• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: je to prostě protiargument k tomu, že nízký ZP v řádu stokorun by nikomu k ničemu nebyl. samozřejmě že byl.

    Můžeš mít společnost, ve které všichni nemajetní, neschopní nést rizika živnostenského podnikání, musí být povinně zaměstnanci. Pokud v takové společnosti chceš žít, proč ně. Já chápu historii stálého zaměstnání, které se týkalo managementu rizika (zvláště u života v mírném pásu a subtropech, tedy ne přirozeného biotopu evolučních předků člověka), ale v dnešní globálně propojené společnosti toto prostě už neplatí.

    Pořád věřím, že než někoho za státní dotace nechat dělat neužitečnou činnost, je lepší mu prostě vyplatit ZP a nechat ho, ať si něco vymyslí. Sice lze argumentovat uchováním know-how - ale zase, může teoreticky existovat takové know-how, u kterého je uchování vlastně kontraproduktivní (protože poptávka je nulová).

    Dnes má spousta lidí pocit, že pracují a jsou užiteční a jsou více, než někdo, kdo nedělá nic. To je chyba, protože jsou zjevně aktivity, které jsou méně-než neužitečné. Teoreticky o vynakládání peněz ve veřejné sféře rozhodují volby, ale ve skutečnosti je to strašně manipulovatelné a lidi stejně rozhodnutí nechávajíá na "odbornících". ZP je oproti tomuhle aspoň tržní (pouze nikoho _zcela_ nevylučuje ze strany poptávky)

    Jinak úplnou eliminaci sociální role státu ale z mnoha důvodu připustit nechci. To je to hlavní, co mi dělí od kritiků byrokratické neefektivnosti.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: Hm ja ti neviem - ale mam pocit, ze vsetky tie vyhody, ktore chces zivnostnikom cez NZP poskytnut maju moznost ziskat jednoducho tak, ze sa stanu zamestnancami.

    Ak sa niekto rozhodne fungovat na zivnost - tak si hadam uvedomuje co robi a co ziskava a co straca. Samozrejme sa mozme bavit o tom, ze niekto si zriadi zivnost, lebo ho do toho tlacia - ale to je zas nieco co sa realne ma riesit lepsimi zakonmi a nie nejakym smiesnym NZP.

    Inak ak staci 100 korun, alebo 1000 korun - nestaci proste aj 1 korunka? Ci to uz je ta absurdita prilis ocividna?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: opravdu vím o spoustě lidí, kterým by těch nepodmíněných aspoň cca 10000 ročně pomohlo, aby měli poprvé v životě dovolenou, nebo aby mohli zůstat doma týden nemocní beze strachy, že budou mít výpadek příjmů.

    no & co ti brani jim je dat?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: za 10k dovolenou pro celou rodinu? to pojedou za vesnici k rybniku, kam jezdej stejne kazdej vejkend :P

    ty vole, desitka rocne pro cloveka, kterej jinak celej rok maka... pokud onemocni na mesic, tak myslis, ze nejaka desitka komukoliv pomuze, kdyz vetsinou tihle lide maji deti, rodiny. hypoteky, pujcky....

    musis prestat uvazovat, ze ne kazdej zivnostnik je sam a zije u maminky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: proti tomu stojí živnostníci, kteří platíc soc a zdrav jako blbí... a kdyby na měsíc pozastavili živnosťák a platili jen zdrav., tak fakticky nemají našetřeno tak, aby z něčeho zaplatili různé nájmy a fixní výdaje a ještě si vzali dovolenou.

    i omezený ZP by okamžitě zafungoval jako "dovolená pro živnostníky" - dobře, mě se to netýká, já mám nějaké zázemí, ale vím z praxe, že živnostník bez zázemí (který skutečně maká a nemá živnosťák jen naoko) si prostě skutečnou dovolenou neudělá a stejně tak si neplatí nepovinné nemocenské pojištění a když je nemocný, tak má prostě výpadek.

    opravdu vím o spoustě lidí, kterým by těch nepodmíněných aspoň cca 10000 ročně pomohlo, aby měli poprvé v životě dovolenou, nebo aby mohli zůstat doma týden nemocní beze strachy, že budou mít výpadek příjmů.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: o "stejne materialni podminky" se tu ctyricet let snazili komunisti - no, moc jim to nefungovalo :) Stejne materialni podminky jsou i nula pro kazdeho - nemusis davat nikomu nic. A na to, abys rozdaval tolik, aby ti nikdo teda neumrel hlady na ulici budes potrebovat poradny balik penez. A to jsi zcela opomel bydleni - nebo snad staci, kdyz si nekdo ustele na chodbe pred tvym bytem? :-)
    A s nulou odpadne ten nejzasadnejsi problem - kde na to chces vzit. Vypocet je v tomto ohledu klicovou zalezitosti - kdyz chces rozhazovat mezi miliony lidi penize, tak kazda jedna koruna mesicne na hlavu ti z fleku udela 72 milionu rocne. A ono to pak naskakuje rychle ;-)

    Kdyz to zacnes seriozne propocitavat, tak zakonite musis dojit k tomu, ze to je fantasmagorie. Mozna bys mel mene psat a usporeny cas tomu vypoctu venovat ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ale ja nechci, aby ta almuzna nejak "pomahala" !
    Ja chci, aby vsichni mely cca stejne materialni podminky a jestli se z toho uchlastaji, nebo vybuduji novy Microsoft, to je mi srdecne jedno...

    System by mel byt takovy, aby nikdo neumrel na ulici nedobrovolne hlady - pokud k tomu dojde po prochlastani/profetovani ZP, uz je to volba...

    Dulezite je, ze u ZP nedojde k situaci, ze klient hmotne nouze se ma lepe, nez pracujici, ci dokonce vyrazne...

    Cisla jsem jeste nepocital, nrni cas...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: problem te plosne davky je, ze bud rozdelis stejny balik penez jako dnes - ktery realne bude pro jednotlivce almuznou nepomahajici vubec v nicem (s vanickou vylejes i dite - ano, zamezis podvodu, ale vysledek bude k hovnu), nebo bude "davka" v takove vysi aby socialni aspekty resila - a pak naklady na socialni system naopak neumerne stoupnou (utratis vyrazne vic nez dnes i se vsemi nastinenymi podvody ;a neni jasne, z ceho to tedy chces ufinancovat). Ze by padly 2/3 dnesniho statniho rozpoctu do NZP, aby kazdy mel aspon tech deset tisic je tak trosku sci-fi, fantasmagorie... rikej tomu jak chces :-) Kazdych 1000 Kc pro kazdeho cloveka v "systemu NZP" dela cca 72 miliard rocne naroku na rozpocet (pri predpokladu, ze je 6 milionu prijemcu). A jedna tisicovka fakt stacit nebude :D Utratis stovky miliard, vysledek nejisty (lidi, co si dnes maji problem najit rozumne placenou praci mavnutim magickeho proutku praci dorovnavajici ten zakladni prijem najdou - to je jen dalsi fantasmagorie - vyraz z Prahy na staz treba do Ostravy... jsem zvedav, co tam vymyslis :))... Nehlede na fakt, ze takova plosna davka s realnou hodnotou penez nejspis take zacvici... takze dalsi problem, ktery budes muset resit.

    Cekal bych, ze jako "zasveceny urednik" to mas promyslene a hlavne propocitane lepe :) Nebo jen sermujes nejakymi idealy (ve snaze zbavit se prace) a realnou analyzou jses nezabyval? :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Jak uz jsem napsal drive, zabranit podvodum na davkach (a tomu, ze se davkari maji vetsinou lip jak pracujici) lze jen prostrednictvim Velkeho Bratra (s vyraznym posilenim dotcenych aparatu), nebo eliminaci duvodu k podvodum (plosna, ale nizka, davka bez proverovani).

    V soucasne chvili zakon (i referat odvolani MPSV) razi heslo "klient ma vzdycky pravdu, neprokaze-li se opak"...

    Jinak ja ted ziskal pristup do Katastru, takze jakmile budu mit par "volnych prescasu", zacnu lustrovat klienty...
    Melo by to byt brzy, protoze vedouci, ktera vracela rozhodnuti i kvuli slovosledu, ktery se ji nelibil (nebo kvuli nedostatecne sikane klientu) a tim mi brala cas, spachala ve ctvrtek sebevrazdu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ano, poradne delane veci nebyvaji jednoduche - tak uz to na svete chodi :)
    Porad to ale nejak neospravedlnuje plosnou vyplatu almuzny veskeremu obyvatelstvu...
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    COMODOR_FALKON: O Juniperta se neboj, ten ty informace nebude schopen použít.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Vsak ja se v ramci moznosti snazim...
    Byl jsem v tymu na MPSV, co zlepsoval aplikace od Fujitsu/Vitkovice Solutions.
    Byl jsem i v tymu co delal zadavaci podklady pro aktualne bezici transparentni tendr na nove aplikace... (To byla mimochodem jedina placena zalezitost, byt jsem na ni musel u sebe na urade obetovat tyden dovolene)

    Vytvoril jsem si pratelske vazby na Generalnim Reditelstvi, takze muzu problemy hlasit primo a reseni je rychlejsi... (byt ne zcela byrokraticky spravne!)

    Ale tohle vse je narocne na cas v praci i doma (samostudium) - tj. je to na ukor meho osobniho zivota a vetsinu toho prescasoveho casu mi nikdo neproplati... Nekdy v budoucnu si je treba budu moci vybrat... Snad...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FIONOR: Cele to stoji a pada na dukazni nouzi, kdyz mi klient u prepazky prizna, ze byl na brigade a vydelal si 10.000,- Kc, ale odmitne mi to podepsat do protokolu, tak nemam jak mu to prokazat.
    Je to tvrzeni proti tvrzeni. Koneckoncu, treba jen vtipkoval...
    ...a sance na prokazani, ze fakt delal nekde ve firme, ktera vlastne neexistuje, je nulova...

    Podobne pokud mi prinese z taxisluzby, ze tam dela par hodin mesicne za fixnich 1.500,- Kc, tak i kdyz vim, ze ve 4 vyjezdi 100.000,- Kc mesicne a 20-30% jsou naklady a provize dispecingu, tak opet nemam sanci to prokazat.
    Maximalne do budoucnosti, pokud by se na nej povesila policejni sledovacka...

    Akorat tedy hadam, ze uz ted ma Junipetros dost infa na to, aby v zivote nemusel (legalne) pracovat...

    Jinak nejcastejsi vymena mezi mnou a klienty jsou tyto vety:
    "Proc mi delate takovy potize? Pet let je beru a najednou mi delate takovy problemy! Delate, jako by to byly Vase penize!"
    "Taky ze jsou!"
    "..." *klient(ka) lapajici po dechu*
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TOP_IDECKO: jesti by nebylo lepsi se vratit mezi pratele ze site revolucnich bunek, tam si z tebe aspon nebude nikdo delat prdel.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...jo abych nezapomel, dan podle § 8 zakona 586/1992 o danich z prijmu je copak? :-) Napovim, kapitola se jmenuje "prijmy z kapitaloveho majetku"... takze... opet nemas pravdu, i uroky z uspor jsou zatizeny dani (pricemz samotne prostredky, ktere tvori jadro uspor jiz zdaneny vesmes nejak byly...), obdobne i dalsi kapitalovy majetek (podily na zisku atd) :-) A pozornost bych na tvem miste venoval treba i § 10, nez zase placnes nejaky zjevny blud :D

    Znovu jen dokladujes, ze tvoje teze stoji na prostych dojmech, nikoliv realnych znalostech stavajiciho systemu. Jak chces menit system, ktery ani v hrubych obrysech neznas? ;-)

    Samotne zdaneni nemovitosti muze byt treba jen v radu stokorun rocne - s tim vazne nekdo na preziti vystaci, pokud by ekvivalentni castka tvorila ZP? :-) 100m2 byt na Praze 2 je zdanen castkou 1200 Kc rocne, a treba v takovem Tanvaldu jen 240 Kc - to mas dvacku na mesic, skutecne uchvatny prijem... :D
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ty se kolem toho porad motas & ne ne se vyzvejknout konkretne. cemu porad rikas ZP?
    je to prubezne tisteni nejakych penez nebo progresivni zdanovani?
    & at uz odpovis cokoliv, myslis ze po jeho zavedeni bude ekonomika fungovat presne stejne jeko pred?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: asi jsem měl na mysli použité doby, ale máš pravdu, na tohle nejsem expert. (je tam BTW snížená sazba)

    v hrubém přiblížení je pravda min. to, že spotřeba zatížená je, zatímco úspory ne: protože konečným smyslem těch úspor je nakonec spotřeba, tak je to samozřejmě dost relativní, a existuje i spotřeba nezatížená DPH (drobní výrobci, živnostníci). podstatné je, že spotřeba je zdaněná: tzn. celková míra zdanění těch, kdo nejsou schopni vytvářet úspory, a vše konzumují, je velká (nemluvě o tom, že jsou to zaměstnanci, a tedy zase firmy je platí jen z toho, z čeho odvedou DPH), apod.: systém prostě do velké míry pracuje se zdaněním práce, a konkrétně těch, kdo si prací vydělají jen na spotřebu a nezvládnou vytvářet úspory.

    to bydlení jsem tam plácnul.

    FIONOR: není přesné, že jí "prosazuju". používám i v argumentaci. fakticky ale ZP vychází z toho, že u nějaké výše majetku občana se jeho ZP a jeho odváděné majetkové daně (tzn. z nemovitostí) rovnají a vztah státu a občana je neutrální. pod touto hranicí majetku je výsledná bilance ZP, nad touto hranicí je výslednou bilancí zdanění: tzn. pokud chceš akumulovat majetek nad nějakou mez, měl by ses zapojit do ekonomické aktivity (jinak bys musel platit daně z jeho rozprodeje).

    pokud to bereš tak, že stát nějakou roli v garantování majetku hraje, tak je to podle mě fér. pokud věříš, že by sis svůj majetek ubránil sám, s bouchačkou a s cedulí "zákaz vstupu", tak samozřejmě: další debata nemá moc smysl.
    FESTER
    FESTER --- ---
    TOP_IDECKO: jiste... jenze pokud nam s tou vystavbou nepomuzete tak pujdeme jinam... tak se pomuze a tim padem misto kde jsou ma urcitou zamestnanost... tj.. fabrika na miste neni pac nedostali ty vyhody a tim padem sli nekam jinam vysledek.. to misto kde chteli byt tez nema pracovni prilezitosti...
    FESTER
    FESTER --- ---
    TOP_IDECKO: ano globalizace a agresivni konkurence...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TOP_IDECKO: TAZ fungovaly asi do roku 1999...
    Nicmene logika je opacka - nejprve verejny sektor (stat) vytvori pobidku a na zaklade teto soukromy sektor zahaji nejakou vyrobu. Tebou podany vyklad hovori o sanaci - coz je presny opak (soukromnik zacne vyrabet a pak natahne ruku ke statu).

    TOP_IDECKO: pokud hovoris o zodpovednosti "reditelu z lidu" ridici fabriky u nas po jejich nasilnem "lidovem" prevzeti, tak ti se moc nepredvedli, to je fakt ;-) Vsak nam tu po nich zustal pekny skanzen, ze ktereho se mnohe podniky v trznim prostredi vzpamatovat nedokazaly...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam