DANYSEK: právě naopak: přechází se od homeworkingu (dostupnost na PC z domova) spíš k "anywhereworkingu" (pracuješ tam, kde jsi dostupný na mobilu). pokud by nějaká kontrola měla na nemocenské hlídat, jestli mám vypnutý mobil, tak je to pro mě nepřijatelné (tohle dilema řešit nechci, takže si jako živnostník nemocenské připojištění dnes neplatím)
tvůj strach, že zmizí cílené dávky, popravdě nechápu: ukázal jsem, že opravdu neoddiskutovatelné cílené dávky (zdravotní důchody) tvoří pouhé 2 miliardy a do ZP tedy nijak nezasahují (o ZP by je pravda bylo možné aspoň částečně snížit, ale ani to nehraje velkou roli). u toho ostatního jde prostě o to, jak velké části populace dnešní cílené dávky vyhovují a jaké ne:
- velká část dávek jsou dnes cílené na nemajetné, bez vlastní nemovitosti (bydlení): tito lidé by ale dostatečně měli být zvýhodněni tím, že přece také neplatí žádnou daň z nemovitosti (dnes celkem malá, a dávky dnes fungují v podstatě jako "negativní daň z nemovitého majetku")
- podpora v nezaměstnanosti dnes krátkodobě zvýhodňuje lidi, kteří byli propuštěni z velmi dobře placeného změstnání. takový lidí ale není zas tolik (medián mzdy je nižší, než průměrná mzda), podpora v nezaměstnosti dnes tedy zvýhodňuje spíše střední třídy, které měly současně možnost vytvořit si pro případ ztráty zaměstnání úspory
- nemocenské dávky se dnes netýkají velké části populace, která podniká nebo funguje jako OSVČ, tzn. jejich nahrazení "stokorunovým" ZP by pomohlo dost lidem (a případně krátkodobým invalidním důchodem, pokud doba nemoci přesáhne nějaký limit - neumím říct, jestli je to měsíc nebo dva...). z důvodů zneužívání dávek byla dokonce nemocenská zrušená nějaký tuším jedne či více dnů na začátku, a to bez náhrady (já to ovšem nechci zrušit bez náhrady, ale nahradit právě tím ZP.. tedy má jít i o prostředky, které dnes krátkodobě nemocným chybí a jsou přerozděleny ve prospěch "střednědobě nemocných")