• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ta spravedlnost spočívá v tom, že všichni mají stejnou základní pozici, od které se mohou odrazit - mohou studovat, mohou podnikat, porostě mohou si zkusit najít své místo na slunci.

    Samozřejmě, ideální by bylo sociální systém intenzivně ořezat a nemakačenkům nedávat nic a proti zvýšené kriminalitě se bránit ostrou střelbou, ale to je v rámci současné lidsko-právní doktríny nepřijatelné.

    Takže - nelze-li rovné ekonomické startovací čáry dosáhnout odstraněním podpory nemakačenek (jak kvůli doktríně, tak kvůli obtížnému filtrování od těch, co pomoc fakt potřebují), pak nezbývá, než tuto podporu snížit na nejmenší možné minimum a toto minimum dát všem.

    "vypada to, ze tihnes ke komunistickemu rovnostarstvi za kazdou cenu"
    Kdyby jsi byl býval dával ve škole větší pozor, věděl by jsi, že rovné příležitosti a idea víceméně volného trhu patří na opačnou stranu pravo-levé i konzervativně-liberální škály, než je komunismus.
    Zároveň by jsi třeba věděl, že komunismus nezajímá "rovnost příležitostí", ale "rovnost výsledků" a je striktně proti meritokracii.

    A jo, je to sice tak trochu řezání si větve sám pod sebou, ale jak už jsem napsal dříve - v rámci státní sféry není až tak komplikované patřit k nejlepším a zároveň "uvnitř" je agenda hmotné nouze považována za tak trochu elitní obor - práce pod stresem, pod nátlakem, s nutnou znalostí širokého spektra legislativy, ideálně i se znalostí sociální práce.
    Takže v případě zrušení by nejspíše část úředníků byla převelena na přímou podporu těch, kteří ji potřebují (sociální práce) a část do jiných úřadů. Tabulkových míst je prázdných celkem dost, obecně práce ve státní službě je mizerně placená, takže (pominu-li studenty) kdo v tom nevidí nějaký vyšší cíl, společenskou odpovědnost, často nevydrží ani půl roku... Pokud už se vůbec nechá najmout...

    Negativní případy sice neeliminuji, ale přes ZP by šlo je omezit a zároveň zvýhodnit pozitivní případy...

    Třeba teď když pracují, tak i s minimální mzdou ztrácí nárok na dávky, tj. mají se hůře, než dávkař. Při částečném úvazku je jim "za trest" snížena dávka o 70% výdělku...
    Představ si, že žiješ v Praze v útulné garsonce, jsi bez HPP a dostáváš dávky 11.000,- Kč (z toho 3.410,- Kč je PnŽ (jídlo, oblečení, hygiena), zbytek DnB(bydlení))
    Jseš férovej občan a jdeš do legální práce na celý měsíc (20 pracovních dní) jako pomocný zedník s částečným úvazkem (na dohodu) za 3.000,- Kč čistého. Dáš 550,- Kč za Opencard, protože seš venku, těžko si budeš vařit i kdybys to uměl, takže nejspíše tě nákup ready-to-eat jídla, či jídla v bistru vyjde průměrně na 30 korun denně navíc. Takže 600,- Kč. Pak je tu ještě zdravotní prohlídka, obvykle za 600. Takže celkové pracovní náklady minimálně 1.750,- Kč.
    Tvůj parťák Pepa má náklady podobné, ale dělá načerno, takže dostává 400,- Kč navíc (není potřeba odvádět srážkovou daň 450,- Kč).
    Jenže další měsíc se na základě té pásky přehodnotí Tvůj příjem pro účely dávky hmotné nouze a do dávek bude započteno 70%, tedy 2.100,- Kč a dostaneš dávky jen 8.900,- Kč ( 1.365,- Kč PnŽ, zbytek DnB)

    Výsledek v současném systému:
    11.000,- Kč - válení se na kanapi
    12.650,- Kč - (11.000,- Kč + 3,400,- Kč -1.750,- Kč) - předstírání válení se na kanapi (černá práce po Tvém boku)
    10.150,- Kč - (8.900,- Kč +3.000,- Kč -1750,- Kč) - legální brigáda
    Výhodnost legální práce vůči válení se v posteli: -850,-
    Výhodnost legální práce vůči černé práci: -2.500,-

    Výsledek v režimu ZP:
    4.000,- Kč - válení se na kanapi
    5.650,- Kč - (4.000,- Kč + 3.400,- Kč -1.750,- Kč) - předstírání (?asi už netřeba?) válení se na kanapi (černá práce)
    5.250,- Kč - (4.000,- Kč +3.000,- Kč -1.750,- Kč ) - legální brigáda

    Výhodnost legální práce vůči válení se v posteli: +1250,-
    Výhodnost legální práce vůči černé práci: -400,-

    Jo, asi si budeš muset najít přiměřenější bydlení, než tu garsonku - ale pořád na tom budeš o něco lépe, než nemakačenko a jen o málo hůře než nelegální zaměstnanec.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: fajn, chceš vylidňování trvale bránit tak, že budeš dál přispívat majitelům domů (za to, že u nich bydlí někdo kdo si dnes zasluhuje podporu státu)? kdyby ta osoba bez příjmů měla na výběr, třeba se rozhodne ty peníze utratit jinak (což je správně, protože o tom co si může dovolit a co ne by pak rozhodl trh)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Open source neni zadne vsespasne reseni.. ale imho lepsi varianta.

    Opensource vyzaduje, aby veskere pouzite knihovny byly opensource?

    Jinak jak sam pises...uz se ve statni sprave pouziva, tak co je to furt to o tom garazovem vyvoji a umirajicich programatorech. Trochu protimluv.

    Aneb kdo chce psa bit, psa si najde? :-)

    Ze by se na takovou verejnou zakazku nikdo neprihlasil?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a vzhuru k preplnenym ghettum a/nebo vylidnenym ctvrtim? :-) Samo o sobe uz ani ZP rozhodne neni trzni reseni v jakekoliv sve vysi - v momente, kdy jde o podporu vyplacenou statem... a samotna koncentrace socialne slabych do mist, kde jsou pohromade v levnejsim take nedopada nejlip ;-) S tim se potykaly uz stare Slatiny... a treba v novodobejsi historii Chanov :)

    Minimalni mzda az takovym tematem k politicke soutezi neni. Dochazi pouze k jejim kosmetickym upravam, ktere rozhodne nejsou vystupem pouze politiku - ale slozitych jednani, ve kterych figuruji mimo jine i zastupci zamestnavatelu. Ono zakon na minimalni mzdu 50tisic mesicne muzes udelat z fleku, ale velmi rychle narazis na to, ze zmizi ti, kdo jsou k vyplate potreba... samotni zamestnavatele ;-) Vyrobu prestehujes... na do Polska, Rumunska nebo Bulharska... pokud teda milostive chces zustat v EU a nefouknes to rovnou do Ciny :) Nezijeme v sobestacne ekonomicke bubline, v globalni ekonomice nam konkuruji i okolni staty (a casto uspesne).

    Dividendu muzes vyplacet tam, kde vznika prebytek - zisk. S ohledem na aktualni vysi statniho dluhu a deficitni rozpocet se obavam, ze ziskoveho statu se asi uz nedozijes... :-)

    GORG: OraDB rozhodne neni opensource :) Stejne jako dalsi hromada produktu od Oracle. Po opensource ve statni sprave tu za kazdou cenu volas ty coby univerzalni spase eliminujici problemy typu opencard. Problem ale budes mit uz s plnohodnotnym ucetnictvim - ono tech otevrenych (a hlavne pouzitelnych) variant software jaksi moc neni, ze? :-) Autora k licenci podle zakona donutit v obecne rovine nutit nemuzes - a klidne se muze stat, ze ti to do danych vypsanych podminek nedoda nikdo... ;-) Pritom vazba na ucetnictvi je nutna i v pripade vyplat jakychkoliv socialnich davek... protoze to rozhodne neni tak, ze si jen tak z uctu na ucet preposles nekalu penize a tim koncis... :)

    COMODOR_FALKON: a co je socialne spravedliveho, ze ty penize nacpes vsem - tedy i tem, co je v realu nepotrebuji? :-) A jak se chces vyporadat s tim, ze diky celoplosne "davce" (co sama o sobe vysaje vic penez nez dnesni podpory) odstrihnes od prijmu umoznujici dustojne preziti i ty, kteri pomoct fakt potrebuji a system neochcavaji? Uz jsem to rekl jednou - vypada to, ze tihnes ke komunistickemu rovnostarstvi za kazdou cenu. A take to trochu vidim jako snahu urednika zbavit se nejake neprijemne pracovni starosti... i kdyz ve tvem pripade to je tak trosku rezani si vetve pod vlastni prdeli :-)

    Je to trosku malicherne - z uradu mas zkusenost s negativnimi pripady (ktere nikdy neeliminujes) a tak rovnou s vanickou vylevas i dite :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Vsak ja netvrdim, ze nekomu nejaky narok upiram....

    Ale povazuji to za neprimerene socialne nespravedlivou diskriminaci (nejen velmi chudych) pracujicich a proto jsem pro nahrazeni komplikovaneho systemu systemem ultrajednoduchym, ktery tuto socialni nespravedlnost omezi...
    (a zaroven je mozny i pozitivni dopad na cernou praci, ktera ted laka tajnym soubehem vydelku a davek)

    Jinak to, ze zakon neco umoznuje, jeste neznamena, ze jde o zamysleny efekt.
    (Tzv. "duch zakona" byva popsan v duvodove zprave) - u hmotne nouze navic jde predevsim o vyklad zakona. Ten zakon je tak gumovy, aby urednik mohl pomovi v temer libovolne tizive situaci, cehoz ovsem lze vyuzit i pri "dojeni"...
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Open source znamena Open source.
    Kvalitni kod znamena kvalitni kod.
    Open source neznamena kvalitni kod.

    Vsouvas si tu proste sve veci mne a jinym do ust, a pak s nimo polemizujes. Podivne :) Tebe spis nez tema asi zajima polemika o cemkoliv. Mozna studujes sociologii a analyzujes si tu trpelivost lidi? :-)

    Na druhou stranu tyhle zmatky kolem opensource jsou tu caste nejen u tebe.

    ------

    Proc to chces stavet na PHP a mysql?

    Psal jsem ad namitky, ze tu nekdo chce stavet statni IT system garazovym zpusobem. Tak jsem se jen podivil, jestli si tu nekdo nespojuje opensource s garazovym vyvojem. Nic ti nebrani pouzit Oracle.... pouze dogmata o opensource :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: rozdíly v nákladech by se evidentně měly řešit tak, že lidi co budou momentálně bez jiných příjmů by se holt museli vystěhovat z míst s vyšším nájmem do míst s nižším nájmem. (samozřejmě pokud by na toto někdo chtěl reagovat regulací nájmů či regulací cen, tak už by to deformovalo trh a celkově ničilo ekonomiku: pointa ZP je právě v tom, že je to čistě tržní řešení, které má vést k tržnímu chování i lidi bez příjmu.. minimální mzda toto neřeší, protože dává pocit, že si "odpracovali svoje" i těm, u kterých je tržní hodnota práce pod minimální mzdou)

    GORG: vyšší nebo menší ZP by samozřejmě byl předmětem soutěžení politických stran, tak jako dnes minimální mzda, různé pobídky směrem k zaměstnanosti, výše daní, různé druhy daní, objem přerozdělování, apod. někdo by ho chtěl "nepodmíněný" (tzn. výše ZP nadekretovaná nějak nominálně, bez ohledu na momentální výkon ekonomiky), já jsem v tomhle umírněný a představuju si, že by se ZP nějak měnil v závislosti na struktuře příjmů a výdajů státu (tzn. ZP jako dividenda). To by mohlo stabilizovat cenovou hladinu, motivovalo lidi pracovat s úsporami a nespoléhat se na ZP, apod.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: No tusim, protoze jsem na jedne statni IT zakazce pro magistraty delal. To je ta jedina ma zkusenost se statni spravou .. a do nebe volajici korupci celeho toho projektu

    - dodali pomaly framework (natolik highlevel, ze pouhe prirazeni hodnoty do promenne bylo velice nakladne na RAM a CPU)

    - ta firma ma z toho permanentni mesicni prijem od statu jako spolutvurce

    Ten jejich framework je tak strasnej, ze ho tajim i ve svem zivotopis stejne jako skolicu certifikat :-)

    Af zivotnost - no Cocacola dobry priklad typicke zivotnosti firem :)

    Ad novy vyvojari - v cem se to lisi od closed source? V jakemkoliv kodu se musis rozkoukat. Jediny rozdil je, zen opensource je otevreny...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: proc ja si vzdycky co se tyce vyvoje aplikaci vzpomenu na ministerstvo dopravy a ten system na registrovani spz :P
    dokud to bylo pod vnitrem, fungovalo vsechno dobre, protoze na vnitru nejsou dementi.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: no hlavne aby te nelimitovala zivotnost opensource vyvojaru a aby te po jejich smrti neiritovalo to, ze novi najati opensource programatori se musi naucit z dobre dokumentace vse znova :P

    navic milej zlatej, jaka zivotnost firmy. napriklad coca-cola ci westinghouse prezili i smrti svych zakladatelu... ono je to totiz vsechno mirne slozitejsi :P

    ocividne jinak asi prilis netusis, ze za vetsinou statnich systemu uz od devadesatych let stoji par firem, ktery ma smlouvu na kurva dlouho. nedokazu si predstavit, ze by se napriklad na vnitru nad databazi obcanskych stridala kazdy 4 roky jina firma s jinym navrhem...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: 100mld jsou vydaje celeho MPSV se vsim vsudy. Hmotna nouze je 11mld, 11mld jsou nezamestani... O zbytku se muzeme bavit...
    - jasne, muzeme rict, ze treba pridavky na deti jsou blbost, takze ten luxus si dovoli v realu jeste min lidi (a populace uz ted prilis starne...) - co takova matka, ktery odejde chlap a jeste neplati alimenty...? Pravni vymahani je beh na kurevsky dlouhe trati... :)
    - jasne, muzeme rict, ze invalidy je lepsi nechat chcipnout :) (a cevni mozkova prihoda ci nehoda ti muze zmenit zivot ze dne na den a budes odkazan na druhy... no, tak chcipni)
    - jasne, prispevek na peci dtto (po CMP chcipni v ustavu... :) ...zbytek rodiny bude makat a doma bez pomoci neprezijes)
    - zamestnavatele budou ochotne zamestnavat bez prispevku zdravotne postizene a utracet za upravy pracovist, ktere by kvuli zdravym neresili (i tahle "blbost" se podporuje z rozpoctu MPSV)
    - atd...

    PHAILO: prizivnictvi (aka povinnou praci) coby trestny cin tu zavedli komunisti, jestli se nepletu :-) Jeste bych prihodil internacionalu... kupredu leva... atd :D Mimoto i pobyt jedince ve vezeni nas neco stoji - cca trinact stovek na hlavu a den z letmeho pohledu... a jeste dotycny nema starost s hledanim strechy nad hlavou :) (par pripadu, kdy lidi cilene usilovali o zabasnuti uz take medii probehlo). Pomerne draha sranda - co jsou proti tomu vsechny davky... :D

    Ale vazne, asi jsou situace, ktery rodina z nejakeho duvodu nevyresi a nemusi jit nutne o dusledek vlastni nezodpovednosti. Nechat ty lidi pochcipat mi prijde... ehm... ponekud necivilizovane. A ted co s tim... ono najit tu rozumnou unosnou mez je slozity. Zminovala se tu LZPS v kontextu vytvareni nejake univerzalni plosne davky vsem, ale IMHO by proti LZPS bylo cilene nechani padani na hubu (a afaik to nemaji v programu ani liberalni Svobodni, kteri sami jsou pro omezeni - negativni dan jen fakticky zjednodusuje vypocet davky - ale samotnou davku nepopira... navic je nepravdepodobne, ze se to nekdy prosadi :) )... holt neni to jednoduchy. Bohuzel nikdo ucelene nenavrhnul lepsi system, ktery by mel sanci projit - vzdy jde jen o vykriky tezi bez detailnich analyz dopadu...

    GORG: ne, tak jak je to prezentovane tady je zrejme, ze pujde o rychlokvasku garazovou :) To nema s opensource nic spolecneho, to zacina uz u toho ze na podobny system je PHP + MySQL... ehm... nevhodne :-) Nebo ty neznas vyznam zkratky LAMP? :-) Spichnute profiky... to beztak muze dopadnout takhle :) Otevrenost kodu negarantuje jeho kvalitu a uz vubec ne bezpecnost - ve zdrojacich openssl ci linuxoveho kernelu jsou chyby cele roky - a to na nich take pracuji i profici. No a pak jsme samozrejme u toho, co ta sranda bude stat - jak co do vyvoje, tak i co do provozu. Mluvi se tu o usporach - coz je kuriozni, kdyz jeste ani nevis, co to bude stat. Pouze se domnivas, ze to bude levnejsi :) Ono to neni jen o programovani - ono uz to zacina analyzou problemou a tvorbou zadani pro programatory a samozrejme zajisteni nejake provozni podpory...

    Zneuzivani davek zvyseni nakladu na cely socialni system diky jedine univerzalni plosne davce mozna odstrani, ale rozhodne do prace lidi nenazene a naopak u nekterych skupin to muze znamenat zhorseni soucasne zivotni urovne se vsemi negativnimi dopady... vic se bude krast atd... :-) Nebo mas nejakou seriozni analyzu, ktera by tvrdila opak? A tim nemyslim tve dojmy.. :-)

    GORG: ve statni sprave i dnes opensource najdes... a rozhodne to neznamena, ze by na tom stat byl lepe, nez s uzavrenym resenim :-) Vesmes to ani neznamena zadnou usporu... a jeste nikdo za nic neruci (coz je jeden z praktickych problemu...).
    GORG: a definuj trvalost reseni v IT...? :-) Oboru, ktery se tak rychle sam o sobe vyviji. Ale jo, jiste - FoxBase byla taky skvela vec.. na svou dobu... :D Ale to dost mozna ani nepamatujes...
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: no jak pro koho. Chces li system statni spravy tak ho neplanujes snad mit jen docasne?
    Navic te limituje zivotnost te firmy. Levnejsi?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: mam matny pocit, ze se tomu rika SaaS
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: navic vyvoj smeruje k tomu, ze i bezni uzivatele si budou operacni system a aplikace pronajimat na casovej usek.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: muzu ja za lidskej faktor? vlastni logika pronajmu zeleza ci sw je celkem bezna.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak pronajem hotoveho reseni se s Opencard osvedcil?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FIONOR: Tak jednoduché to samozřejmě není. Musíš udělat nějaké přechodné období. Ale jinak v zásadě ano - pokud se změna neuskuteční, tak jednou bude důchod v tak směšné výši, že nebude mít smysl o něm vůbec mluvit. To je nevyhnutelné a chápe to (snad) už dnes téměř každý.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: jak by rekl radek hulan.. well done
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    vyvoj seriozni opensource systemu pro spravu NZP bude minimalne 3x drazsi nez porizeni a nebo pronajem hotoveho reseni.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Aplikace spichnuta v garazi? Opet smesovani opensource s dobrovolniky z "garaze"? Opensource neni linux ani GNU.

    Urcite nejaky seriozni system spichnuty fulltime profiky. Ale opensource. Uz zadne Opencard ani podobne closed source licencne i kvalitativne pochybne zakazky.

    Nikdo tu nepsal, ze ten system ma byt nejaka indie tvorba. Drzel bych se toho, co ty lidi pisou.

    COMODOR ti tu evidentne popisuje, jak se mu nelibi, aby tzv. nemakacenka brala vetsi penize na davkach nez pracujici.

    Pises, zre "pokud byl splnene zakonne podminky" tak ti to prijde v cajku? :-) Tak hlavne kdyz se zakon nazere;).

    Kde teda vyvozovat, ze Comodor zavidi. Situaci zneuzivani davek by ZP zjevne opravdu skoro zlepsilo. Pracujici chudoba je vazny problem.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FIONOR: Pokud systém zjednodušíš a ořežeš, tak je přinutíš změnit chování. Jak psal už Comodor - buď půjdou pracovat, nebo do vězení.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Jestli ti řádově 100 mld. ročně na soc. dávky přijde jako přiměřený soc. systém, tak to se asi neshodneme.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: prebujely neni jen socialni system... zrovna co se nekonformich sousedu tyce mas problem i v dalsich pravnich upravach, ze? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam