• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: to je vsechno strasne moc pekne, ale je to neco uplne jineho nez na co jsem se ptal (opet).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: myslím, že "pseudokorunama" můžeme označit nápady s Tobinovou daní (v mém pojetí: daň z nekryté části úvěrů, které banky poskytují - tzn. jestli na sebe stát přenáší riziko nesplacení dluhů subjektům, které jsou "too big to fail", měly by se u něj tyto subjekty předem pojistit, ne?).

    já jsem jednoduše předvedl, že nějaký ZP lze vyplatit i ze stávajícího rozpočtu, bez vymýšlení nových způsobů "tištění peněz", "pseudokorun" (odhlédněme na chvíli od toho, že dnešní systém je na spotřebě na dluh fakticky postaven - shodneme se, že to není dlouhodobě udržitelné, a to ani z monetaristického pohledu konzervativců, resp. radikální libertariánské pravice, ani z dejme-tomu post-keynesiánsko-xChaosovského pohledu radikální liberální středo-levice, tedy Pirátů)

    jednoduchá otázka nemocenského pojištění: většina živnostníků si ho stejně neplatí (je pro ně dobrovolné) a určitá část zaměstnanců ho stejně zneužívá (a to do té míry, že se přestalo týkat prvních X dnů nemoci - asi tří?). pokud je někdo nemocný déle než měsíc, měl by stejně spadnou do kategorie invalidních důchodů - tak dlouhá nemocenská by stejně už neměla být na základě jednoho razítka od praktického lékaře, zaměstnavatel v téhle rychlé době už stejně musí najít za takového člověka náhradu, apod.

    co je špatného na tom, zrušit nemocenskou, a paušálně dát každému občanu 10 000 ročně na tyto výdaje? (u živnostníků by toto znamenalo navíc automaticky "státem placenou dovolenou" aspoň na symbolické 2-3 týdny?) ano, jistě, lidé si nejsou schopní našetřit, je tu riziko, že by si stejně půjčili, v českém buranském prostředí stejně od lichvářů... ale právě ten ZP by toto řešil alespoň nějak, bylo by to nepodmíněné, nebylo by to o tom, že někdo si razítko sežene a někdo ne.

    tak, hezký první máj, lásky čas, přeju :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Co takhle se podívat na ZP z jiného úhlu pohledu. Jsme Evropa. Celkem se shodneme, že některé aspekty čínského nebo ruského modelu tu fakt nechceme. Co ale chceme přebírat z amerického modelu, na rovinu?
    Here are Six Companies That Get Rich off Prisoners - Care2 News Network
    http://www.care2.com/news/member/901507364/3876962
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS:
    myslím, že kritici ZP do sebe taky míchaj spoustu věcí

    zkus vysvetlit, proc by NZP nemel byt v pseudokorunach. budes-li vysvetlovat poctive, budes muset sahnout pro nejeden argument tzv kritiku NZP.

    p.s.: otazka 'kde se na to vezme?', neni kritika. kritika je, ze ten dotaz je zarputile ignorovany.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: rozumim, je s tim resenim problemu moc prace - tak se na to radsi vysereme, a budeme vymyslet, jak rozfrcat projistotu vic penez :-) To ale neni argument, ze to resit nejde, ale proste to resit nechces. Ale aspon tu lenost priznas, budiz to polehcujici okolnosti :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Uz jsem jedno tr. oznameni podaval... Nakonec se to resilo jen jako prestupek, kde jsem byl pri osobnim dvouhodinovem (!) jednani konfrontovan v roli "obhajce" s pracovnici mestske casti - a bylo s tim tolik komplikaci, ze si to pro priste fakt hodne rozmyslim... Jak to dopadlo, to uz nevim, UP CR nebyl ucastnikem prestupkoveho rizeni...

    Hlavne nezapominej na tr. cin. pomluvy...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Byt pronajimany rodici je celkem bezna praxe... Nekdy to vylepsuji i tim, ze se stehuji mezi vice byty... Pokud maji rozdilne prijmeni a nikdo je nezna, tak se na to v podstate neda prijit...

    Mel jsem v ruce i spis jakesi Ivanovny, ktera byla jednatelkou a zaroven zamestnankyni na castecny uvazek neaktivniho s.r.o., ktere vlastnilo dum, v nemz zila.
    Takze brala prispevek na bydleni a chtela brat i hmotnou nouzi... Narazila...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jenze s par tisicikorunama (treba s deseti)... kdyz pro zjednoduse prijmu fakt, ze prijemcu je jen tech tvych 6 milionu jses na 720 miliardach rocne, jen to hvizdne... :) A terazky mudruj, kde na to chces vzit... :D

    COMODOR_FALKON: od toho jsou organy cinne v trestnem rizeni, ktere maji tyhle veci setrit. Kvizova otazka zni, kolik takovych podnetu jsi sam teda vyrobil, kdyz jses tak dobre informovan o tom, ze prijemci davek masove podvadi ;-) A neni to o tve pracovni naplni - podvod je trestny cin dle § 209 zakona 40/2009 Sb. - a pokud sam o necem takovem konkretne vis a neoznamujes to, tak sam v mezni situaci porusujes § 367 tehoz zakona, neb dle tveho zasveceneho vykladu skoda velkeho rozsahu vznikat musi, vono 5 milionu az tak moc neni... na to staci 17 z tech tvych 35 nuklearu ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:v cechach aby nekdo skoncil na ulici, tak musi kurevsky chtit sam. jsme socialni stat a vzdycky si muzes vydyndat nejaky prispevek na bydleni. to chape i jedna moje kamoska, ktera byla bez prace, jeji vlastni matka ji pronajala jeden z bytu, ktery vlastni a jeste si zazadala o prispevek na bydleni na pronajaty byt od matky. ;0)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FIONOR: Kezby... Takhle to ma jenom vedouci referatu... JV k tomu navic pridava jeste lakovani nehtu a snahu namalovat oblicej na ksicht...
    ...ostatni, nadrizeni i podrizeni, maji smolika...

    Zakladni problem je v pravomocich...
    I pokud chytnu klienta v dire s krumpacem v ruce, tak mu nedokazu, ze neni pravdou, ze "z dlouholeteho pratelstvi bezuplatne vypomaha kamaradovi" ( (R) Zabka ) nebo ze jen kamaradovi drzi krumpac..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já neřeším žádné konkrétní případy. názor jsem změnil právě po obeznámení se situací lidí v nějaké krizi (před lety jsem se snažil pomáhat přímo - ale pak jsem zjistil, že se fakt nechci dostávat do situací, že budu mít doma někoho, koho když vykopnu, tak on skončí na ulici...)

    nikdo netvrdí, že má ZP skončit u pár stokorun - ale nějak začít musí.

    myslím, že kritici ZP do sebe taky míchaj spoustu věcí.

    nemám čas, popravdě, ostatní později.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FIONOR: Tolik teorie...

    V praxi ma kazdy cca ctvrthodinove okynko (cca 35 lidi/urednik/den) jednou za ctvrt roku na zamestnanosti.
    Maximalne muzeme nahlasit cca 10 lidi do "zvlastni pece" a ti pak chodi co 14 dni...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: no a co jako... tech podle tebe nuklearnich rodin je konecne mnozstvi. A rozhodne v souctu jich je mene, nez potencialnich prijemcu toho "vaseho" NZP a vyjdou na mene penez, coz jednoznacne dokladaji surova data o realnem cerpani statniho rozpoctu :) Ono uprimne, pokud ma zenska doma 8 decek a ma se o ne aspon trosku starat, pak beztak neni zrovna realne, aby chodila na klasicky osmicky, nedejboze dvanactky do prace. Jestli jim zavidis, sezen si babu, ktera ti tech osm decek porodi... a pak se prijd pochlubit, jak ti to s deckama jde :-)
    COMODOR_FALKON: mluvi z tebe profesionalni deformace a typicky urednik, co to spis resit nechce... nez nemuze ;-) Jasne, ono to je pracne... ale ze to nejde je kec, vymluva - nic vic. Ono typicky urednik nechce delat nic, nebo alespon s co mozna nejmensim vynalozenym usilim. Mimoto to nemusi resit sam - jde o podvod, takze konat muzou jine organy, ze? ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FIONOR: Ano... Tu podrobnejsi kontrolu jsem mel na mysli tou totalitou...
    Dokud nemam moznost opatrit si zaznam od Velkeho Bratra, ze klient od 8:00 do 16:00 pracoval tam a tam za tolik a tolik a pouzit to ve spravnim rizeni, tak o nejake funkcnosti nelze hovorit...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Soused bonzak funguje pouze tak, ze o cerne praci vis - a tim to konci, protoze nemas jak v souladu se spravnim radem prokazat, ze ji vykonava a ma z ni prijem...

    Muzes tedy zkusit klienta uprosit, aby ten prijem priznal a tys mu mohl davky sebrat, ale kdo by se chtel pripravit o 3,5-xx tisic "bonusu"...?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    chci se pochlubit, dnes v 10:00 mi financni urad vratil krasnych 9525Kc! diky state!
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ta konkretni slozenka mozna hoax byla, ta castka na ni jiz nikoliv...
    Odpovida cca 8-clenne nuklearni rodine v najemnim byte, nebo cca 6 osobam, ktere nejsou nezaopatrenymi detmi...
    Slozenky na 25 tisic jsou beznejsi...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: idealni prostredi existuje maximalne ve zkumavkach... rozhodne ne v realnem okoli ve vsem kolem nas. Vse ostatni ma chyby, se kteryma se maximalne muzes snazit vyporadat - ale to nikdy nebude dokonale.

    A opravnym mechanismem v pripade cerneho prijmu muze byt soused-bonzak - v nasi zemi to je ostatne letita disciplina fungujici v jakemkoliv rezimu :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FIONOR: Neco jako "adresna davka, ktera funguje" je cosi, co funguje pouze v totalitnim state...
    V jakemkoliv jinem pripade bude ta funkcnost vzdy nejak kulhat a bude se zneuzivat toho, ze urad nema veskere informace... (napr. o cernem prijmu)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: rekl bych, ze stavis na dojmologii vice nez na nejakych skutecnych datech :) Jasne, nekde probehne nejaka hoaxova slozenka a ono se z toho udela rovnou obecny uzus, ze to tak je... ;) Mozna by nebylo od veci si tuhle zivotni situaci vyzkouset - nebo se alespon pobavit s realnym prijemcem a prodiskutovat, co priznani nejake davky obnasi.

    K cemu pomuze par stokorun? Pro nekoho s regulernim prijmem to bude jen drobne prilepseni, nekdo to na ucte ani nezaznamena - ale pro nekoho zrovna bez prijmu to bude hodne chaba almuzna, sama o sobe k nicemu. K cemu bude motivovat...? Mozna tak k tomu, ze je lepsi a snazsi se povesit na nejblizsi lampe... protoze s osmi stovkama mesicne temer urcite neprezijes :-)

    Michas hromadu veci dohromady - treba ty dalnice - mozna mas pravdu, ale na druhou stranu je treba take videt pozadavky samosprav, nedejboze nejakych obcanskych organizaci - ktere se na cene staveb nutne podepisuji a ktere se samotnou stavbou dalnice nikterak nesouvisi. Samozrejme se ty vymysly plati z verejnych rozpoctu - obcansti aktiviste nemaji absolutne zadnou zodpovednost za to, kdyz si nekde vydupou zbytecny ekodukt... treba ;-) Na konci stavby uz vsichni vidi jen celkovou cenu, ale temi pozadavky vsech moznych se nikdo nezabyva.

    Zakladni nezdaneny prijem mas uz dneska - to neni zadna novinka. Akorat se to jmenuje "zakladni sleva na poplatnika" (a soucasne to je ta progrese ve zdaneni) :) Na dani z prijmu to 24840 Kc rocne, to dela 2070 Kc mesicne - pricemz to je vyse samotne dane, ktera cini 15% z prijmu. Ergo jednoduchou matematikou v rozsahu uciva zakladni skoly dojdes k tomu, ze prijem do castky 13800 mesicne nezdanujes vubec (bavime-li se o dani z prijmu, samozrejme jsou dalsi odvody - socialni, zdravotni pojisteni - ale ty jsou rekneme ucelove smerovane... penze, eventuelni lecba). Asi by se ti nelibilo, kdyby po prijezdu sanitky k tvemu bezvladnemu telu se nejprve zaclo zjistovat, zda jses schopen lecbu si zaplatit - pokud bys chtel kritizovat treba tento ucelovy odvod... ;-) Ale mozna by to byl zajimavy experiment - nechavat na ulicich chcipnout lidi bez zdravotni pojistky... :-) To je realita, ze ktere je treba vychazet...

    XCHAOS: ale jo, nejaka mista i vznikaji. Jen lidi take nechtej makat - to je pak tezky, kdyz kazdej ocekava, ze nekam bude dochazet, bude si hrat s mobilem a jeste za to dostane zaplaceno :D Kapital mas dnes take zdanen - hledej pod heslem "dan z nemovitosti" (zahrnuje jak pozemky, tak i stavby)... musim rict, ze jako politik snazici se menit system mas sakra velke mezery :D

    XCHAOS: tak samozrejme, muzes bojovat tradicnimi zpusoby - ono i kopi je jiste dobra zbran, ale obavam se, ze statni suverenitu tim dnes uz jaksi neubranis :) Nebo tez tradicni savle - je dnes maximalne tak modni doplnek.. :) Mozna namisto kritiky by se to chtelo vic zamyslet. Pripadny protivnik na tebe dnes s cepem nepujde :D A na svete je porad dost tech, co rozhodne nemaji... pratelske umysly :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam