenná (už to je nespravedlnost, a nerovnostářství - ale s tím nic neplánuju dělat, nehlásám žádnou pozemkovou reformu ani jiné vyvlastnění, jsem holt "středolevý" - tzn. pro levičáky pravičák hned vedle fašistů...). ale dejme tomu, stát vybírá nějakou daň z nemovitosti, a dejme tomu - co takhle výši ZP odvodit od toho, že se rovná výše daně z nemovitosti o rozloze 7519 m2? Tedy - kdo má menší pozemek na jednu osobu, zaplatí menší daň, a pokud třeba několik osob bude sdílet venkovskou chalupu bez pozemků, zbyde jim na zaplacení daně a ještě ze ZP (nepatrně) vyžije. Kdo bude mít přesně takto velký pozemek, bude si muset nějak na živobytí vydělat (prací,pronájmem...), protože jeho ZP padne na zaplacení této daně.

    Agrární politika Thomase Paineho v podání xChaose (který se tímto omlouvá za svojí neznalost historie, protože si to nastudoval až dodatečně, že to nemá ze své hlavy, ale že nevědomky okopíroval cizí myšlenku.. holt co čekat od Piráta :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: tohle je složité: podílíš se i nicneděláním: prostě jen tím, že neškodíš a dodržuješ pravidla (ta pravidla se tě ve skutečnosti týkají i v době, kdy se nemusíš povinně nudit na nějakém pracovišti)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: ZP jako dividenda je blbost. Už jenom proto, že jak tu opakovaně píšu, v systému je i několik procent příjemců, kteří se na tvorbě té teoretické dividendy cíleně nepodílí.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ta spravedlnost spočívá v tom, že všichni mají stejnou základní pozici, od které se mohou odrazit - mohou studovat, mohou podnikat, porostě mohou si zkusit najít své místo na slunci.

    Samozřejmě, ideální by bylo sociální systém intenzivně ořezat a nemakačenkům nedávat nic a proti zvýšené kriminalitě se bránit ostrou střelbou, ale to je v rámci současné lidsko-právní doktríny nepřijatelné.

    Takže - nelze-li rovné ekonomické startovací čáry dosáhnout odstraněním podpory nemakačenek (jak kvůli doktríně, tak kvůli obtížnému filtrování od těch, co pomoc fakt potřebují), pak nezbývá, než tuto podporu snížit na nejmenší možné minimum a toto minimum dát všem.

    "vypada to, ze tihnes ke komunistickemu rovnostarstvi za kazdou cenu"
    Kdyby jsi byl býval dával ve škole větší pozor, věděl by jsi, že rovné příležitosti a idea víceméně volného trhu patří na opačnou stranu pravo-levé i konzervativně-liberální škály, než je komunismus.
    Zároveň by jsi třeba věděl, že komunismus nezajímá "rovnost příležitostí", ale "rovnost výsledků" a je striktně proti meritokracii.

    A jo, je to sice tak trochu řezání si větve sám pod sebou, ale jak už jsem napsal dříve - v rámci státní sféry není až tak komplikované patřit k nejlepším a zároveň "uvnitř" je agenda hmotné nouze považována za tak trochu elitní obor - práce pod stresem, pod nátlakem, s nutnou znalostí širokého spektra legislativy, ideálně i se znalostí sociální práce.
    Takže v případě zrušení by nejspíše část úředníků byla převelena na přímou podporu těch, kteří ji potřebují (sociální práce) a část do jiných úřadů. Tabulkových míst je prázdných celkem dost, obecně práce ve státní službě je mizerně placená, takže (pominu-li studenty) kdo v tom nevidí nějaký vyšší cíl, společenskou odpovědnost, často nevydrží ani půl roku... Pokud už se vůbec nechá najmout...

    Negativní případy sice neeliminuji, ale přes ZP by šlo je omezit a zároveň zvýhodnit pozitivní případy...

    Třeba teď když pracují, tak i s minimální mzdou ztrácí nárok na dávky, tj. mají se hůře, než dávkař. Při částečném úvazku je jim "za trest" snížena dávka o 70% výdělku...
    Představ si, že žiješ v Praze v útulné garsonce, jsi bez HPP a dostáváš dávky 11.000,- Kč (z toho 3.410,- Kč je PnŽ (jídlo, oblečení, hygiena), zbytek DnB(bydlení))
    Jseš férovej občan a jdeš do legální práce na celý měsíc (20 pracovních dní) jako pomocný zedník s částečným úvazkem (na dohodu) za 3.000,- Kč čistého. Dáš 550,- Kč za Opencard, protože seš venku, těžko si budeš vařit i kdybys to uměl, takže nejspíše tě nákup ready-to-eat jídla, či jídla v bistru vyjde průměrně na 30 korun denně navíc. Takže 600,- Kč. Pak je tu ještě zdravotní prohlídka, obvykle za 600. Takže celkové pracovní náklady minimálně 1.750,- Kč.
    Tvůj parťák Pepa má náklady podobné, ale dělá načerno, takže dostává 400,- Kč navíc (není potřeba odvádět srážkovou daň 450,- Kč).
    Jenže další měsíc se na základě té pásky přehodnotí Tvůj příjem pro účely dávky hmotné nouze a do dávek bude započteno 70%, tedy 2.100,- Kč a dostaneš dávky jen 8.900,- Kč ( 1.365,- Kč PnŽ, zbytek DnB)

    Výsledek v současném systému:
    11.000,- Kč - válení se na kanapi
    12.650,- Kč - (11.000,- Kč + 3,400,- Kč -1.750,- Kč) - předstírání válení se na kanapi (černá práce po Tvém boku)
    10.150,- Kč - (8.900,- Kč +3.000,- Kč -1750,- Kč) - legální brigáda
    Výhodnost legální práce vůči válení se v posteli: -850,-
    Výhodnost legální práce vůči černé práci: -2.500,-

    Výsledek v režimu ZP:
    4.000,- Kč - válení se na kanapi
    5.650,- Kč - (4.000,- Kč + 3.400,- Kč -1.750,- Kč) - předstírání (?asi už netřeba?) válení se na kanapi (černá práce)
    5.250,- Kč - (4.000,- Kč +3.000,- Kč -1.750,- Kč ) - legální brigáda

    Výhodnost legální práce vůči válení se v posteli: +1250,-
    Výhodnost legální práce vůči černé práci: -400,-

    Jo, asi si budeš muset najít přiměřenější bydlení, než tu garsonku - ale pořád na tom budeš o něco lépe, než nemakačenko a jen o málo hůře než nelegální zaměstnanec.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: fajn, chceš vylidňování trvale bránit tak, že budeš dál přispívat majitelům domů (za to, že u nich bydlí někdo kdo si dnes zasluhuje podporu státu)? kdyby ta osoba bez příjmů měla na výběr, třeba se rozhodne ty peníze utratit jinak (což je správně, protože o tom co si může dovolit a co ne by pak rozhodl trh)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Celé MPSV jen 100 mld.? Prober se a přitlač. Pořádně.

    Dál netuším jak jsi přišel na to, že chci, aby absence práce byla trestným činem. To je nějaká tvoje nepodložená fabulace. Měl jsem tím na mysli to, že pokud nedostanou svoje dávky, část z nich se zcela jistě začne věnovat trestné činnosti.

    A co se týče těch dávek - lze o tom diskutovat. Například by bylo možné dávky zastropovat časovým úsekem. Nemluvím samozřejmě o invalidech. Ačkoliv i u nich by stálo za to zrevidovat systém přiznávání invalidity. Přeci jen počty invalidů v ČR jsou poměrně vysoké. A kvůli tomu se pak nedostává na ty skutečně potřebné.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    S tim NZP a ZP nám pocit, že pěknej pripad kam vede, když štědrý sociální systém už dneska sype a sype, je banda džihádmagorů včetně Johna, který se povedlo v rodinách kam se sypalo a sypalo aniž by se dělalo vypěstovat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: Licence samotneho kodu je vec naprosto podruzna. Kvuli tomu, aby zadavatel disponoval zdrojovymi kody provozovane aplikace nutne nepotrebujes opensource licenci. Samozrejme tam budes mit problem s uzavrenymi knihovnami, takze vysledny dostupny kod... bude zmet kodu, co se ti v krajnim pripade ani nemusi skompilovat :-)

    A ze by se nikdo neprihlasil? Premyslej, vem to tak, ze ty investujes roky do vyvoje nejake aplikace a predpokladas, ze na naslednem udrzovani sve vlozene naklady ziskas zpet - CAPEX naklady rozpustis do OPEXu, aby ten CAPEX byl v rozumne vysi. Za tri roky vyskoci nejaky nagelovany geek, co prohlasi, ze to umi udrzovat levneji, kdyz uz ma ty zdrojaky hotove v ruce od nekoho jineho zadarmo. Takze bud osolis samotny vyvoj (jejda, to to bude drahe...), nebo do toho kseftu proste nepujdes.
    Jinak pro prakticky priklad uzavirani se nemusis chodit moc daleko - i u grafickych karet v Linuxu sice mas moznost pouzit opensource ovladace, ale ty uzavrene od Nvidie podavaji... ehm... casto vyssi vykon proti te otevrene variante :-) Takze ano, muzes se bit v prsa, jak mas od vseho zdrojak a pouzivat svuj HW na polovinu jeho moznosti ;-) Proc to neuvolni je zrejme... konkurencni boj. A Linus muze do stolu triskat jak chce (a ze trisknul)...

    Opensource ve statni sprave najdes... ale pak taky zakopnes o neaktualizovany systemy plny der... do kterych se boji kazdy sahnout (jako ze i perly typu RHEL3)... :) Nastesti to byva aspon schovane za jednim-dvema firewally a nesviti tak moc do sveta... Dalsi perlou je zavadeni novych technologii (nebudu navadet), kdy do sveta "odbornici" nevedomky oteviraji o sve infrastrukture informace, ktere by do sveta uplne posilat nechteli... taky vicemene diky opensource utilitkam & otevrenym navodum, ktere ocividne nekdo aplikuje stylem Ctrl-Cizi - Ctrl-Vlastni (a jeste inkasuje nemaly peniz za odbornou praci) :D Neni to tak davno, co kvuli tomu vikend nefungoval portal justice.cz...
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Open source neni zadne vsespasne reseni.. ale imho lepsi varianta.

    Opensource vyzaduje, aby veskere pouzite knihovny byly opensource?

    Jinak jak sam pises...uz se ve statni sprave pouziva, tak co je to furt to o tom garazovem vyvoji a umirajicich programatorech. Trochu protimluv.

    Aneb kdo chce psa bit, psa si najde? :-)

    Ze by se na takovou verejnou zakazku nikdo neprihlasil?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a vzhuru k preplnenym ghettum a/nebo vylidnenym ctvrtim? :-) Samo o sobe uz ani ZP rozhodne neni trzni reseni v jakekoliv sve vysi - v momente, kdy jde o podporu vyplacenou statem... a samotna koncentrace socialne slabych do mist, kde jsou pohromade v levnejsim take nedopada nejlip ;-) S tim se potykaly uz stare Slatiny... a treba v novodobejsi historii Chanov :)

    Minimalni mzda az takovym tematem k politicke soutezi neni. Dochazi pouze k jejim kosmetickym upravam, ktere rozhodne nejsou vystupem pouze politiku - ale slozitych jednani, ve kterych figuruji mimo jine i zastupci zamestnavatelu. Ono zakon na minimalni mzdu 50tisic mesicne muzes udelat z fleku, ale velmi rychle narazis na to, ze zmizi ti, kdo jsou k vyplate potreba... samotni zamestnavatele ;-) Vyrobu prestehujes... na do Polska, Rumunska nebo Bulharska... pokud teda milostive chces zustat v EU a nefouknes to rovnou do Ciny :) Nezijeme v sobestacne ekonomicke bubline, v globalni ekonomice nam konkuruji i okolni staty (a casto uspesne).

    Dividendu muzes vyplacet tam, kde vznika prebytek - zisk. S ohledem na aktualni vysi statniho dluhu a deficitni rozpocet se obavam, ze ziskoveho statu se asi uz nedozijes... :-)

    GORG: OraDB rozhodne neni opensource :) Stejne jako dalsi hromada produktu od Oracle. Po opensource ve statni sprave tu za kazdou cenu volas ty coby univerzalni spase eliminujici problemy typu opencard. Problem ale budes mit uz s plnohodnotnym ucetnictvim - ono tech otevrenych (a hlavne pouzitelnych) variant software jaksi moc neni, ze? :-) Autora k licenci podle zakona donutit v obecne rovine nutit nemuzes - a klidne se muze stat, ze ti to do danych vypsanych podminek nedoda nikdo... ;-) Pritom vazba na ucetnictvi je nutna i v pripade vyplat jakychkoliv socialnich davek... protoze to rozhodne neni tak, ze si jen tak z uctu na ucet preposles nekalu penize a tim koncis... :)

    COMODOR_FALKON: a co je socialne spravedliveho, ze ty penize nacpes vsem - tedy i tem, co je v realu nepotrebuji? :-) A jak se chces vyporadat s tim, ze diky celoplosne "davce" (co sama o sobe vysaje vic penez nez dnesni podpory) odstrihnes od prijmu umoznujici dustojne preziti i ty, kteri pomoct fakt potrebuji a system neochcavaji? Uz jsem to rekl jednou - vypada to, ze tihnes ke komunistickemu rovnostarstvi za kazdou cenu. A take to trochu vidim jako snahu urednika zbavit se nejake neprijemne pracovni starosti... i kdyz ve tvem pripade to je tak trosku rezani si vetve pod vlastni prdeli :-)

    Je to trosku malicherne - z uradu mas zkusenost s negativnimi pripady (ktere nikdy neeliminujes) a tak rovnou s vanickou vylevas i dite :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Vsak ja netvrdim, ze nekomu nejaky narok upiram....

    Ale povazuji to za neprimerene socialne nespravedlivou diskriminaci (nejen velmi chudych) pracujicich a proto jsem pro nahrazeni komplikovaneho systemu systemem ultrajednoduchym, ktery tuto socialni nespravedlnost omezi...
    (a zaroven je mozny i pozitivni dopad na cernou praci, ktera ted laka tajnym soubehem vydelku a davek)

    Jinak to, ze zakon neco umoznuje, jeste neznamena, ze jde o zamysleny efekt.
    (Tzv. "duch zakona" byva popsan v duvodove zprave) - u hmotne nouze navic jde predevsim o vyklad zakona. Ten zakon je tak gumovy, aby urednik mohl pomovi v temer libovolne tizive situaci, cehoz ovsem lze vyuzit i pri "dojeni"...
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Open source znamena Open source.
    Kvalitni kod znamena kvalitni kod.
    Open source neznamena kvalitni kod.

    Vsouvas si tu proste sve veci mne a jinym do ust, a pak s nimo polemizujes. Podivne :) Tebe spis nez tema asi zajima polemika o cemkoliv. Mozna studujes sociologii a analyzujes si tu trpelivost lidi? :-)

    Na druhou stranu tyhle zmatky kolem opensource jsou tu caste nejen u tebe.

    ------

    Proc to chces stavet na PHP a mysql?

    Psal jsem ad namitky, ze tu nekdo chce stavet statni IT system garazovym zpusobem. Tak jsem se jen podivil, jestli si tu nekdo nespojuje opensource s garazovym vyvojem. Nic ti nebrani pouzit Oracle.... pouze dogmata o opensource :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: rozdíly v nákladech by se evidentně měly řešit tak, že lidi co budou momentálně bez jiných příjmů by se holt museli vystěhovat z míst s vyšším nájmem do míst s nižším nájmem. (samozřejmě pokud by na toto někdo chtěl reagovat regulací nájmů či regulací cen, tak už by to deformovalo trh a celkově ničilo ekonomiku: pointa ZP je právě v tom, že je to čistě tržní řešení, které má vést k tržnímu chování i lidi bez příjmu.. minimální mzda toto neřeší, protože dává pocit, že si "odpracovali svoje" i těm, u kterých je tržní hodnota práce pod minimální mzdou)

    GORG: vyšší nebo menší ZP by samozřejmě byl předmětem soutěžení politických stran, tak jako dnes minimální mzda, různé pobídky směrem k zaměstnanosti, výše daní, různé druhy daní, objem přerozdělování, apod. někdo by ho chtěl "nepodmíněný" (tzn. výše ZP nadekretovaná nějak nominálně, bez ohledu na momentální výkon ekonomiky), já jsem v tomhle umírněný a představuju si, že by se ZP nějak měnil v závislosti na struktuře příjmů a výdajů státu (tzn. ZP jako dividenda). To by mohlo stabilizovat cenovou hladinu, motivovalo lidi pracovat s úsporami a nespoléhat se na ZP, apod.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: No tusim, protoze jsem na jedne statni IT zakazce pro magistraty delal. To je ta jedina ma zkusenost se statni spravou .. a do nebe volajici korupci celeho toho projektu

    - dodali pomaly framework (natolik highlevel, ze pouhe prirazeni hodnoty do promenne bylo velice nakladne na RAM a CPU)

    - ta firma ma z toho permanentni mesicni prijem od statu jako spolutvurce

    Ten jejich framework je tak strasnej, ze ho tajim i ve svem zivotopis stejne jako skolicu certifikat :-)

    Af zivotnost - no Cocacola dobry priklad typicke zivotnosti firem :)

    Ad novy vyvojari - v cem se to lisi od closed source? V jakemkoliv kodu se musis rozkoukat. Jediny rozdil je, zen opensource je otevreny...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam