• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Jo a ve volném čase s xicthem bahně kvičet jako prase pro radost nějakého mazáka? :) Já si výlety představuju jinak

    No 8 hodin nic nedělat je věř mi horší než mít, co na práci. Čas utíká ještě pomalejš. Já jsem hlídal děti. Spoustu tříd, který jsem měl asi něco jako učit. Na to jsem úplně sral. Jako za ty prachy? Možná se ten čas dal využít líp, ale můj nápad tam jít nebyl. :) To stát si myslel, že přece nemám programovat a místo toho se učit bojovat nebo tu být podržtažka pro školníka. Jako když si někdo myslí, co je pro někoho lepší.. tak krásně vidíme tu demotivaci. Navíc VIR_KENNYMu už to stačí, aby si udělal rezolutní názory o tom, že pokud někoho vytrhneš z práce, kterou chce dělat, a umístíš za skoro zadarmo do práce, kterou nechce dělat, a on je demotivovanej, tak je to jeho leností.
    Ona to může být spíš nasranost.. socioinženýři dneška to myslím vůbec nechápou, jak subtilní je motivace.
    Dítě baví sport a rodiče ho nutí studovat medicínu, třeba by dnes vydělával miliony jako fotbalista, ale nakonec se stal problémovým žákem, nakonec skončil v polepšovně.. pak nějaký učiliště. Dělá na stavbě a krade přiležitostně. Když se pak podívate na tenhle výsledek, tak vidíte spíš produkt chytráků, který ostatním "rozumí" víc, než oni sami sobě. A co je "pro ně dobré". "Aspoň se naučí...." (než někoho, kdo "je už prostě takový.").

    Jinak přesně nevím, co se snažíš říct.. na co to reaguješ... že 12 hodinové směny jsou ok? Nevím, ustát se to jistě dá, někdo líp někdo hůř, ale obecně mi přijde, že dělat celý den to samé je na palici. A pokud budeš u toho ve volných chvílích dělat něco jiného, nebudeš dělat dobře ani jedno. (Viz. programovat ve školní třídě kód? Mně už pění nervy, pokud je hluk v openspacu, a ne 9 leté dětí apod. :D furt je napomínat, každý vyrušení by mě nasíralo.... to by možná dávalo smysl za časů války.. kdy je potřeba zatnout zuby.. ale ne jako životní styl)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: budes se divit, ale jsou lidi, kterym to vubec nevadi :-) To ze ty to mas problem zkousnout nic neznamena. Nesud druhe jen podle sebe ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: nevim, mesicni pohled na ucet to docela vynahradil.
    bohuzel mas asi ten problem, ze se chces mit dobre, ale nic proto nedelat a proto cekas od statu, ze to nejak za tebe vyresi.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: To jsou bohužel smutná čísla.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: vylety a cerstvy vzduch si clovek mohl uzit i na vojne... a zadarmo :) Takovy pesi presun s plnou polni na Doupove nebo Brdech... to tam mas vsecko, prirodu... pohyb... :D Vecer mistni holky v hospode... ten chlast si teda uz clovek platit musel, no :)

    Ono je rozdil mezi tim byt v praci 8 hodin a skutecne 8 hodin makat. S tim druhym ma kdekdo problem a ti dotycni se pak jeste nejvic rozciluji, kdyz zamestnavatel kontroluje, zda sluzebni zarizeni nejsou vyuzivana k nepracovnim aktivitam... :-)

    Az nekam pojedes vlakem, zeptej se masinfiry, jak chodi do prace - klidne muze mit zrovna 13hodinovou smenu... a 12ctky jsou treba ve zdravotnitvi taky bezne.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: dik, to mi staci
    čas tam byl dost akorát na nudu a viset na nyxu.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: blablabla... čas tam byl dost akorát na nudu a viset na nyxu.

    Ale stěží by si mohl pracovat ve třídě (za hluku dětí, co tě furt s něčím otravujou nebo vyrušováním školníka.. pojď vem si sbíječku, rozbijeme zeď) na systému pro Komerční banku během přestírání, že pracuješ tu civilku?

    Jesus.. to je přesně ten korupční přístup.. tamtu práci odfláknu.. zařídim si "zašívárnu" jako IT.. pobírat prachy od státu za NIC.. a do toho si dál budu vydělávat svou práci, jako by se nic nezměnilo. Proto píši, že tenhle typ uvažování tu obhajovat mi přijde odporný. Je to fakt hnus. Odpornej hnus se tím ještě chlubit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: a divil by ses clovece, kolik lidi maka denne 12h a vic a nejsou to programatori...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: tohle sou uz okecavaci sracky na tema "proc sem vlastne linej makat nejen na sobe a pro sebe", ale stezovat si, to jo....
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: A ještě za to státu líbáš prdel v diskuzích. Mazec.

    No mě tehdy bavil i život MIMO POČÍTAČ. Jako parties, holky, výlety, čerstvý vzduch.. tak nebo tak stát něco chtěl a vyhrožoval vězením.

    Stačila absence volného času na té VŠ... po škole dál práce na další 4 hod, a o víkendu dělat do školy rysy a jiné úkoly. Celá ta představa, že tohle je normální a mělo by tak být, mi přijde zvrácená. Sebezábavnější činnost tím zabije, zpitvoří do nucené roboty. 8 hod/denně práce je moc. 12 - 15 hod/denně je uskutečnitelné ale nezdravé. Tím mizí život a z člověka se stává pouhý robot. Chybí tam mezilidské vztahy, vlastní hledání.. a pak není divu, že deprese a jiné psychické choroby jsou celosvětově na vzestupu. Nemůže ti připadat OK být 8 hod v práci a pak jít na dalších 4-6 hodin do jiné práce (pravděpodobně by ani nešla technicky přenést do notebooku, tak bych se tam musel i dopravit)

    Proto myslím, že se tu dost pletete s chápáním lidské motivace. Je tu dost oscilace mezi workoholismem a vyhořením/demotivací... dát nálepku OK na workoholismu a nálepku "Nemakačenko" na vyhoření/demotivaci vede poak myslím k tunelovým pohledům na údajnou přirozenou lidskou lenost.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: presne tak. navic pokud se jeste bavime o dobe povine vojenske sluzby a civilni sluzby, tak byl docela velkej hlad po lidech od pocitacu, takze kdo umel aspon sesroubovat pc a zkonfigurovat ISA zvukovou kartu, rozhodne neskoncil nekde jako utirac prdeli v nemocnici. Kdyz nad tim tak premejslim, vsichni mi znami co sli na civilku a delali pocitace (hw/sw) skoncili v IT oddeleni nemocnic, skol ci aspon uradu.

    a co si budeme rikat, na uradech ci v nemocnicich a skolach se ajtici nikdy neprepracovali. To je videt i v aktivite pres den v soucasne dobe na nyxu :P

    takze cas na praci a aj na chlastani ci fetovani vzdycky nejakej byl :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Administrativa (exekutiva) tu neni od urcovani pravidel, to si ponekud pletes :) Od urcovani pravidel tu je moc zakonodarna.
    Ze se vyplata dvou davek ridi ruznymi predpisy je podruzne. Rec je stale o tom, ze obcan ma pri splneni zakonem definovanych na davky narok i pri relativne vysokem cistem prijmu. To co jsi zde demonstroval ty je jen aplikace jednoho ze zakona - nic vic, nic min. Chybou je, ze na zaklade sveho vysledku vypoctu dle jedineho zakona delas nejake zavery o celkove vysi podpory o tom, jak se (ne)vyplati pracovat a vlastne i dle zkusenosti s aplikaci jedineho zakona posuzujes soubor zakonu jako celek...
    Jinak i komunistum slo o rovnost i tech podminek. A obcas to slo do extremu - treba i to, ze prvorepublikove velke byty se umele zmensovaly... a motivaci nebyl jen jejich nedostatek.

    Osobne za recma o nerovnych podminkach vidim spise typickou ceskou zavist :-)

    COMODOR_FALKON: Ale i ty okolni naklady jsou pro vsechny stejne. Nektere vydaje spojene se studiem mimochodem stat take kompenzuje, skoly poskytuji tem schopnym treba i socialni stipendia. Takze tvrzeni, ze socialne slabsi studovat kvuli penezum nemuzou je... blabol :-)

    Dostudujes ...a co? :-) Pokud jses namysleny nagelovany frajer, co si mysli ze s mokrym inkoustem na diplomu dostane statisice na vyplate, tak to mas hodne blby. V praxi obvykle ale studenti navazuji i pracovni kontakty (praxe, brigady) a postupne ziskavaji prakticke pracovni zkusenosti, ktera ti skola neda a bez kterych jses v praxi nepouzitelny a vesmes po dostudovani pokracuji - samozrejme ti, co na to serou se pak divi... ;-) I po VS se musis smirit s tim, ze plat zacinajiciho eleva bude odpovidat zkusenostem a ne jen razitku na papire.

    Na zalozeni s.r.o. ti dnes staci jedna koruna ceska. Obrovsky kapital :D Ano, podnikani neni pro kazdeho. Ale je to o schopnostech, musis mit napady a tak ;-) Neco malo te nauci skola, ale predevsim se musis snazit sam a neco v hlave mit, intelekt si za penize nekoupis. Problem je, ze kdekdo se snazit nechce, ono fnukat u piva je jednodussi ;-) Nicmene po skole mas lepsi podminky pro to s podnikanim zacit - zacinat s dvema detmi je trosku slozitejsi. Pro spoustu lidi je proto jednodussi / pohodlnejsi se nechat zamestnat.. jinak spousta podnikatelu zacla prave behem studia VS (a nekteri dokonce VS zanechali...), bez nejakeho horentniho kapitalu.

    GORG: me je celkem fuk, co se ti libi a co ne :-) Pri civilce si spousta lidi resila svoje veci nejen po sichte, ale uz v ramci "pracovniho" pomeru. Pokud mas zakonem nejakou povinnost definovanou, nemuzes hovorit o kradezi.
    VYHULENY_UFO: vikendy nebyly problem i na vojne. Od sobotniho odpoledne urcite, pri trose snahy (a neline hube) uz od patecniho odpoledne bez problemu (doplnene o kecy drahe matky, co ze to je za vojnu, kdyz jsem furt doma). I v tydnu mel clovek volno od tri do vecera, pokud nebyl ve sluzbe (coz bylo tak jednou do tydne). A i u ZVS byly ctyri tydny dovolene ;-) Navic fakt nemam pocit, ze by clovek po beznem zamestnani padal hubou na zem... nezridkakdy se pres den dospaval... prokaleny vecer :D Aneb mistrovstvi v zasivani se...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: WTF?
    COMODOR_FALKON: Terminologicky budiž, ale já mluvil o nerovnosti jako principu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: ano, a ja jako civilkar mohl i o vikendech.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: Kdy? Po nocích?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: nevim co bylo tezkyho na tom se domluvit a pokracovat v praci dal. udelal jsem to ja, udelal to id danysek a myslim, ze nas bylo kurva hodne...
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: Ne, ale stát není doslovně akciovka. Já to vnímám spíš jako přirovnání k určitým principům (podílnictví - zejména na vládnutí, kdy státní zaměstnanci jsou podřízeni tomuto kolektivu, nikoliv nadřízení vlastníci státu - mají jen vlivné zaměstnání)
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: to nebyla brigáda a zkus pochopit, že jsem měl plat 150 Kč/hod (relativně nic moc, ale stoupal). Neměl jsem pevný měsíční plat ale podle počtu odpracovaných hodin. Jak to souvisí s tématem?
    Když jsem odešel ze školy, jsem vydělával přibližně 25 tisíc/měsíčně. Pak se ozvali ale hned z armády, a stát mi na civilice dával 3400 Kč. Co je na tom tak těžkého přípustit, že je to o hodně míň a navíc mimo OBOR?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ani studium neni uplne rovne - ano, vyuka je zadarmo, ale okolni naklady jsou vyznamne. Zvlast pokud se clovek snazi a snazi se vzdelani posilovat samostudiem - kurzy, specialni literatura, nebo proste jen naklady na kopirku...

    Dostuduji a co dal..? Zde uz jsou podminky nastaveny dosti vagne a spis jen v mezich ochrany (proti diskriminaci, napr.) a predevsim z pohledu zamestnance.
    Pokud nemaji kliku a predpripravene misto (protekce = nerovnost podminek vyplyvajici z nejakych predpokladu), je sehnani mista komplikovane.

    Zacit vlastni podnikani je tak vyhrazeno predevsim kaskaderum a lidem s majetkovymi predpoklady - viz treba priklad Leo Expresu - a casto konci ne kvuli nezivotaschopnosti, ale protoze podnikateli dojdou penize na jidlo a bydleni moc brzy, driv nez zisky stoupnou na rozumnou uroven...
    (U mnoha uspechu se doctes, ze jeden podnikal a druhy financoval chod rodiny)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Jo a na civilce dostaneš 3400 Kč/měsíčně. Jak se mi to asi líbilo po mém předchozím platu? :)

    A když 8 hodin strávíš ve škole(na civilce) - obzvlášť pokud trčíš celý den za kompem, pak máš takové množství explozivní energie po nocích dělat bokem svoji skutečnou práci, a tvářit se, že tě nikdo neokradá?

    XCHAOS: Přesně.. normální je prej kšeftovat s modrejma knížkama, a já jsem ten mimo, kdo to ne-po-cho-pil. :)A pak opravdu, kde se bere ta korupce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam