COMODOR_FALKON: a jak si to predstavujes administrativne? :-) Ohanis se tu
nizsi administrativni zatezi, ale v realu to nic nemeni - bud mas praci a "vyplata" probehne prejmenovanim existujici polozky na vyplatni pasce (
a co s lidmi, jejichz mzda je natolik nizka, ze ani dnes slevu na dani v plne vysi neuplatni? Kde dorovnas rozdil, dojdes si na urad? :)) a nebo praci nemas a pak pobezis na nejblizsi urad pro "ZP", tedy pro davku jako dnes (
kde zase budes zkoumat, zda dotycny ma ci nema praci). To ma omezit vyhodnost
prace nacerno?
COMODOR_FALKON: To je neskutecny blabol. Odvody ma jak zamestnanec, tak i zamestnavatel - a pokud dojde k zamestnani na "cerno", vydelaji na tom "momentalne" oba - jednoduse proto, ze odvody v uhrnu uz dnes jsou vysoke (
aby bylo vubec z ceho i ten dnesni system platit). Na tom ZP nic nezmeni, kdyz z hromady penez "na zamestnance" pozere 42% stat (
a skoro ctvrtinu jen zamestnanci z jeho hrube mzdy), tak zakonite je racionalni duvod pro obe strany hledat "jine" reseni. V kontextu tveho sermovani
se slevou na dani neni jasne, jak si to funkcne predstavujes. Bez tech odvodu ad vyse bys neuplatil ani dnesni system, natoz utahnout plosnou davku "pro vsechny".
A duslednejsi kontrola? Aha, takze zase jen administrativa, armada kontrolujicich uredniku... a prej ze to zamezi
rustu administrativy :D Kontrolni cinnost
je take administrativa a pri roztristenosti trhu prace (
velke mnozstvi ne zrovna velkych zamestnavatelu) cinnost ponekud slozitejsi... v porovnani s proklepavanim si zadatele, ktery si teda o davku prijde rict.
Predstava, ze "hrozba trestem" (
v podobe odebrani ZP) neco vyresi? To snad nemyslis vazne. To same prece hrozi i dnes pri podvodu s davkami, a presto se podvadi - i kdyz je to trestne (
stejne jako hrozba trestu nebrani zlodejum krast). A je to jen dalsi byrokracie - v principu kazde rozhodnuti uradu musi byt prezkoumatelne, tedy to plati i v pripade rozhodnuti o odepreni ZP. Ty tve predstavy jsou neskutecne
naivni :D Takze krom toho, ze to nemas propocitane to vlastne ani nemas funkcne rozmyslene.
Surova cisla o vysi vyplacenych davek k dispozici jsou verejne dostupna. Tvuj elementarni fail je vnimani te vyse davky "na jednotlivce". Jsou lidi, kteri asi fakt potrebuji pomoct - na tom prece neni nic spatneho. Pak jsou samozrejme ti, co podvadi - a to je
neschopnost uradu, ze s tim nedokaze nic udelat (
uz vidim ty vysledky kontrol ad vyse, kdyz je budou delat stejne neschopna individua - ktera i dnes se vymlouvaji, jak to vlastne dnes nejde - ne, ty se jiste vymlouvat magicky prestanou :D). Ja se na to divam predevsim optikou
celkovych nakladu na system - a to cislo je i u dnesniho systemu verejne dostupne. A pokud by stejna castka zmenou prerozdelovaciho systemu mela padnou na ZP, tak porad z toho na jednotlivce vychazi nic-neresici almuzna. A nebo ty celkove naklady na socialni system neumerne vzrostou (
strasne jednoduchy vypocet - 100 miliard za kazdou plosne vyplacenou tisicovku na ZP). Sorry - ale ani sto miliard to v souctu dnes nehodi - vsechny ty podpory, co ti tak lezi v zaludku...