• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: pokud historie neskončila, tak se nesmíš divit, že se pak vracíme v úvahách do 18.století...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale je fakt, ze i ja jsem si myslel v 95, ze tady vznikne slusnej fetackej stat, kde budou drogy legalni a jen kvalitni.... :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tak to ti nekdo rekl blbe :P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: mě řekli v 90tých letech, že historie už skončila, tak jsem s ničím dalším nepočítal, sorry. (a když se ukazuje, že neskončila, tak se nediv, že otáčím a odvolám naději na spásu lidí výhradně skrze volný trh, na kterém najde uplatnění každý, když fakt chce...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: problematika ZP se týká spíš lidí beroucích dávky a současně pracujících načerno, než "hardcore" bezdomovců.. to je asi vše, co se k tomu dá říct. (nejsem vlastně odborník na sociální problematiku - jenom vím, že je kolem toho moře předsudků)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: cloudum nejsi schopen konkurovat, protoze it je dynamickej obor a vetsina lidi v nem si racila vsimnout, ze 90's jiz skoncily a nelze si vystacit s tim, ze umim na svoji 486 nainstalovat lunetiks a pustit apache.

    co se tyce bitcoinu, meles tak trosku nesmysly, protoze skoncila doba garazovyho bastleni a podivnych - pro vetsinu lidi nestravitelnych - nerdu s podivnou smeskou anarchisticko-levicovych nazoru. Do bitcoinu konecne nastupuje neregulovany, necenzurovany (tedy krome pokusu typu rusko ci cina) a zcela volny kapitalisticky trh, ktery se ridi nabidkou/poptavkou a plus wholesalers. Nic ti nebrani sehnat si investory, kterym nebude vadit rizikovy byznys, vytahnout z nich love a postavit si bitcoin mining farmu.... Akorat holt musis bejt dneska vic obchodnik nez bastlic co si doma hlida svy tri graficky karty a nebo par asic jednotek...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...s temi bezdomovci, ja miril tam, ze ne kazdy to nutne resit vlastne chce... viz treba tenhle typek - vzdyt on je (byl) spokojenej :) Ono staci se projit po prazskych brownfieldech (a ze jich tu mame), kolik lidi tam prebyva... tuhle jsme koukali na "bejvak", kde si dokonce borci nejak zbastlili krb pred svym provizornim bejvakem postavenym celym stylem "co okoli da"... a najem neresi :D Pritom to neni zadne novum, provizorni stavby chudsi vrstvy vznikaly uz za prvni republiky... a naopak komunistum se tento pro ne nezadouci jev nepodarilo eliminovat :-) I kdyz se hodne snazili (dekret na novy byt vymenou za zbourani provizoria atd)... a kdyz k tomu pridas borce, co dokazou zit vicemene z vyhozenych veci a jeste se tim chlubi, mozna uz pochopis ze existuji i lide, co dokazou zit jinak nez s natazenou rukou smerem ke statni kase a pritom byt spokojeni... :)

    XCHAOS: Ale jasne, ze obrazek souvisi... ZP je jen ta libiva predni fasada celyho baraku :-) Podstatny je ale i vse okolo. Libivou fasadu mozna mas, ale nejak chybi zbytek. Dnesni system je slozity - ale slozitost ma svou logiku - krome toho, ze potrebujes vyresit nejake socialni problemy tu mas take druhy aspekt - penez k rozdavani neni neomezene :-) A v zasade mas dve moznosti - bud nacpes almuznu fakt vsem (ZP) - a muzeme se bavit, jaka pak bude realna hodnota penez pri takto plosne davce - smrdi to az inflacni spiralou :-) Nebo mas slozitejsi system vrstvenych davek, kterym pokryjes vice patologickych jevu - modelova situace matky s ditetem, na kterou se chlap vysere neni nic neobvyklyho - neplaceni vyzivnyho je sakra rozsireny problem.

    S tou lidskou praci vs stroji to je vubec otazka k diskuzi :-) V nekterych pripadech naklady na automatizaci a mechanizaci (porizovaci a udrzovaci) jsou vyssi nez placeni manualni prace. Ostatne velkorypadla sama o sobe nejsou pricinou toho, ze by hornici byli bez prace ;-) Casto to ma puvod uz ve zpusobu, jakym se provadi samotne rozpoctovani - mas X hromadek penez, kde na jedne je penez z nejakeho duvodu nadbytek, zatimco jinde se nedostava. Pokud se nedostava z hromadky "vyplaty", a pritom se ti vali balik penez na hromadce "investice", tak primarne resis, jak se zamestnancu zbavit... :-) Manazerske hry s cisly. Lopata samozrejme konkurovat muze - casto kvalitou odvadene prace. Ono se to postupne i kolem nas vraci... od strojove velkovyroby se lide zacinaji preorientovavat k mensim produkcim. Vem si, jaky boom u nas dnes zazivaji male pivovary... patoky z velko-chemicek chce pit stale mene lidi :-) Ale i v dalsich oblastech - klasicka truhlarina versus IKEA, pokles trzniho podilu tovarne vyrabenych instantnich potravin, naopak tu mas ruzne farmarske trhy a je zajem o poctive vypestovane plodiny, to same plati i o poctive reznicine... atd...

    XCHAOS: Cloud je jen dalsi technologie, staci se ji naucit a pouzivat. Pokud popisujes stav, kdy coby "delnik v IT" se nechces ucit nove veci, mel bys rychle zacit pokukovat po stalejsim a ne tak dynamickem oboru, ktery se kupredu pohybuje rychlosti Shinkansenu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: myslím, že se na tvorbě národní dividendy podílím prostě už tím, že nevyužívám těch svých 7519 m2 rozlohy ČR a přenechávám dostupné zdroje podnikavějším. jako sorry, ale svůj souboj jako labour s capital jsem už prohrál a stále znovu ho prohrávám na všech frontách - nejen fyzickou sílu nejsem schopen prodat, ale ani s tou kvalifikovanou prací to není slavné, jako webhoster prostě nejsem schopen konkurovat cloudu - myslím si tohle na vlastní kůži vyzkoušeli i drobní mineři bitcoinu (např. průběžně zjistili, že pouze pokud se "odborově organizují" - tzn. budou mineovat v poolu - tak mají šanci - dnes jich ale naprostá většina prohrála už i na tomhle levelu)

    v podstatě se počítá procento nějaké skupiny, které samo sebe ještě může pokládat za vítěze v nějaké tržní soutěži: tohle procento klesá, v USA se právě mluvilo, že za vítěze se může fakticky pokládat už méně než 1% (což je v rozporu s konceptem amerického snu, apod.). můžeš k tomu samozřejmě přistupovat tak, že důležité není vyhrát, ale zúčastnit se - v tom případě tě ale ohodnocení "průměrné snahy" nějak zajímat musí.

    já třeba hodně chtěl o podnikání uvažovat z hlediska zisku a ne z hlediska hodinové mzdy, ale fakticky jsem musel akceptovat, že život má konečnou délku, a že odložení spotřeby nemá smysl nade všechny meze - může vymýšlet inteligentnější spotřebu, než "televizní většina", ale to je tak všechno - nakonec má asi smysl nějak měřit čas, který věnuju firmě, apod... (i když smyslem toho času by měla být asi "výhra", tzn. exponenciální růst obratu a dosažení zisku nesrovnatelného s hodinovou mzdou - toto je ale stále méně pravděpodobnější, že se podaří bez investora, takže ten zisk budu vydělávat právě jemu... takže je to právě podnikatelská praxe, přes kterou jsem se obloukem dostal k "utopickému socialismu" - paradoxně, většina názorových "libertariánů" co znám, jsou spíš zaměstnanci než podnikatelé a mají blízko k bolševickému "kdo nepracuje ať nejí" (přičemž základní úvaha je, že ke všemu si je třeba přirazit nějaká procenta, pořád si říkat za peníze apod. - o respektu k tržním cenám nemůže být řeč, pokládá se za přirozené spíš dosažení nějakého monopolu a diktování si cen...)
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Já mám podezření, že ta občanka je částečný problém jakési rezignace a nechuť žebrat úředníky/systém o ty dávky, docházet pravidelně (možná i s pocitem, že smradlavej nemůže "do města")

    Ona ta byrokracie děsila často i mě. A pak na občanku potřebuješ 100 Kč. To je v podstatě investice.

    Proč si člověk v nouzi odmítá o peníze zažádat je skutečně otázka... a co s tím dělat. Zvýšit počet policistů/revizorů, co je budou vyhánět z tramvají to řešení možná není :-D
    GORG
    GORG --- ---
    TRISSIE: a notebook po babičce :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: mno, to je ta definice "důstojného živobytí", které má NZP zajistit, řekl bych :-) ("právo na televizi" se určitě vynoří jako základní lidské právo, s tím jak bude hrozba Internetu pro klasické mediální kanály narůstat :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: obrázek hezký, ale se ZP nesouvisí. to je prostě jen alternativa k sociálnímu systému, který taky není bezchybný (v podstatě dnešní ZP jsou to kulisy, ve kterých rovnou i bydlí lidé v kulisách zaměstnání a bytů :-) je to nesystémové a předpokládá to určitý poměr sil mezi prací (labour) a kapitálem (capital), který odpovídá cca 19.století - dnes je tržní hodnota nekvalifikované práce malá, lopata nemůže konkurovat velkorypadlu...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: stát už nějaké akcie ČEZu vlastní a já jsem občan státu = zřejmě je už vlastním automaticky :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: rád bych podotkl, že pokud chceš podrýt význam a roli peněz, tak tím zpochybňuješ i hodnotu toho ZP :-) když vyvoláš inflaci, možná povzbudíš směnu v naturáliích (či cizí nebo alternativní měně, apod.) - ale požadavek ZP tím ztratí smysl :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je zajímavé bavit se pro změnu s někým, kdo to má nastudované až takhle do detailu, ale přeci jen, s těmi bezdomovci ve stanech - když skončíš na ulici bez občanky, bez rodného listu, apod. tak není jednoduché dosáhnout na dávky (průvodním jevem téhle míry vyloučení je pak i určitá psychóza).

    zdá se to nepravděpodobná situace, ale k bezdomovectví vede většinou ztráta zaměstnání ve věku přes 50 spojená s rozvodem/vyhazovem z bytu a třeba bezdětností nebo tím, že děti nejsou naživu + tím, že zbylí příbuzní jsou buď po smrti nebo se nezajímají (všechny 3 faktory jsou relativně pravděpodobné, že u muže přes 50 nastanou... kombinace všech tří už se děje jen u zlomku populace, ale přeci jen se to občas stane). tady je problém, že pokud ZP bude na občanku, tak tenhle extrémní případ moc řešit nebude, a cesta k bezdomovectví a vyloučení prostě bude otevřena pořád. tzn. myslím i příznivci ZP to nevidí jako všelék (ale čekají, že někteří lidé zajištění ZP třeba dají více na charitu nebo se budou moci více sociálním případům věnovat jako dobrovolníci....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: hezky tu popisujes slozity system a hlavne libovuli jednotlivych uredniku (aka "ja bych nepriznal") :) A pokud narok podle zakona je - obcan si to pomoci nejakeho nastroji zjisti, nejaky debil na urade dokaze svou dulezitost a se o sve libovuli rozhodne, ze narok neprizna a zadatel se (logicky) odvola, pak pochopitelne vznikaji zvysene naklady na administrativu... a casto vznikaji jen kvuli excelentnimu slovickareni vykonnych uredniku, jako jsi predvedl i v tomto obsahlem pripade...
    Ocividne se tocis na tom, ze jeden zakon hovori o doplatku na bydleni (ten co odkazujes ty - 111/2006), zatimco ja tam pocitam i prispevek na bydleni ve smyslu zakona 117/1995 - kde ta tva omezujici klauzule jaksi neni. Holt uzkoprofilovej urednik, co si s klapkama na ocich jede naucene to svoje, ale o systemu okolo vi asi prd :-) Podstatny ale je, ze nejaky penize obcan muze dostat a ma na ne narok (a je fuk, jake slovicko pro to zrovna ve Snemovni vymysleli) - i kdyz u tebe to bude asi styl "to si reste jinde, to neni moje starost, cau" - namisto rychleho presmerovani jinam :-) Z pohledu bezneho obcana pochopitelne pristup na presdrzku, akorat to vede ke zbytecnym konfliktum a cely system na praci uredniku akorat prodrazuje. Obcan neni pravnik, zeano...
    COMODOR_FALKON: davky plni nenej ekonomickou roli, byt penize jso na prvnim miste. Bohuzel jsou lidi, co sve okoli jinak nez pres prachy resit neumi ;-) Pritom kolem zije hromada bezdomovcu ve stanech/provizornich obydlich, i kdyz by asi mohli v ramci socialniho systemu natahnout ruku - ale necini tak. Asi nejde vse brat jen optikou penez...

    JUNIPETRUS: NZP je spatny - protoze generuje oproti soucasnemu systemu podstatne vyssi naklady (kdyz tu nekdo nadhodil 4000 mesicne na hlavu - toliko k tvemu dotazu "jak vim kolik", tak to dela 270 miliard rocne jen na vyplaceni prace-schopnych lidi - coz ale bude v realu jen almuzna a spousta lidi vyuzivajici dalsi davky spadne jeste niz...) - a soucasne se tu hlasa, ze vyreseni financovani je nepodstatnou podruznost, kterou neni treba resit :) Takove babisovske "proste to nejak dopadne". Seriozne vedene experimenty se rozhodne neprovadi plosne, ale nejprve se jev overuje na malych vzorcich, tak aby pri neuspechu se minimalizovaly pripadne skody, logicky... a teprve, kdyz jsou teoretice teze potvrzeny se aplikuji ve vetsim meritku. U NZP ty teze nikdo verohodne nepotvrdil :-)
    JUNIPETRUS: cerna prace je problem - ale je celkem empiricky prokazano, ze s rostoucimi danemi v obecne rovine roste i cerny trh (nejen ten pracovni - to mas i u chlastu, cigaret, ropy..). Ergo reseni stylem "zvysime dan" moc fungovat nemuze :) Ty bys zvysoval DPH - ne, vubec lidi nezacnou jestevic podvadet s DPH... :) Jinak jsem pouze konstatoval, ze DPFO netvori nezanedbatelny prijem, jak se tu snazi nekdo naznacit. Ano, jde snizit miru prerozdelovani (NZP ji naopak zvysuje) a pak muzes snizovat dane :) Zvyseni sazby DPH coby kompenzace automaticky neznamena zvyseni vyberu - to uz tu ostatne taky bylo - i kdyz se puvodne ocekaval opak... :) Pokud jde o politickou orientaci, strilis hodne vedle... cele NZP povazuji za socialisticko-komunisticky vymysl... :D Je zajimave, ze i vice socialisticke staty na zapad od nas (treba Francie) nic takoveho nemaji ;)
    JUNIPETRUS: Demokracie neni o bezpracnosti a o zisku, kdy ti system zajisti slusny zivot :-) Samotna podstata demokracie nema s penezma nic spolecneho. Priklad s tim starym Rimem to tu ostatne uz nekdo psal - pravym ucelem Bread and circuses bylo zavreni huby spodine a zpusob male skupiny, jak se demokraticky dostat k moci vymenou za neco pro ne libiveho... :-) V novodobe historii se podobnou cestou k moci dostal treba i Hitler. Ale dejiny rikaji, ze vsechny tyhle sliby nakonec nedopadly.
    JUNIPETRUS: ...zustanou doma, ale za jakou cenu - to je to, oc tu bezi :D Jestlize jen na hmotne nouzi a podpore v nezamestnanosti dnes utratime od boku sotva desetinu toho, co by stalo NZP :) Neprimy vypocet muzes udelat treba i na zaklade miry nezamestnanosti (ktera o tom nechavani nemakacenek a nesikul doma neco vypovida).
    Pokud jde o vztah zamestnanec versus zamestnavatel - podminky ze zakona rovne rozhodne nejsou. Zakonna ochrana zamestnance (kdy zamestnavatel mj. nemuze nemehlo a nemakacenko snadno nahradit nekym podavajicim lepsi vykony) vede k tomu, ze kvetou cerne formy zamestnavani ;-) Zatimco zamestnanec se muze kdykoliv otocit na podpadku a odejit... jen si porovnej pasaze o vypovedi z pohledu zamestnance a zamestavatele v zakone ;-) Kdyz mluvis o rovnem zachazeni..
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    LUBOB: Alebo od slnieckoveho Duseka.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: to je jak slohova prace do obcanske nauky od desetileteho skolaka.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: Takze jsem tve zamery a mysleni analyzoval presne. Vidis jak te mam prectenyho.

    nicméně bych si přál, aby bylo možné se efektivně a snadno zbavit nešiků a nemehel, operativně nabírat zaměstnance při větších zakázkách
    Nicmene, pokud si toto prejes, tak proc jsi tak zaryte proti NZP. Protoze NZP, prave tohle resi.
    Nemakacenka a nesikove zustanou doma, a nebudou nuceni existencne, ani spolecensky cpat se nekam, kam sami nechteji, nebo to neumeji, jen aby meli penize.
    A operativne muzes nabrat tolik zamestnacu kolik dovoli poptavka a nabidka.
    Lide si pres leto nebo zimu treba radi privydelaji.
    A privydelat si mohou kdykoliv bez obav, ze prijdou o socialni davky a tedy socialni jistoty
    A nejde jen o davky, lide absolovuji tanecky na UP po kazdem "operativnim' propusteni, uz jenom kvuli tomu, aby si nemuseli platit pojisteni.

    Ovsem z tveho hlediska to jednu nevyhodu prinasi, a sice, ze zamestnavatel, ci ten kdo poptava praci, bude muset s lidmi jednat jako s lidmi a ne jako s vecmi a tedy i bude imho nucen trzne poskytovat slusne lidske podminky a zachazeni
    Ktery podnikatel to nepochopi, tak pravdepodobne zkrachuje,neuspeje. A to je dobre.
    Otevrete prostor slusnym podnikatelum, a prace celkove zase ziska svoji dustojnost.

    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR:kdyz chces reagovat, tak se nejdriv podivej na co je reagovano, protoze takhle si zase za kokota
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: ale ja uz spolumajitelem CEZ jsem:-)
    Kdyz uz bych chtel sazet, tak si vsadim na sport, i kdyz podle podle tohodle kursu by to mela byt tutovka.
    Abych mel svuj NZP 4000kc mesicne musel bych nakoupit aspon za 800tisic.

    To je stejne dobra prace byt akcionarem nebo zit z uroku z penez v bance.
    To se ty hodnoty, kdyz ma clovek penize, vytvareji uplne sami:-)

    Co jsou to vlastne penize a cemu maji slouzit?
    Evidentne nejaky experiment.
    Na penezich dnes zavisi zivobyti cloveka. Kdyz je nema, zije nuzne, v existencialnim ohrozeni.
    Jejich obecne nejak malo, na vsechno mozne nejsou penize, prestoze jich je mozne snadno vytvorit libovolne mnozstvi.

    Penize maji zajimavou vlastnost.
    Kdyz je clovek nema nebo jich malo, tak je musi menit za vlastni praci, kterou idealne vytvari nejake hodnoty. Penize, ktere pak vydela zpravidla vymeni za nejake jine hodnoty.

    Ten kdo ma penez hodne pracovat nemusi, a presto se mu penize dale rozmnozujou. Jako by penize obzivli, a byli se schopny rozmnozovat
    Jako by existovali v ruznych skupenstvi, s odlisnymi vlastnostmi, pro obycejne lidi v kapalne podobne, pri nahromadeni pak se meni ve snehovou kouly, ktera spustena kopce "finacnich produktu" nabaluje na sebe vice snehu. Pricemz, je mozne snih kdykoliv rozpustit na kapalinu.

    Jako by slo spis o dva druhy penez.
    Prvni jsou smenne, druhe slouzi k mnozeni sebe sama. I kdyz zdanlive, protoze se kumuluji na ukor toho prvniho typu penez. Jsou taky vlastne takovy cerpadlo, ktery precerpava tekute penize obycejnych lidi do snehove koule bohace.

    A to cele se nazyva kapitalisticka ekonomika, ktera pry vede k prosperite vsech, a kde maji pry vsichni stejne podminky, a odehrava se v udajne demokracii, kde maji vsichni stejna prava.
    Evidentne oboji je klam.

    Cerpadlove, nebo vysavaci penize jsou protikladem smenych penez, a nici jejich funkci, na coz doplaci vetsina, tim ze chudne.
    Navic kdo vlastni cerpadlove penize, ziskava specialni priviligie, bezpracny zisk, kteri ostatni nemaji.
    Pricemz ani chudoba ani hromady zbytecnych penez nevedou ke stesti.

    Z toho vyplyva, ze je treba prehodnotit pojem penez a ujasnit si k cemu maji slouzit, a pak takove vytvorit.

    A pokud si nechceme na demokracii jenom hrat, tak idealni by byl system, ktery umozni kazdemu bezpracny zisk do urcite vyse, aby zajistil cloveku obzivu a slusny zivot, tedy svobodu, ale nikoliv system, ktery z hodne penez par jedincum umoznuje delat bezpracne jeste vic penez, a to prave na ukor te prvni varianty.
    Ja tomu rikam demokraticky kapitalismus, kde kazdy, pokud ma moznosti a schopnosti umozni zbohatnout prave jenom praci.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: takze souhlasis s moji analyzou proc je "cerna" prace problem?

    dnesni socialni davky (ty ktere kompenzuji vypadky standardnich prijmu a ktere resi jistou zivotni situaci konkretnich lidi) stoji v souctu o dost min, nez elementarni naklady na NZP
    Jak vis, jake budou naklady na NZP?
    Pokud bude NZP plus minus stejne, jako dnesni prumerne davky, tak to vyjde skoro stejne.
    S tou vyhodou, ze se usetri za a/byrokracie za
    b/spolecenske naklady - buzerace lidi, slideni kdo kolik vydelava atd.
    Comodor nam ukaze z vlastni praxe, ze dnesni soc. system je spise detekvni a policejni praci.
    Neprijemne je to pro obe strany.
    Pro ty co pracuji je NZP to same jako sleva na dani, ktera uz existuje, jenom bude vetsi.
    Takze ti co volaji po mensich dani, NZP jako reseni musi uspokojit. Jinak jsou to jen kriklouni.


    Koukam, ze rovnou hajis DPFO, nedokazes si bez toho prijmy statu predstavit. Tim chces ale dal udrzovat problem cerne prace.

    Krom toho prijmy za rok 2013 DPFO :
    dan ze zavisle cinosti: 84miliard.
    dan z prijmu zivnostnici: 1, 3 miliard
    Přehled státního rozpočtu | Monitor
    http://monitor.statnipokladna.cz/2013/statni-rozpocet/

    Chces mi tvrdit, ze techto 85miliard nelze nahradit zvysenim dph, ci nejakou jinou spotrebni dani, ci uplne novou?
    Opravdu si nedokazes predstavi zivnostenstvi bez podavani danoveho priznani?

    Co ty vlastne jsi? Volic cssd nebo komunistu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam